gprelac je napisao/la:
Lovstvo je specifična djelatnost koja se temelji na prirodnom i potrajnom gospodarenju a kvote odstrela određuje struka utemeljena na znanosti i konkretnom brojnom stanju divljači na nekom području. Ujedno je sport i hobi tisućama hrvata i milijunima drugih. hebi ga ja poznam hrpu lovaca (s nekima od njih sam prijatelj) koji misle da je letenje pg jedrilicom debilana kojom se bave luđaci i samoubojice.
Romane "Humanost" ti je pojam koji opstaje danas samo u riječnicima

E moj Herr Rombach lijepo si to ti sve napisao i to bi bilo Ok kad bi bilo tako.
U stvari se pod krinkom licemjerne djelatnosti zvane lovstvo odvija kriminal bespoštednog odstrela divljaći.
Opće je poznato da su sami lovci najveći krivolovci i ja za to imam dobar primjer svojeg susjeda koji gotovo svake noći vuće s traktorom nešto iz šume i toliko se osilio da se više i ne skriva, jer je i svjestan da mi svi ionako sve znamo.
Nažalost nije on jedini, ja ih znam u svom kraju još puno, a nemam nikakva razloga vjerovati da su kod tebe lovci bolji.
Najgore mi je što cijelo vrijeme istiću svoju veliku brigu za divljač, jer kao oni ih hrane i pomažu na sve načine.
Točno, postave im hranu, a onda ih kukavićki ubiju s obližnje čeke.
Licemjerno, nesportski i jadno.
Druga stvar koja je uzela maha je sve više zakupljenih lovišta u koje zabranjuju ulaz planinarima, beračima gljiva , biciklistima i letaćima, a sve to pod krinkom staha da se ne plaši divljač.
To je također licemjerno jer divljač jako dobro zna koga se treba plašiti, pa se tako uopće ne boje traktora,motornih pila i inih šumski strojeva na čiju buka su se navikle i nakon koje im se nikada ništa nije dogodilo.
No, uzmite sobom neku granu koja nalikuje na pušku pa ćete rijetko imati priliku ugledati neku divljač.
Ukoliko se ovaj trend nastavi još malo i neće se više moći ući ni u jednu šumu jer će sve biti nećije lovište.
Stoga se svi moramo boriti da se šume i planine tretiraju poput morskog dobra i da ostanu dostupne svima, a tko baš želi komercijalno uzgajati divljač neka si ogradi nešto zemlje i neka ih tamo hrani.