Jučer smo odletili prvu utrku (40 km) ovogodišnjeg Državnog prvenstva Hrvatske, a ujedno i Slovenije. Nastupa 94 pilota. Jučer nas je poletili 88, odnosno 87, jer je Jože Molek ostao bez 6 špagica nakon što mu je u krilo ujetio Igor Eržen. To je bila scena, svi smo objsili ladice. Igor je poletio iznad Moleka, a onda je Jože podigao EnZa i Igor je uletio u krilo, ispod kupole u špage. Igor je nekoliko puta stallirao krilo i očajnički se koprcao rukama i nogama da se isplete, dok je Moleka vukao za sobom u zrak. Na kraju je uspio izvući koge iz krila i spasiti se nisko nad šumom. Gužva je bila velika, jer je puhalo poprilično te je trebalo pričekati pogodan moment za start. Onda se događalo da nekoliko pilota podigne krilo u sitom času. Tako je i meni moj imenjak Toni Lovrec pokupio nogom stabilo liniju i već sam se pozdravio sa startom, jer sam očekivao pucanje. Ipak nije.
U cilju je bilo najmanje 80 pilota, od toga 75 sa valjanim cilindrima, dok naši Damir Horvat, Ivica Udovičić i Ante Žaper nisu okinuli startni marker i tako su završili s minimum distance. Bilo je još pilota s ovakvom pogreškom. Maestralno su utrku vodili i pobijedili braća Valič na Triple seven Queenovima (nešto nije s trackom od Urbana, ali to ne umanjuje let). Jednostavno Marly veli da ih nije mogao stići, a ni Suša na Enzima. Dan je bio takav da se nije trebalo puno vrtiti, čak skoro ništa, već gasirati do iznemoglosti. Držao je greben, držala je doina. Valiči su iskoristili sve male i velike trikove ovog terena na kojem svakodnevno lete, a posebno je bio zgodan trik s jet streamom u zavjetrini grebena nad Vipavom. Mi koji smo išli dolinom tjerani jačim zapadom smo bili usporeni približavanjem Vipavi od juga, a Valiči su se podvukli pod greben i iskoristili dizanja koja su tamo konvergirala. Došao sam sa 700 m viška visine u cilj. I još je dizalo.
Ukupni Rezultati:
http://kobala.si/images/results/task_result_2013-07-28_(20130728-2047).htmlHR rezultati:
1. Marko Hrgetić
2. Damir Habek
3. Antoni Buljan
4. Ratko Ostermann
5. Vedran Misir
6. Zoran Korpar
7. Antun Lovrec
8. Bruno Pavić
9. Nenad Morović
10. Zoran Bošković
Rezultate i informacije možete pratiti na ovim stranicama
http://kobala.si/sl/slovenija-open, a ima i zanimljiv set od nekoliko slika upetljavanja Igora Eržena u krilo Jože Moleka.
PS: za jednu zanimljivost pobrinuo Ivan Barnjak poznatiji kao Barni. Barni, nakon dolaska u cilj, vratio se do Lijaka službenim prijevozom, pa u svojoj režiji otišao još jednom rekreativno odletiti. Ne bi u tome bilo nikakve zanimljivosti da ga scorer Damir Habek i mi ostali nismo željno isčekivali u kampu Graberje da donese svoj GPS i downloada track. To je učinio debelo nakon sumraka.