Damjancic je napisao/la:
Ma imas pravo, slazem se da nema smisla ici na takvu tekmu.
I sve je OK dok si 540-i na listi. Ali probaj pobijedit na nekoj tekmi, za cas ce se netko sjetit pogledat papire (znas sta su sve britanski zmajari u stanju napravit za par bodova vise).
I neki drugi pripadnici nekih drugih država su spremni na svaki oblik marifetluka da se dođe do rezultata. Zato postoje kontrole. Međutim, smatram da bi određeni sportaš kao pobjednik lakše ukazao na nepravdu neimanja sportske dozvole. Uostalom, ustrajem i dalje da prema tumačenju inspekcijskog nadzora, odluke nadležnog Ministarstva, pa i samog zapisnika sa zadnje Skupštine HZS-a odluka da se određenim sportašima fizički oduzmu i potom ne vrate sportske dozvole, ne stoji, odnosno da svi oni koji su imali sportsku dozvolu prije siječnja 2014. imaju i dan danas. Međutim, neimanje FAI markica je pitanje legalnosti
bilježenja bodova u FAI-u. Ipak, narav sportaša je da se natječe. Zato nisam propuštao natjecanja na koja sam mogao ići i gdje organzator nije inzistirao na baš svakom detalju.
Damjancic je napisao/la:
Ma imas pravo, slazem se da nema smisla ici na takvu tekmu.
Sto sam zapravo htio reci, netko ce mozda rec opet on po semantici, ali za mene je smisao natjecanja rezultat.
....
Za mene, ako nema rezultata (tu ne mislim na dobar rezultat, nego bilo kakav rezultat), nema ni natjecanja.
Dok, apsolutno se slažemo da je rezultat važan, ali ima li si smisla organizirati natjecanje za 10 pilota, ako 20 ne može pristupiti istom tom Državom prvenstvu. Smatram da je takav razultat jalov, manjkav i protiv samog sporta. Kao što reče Veliki, ne radi se o tome želi li netko ili ne pristupiti natjecanja, već da se velikoj većini natjecatelja brani pristup. Stoga smatram da je takvo natjecanje bolje neodržat nego kao tobože fair playa, promicanja i napretka sporta organizirati. OK, tu su Slovenci i zato ne bi bilo fer prema njima otkazivati. Naši se mogu natjecati na slovenskom DP. Ali HR DP u preciznom je u takvoj konstlaciji nepravično i vrlo nefer. To je nepobitna činjenica. PARAFreeK se svojevremeno odrekao odličja uz postgnute rezultata upravo iz razloga fair playa. Ili ćemo se prikloniti makevijalizmu i ne birati sredstva do cilja?! Onda, Dok. Za koju si ti opciju?
Sad dio za
Profu i Žigu posebno, ali naravno i drugima na razmišljanje. Čemu pobogu inzistirati na održavanju DP Hrvatske u preciznom slijetanju u ovakvim oklnostima dragi moji Profa i Žiga? Zato da se unaprijedi sport, izluči najbolji među nama, podijele medalje i pehari? Moguća zarada na organizaciji? Sve to pada u vodu. Niti će se sport unaprijediti jer je
20 pilota ostalo bez mogućnosti nastupanja, niti će se takvim primjerom novi sportaši privoljeti na natecanja, niti će organizator zaraditi jer nema hrpe pilota. Ostat će samo gorak okus lošeg postupanja. Doživjeli smo fijasko s održavanjem našeg DP-a u preletima. Slovenci su preuzeli organizaciju, mi koji smo se htjeli natjecati smo otišli u Sloveniju i natjecali se, jer nam to nitko nije branio. Hrvatska nije dobila državog prvaka, niti prvakinju, niti je neki klub postao ekipno najbolji. Ali bar smo zadržali sportski duh i nikome nije bio zapriječen nastup. Ovo DP u preciznom, ako ga službeno održite i proglasite državnog prvaka bit će sramota za sport.
Mogu svoje tvrdnje potkrijepti slijedećom činjenicom. Organizirali smo ove godine neformalu HR XC ligu u preletima gdje nismo nikeme branili pristup. Profa, ti to dobro znaš. I odziv je bio nevjerojatan. Iskreno sam ostao iznenađen koliko se ljudi odazvalo i sudjelovalo. Mnogi mladi piloti stječu iskustvo na takvom jednom natjecanju. Duh sporta nadjačao je bilo kakvo službeno odobrenje ili neodobrenje. Za Boga miloga, pa nitko od nas nije profesionalac. Je li nam važniji naš sport ili komad pleha ili papira? Imam konstruktivan prijedlog.
Organizirajte isto ovakvu neformalnu ligu za precizno i za mlade i za stare, dok se situacija sa HZS-om i sportskim dozvolama ne razrješi na dobrobit svih nas. Učinit ćete mnogo za popularizaciju sporta, jer "mladi" trebaju učiti od "starih". Ovako se nikome neće učiniti nepravda, a svakako nitko neće ostati zakinut stjecanje sportskih iskustava.
I na kraju šećerko. Trpko, mili moj bilježničaru svakojakih interspletnih pojava. Kad si tako informiran i posjeduješ svakojake dokumente, deder ti meni priloži tu "moju" sportsku dozvolu u fizičkom obliku, može i skeniranu. Dajder da ja to vidim. Pretpostavljam da ti to imaš? Ali Trpko, kasno je sad roniti suze za vlastitom sudbom kletom što ti oduzeše sportsku dozvolu 2015. Što nisi suze lijo nad onim sportašima koji u 2014. htjedoše nastupati na DP-u na Kopaoniku ili DP-u u Radoboju. Pače slao si nedvosmislene poruke da im tvoja čvrsta ruka to ne bi dopustila. Kad je vlasito dupe u pitanju i kad te stjeraju u kut onda je lako biti "heroj", jer drugog izaza i nemaš. Zašto nisi istinski heroj bio prošle godine kad neki sportaši nisu mogli pristupiti Državnim prvenstvima u preletima i preciznom te ukazao na nanijetu im nepravdu?
Elem, pozivam još jednom organizatore da dobro promisle oko organizacije službenog DP u preciznom slijetanju. Natjecanje će ionako biti, ali diskriminacijom velikog broja pilota nepovratno šteti se sportu i produbljuje antagonizme.