Robert je napisao/la:
I svi sa nekim nebitnim pitanjima. Najgore mi je bilo kad se postavilo pitanje pod koju opčinu spada mjesto di je pao.
Uz duzno stovanje prema stresu u danom trenutku, siguran sam da ces uvidjeti da to uopce nije nebitno pitanje. Kaj bi bilo da ti je dispecer poslao hitnu iz Zagreba ili Dubrovnika? Dosta ljudi kod nas misli da mi postavljamo pitanja zato sta uzivamo u tome, ali svako to pitanje ima svoju svrhu i razlog. Sto prije se na njih odgovori pomoc ce biti brza i ucinkovitija. Sa sustavom 112 osobno imam "sjajnih" iskustava ali ovo nije ni vrijeme ni mjesto za ovu raspravu.
Robert je napisao/la:
Dali sam mu ja mogao ikako pomoč? Kako pomoč prijatelju koji ima unutarnje krvarenje?
Ne. Ne bi mu pomogao nitko. 15-20% politraumatiziranih bolesnika ce umrijeti u prvom satu nakon nesreće bez obzira na bilo sto sto se ucini. U toj situaciji pomaze jedino kirurski stol. Sto se toga tice mozes spavat mirno. Kod unutarnjeg krvarenja ne micat ozlijedjenog i brz transport, pa ko stigne, stigne, ko ne, jebiga...cak i ucinak lijecnicke pomoci na terenu je tu minimalan.
Robert je napisao/la:
Nažalost moje medicinsko znanje je čista nula. I toga se sramim, a još veča žalost je da u ovoj banana državi, ako ti se što desi a nemožeš si sam pomoč, najebao si.
Slicno je i u drugim drzavama u uvjetima van naseljenih podrucja (u mnogima cak i puno gore nego kod nas). OK, ne znam zapravo nista o ozljedama, ali mi se cini da mu nazalost ne bi bilo pomoci ni da je helikopter odmah poletio. A to sa helikopterima, to je isto tema za sebe, sranje generalno.
p,
D.