D.K.
Ljetujem na Pagu godinama, i letio sam tamo s vise "starteva".
Za letenje imas 2 opcije:
Startanje u smjeru sjeveroistoka, u tom slucaju imas veci greben i vise mogucih mjesta za startat, jedno od njih je vidikovac iznad grada Paga na cesti koja ide iz paga prema Novalji. To je veliki parking uz cestu, stane puno krila i da se lijepo odstartat. Problem je sto ti za taj smjer treba vjetar koji se zove Bura, sto zna biti nezgodno... Dakle treba jako dobro pogledati prognozu, najbolje je letjeti poslje bure, odnosno kad je ima jos samo malo, i treba gledati more, cim vidis da se malo pocne pjeniti, bjezi na sljetanje, jer bura pojaca u svega par minuta... Najbolje mjesto za slijetanje je gradska plaza (predvecer kad nema ljudi), a po danu ima iza nje veliki parkign i livada, ali ne ici tamo ako nisi u stanju sletit u krug pike (izgleda dosta veliko, ali nije bas). Alternativa je neka od livadica uz brdo, takvih ima dosta, ali ni jedna nije idealna, tnaju imat kamenja itd...
Druga opcija je startat u smjeru jugozapada, sa brda na drugoj strani grada Paga, na makadamu prema repetitoru i vjetrenjacama. Taj greben je manji i moguci startevi su losiji (kamenje), ali imas veci izbor livada za sljetanje (opet, nisu idealne ali posluze). Alternativno, moguce je sletiti na parkong od groblja, ali opet, tamo ides samo ako si u stanju pogodit krug pike, ak se zeznes, zavrsis ili na groblju ili u mrtvacnici, ili ak imas srece, na stupu od rasvjete... Na toj strani se leti na lagani jugo (opet, pazi da nije pre jak, gledaj more cijelo vrijeme, i vjetrenjace), i tamo je ljepse letjet, jer je jugo u pravilu mirniji nego bura. Na tos strani sam uspio odlitjet 1:35, pa top landing i onda jos 40 min, digo se na 500m...
Uglavnom, di god da letis treba pazit kod poljetanja i sljetanja, jer je kamenje jako ostro, i bez problema poderes i krilo i sic i noge... I jako je bitna prognoza, aladin jako cesto fula, ja obicno kad letim tamo, cijeli dan blejim u nebo, onda odsecem na start i vidim dal se moze uopce, ako da, letim, ako ne, pjesacim natrag... Ne preporucam letenje manje iskusnim pilotima...
Ja sam ti dolje vise manje cijelo ljeto (osim kad je tekma negdje), pa se javi ako dodjes... Imam i razne filmice letenja za pokazat/analizirat...
|