Board Index » Letenje » Kamo na letenje
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Stranica 1, 2  Sljedeća

Cini se dobro... Gradient blizu 10, baze >1500. Vjetar neznatan juznih tendencija. Tlak 1017... :good:
Ak se makne ova mrena mislim da bi moglo biti OK...

Ideje?

Bilo kam, samo da šiljenjem do baze mogu sprobat nove komande !))
U nedelju moram rješavat neke tekuće probleme, pa računajte na mene sam v subotu..

Vedran je napisao/la:
Bilo kam, samo da šiljenjem do baze mogu sprobat nove komande !))
U nedelju moram rješavat neke tekuće probleme, pa računajte na mene sam v subotu..

Subota mi điki na Kalnik...
Samo da je jos bar par m/s...

Cujemo se...

Danas sam odustao, previse mrene...

LP!

I Edo se nešto češka po jajima, valjda ga svrbi Kalnik. A i ja sam krenuo rukom prema međunožju pomislivši na Kalnik u subotu.

Vidim(o se) i pčele na Kalniku

Danas na TRiblju superiška. Iako sam sa tandemom startao u 1600 digli do 1600 usaftali u bazu i vozikali se u sumaglici ali odličnim i mirnim dizanjima.
Putnica je poludila od sreće :-)

Danas na Kalniku takodjer superiška. Prvo sam se, vodjen prognozom, popeo pod toranj, na rampu, kad tamo fakat puše JI, ali svi dimovi po dolini piče po Z-JZ. Nakon malo češkanja po glavi i mudima, krenem po grebenu na zapadni start, kad tamo obrnuto - svi dimovi po JI, a na startu čisti JZ. E hebiga, nemam koga konzultirati osim vjetrulje i one male strelice od KOKE, pa što raditi nego se baciti u nepredvidive ralje :evil: , kad tamo, super, dizanja mirna do 3, visine do 1000, ma super. Jedino mi žao, da dolje u birtiji, osim Kire i njegove familije, nema nikoga za popit zasluženu pivicu :beer: . Poslije šetnja gore po auto, pa pomalo doma.

Krenuli smo danas put Bjelopolja, kao ajde neće biti baš ... ali da malo grebenarimo, i do Plitvica inverzija, mutno (a j. imao je Bosko pravo), no vidi vraga poslije Plitvica počeli su se nazirati kumulusi i to pravi, baš pravi.

Mali problem je bio što smo morali biti doma do 7, no dogovor je pao, ne prelaziti 2200 i kod auta smo 15 do 5 (moš mislit, baš će ići preko 2).

Krešo starta prvi i u roku 20 sec. viče na stanicu, ja sam na 2 i neću preko 2200.
U početku je bilo jako, ne da je bilo zdrmano nego bila je proljetna termika, jaka, jaka ...

Krešo je pokazao malo ekstrema (ma nije strašno, malo frontalaca, jednostranskih, full astala i gonja dalje) sa svojim compom a moja Sigma piči ko velika, malo zatrese da me probudi i onda opet dosada, vario vrišti ali ona mirna ko u laminarcu.

Do Plešivice i na njoj je bilo odlično, puf u bazu ko prasci, no odluka da se ide dalje prema Plitvicama je bila greška jer su se baze rasplinule.

Na startu su letači gonjali do navečer pod bazama i to je to, lijepi i uzbidljivi dan, i da stigli smo u 7 po djevojke i odgonjali na koncert The Cult-a :-D

Savršen dan

Sinisa je napisao/la:
Krešo je pokazao malo ekstrema (ma nije strašno, malo frontalaca, jednostranskih, full astala i gonja dalje) sa svojim compom a moja Sigma piči ko velika, malo zatrese da me probudi i onda opet dosada, vario vrišti ali ona mirna ko u laminarcu.

Blago vama... :good: . Nego, jesi ti to promijenio krilo ili je to neka privremena faza?

Sinisa je napisao/la:
Krešo starta prvi i u roku 20 sec. viče na stanicu, ja sam na 2 i neću preko 2200. U početku je bilo jako, ne da je bilo zdrmano nego bila je proljetna termika, jaka, jaka ...

Proljetna termika?!? Znate li koliko se na Bjelopolju ide na proljeće? Ne? Pa malo više od 2200m ;) Korenica i Bjelopolje su na cca. 600-700m, pa kad digneš 2200m, to je kao da na Japu, Kalniku, Ivančici ili RG digneš do 1600-1700m. Pretpostavljam da je bilo lijepo, ali malo si pretjerao s izjavama o proljeću. I kad termika na Bjelopolju u sred dana nije jaka?

Frontalci i ine druge stvari koje su se događale Kreši, to je ok, jer je balav, slabo maše ručicama i ne zna letiti komp krilo. Bjelopolje nije zubata vagina, tamo se uživa u prekrasnim orgazmičkim panoramama sa vrha visokih tupova :Yahoo!:

Nije ovo moje sipanje mudrosti zbog tebe Pićo, naj kaj zameriti, ali ovaj forum čitaju početnici kojima cure sline na svaku riječ o termici i novim terenima.

Viva la DHV2 :yup:

Dobro prepoznat dan kao pogodan za Bjelopolje :respekt:

uj!

ubit ću se :dash:

toni je napisao/la:
Sinisa je napisao/la:
Bjelopolje nije zubata vagina, tamo se uživa u prekrasnim orgazmičkim panoramama sa vrha visokih tupova :Yahoo!:
Nije ovo moje sipanje mudrosti zbog tebe Pićo, naj kaj zameriti, ali ovaj forum čitaju početnici kojima cure sline na svaku riječ o termici i novim terenima.

Jopet ti o raznim mišljenjima i osobnim iskustvima, meni je bilo jako jako jako, ako pogledaš Krešin track nakon starta je imao konstantno dizanje (vise od 10 sek.) 5,8 i nije ga pustio do 2000, to je tipično za jesen?
Bjelopolje je po mojem mišljenju vrlo zubata vagina ako se starta oko 1, a napisao sam, kasnije se moglo lijepo jedriti do 2 soma do kasno u noć. Sam si rekao da je prekjučer Tribalj bio žestok, e pa jučerašnje Bjelopolje je bilo puno žešće od tog dana na Trblju.

Moram se ispričati Kreši, jer ta sva sranja koja sam opisao nisam vidio u živo nego je to više bila zajebancija, sorry Šokre, sad je ispalo da neznaš voziti comp.

Mislim da su tvoje tvrdnje da na startu oko Visočice nema mina a moje da ima, da Bjelopolje nije ili je vagina jednostavno sukob mišljenja i to je ok, svi mi gledamo neke situacije iz svog kuta.

Ovo s tečajcima zbilja ne kužim, buš mi objasnil.

Sex meter !? Ma mooze, nek i malo klofa kad vec tolko vuce 8) Steta kaj nije radilo dalje od L Pljese.. Ipak su to nase alpe ;))

Sinisa je napisao/la:
Jopet ti o raznim mišljenjima i osobnim iskustvima, meni je bilo jako jako jako, ako pogledaš Krešin track nakon starta je imao konstantno dizanje (vise od 10 sek.) 5,8 i nije ga pustio do 2000, to je tipično za jesen?
Bjelopolje je po mojem mišljenju vrlo zubata vagina ako se starta oko 1, a napisao sam, kasnije se moglo lijepo jedriti do 2 soma do kasno u noć. Sam si rekao da je prekjučer Tribalj bio žestok, e pa jučerašnje Bjelopolje je bilo puno žešće od tog dana na Trblju.

Ajmo prvo o mišljenjima i osobnim iskustvima. Kad netko, ovog puta ti, napiše da je bilo proljetne termike, a proljetna termika je uska, brza, isprekidana (ili su česte izmjene brzine dizanja u istom stupu) i vrlo turbuletna, a krešin track pokazuje suprotno (konstantna i po treku bih zaključio dovoljno široka za normalno vrćenje i kako sam kažeš nije ga pustilo do 2000m) onda zaključim da nešto ne štima i napišem svoje mišljnje o tome. Tipično za jesen i ostala godišnja doba, osim zime, je da kad je termičan dan onda ide gore ako se trudiš ostati u dizanju. Nekad do 2000, a nekad i preko 3000m, ako je Bjelopolje u pitanju. Kad smo već kod Bjelopolja, karakteristika je tog terena što je poletište (i niže i više) na koncu bjelopoljske kotline/doline/visoravni (kako komu drago), a ta dolina je omeđena sa tri strane padinama, pa kad "povuče" preko polja prema poletištu kanalizira na termika stvara jako uzgonsko dizanje i termički vjetar koji doslovno pilota na krilu nosi uvis, dok je horizontalna brzina mala. Nakon izlaska iz tog stupa čini se vjetra i nema baš tako puno. Na proljeće taj stup bude prpošniji.

Ja sam se osvrnuo na tvoj napis ovdje i tvoje mišljenje te tvoje osobno iskustvo, što ti je zasmetalo, a ti uzimaš "krešin primjer" koji nisi vidio!? Slažem se da je tebi bilo jako, jako, jako, ali onda si to nadopunio sa "krešinim ekstremima" koje u stvari nisi vidio! Nisam ih niti ja. Ali nisam ni pisao o tome (osim tvrdnje da je Krešo balav i da nezna letiti kompa), pokušao sam napisati da Bjelopolje nije samo tvoje iskustvo i mišljenje, već sam napisao svoje mišljenje o tom terenu. A htio sam reći da Bjelopolje nije bauk samo zato što je tebi bilo jako, jako, jako i zbog toga što je Krešo imao ekstreme (možda će on to i opovrgnuti, jer nije bilo svjedoka), već da to može biti krasan teren za letenje, uz ogradu da je Bjelopolje uvjek jako, jako, jako u sred dana (tu se slažemo obojica). Možda se moje mišljenje kosi s tvojim, ali osobno imam odgovornost prema ljudima koje učim letenju, a profesionalno deformiran kad je paragliding u pitanju, te sam picajzla i horoskopska djevica, pa mi onda upadaju u oko ovakve stvari.

Sinisa je napisao/la:
Mislim da su tvoje tvrdnje da na startu oko Visočice nema mina a moje da ima, da Bjelopolje nije ili je vagina jednostavno sukob mišljenja i to je ok, svi mi gledamo neke situacije iz svog kuta.

Čim je rasprava tu je i sukob mišljenja, ali ja sam realist i nevjerni Toma, dakle za što nemam dokaze ne vjerujem. Tvrdim i dalje da na poletištu i oko njega na Visočici u krugu 500-njak metara te po planinarskim stazama nema mina. Dokaz za to, pa izgazili smo to područje višekratno, a to dokazuje i karte minskih područja HCR-a (oko samog vrha Visočice nema crvenog područja, dok je Vaganjski vrh i Sveto Brdo, pa sve do Tulovih Greda u crvenom kontinuitetu). Postoje upozoravajuće ploče na minski sumnjiva područja uokolo, ali takvih minskih ploča ima i na putu prema poletištu Bjelopolja, a na to nitko, pa ni ti ne upozorava. Prema čemu se ti vodiš kad letiš tamo? Prema napucima Ivice Biljmana? Mislim da to nije dovoljno. Zadnji put kad smo bili na Visočici, stao sam sa ekipom u centru Gospića da pregledamo kartu minski sumnjivih područja. I začudio sam se kad sam vido crvenim obojano "bare/jezera" koje je Ivica naveo kao sigurno za slijetanje (zbilja slijećemo tamo, a Vlado Paušić nas je utješio prije dva dana na Triblju rekavši da je to bilo minirano, njegovo osobno iskustvo, ali je kasnije razminirano). Osim toga, utvrdio sam da je područje oko Bilaja sigurno, a prije sam smatrao da nije, a isto tako sam ostao zapanjen kad sam vidio da sam sletio na jedinu livadu u Ribniku koja nije označena crveno, dok je okolno područje zacrvenjeno (nije da nisam bio upozoren na to). Također sam utvrdio da je područje Medačkog đepa (od Čitluka do Medaka) potpuno bez mina u pojasu od završetka padina Velebita i šume pa više od pola polja prema glavnoj cesti Gospić - Gračac, dok sam prije bio u uvjerenju da je sve sumnjivo minsko područje.

Nije mi namjera prozivati tebe ili Ivicu (ni krivog niti dužnog), ali malo je previše bilo rekla-kazala o minama na tom području. Toliko o minama na Visočici.

Sinisa je napisao/la:

Već sam se osvrnuo na ovo u prvom pasusu, ali da razjasnim. Kad netko piše o nekom trenu sa epitetima koji se meni učine kao zastrašujući, a ne smatram da je taj teren takav (naprotiv, smatram da je Bjelopolje izuzetno pogodno za obuku i stjecanje iskustva na siguran način), onda reagiram zbog mojih učenika i ostalih početnika koji prate formu i žele nešto doznati o terenu. Pokušavam doprinjeti stavljajući stvari (po mom osobnom sudu) u pravi kontekst, koji se iz tvog napisa (po mom mišljenju) nije dao pravilno protumačiti iz kuta letača s malo iskustva i kojinikad nije bio na Bjelopolju. Svaki početnik mora znati da je Bjelopolje, Greda, Tribalj, Raspadalica za njega (s malo iskustva) neprimjeren teren u sred dana (13-16h) dok je nakon toga lijepo za letenje.

Evo primjera.
Sinisa je napisao/la:

Reagrirao sam na tvoj tekst kako sam reagirao, jer je javan. Ti uvodiš moje osobno iskustvo koje sam samo tebi rekao na sletištu za prekjučerašnji Tribalj. Dakle, mi (ti i ja) razgovaramo na ravnopravnoj osnovi s obzirom na iskustvo i to ne prati forum (iskusnjare i početnici, razni drugi), što cijeloj priči daje drugi ton. Bio je Tribalj "žešći" od 14-15h, ali u komparaciji na što i prema kome? Tebi je Bjelopolje zubatija vagina bila jučer nego Tribalj prekjučer. Meni su malo koji teren/"žešći" uvjeti u zraku vaginalno zubati, jer to nazivam izazovom i novim iskustvom. O tome možemo raspravljati s približno istim iskustvom, ali kod ljudi koji bi željeli letiti na Bjelopolju po prvi put može izazvati zazor, jer ako je u jesen "proljetna termika", kakva je onda u proljeće, mogli bi se oni zapitati. Sjećam se svojevremeno bauka od Alapa, kako su ih ljudi zaobilazili u velikom luku, vjerujući da su "zubate", a sve zbog nekih priča. Vjerujem da je na Bjelopolju bilo žešće, ali nije bilo Kreše na Triblju da svojim ekstremima to i potvrdi :-D

Ispričavam se svima onima koje sam svojim pisanjem dotaknuo i povrijedio. Ne povlačim niti jednu riječ i ne kajem se.

toni je napisao/la:
Sinisa je napisao/la:

Već sam se osvrnuo na ovo u prvom pasusu, ali da razjasnim. Kad netko piše o nekom trenu sa epitetima koji se meni učine kao zastrašujući, a ne smatram da je taj teren takav (naprotiv, smatram da je Bjelopolje izuzetno pogodno za obuku i stjecanje iskustva na siguran način), onda reagiram zbog mojih učenika i ostalih početnika koji prate formu i žele nešto doznati o terenu. Pokušavam doprinjeti stavljajući stvari (po mom osobnom sudu) u pravi kontekst, koji se iz tvog napisa (po mom mišljenju) nije dao pravilno protumačiti iz kuta letača s malo iskustva i kojinikad nije bio na Bjelopolju. Svaki početnik mora znati da je Bjelopolje, Greda, Tribalj, Raspadalica za njega (s malo iskustva) neprimjeren teren u sred dana (13-16h) dok je nakon toga lijepo za letenje.

Ja mislim da su to sve opasni tereni i nisu za početnike (uključujući i Japetić)!
:mocking: :-D

toni je napisao/la:

Da, izmedju rekreativaca, natjecatelja, starih, mladih, iskusnih i neiskusnih ovaj forum citaju i pocetnici. Al ne vidim zakaj bi oni bili privilegirana skupina kojoj se prilagodjavaju tekstovi ovdje.
Njima, na kraju, njihov instruktor mora objasnit sto i kako, sto se smije a sto ne, sto je opasno a sto ne.. I moraju znati, izmedju ostaloga, da ne slusaju svakog.

toni je napisao/la:
Frontalci i ine druge stvari koje su se događale Kreši, to je ok, jer je balav, slabo maše ručicama i ne zna letiti komp krilo.

Hm, rezultati zadnjeg DPa sugeriraju da bi se ti tom balavcu mogo obratit za savjet oko letenja kompa...

luka je napisao/la:
toni je napisao/la:

Da, izmedju rekreativaca, natjecatelja, starih, mladih, iskusnih i neiskusnih ovaj forum citaju i pocetnici. Al ne vidim zakaj bi oni bili privilegirana skupina kojoj se prilagodjavaju tekstovi ovdje.
Njima, na kraju, njihov instruktor mora objasnit sto i kako, sto se smije a sto ne, sto je opasno a sto ne.. I moraju znati, izmedju ostaloga, da ne slusaju svakog.

toni je napisao/la:
Frontalci i ine druge stvari koje su se događale Kreši, to je ok, jer je balav, slabo maše ručicama i ne zna letiti komp krilo.

Hm, rezultati zadnjeg DPa sugeriraju da bi se ti tom balavcu mogo obratit za savjet oko letenja kompa...

Copy / paste Lukin odgovor, to je to ... :good:
Za mene će i dalje start oko Visočice biti miniran, sletište kod "bara" čisto od mina, a Bjelopolje, Jap, Raspadalica i Ivančica vrlo žestoki tereni u određenim uvijetima, a kaj buš ofca sam po horoskopu

luka je napisao/la:

Možda zato što su oni najranjiviji i lako padaju pod dojam iskusnjara. Znam to jer sam se nagledao i naslušao. I tko kaže da tekstovi trebaju biti prilagođeni početnicima? Ja sam se samo osvrnuo na ono što je Pintar napisao, a ja sam procjenio da trebe nadopunu. Ti si iskusnjara, pa ti ne treba nadopuna i ne kužim zakaj si se uopće javio :-D

toni je napisao/la:

luka je napisao/la:

Ooo Šokre, klanjam se. Ti si takva faca da imaš i svog glasnogovornika. Daj mu Luka prenesi moje zanimanje za instruktaže ove zime i pripreme za nadolazeću sezonu, pliz ;)

CloudWalker je napisao/la:
Ja mislim da su to sve opasni tereni i nisu za početnike (uključujući i Japetić)!

A je vama dosadno! Dobro, ajmo definirati pojam početnika za kojeg nisu ovi tereni (Jap, Bjelopolje, Raspadalica, Tribalj, dodaj po želji...):
a) 10 letova sa Kupljenova/Liča/Malog Kalnika;
b) 5 visinskih letova (od kuda je ono sigurno za prve visinske u HR?);
c) 2 jedrenja u popodnevnom laminarcu;
d) 4 jedrenja u laminarcu i jedan termički let;
e) 200 h leta na Kalniku i Ravnoj Gori (postoje takvi ČPR).

Smatram da ima više kategorija početnika, ali ima i onih koji lete već nekoliko godina, ali na ukupno 2 terena (nisu globetrotteri kao Luka) i bacaju oko na Bjelopolje. A i početnici lete na Bjelopolju, zar ne?

I da, kad ću pročitati neki afirmativni tekst o letenju za starije početnike do iskusnjare u kojem će biti opisa situacije, vjetra, markera za supove, taktiku kojom se netko koristio za traniziciju, tajming napada od kumulusa do kumulusa. Zašto bi forum bio samo za početnike. :roll:

toni je napisao/la:
CloudWalker je napisao/la:

A je vama dosadno! Dobro, ajmo definirati pojam početnika za kojeg nisu ovi tereni (Jap, Bjelopolje, Raspadalica, Tribalj, dodaj po želji...):
a) 10 letova sa Kupljenova/Liča/Malog Kalnika;
b) 5 visinskih letova (od kuda je ono sigurno za prve visinske u HR?);
c) 2 jedrenja u popodnevnom laminarcu;
d) 4 jedrenja u laminarcu i jedan termički let;
e) 200 h leta na Kalniku i Ravnoj Gori (postoje takvi ČPR).

Smatram da ima više kategorija početnika, ali ima i onih koji lete već nekoliko godina, ali na ukupno 2 terena (nisu globetrotteri kao Luka) i bacaju oko na Bjelopolje. A i početnici lete na Bjelopolju, zar ne?

Ma ne mogu vjerovati da si tako mrtvo-hladno ozbiljan. Izgleda da se moram naviknuti na strogoću foruma i ne pisati pošalice. :mocking:

Inače, slažem se da se početnik ne može definirati. Ako netko zna startat i sletit na siguran način ne znači da mu je milo drmanje i da se neće uspaničiti s prvim klofancem ili udarom termike neposredno na startu (dešava se i najboljima, kaj ne.. ;-)), a isto tako ne znači da neće totalno uživati kad na guzici osjeti jak potisak stupa koji ga nosi gore, gore, gore...
Meni se uvijek vraća to uzbuđenje kad dugo ne letim - dođe mi da vičem: Yahoo!! :Yahoo!:, a to ponekad i radim.. (nemojte se prepast kad me čujete..)

Zamolio bih sve članove foruma da se više ne komentira bilo čije letenje, sposobnosti ili nesposobnosti. U ovom slučaju se osječam krivim zbog spominjanja detalja o nečijem letenju makar je to bila čista zajebancija koja je prerasla u ocjenjivanje nečijih sposobnosti.

A nadasve se ispričavam Šokretu što sam ga spomenuo u izvještaju no s njim ću to riješiti na šanku :beer: :beer: .
Mislim da će ubuduće moji izvještaji biti tipa:
išlo je visoko, bilo je super, trajalo je dugo, poglech OLC

Isprike i tečajcima.

Stranica 1, 2  Sljedeća

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap