»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 22:45.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kako odabrati PG obučni centar?
PostPostano: ned 06 ožu, 2011 21:36 
Offline     DHV 1

Član od: ned 06 ožu, 2011 20:11
Dao Palac gore: : 2 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
Evo moje prvo pitanje.
Prekopao sam cijeli forum i nametnulo mi se pitanje kako odabrati obučni centar?
Ne bi želio ovim pitanjem potaknuti prepucavanje između obučnih centara nego me zanima na koje stvari treba obratiti pažnju i što bi jedan obučni centar koji se bavi profesionalno obukom novih letača trebao imati u svom programu.
Informirajući se na netu skinuo sam i dosta filmova koji se bave obukom i ima dosta razlike između centara kao vjerojatno i kod nas neke škole imaju u obuci obavezno bacanje rezerve, imaju obješenu sjedalicu sa svim komandama gdje im se pokazuje kako se prebacuje težina kako reagirati ako dođe do kolapsa jedne strane, u slučaju bacanja rezerve tj. nakon bacanja rezerve kako "namotati krilo", simulaciju vrtnje oko svoje osi na koju stranu baciti rezervu itd.
Dali su u naprednom tečaju instruktor i učenik u radio vezi, dali se na naprednom tečaju u kontroliranim uvjetima simulira frontalka zaklapanje itd. ili je to tečaj ekstremnog letenja.
Evo za sada toliko.
Da još jednom napomenem i nadam se da neće doći do prepucavanja između obučnih centara, svrha ovog posta je da se skrene pozornost budućim učenicima na što da obrate pažnju, a obučnim centrima da možda uvedu neke novitete a sve u interesu veče sigurnosti budućih leteća.

Vrh

Naslov: Re: Kako odabrati PG obučni centar?
PostPostano: ned 06 ožu, 2011 22:24 
Offline     DHV 2

Član od: uto 23 stu, 2010 1:42
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 268 / Palac dolje: : 4
U sklopu svakog tecaja trebalo bi biti predavanje o opasnim situacijama u kojem se objasnjava kakve sve opasne situacije postoje i kako se iz njih izlazi.
Sto se tice isprobavanja tih opasnih situacija u zraku, za to postoji SIV trening.
Na SIVu imas "kontrolirane" uvjete, dakle radis manevre iznad vode gdje nemas termike, u slucaju pada voda je ipak mekanija od ostalih povrsina i dolje ceka gliser koji te odmah pokupi, na sebi imas i prsluk da se ne utopis, i imas stanicu pa te iskusan pilot navodi kroz sve manevre.
Isto tako imas detaljan brifing gdje se odredjuju manevri koje ces raditi i objasnjavaju do zadnjeg detalja, te debrifing nakon svakog leta gdje se objasnjava kaj je bilo dobro/lose s tvoje strane itd.
Dakle na SIVu mozes probati sve vrste manevara: razna zaklapanja, stallovi, spirale, wingoveri, SATovi, loopinzi, tumblinzi itd, kao i bacanje rezervnog padobrana.

Osobno sam bio na 2 SIVa do sad i preporucam svima koje zanima kako im se krilo ponasa kad postane malo "zesce".

Vrh

PostPostano: pon 07 ožu, 2011 0:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Svi obučni centri imaju svoj plan obuke i program obuke koji je odobren od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, a što će utjecati na tvoj izbor obučnog centra će vjerovatno biti cijena tečaja i blizina obučnog centra, u Hrvatskoj za sada ima 4 registrirana obučna centara ( O.C. ZK ParaFreek, Zagreb-Samobor, O.C. EkoIng Kalnik iz Kalnik-Zagreb, O.C. Paranoja iz Zagreba i Centar za izobrazbu pilota parajedrilice Pegaz iz Hrvaca-Sinj) i jedino oni imaju pravo nakon završene obuke koja u prosjeku traje od 1-2 godine poslati te na ispit za pilota parajedrilice koji polažeš ispred Agencije. E sad je na tebi red da se informiraš i odabereš koji tebi najviše odgovara. Vjerojatno će bi i više obučnih centara, jer po mojim saznanjima vjerojatno će bi još bar 2 centra, jedan na području Rijeke i jedan na području Hrvatskog zagorja tj. Radoboj - Krapina.

Citat:
Dali su u naprednom tečaju instruktor i učenik u radio vezi,

Normalno da su učenik i nastavnik letenja u radio vezi od prvog samostalnog leta tj. prvi puta od kad se odljepiš od majčice zemlje.

Kao što kaže D.K. u sklopu svakog tečaja moraju biti objašne opasne situacije i kako se iz takvih situacija izvuči te kako letjeti (aktivno letenje) da do nijh ne dođe, a to se najbolje nauči na SIV tečajevima u kontroliranim uvjetima i obavezno iznad vode.

Vrh

PostPostano: pon 07 ožu, 2011 8:16 
Offline     DHV 2

Član od: sri 24 vel, 2010 17:27
Dao Palac gore: : 144 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Najbolje ti je da odaberes centar kojio ti je najblizi. Time postizes da si stalno u kontaktu sa instruktorom/ima a i sa ostalim clanovima kluba. To je vazno iz vise razloga a glavni bi bio taj da ces tako imati kontinuitet obuke. Profa ti je vec napisao gdje imas obucne centre u ZG a ti si, ako sam dobro shvatio, iz ZG.
Mislim da je vrijeme "kaubojske" obuke u HR proslo (barem sto se tice registriranih obucnih centara) pa je svejedno koji ces obucni centar izabrati. Istina, neke razlike medju centrima postoje ali to nebi smjelo uticati na kvalitetu obuke.
Dobro dosao u jato :)

Vrh

PostPostano: uto 08 ožu, 2011 10:02 
Offline     DHV 1

Član od: ned 06 ožu, 2011 20:11
Dao Palac gore: : 2 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
Hvala na odgovorima vidim da nisam dobro odradio domaću zadaću. :oops:
Evo saznao sam za SIV mislio sam da tog još uvijek nema kod nas uvijek sam nailazio na ekstremno letenje u pripremi pa sam krivo pretpostavio da je to tečaj SIV-a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: