notammap.php?id=LDZOBio sam siguran da ću negdje na webu uspjeti naći karte s ucrtanim aktivnim NOTAM-ima za Hrvatsku no prevario sam se. Ja se međutim ne predajem tako lako. Na kraju mi je samostalno rješavanje problema trajalo koliko i neuspješno traženje.
Ovo gore je karta aktivnih notama za LDZO (link na početku je za kompletnu stranicu s mapom).
Markeri predstavljaju deklariranu točku, a krug radijus koji NOTAM pokriva. Crveno obojani krugovi znače da je notam trenutno aktivan.
Ako miš stavite iznad markera dobijete još informacija:
- od koje visine do koje visine vrijedi
- od kada do kada
- opisni tekst
Nisam baš puno provjeravao je li sve točno (javite ako primijetite štogod krivo), a očito imam i nekoliko notama koji imaju istu poziciju i radijus. Da bi to riješio dodao sam malu random komponentu u poziciju. Dakle, ako vidite krug čija je boja nešto tamnija plava malo zumirajte dok se ne razaznaju pojedini markeri.
Klikom na marker nestaje pripadajući krug. Ponovnim klikom se vraća. Markeri sa sakrivenim krugom su poluprozirni.
P.S.
Kao što se vidi iz URL-a stranica ima parametar LDZO. Ako na to mjesto stavite neku drugu oznaku dobit ćete druge NOTAM-e (jedino je mapa centrirana na Hrvatsku pa ćete si je morati sami pomaknuti/odzumirati.) Sve ICAO identifikatore možete naći na
http://www.flightsimaviation.com/db/controls/