Sinisa je napisao/la:
Jopet ti o raznim mišljenjima i osobnim iskustvima, meni je bilo jako jako jako, ako pogledaš Krešin track nakon starta je imao konstantno dizanje (vise od 10 sek.) 5,8 i nije ga pustio do 2000, to je tipično za jesen?
Bjelopolje je po mojem mišljenju vrlo zubata vagina ako se starta oko 1, a napisao sam, kasnije se moglo lijepo jedriti do 2 soma do kasno u noć. Sam si rekao da je prekjučer Tribalj bio žestok, e pa jučerašnje Bjelopolje je bilo puno žešće od tog dana na Trblju.
Ajmo prvo o mišljenjima i osobnim iskustvima. Kad netko, ovog puta ti, napiše da je bilo proljetne termike, a proljetna termika je uska, brza, isprekidana (ili su česte izmjene brzine dizanja u istom stupu) i vrlo turbuletna, a krešin track pokazuje suprotno (konstantna i po treku bih zaključio dovoljno široka za normalno vrćenje i kako sam kažeš nije ga pustilo do 2000m) onda zaključim da nešto ne štima i napišem svoje mišljnje o tome. Tipično za jesen i ostala godišnja doba, osim zime, je da kad je termičan dan onda ide gore ako se trudiš ostati u dizanju. Nekad do 2000, a nekad i preko 3000m, ako je Bjelopolje u pitanju. Kad smo već kod Bjelopolja, karakteristika je tog terena što je poletište (i niže i više) na koncu bjelopoljske kotline/doline/visoravni (kako komu drago), a ta dolina je omeđena sa tri strane padinama, pa kad "povuče" preko polja prema poletištu kanalizira na termika stvara jako uzgonsko dizanje i termički vjetar koji doslovno pilota na krilu nosi uvis, dok je horizontalna brzina mala. Nakon izlaska iz tog stupa čini se vjetra i nema baš tako puno. Na proljeće taj stup bude prpošniji.
Ja sam se osvrnuo na tvoj napis ovdje i tvoje mišljenje te tvoje osobno iskustvo, što ti je zasmetalo, a ti uzimaš "krešin primjer" koji nisi vidio!? Slažem se da je tebi bilo jako, jako, jako, ali onda si to nadopunio sa "krešinim ekstremima" koje u stvari nisi vidio! Nisam ih niti ja. Ali nisam ni pisao o tome (osim tvrdnje da je Krešo balav i da nezna letiti kompa), pokušao sam napisati da Bjelopolje nije samo tvoje
iskustvo i mišljenje, već sam napisao svoje mišljenje o tom terenu. A htio sam reći da Bjelopolje nije bauk samo zato što je tebi bilo
jako, jako, jako i zbog toga što je Krešo imao ekstreme (možda će on to i opovrgnuti, jer nije bilo svjedoka), već da to može biti krasan teren za letenje, uz ogradu da je Bjelopolje uvjek
jako, jako, jako u sred dana (tu se slažemo obojica). Možda se moje mišljenje kosi s tvojim, ali osobno imam odgovornost prema ljudima koje učim letenju, a profesionalno deformiran kad je paragliding u pitanju, te sam picajzla i horoskopska djevica, pa mi onda upadaju u oko ovakve stvari.
Sinisa je napisao/la:
Mislim da su tvoje tvrdnje da na startu oko Visočice nema mina a moje da ima, da Bjelopolje nije ili je vagina jednostavno sukob mišljenja i to je ok, svi mi gledamo neke situacije iz svog kuta.
Čim je rasprava tu je i sukob mišljenja, ali ja sam realist i nevjerni Toma, dakle za što nemam dokaze ne vjerujem. Tvrdim i dalje da na poletištu i oko njega na Visočici u krugu 500-njak metara te po planinarskim stazama nema mina. Dokaz za to, pa izgazili smo to područje višekratno, a to dokazuje i karte minskih područja HCR-a (oko samog vrha Visočice nema crvenog područja, dok je Vaganjski vrh i Sveto Brdo, pa sve do Tulovih Greda u crvenom kontinuitetu). Postoje upozoravajuće ploče na minski sumnjiva područja uokolo, ali takvih minskih ploča ima i na putu prema poletištu Bjelopolja, a na to nitko, pa ni ti ne upozorava. Prema čemu se ti vodiš kad letiš tamo? Prema napucima Ivice Biljmana? Mislim da to nije dovoljno. Zadnji put kad smo bili na Visočici, stao sam sa ekipom u centru Gospića da pregledamo kartu minski sumnjivih područja. I začudio sam se kad sam vido crvenim obojano "bare/jezera" koje je Ivica naveo kao sigurno za slijetanje (zbilja slijećemo tamo, a Vlado Paušić nas je utješio prije dva dana na Triblju rekavši da je to bilo minirano, njegovo osobno iskustvo, ali je kasnije razminirano). Osim toga, utvrdio sam da je područje oko Bilaja sigurno, a prije sam smatrao da nije, a isto tako sam ostao zapanjen kad sam vidio da sam sletio na jedinu livadu u Ribniku koja nije označena crveno, dok je okolno područje zacrvenjeno (nije da nisam bio upozoren na to). Također sam utvrdio da je područje Medačkog đepa (od Čitluka do Medaka) potpuno bez mina u pojasu od završetka padina Velebita i šume pa više od pola polja prema glavnoj cesti Gospić - Gračac, dok sam prije bio u uvjerenju da je sve sumnjivo minsko područje.
Nije mi namjera prozivati tebe ili Ivicu (ni krivog niti dužnog), ali malo je previše bilo rekla-kazala o minama na tom području. Toliko o minama na Visočici.
Sinisa je napisao/la:
Ovo s tečajcima zbilja ne kužim, buš mi objasnil.
Već sam se osvrnuo na ovo u prvom pasusu, ali da razjasnim. Kad netko piše o nekom trenu sa epitetima koji se meni učine kao zastrašujući, a ne smatram da je taj teren takav (naprotiv, smatram da je Bjelopolje izuzetno pogodno za obuku i stjecanje iskustva na siguran način), onda reagiram zbog mojih učenika i ostalih početnika koji prate formu i žele nešto doznati o terenu. Pokušavam doprinjeti stavljajući stvari (po mom osobnom sudu) u pravi kontekst, koji se iz tvog napisa (po mom mišljenju) nije dao pravilno protumačiti iz kuta letača s malo iskustva i kojinikad nije bio na Bjelopolju. Svaki početnik mora znati da je Bjelopolje, Greda, Tribalj, Raspadalica za njega (s malo iskustva) neprimjeren teren u sred dana (13-16h) dok je nakon toga lijepo za letenje.
Evo primjera.
Sinisa je napisao/la:
Bjelopolje je po mojem mišljenju vrlo zubata vagina ako se starta oko 1, a napisao sam, kasnije se moglo lijepo jedriti do 2 soma do kasno u noć. Sam si rekao da je prekjučer Tribalj bio žestok, e pa jučerašnje Bjelopolje je bilo puno žešće od tog dana na Trblju.
Reagrirao sam na tvoj tekst kako sam reagirao, jer je javan. Ti uvodiš moje osobno iskustvo koje sam samo tebi rekao na sletištu za prekjučerašnji Tribalj. Dakle, mi (ti i ja) razgovaramo na ravnopravnoj osnovi s obzirom na iskustvo i to ne prati forum (iskusnjare i početnici, razni drugi), što cijeloj priči daje drugi ton. Bio je Tribalj "žešći" od 14-15h, ali u komparaciji na što i prema kome? Tebi je Bjelopolje zubatija vagina bila jučer nego Tribalj prekjučer. Meni su malo koji teren/"žešći" uvjeti u zraku vaginalno zubati, jer to nazivam izazovom i novim iskustvom. O tome možemo raspravljati s približno istim iskustvom, ali kod ljudi koji bi željeli letiti na Bjelopolju po prvi put može izazvati zazor, jer ako je u jesen "proljetna termika", kakva je onda u proljeće, mogli bi se oni zapitati. Sjećam se svojevremeno bauka od Alapa, kako su ih ljudi zaobilazili u velikom luku, vjerujući da su "zubate", a sve zbog nekih priča. Vjerujem da je na Bjelopolju bilo žešće, ali nije bilo Kreše na Triblju da svojim ekstremima to i potvrdi

Ispričavam se svima onima koje sam svojim pisanjem dotaknuo i povrijedio. Ne povlačim niti jednu riječ i ne kajem se.