»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 23 tra, 2026 13:07.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Podvodno zmajarenje
PostPostano: uto 22 vel, 2011 18:35 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Postaje zanimljivo nakon 2. minute....

4 Palac gore: : Laminar, Nik01, toni, vedran_zgela    
Vrh

Naslov: Re: Podvodno zmajarenje
PostPostano: uto 22 vel, 2011 18:53 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Uhh, bas sam pretrnuo...

Vrh

PostPostano: uto 22 vel, 2011 19:08 
Offline     DHV 2

Član od: čet 03 ruj, 2009 8:45
Dao Palac gore: : 679 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 664 / Palac dolje: : 3
Gadna radnja... :evil:

Nego, kad smo već kod slijetanja u vodu. Da li netko ima video di se može vidit kako se ponašaju naši sicevi sa kukuljicama kod pada u vodu?

mail: niviuk.hr@gmail.com
mob: 00385 91 612 00 69
Nikola Kuzmić

Vrh

PostPostano: uto 22 vel, 2011 21:49 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Nemoj ni razmišljat. Ja imam 6 kopči za otkopčat da bi se oslobodil od zica. Plus još imaš mogučnost da te je poklopilo krilo, plus još da se možeš zaplest u konopce, a nedaj bog da si slab plivač. Koliko ti samo gojzerice imaju :-D !

Vrh

PostPostano: uto 22 vel, 2011 22:46 
Offline     DHV 2

Član od: čet 03 ruj, 2009 8:45
Dao Palac gore: : 679 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 664 / Palac dolje: : 3
janjecic je napisao/la:
Nemoj ni razmišljat. Ja imam 6 kopči za otkopčat da bi se oslobodil od zica. Plus još imaš mogučnost da te je poklopilo krilo, plus još da se možeš zaplest u konopce, a nedaj bog da si slab plivač. Koliko ti samo gojzerice imaju :-D !

Ja imam u biti dvije glavne kopče i iz ovog bi se mogel "iskoprcati", ali je pitanje u kakvom bi se položaju našao sic kod slijetanja u vodu? Dali se i kukuljica puni vodom pa vuće dolje ili prevlada zrak na straženjm dijelu sica pa ga digne gore i gurne ti glavu pod vodu?
Volio bi to saznati prije nego probam na svojoj koži :-P

mail: niviuk.hr@gmail.com
mob: 00385 91 612 00 69
Nikola Kuzmić

Vrh

PostPostano: uto 22 vel, 2011 23:13 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Koliko ja pamtim, u jednom prirucniku letenja sam procitao...
...vi koji ste isli u skolu trebali bi znati mozda i nesto bolje...

...ukoliko se nadjete u situaciji da morate sletjeti u vodu, odkopcajte se jos u zraku, prije doticaja sa vodom...

Giga...

2 Palac gore: : Laminar, Nik01    
Vrh

PostPostano: pet 25 vel, 2011 21:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
...ukoliko se nadjete u situaciji da morate sletjeti u vodu, odkopcajte se jos u zraku, prije doticaja sa vodom...

Giga...[/quote]

I to pod obavezno bez obzira na kvalitet znanje i plivacku kondicuju slijetanje sa krilom u vodu znaci utapanje za cirka od 10 do 15 minuta uz maksimalnu pribranost pilota! Ja sam sletio 3 puta u vodu jednom u morsku vodu (izvukao me Miron iz Sarajeva)30ak metara od obale ali da nije bilo Mirona iskreno neznam dli bi se izvukao. Dva puta sletio u slatku vodu od toga sam plus jednom pao u vodu jer sam gledao u krilo i kada sm ugledao vodu bilo je kasno! Svaki puta bih se utopio jer sam zadrzao i sjedalo i krilo na sebi!
Jedina ispravna reakcija je iskopcati se od sjedala i skociti u vodu sa 3-4 metra visine bez ikakve opreme na sebi! Te se plivajuci udaliti od opreme da te spagice ne uhvate u svoju mrezu! Sve drugo ako nema nikoga u blizini tko bi ti pomogao znaci 100% utapanje pa da ste plivac kao Gordan Kožulj!

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: sub 26 vel, 2011 15:17 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 lis, 2009 21:35
Dao Palac gore: : 186 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 0
Prava istina o sletanju u more sa paragliderom je zaista grozna !
Svi oni koji su to doživjeli , bez obzira dali su to planirali i imali osiguranu pomoč na moru
ili su samo bili loše sreče , najbolje poznaju taj osječaj !
Kako imam sreču živjeti tu gdje živim , letjeti tu gdje letim ,
nagledao sam se u ovih 15 godina zaista , svega i svačega !
Da je pojedinačno opisivat svaki slučaj , kojih se sječan , morao bi tipkati do mraka.
Na svu sreču nitko se nije utopio , šta je po mom mišlenju zaista nevjerojatna sreča!
Odmah bi na stranu stavio sva ona plivanja kada je to bilo djelomično planirano
i tu negdje blizu je bio neki organizirani brodič , nebitno brži ili sporiji :-D
Sva ostala su produkt loše procjene pri sletanju , prejakog vjetra ,
komplikacije pri izvođenju nekih extremnih manevara koje završavaju rezervom , neslušanja savjeta , ...
Ali kad nema nekog organiziranog brodića , onda je to ...
Lako je kad su ljetni mjeseci , pa nije problem brzo se skinit i zaplivat u spašavanje ,
a i tu je uvijek neko tko je došao na kupanje sa brodom pa če pomoči.
ALI kad je zima i u moru je hladno u ronilačkom odijelu , onda je to horor !!!
Kako za pilota tako i za spasioca , koji pliva u pomoč a i sam se več počima pothlađivati!

Jedan Mađar je u sred zime upao u more sa paramotorom !!!
Broda nije bilo , a on je potonio za 1 sekundu!!!
Sreča je bila da se to desilo odmah nakon uzletanja sa plaže , ali ipak nekih 40 m od obale!
Tu je bila njegova ekipa , koju je na kraju trebalo spašavati od pothlađenosti i zaplitanja u konope !!!
I sad se naježim kad se sjetim toga !!!

Nik , ovo ljeto je upao jedan Italijan koji je imao sic sa kukuljicom!
Nije uopče uspio otkopčat kukuljicu i izvuči noge vani!
Diglo mu je guzicu i leđa u zrak tako da mu je potapalo glavu.
Jedina (dobra ?) stvar u tome je bila da mu se noge nisu zapetlale u konope!
Spasio ga je slučajni brodič u prolazu!

Austrijski tandem vrlo daleko od obale ,
Miro Brajčić sa Visa koji je izgubio svijest u letu (veoma daleko) ,
zmajar blizu obale ,
i .......

Pozdrav
BEŠO :evil:

http://makarska.hr/kamera/

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: sub 26 vel, 2011 15:45 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 22:42
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 211 / Palac dolje: : 0
Najbolje ti je to probati na nekom tečaju ekstrema...

U kolovozu 2002. na Bohinjskom jezeru u organizaciji Primoža Lajavca i ekipe bio sam na tečaja ekstrema...

Isprobavao sam jednostrano zaklapanje (50% i više) te rješavanja istog na lijevoj i desnoj strani.
Nakon toga probao sam ne otvoriti jednostrano zaklapanje nego u jakoj rotaciji baciti rezervu te namatajući komande rukama privući krilo na prsa.
Sve sam dobro odradio te stabilno padao sa rezervom u jezero ali daleko od čamca za spašanje (zaklapanja sam počeo izvoditi iznad čamca ali su me rotacije odnijele u stranu na što ja nisam vodio računa...).
Imao sam na sebi pojas za spašavanje (leftđeket) ali on je bio manji od mog protektora u sjedalici kojeg nismo izvadili...
I onda užas...
Nakon izranjanja umjesto glave iznad vode mi je bila guzica...
Prije dodira sa vodom ja jesam oslobodio ruke od namotanih komandi ali pokušavajući glavu održati nad površinom, pomahnitalo plivajući, zapleo sam u špagice obje noge i jednu ruku...
Tek tad sam se umirio te jednom slobodnom rukom nekako uspio dio glave održati nad vodom te disati i dozivati pomoć...
Srećom su neki Češki turisti sa čamcem bili bliže od gumenog čamca za spašavanje te mi veslom pridržavali glavu nad vodom dok nije stigla ekipa za spašavanje (koja nije mogla doći do zraka kak je brzo veslala).

Sve se dobro završilo ali pouka bi mogla biti za one koji organiziraju ekstreme:
-Izvadite tečajcima protektore iz sjedalica il nek probaju prije sa pojasom i sjedalicom skočiti u vodu...
-Čamac za spašavanje nek bude po mogučnosti brzi gliser...

LP

Vrh

PostPostano: sub 26 vel, 2011 16:27 
Offline     DHV 2-3

Sve se dobro završilo ali pouka bi mogla biti za one koji organiziraju ekstreme:
-Izvadite tečajcima protektore iz sjedalica il nek probaju prije sa pojasom i sjedalicom skočiti u vodu...
-Čamac za spašavanje nek bude po mogučnosti brzi gliser...

LP[/quote]

Ma nije problem kada ima bilo koji camac na ekstremima nekako ce se pilot odrzati 2-3 minute nad povrsinom kao sto je to u ovom primjeru i nas Knez napravio a i mnogi neki drugi za koje ja znam nego je problem kada se neplanirano dekne u vodu a da pritome nijie pilot izasao iz sistema veza i napravio odmak od krila! Neka svi piloti zapamte ovo SMRTNO JE OPASNO uletiti u vodu ukopcan za opremu ako nema u blizini nekoga tko bi vam pomogao UTOPITI ĆETE se sigurno bez obzira kako dobro plivate i u kakvoj ste fizickoj kondiciji!!!

Vrh

PostPostano: ned 27 vel, 2011 9:41 
Offline     DHV 2

Član od: uto 29 ruj, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 109 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 1
ja sam 3 puta ucio plivati
2 puta tribalj i jednom makarska
na triblju mi je uspjelo sve raskopcati i izici van iz sica pa cak jednom sam uspio isplivati i izvuci opremu van iz jezera ali kao ribarsku mrezu punu ribe
najgore mi je bilo u makarskoj kad sam pao u vodu dosta daleko od obale cc 200 m mouda i dalje
i nisam uspio jednu noznu kopcu rastaviti. protektor te stalno pokusava okrenuti ti se koprcas i umatas u spage brodic je krenuo prema meni ali to je jako dugo trajalo. da je bilo valovito sigurno bi se utopio dok je camac s aranom dosao do mene.
na kraju sam pronasao neki polozaj gdje su mi usta bila iznad vode a oci usi ispod i stegnut kao u sarafstuku.
grozno iskustvo a i jebeni umor

Vrh

PostPostano: ned 27 vel, 2011 11:19 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Ebate onda ekstremi nad vodom. Po ovome je bolje da zveknem u šumu. Bum se podrapal ali se nebum topil.

Vrh

PostPostano: ned 27 vel, 2011 12:47 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Vojo je napisao/la:

Giga...

I to pod obavezno bez obzira na kvalitet znanje i plivacku kondicuju slijetanje sa krilom u vodu znaci utapanje za cirka od 10 do 15 minuta uz maksimalnu pribranost pilota! Ja sam sletio 3 puta u vodu jednom u morsku vodu (izvukao me Miron iz Sarajeva)30ak metara od obale ali da nije bilo Mirona iskreno neznam dli bi se izvukao. Dva puta sletio u slatku vodu od toga sam plus jednom pao u vodu jer sam gledao u krilo i kada sm ugledao vodu bilo je kasno! Svaki puta bih se utopio jer sam zadrzao i sjedalo i krilo na sebi!
Jedina ispravna reakcija je iskopcati se od sjedala i skociti u vodu sa 3-4 metra visine bez ikakve opreme na sebi! Te se plivajuci udaliti od opreme da te spagice ne uhvate u svoju mrezu! Sve drugo ako nema nikoga u blizini tko bi ti pomogao znaci 100% utapanje pa da ste plivac kao Gordan Kožulj!

Onda bi se ja utopio k'o tifusar iz "Neretve". Znate ono kad viče: "Preko vode do slobode..."
Moj Samurai ima 7 veznih točaka. Ja bi se, yebote, trebao počet raskopčavat valjda na 200 metara visine, da stignem sve otkopčati... a tko pametan na toj visini "misli" da će sletjet u vodu...osim ako nisi jaaaako daleko od obale.
Da, kako veli Giga, treba se raskopčati na vrijeme i, po "svetom Voji", sa 3-4 metra skočiti u vodu, ali ja sam još jednu pametnu naučio od svojih instruktora i to oni i dan danas ponavljaju svojim poletarcima: "Pametan pilot nikada se neće dovesti u takvu situaciju".
To, da se izrazim primjereno temi, drži vodu, ali ipak postoji i ono što se zove "Viša sila", tj, kad se nenamjerno dovedeš u situaciju da ti je sletanje na vodu najbolja opcija...

Vrh

PostPostano: ned 27 vel, 2011 15:19 
Offline     DHV 2-3

janjecic je napisao/la:
Ebate onda ekstremi nad vodom. Po ovome je bolje da zveknem u šumu. Bum se podrapal ali se nebum topil.

Pa u pravilu uvjek je ljepse sletiti u vodu nego na drvo ali ako bih morao birati osobno izmedju drveta i vode a da a vodi nema nikoga tko bi mi pomogao i nebi se mogao iskopcati radje bih sletio na drvo koje moze donijeti i ozlijedu pilotu. Mislim da ako ima solucije i ima nekoga na vodi tko bi vam pomogao ipak je sigurnije sletiti u vodu pa makar se i u vodi okopcavali od sistema veza i krila! Tri slijetanja i jedno padanje u vodu i nisam se nikada ozledio a 3 sletanja na drvo i jedno padanje uvjek je bilo masnica i ogrebotina a i ostecenja na krilu!

Vrh

PostPostano: ned 27 vel, 2011 21:11 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 30 lip, 2010 19:32
Dao Palac gore: : 56 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 23 / Palac dolje: : 1
Kaj se pada u more 1.5.2010 tiče, ovaj filmić je snimila ekipa pa vi vidite kak to zgleda.
Naime skravatiralo se odmah tj gledam uho kako se provlači frapiran :shock:
U padu odmah guzica leti prema gore a glava buć pod vodu e onda jednom rukom se održavam drugom otkapčam a u glavi :amen:
No izdržat ću još koju dugu predugu sekundu i što na filmiću izgleda kratko - nije uf tam je gola borba za život!!
Nakon što se pribrah :Yahoo!: yes

1 Palac gore: : Knez    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.