Hvala na postavljenoj anketi...
Jedini motiv za anketu je moguća popularizacija natjecanja...
hrga je napisao/la:
Mislim da bi onda trebalo i po drugim klasama, a i godištima krila te financijskoj moći svakog pilota da bude više fer.
Čudi me malo Ratko da želiš odvajat u preletima kategorije, a ne želiš piku odvojit od preleta. Pretpostavit ću da anketa nije došla od tebe.
Podržavam ideju što na HPGF XC postoje kategorije po svim klasama krila (bravo), ali smatram da je konkurencija na samom DP premala da bi imalo smisla raditi više od 2 kategorije. Za 5-10 godina, ako poraste baza natjecatelja, možda se pojavi anketa i sa takvim pitanjem...
Po meni je za prodiskutirati i tema da FAI organizira 2 svjetska prvenstva - za Open i za Serial klasu. Moguće da bi time svi profitirali. I u jedrenju postoji puno klasa. I u motociklizmu, formuli itd. itd. To stvara veću bazu natjecatelja, veći interes za sport, potencijalnim sponzorima to postaje interesantnije za ulaganje u marketing. Ne kažem da je to nužno dobro. Možda i nije. Ali kad se o tome prodiskutira i kad se čuju različita razmišljanja, onda se može donijeti i pametniji zaključak.
Glede razdvajanja preleta i preciznog, pitanje ide vezano za izbor sportaša godine. Trenutno se proglašavaju najboji sportaši u kategoriji padobranstvo (muški i žene), modelarstvo, zmajarstvo i parajedrenje. Dakle nekako treba izabrati najboljeg parajedriličara kombinirajući i jedne i druge natjecatelje (preleti i precizno). I u Komisiji su oko toga različita razmišljanja, ali trenutno imamo formulu koja to objektivno pokušava povezati. Nije to baš lako. Zato se svake godine stvar prati i po potrebi se korigiraju faktori u formuli. Isto kako se razvija(la) i formula za bodovanje u preletima. Krene se s nečim i svake godine se po malo s dobivenim iskustvom popravlja i naštimava na bolje.
Kada bi u obje discipline postizali vrhunske rezultate, onda bi se stekli uvjeti za izdvajanje posebne kategorije za sportaša godine u preletima i sportaša godine u preciznom. No, za sada i u jednoj i u drugoj disciplini na svjetskoj razini imamo osrednje rezultate, pa tako nešto do daljnjeg nije realno.
Pozdrav,
Ratko