»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 21:00.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Što je to 'DHV'?
PostPostano: čet 03 ruj, 2009 19:04 
Lijep pozdrav. U par navrata iz razgovora sam čuo '...ma to je krilo čista jedinica' ili nešto '...ovo je jedan do dva krilo'. Mislim da su mislili na DHV1 ili DHV1-2, DHV2, usput, zanime me postoje i DHV3 krila (kakva su to krila - competition?). Što je to uopće 'DHV'? Koliko je krilo sigurno? Što je manji broj to je krilo sigurnije? Ako je tako - zašto se svi ne voze na - 'čistim jedinicama?' Koja je razlika između DHV 1, 1-2, 2 i 3? Ako bi moglo malo iscrpnije o tome? Poprilično mi je glupo derati se po startu 'jedinica, ma jedinica čista, nema straha'! Dali je sigurnije jedno krilo staro 5-6-7 godina DHV1 ili je sigurnije krilo od 2 godine DHV2? Zahvaljujem!

Vrh

Naslov: Re: Što je to 'DHV'?
PostPostano: čet 03 ruj, 2009 21:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 27 kol, 2009 19:17
Dao Palac gore: : 68 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 11 / Palac dolje: : 0
mislim, otvoriš Google i upišeš "klasifikacija dhv".... ali dobro......

ovo dolje je preuzeto sa www.paragliding.hr

DHV (tzv. Gutesiegel test) također ima tri kategorije: 1, 2 i 3, te međukategorije 1/2 i 2/3. Sastoji se od 13 različitih testova koje krilo mora proći bez obzira na ciljano tržište.
Performanse i karakteristike danjašnjih 1 i 1/2 krila su vrlo bliske nekadašnjim naprednijim krilima uz veću sigurnost. Visoki nivo aktivne i pasivne sigurnosti omogućuje letenje ovim krilima svima koji povremeno lete iz čiste zabave i rekreacije bez ambicija za neko napredno letenje. U drugu ruku tu su krila DHV 2 klase koje zahtjevaju češće i aktivno letenje, a pružaju iskusnijem pilotu letne karakteristike jednake natjecateljskim (Competition, DHV 3) krilima od prije koju godinu.
Kategorije su:
DHV 1 - krila vrlo jednostavnih letnih osobina koja opraštaju greške pilota
DHV 1/2 - krila jednostavnih letnih osobina
DHV 2 - krila zahtjevnijih letnih osobina i mogućim dinamičkim reakcijama na turbulencu i greške pilota
DHV 2/3 - krila vrlo zahtjevnih letnih osobina i mogućim naglim reakcijama na turbulencu i greške pilota. Samo za iskusne pilote koji često lete.
DHV 3 - krila vrlo zahtjevnih letnih osobina i mogućim vrlo naglim reakcijama na turbulencu i greške pilota, daju pilotu vrlo malo prostora za ispravljanje. Samo za vrlo iskusne i stručne pilote.

sve je detaljno objašnjeno na:
http://www.paragliding.hr/index.php?opt ... &Itemid=20

LP Domagoj

Vrh

PostPostano: čet 03 ruj, 2009 22:40 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Kad smo kod dhv-a(ltf-a) ili kako se vec zove...
Već nekoliko puta sam razgovarao sa iskusnijim pilotima o tim klasama i saznao sam jednu zanimljivu stvar; svi me uvjeravaju da su krila niže klase sklonija "sranjima" u zraku nego krila više klase, osim možda najnabrijanijih comp pila. Što će reći da dhv nije baš najsretnije mjerilo o tome kako se krilo inače u letu ponaša jer se odnosi na reakciju krila nakon "sranja"(zaklapanja, negative, stalla itd), a ništa ne govori o tome koliko često se te neugodne situacije dešavaju ;).
A po pričanju starih iskusnjara krila više klase manje zaje... ali kad te "opletu" onda to naprave poprilično stručno, a svi se kunu da su se preporodili :Yahoo!: kad su došli u posjed krila više klase od npr 1 ili 1-2....
Što još reći...? Jedva čekam da i ja vidim jel to istina ili samo nečije mišljenje...

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 12:28 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
marko je napisao/la:
Već nekoliko puta sam razgovarao sa iskusnijim pilotima o tim klasama i saznao sam jednu zanimljivu stvar; svi me uvjeravaju da su krila niže klase sklonija "sranjima" u zraku nego krila više klase, osim možda najnabrijanijih comp pila. Što će reći da dhv nije baš najsretnije mjerilo o tome kako se krilo inače u letu ponaša jer se odnosi na reakciju krila nakon "sranja"(zaklapanja, negative, stalla itd), a ništa ne govori o tome koliko često se te neugodne situacije dešavaju ;).
A po pričanju starih iskusnjara krila više klase manje zaje... ali kad te "opletu" onda to naprave poprilično stručno, a svi se kunu da su se preporodili :Yahoo!: kad su došli u posjed krila više klase od npr 1 ili 1-2....
Što još reći...? Jedva čekam da i ja vidim jel to istina ili samo nečije mišljenje...

To ti je glupost, krila "nižih" klasa lete neiskusniji piloti i kad se desi sranje onda oni i lošije reagiraju. Apsolutna glupost je reći da će se dhv1 kasnije otvoriti iz primjerice jednostranskog nego dhv2-3 ili ... ma ima još 100 primjera uglavno te "iskusnjare" i nisu baš iskusni.

Vrh

PostPostano: pet 04 ruj, 2009 20:22 
Offline     DHV 2

Ako su lagali mene i ja lažem vas :oops:

Vrh

PostPostano: ned 06 ruj, 2009 11:04 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:40
Dao Palac gore: : 8 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 12 / Palac dolje: : 0
joe33 je napisao/la:
marko je napisao/la:

To ti je glupost, krila "nižih" klasa lete neiskusniji piloti i kad se desi sranje onda oni i lošije reagiraju. Apsolutna glupost je reći da će se dhv1 kasnije otvoriti iz primjerice jednostranskog nego dhv2-3 ili ... ma ima još 100 primjera uglavno te "iskusnjare" i nisu baš iskusni.
ma nemoj basat.znaci pilot koji leti dhv1 ili 1/2 on je neiskusan.a onaj sto leti 2 ili 2/3 to su pravi iskusni piloti

Vrh

PostPostano: ned 06 ruj, 2009 11:09 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:40
Dao Palac gore: : 8 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 12 / Palac dolje: : 0
joe33 je napisao/la:
marko je napisao/la:

ako vozis 125-icu,neznas vozit.
ako vozis neku nabriju makinju od 1000 cubika to je pravi iskusni maher sto sve zna

Vrh

PostPostano: ned 06 ruj, 2009 13:12 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
E ovako da dodam nešto pošto ja letim comp krilo.

Comp krila barem ova novije generacije stabilnija su od DHV1 do DHV2-3 krila. Tko nije letio nezna. Osobno bih u nekim sranjima uvijek bio rađe na svom kompu ALI tu ima jedno ALI.
Kad te klofne na compu onda nastaje veselje. Puno energije COMP krila imaju i otvaranja su nepredvidljiva. zadnji primjer tu iz italije je da je tipu priikom otvaranja (tako silovitog) potrgalo špage na krilu. Ja sam potrgao komandu kad sam ga čupao iz zatvaranja.

DHV i to se ne mjeri prema stabilnosti već po tome što krilo radi kad se zatvori. Krila niže klase imaju manji tlak pa su podložnija zatvaranjima ali time imaju i manje energije pri otvaranjima što je za početnika poželjno.

Živio DHV3 :beer: :Yahoo!:

Vrh

PostPostano: pon 07 ruj, 2009 9:46 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
sai baba je napisao/la:
joe33 je napisao/la:
marko je napisao/la:

ako vozis 125-icu,neznas vozit.
ako vozis neku nabriju makinju od 1000 cubika to je pravi iskusni maher sto sve zna

Referirao sam se na njegov post o tome kako dhv1 su sklonija sranjima nego dhv2/3. To o makinjama od 125ccm i 1000ccm je usporedba za malu dicu i mislim da se vidi što sam htio reći iz svog posta. Ako neko iskusan leti dhv1 siguran sam da se njemu i kad se desi sranje zna na čemu leti i praktički ne mora ništa napraviti da bi izašao iz istog.

Vrh

PostPostano: pon 07 ruj, 2009 13:14 
Offline     DHV 2

hrga je napisao/la:
E ovako da dodam nešto pošto ja letim comp krilo.

Comp krila barem ova novije generacije stabilnija su od DHV1 do DHV2-3 krila. Tko nije letio nezna. Osobno bih u nekim sranjima uvijek bio rađe na svom kompu ALI tu ima jedno ALI.
Kad te klofne na compu onda nastaje veselje. Puno energije COMP krila imaju i otvaranja su nepredvidljiva. zadnji primjer tu iz italije je da je tipu priikom otvaranja (tako silovitog) potrgalo špage na krilu. Ja sam potrgao komandu kad sam ga čupao iz zatvaranja.

DHV i to se ne mjeri prema stabilnosti već po tome što krilo radi kad se zatvori. Krila niže klase imaju manji tlak pa su podložnija zatvaranjima ali time imaju i manje energije pri otvaranjima što je za početnika poželjno.

Živio DHV3 :beer: :Yahoo!:

Merci hrga.

Vrh

PostPostano: sri 09 ruj, 2009 7:48 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
DHV je njemački standard kategorizacije krila prema sigurnosnim kriterijima. Nastao je za zmajeve (eng. HangGlide, njem. Drachen - zmaj), a onda se počeo primjenjivati i na paraglidere. LTF je nadopuna ovog standarda (DHV) sa nizom preciznijih testova uz komentare test pilota koji se iskazuju u rezultatima. Niže kategorije krila toliko su napredovale i pojavile su se razlike među krilima naoko iste kategorije da je dovelo do detaljnijeg testiranja. Sigurnosne kategorije su ostele iste kao i kod DHV testa 1, 1-2, 2 i 2-3 dok se nekadašnja 3 kategorija ili open class (competition) ne testira. Postoji još jedan sigurnosni certifikat a to je EN standard koji ima kategorije A, B, C i D, što je ekvivalent 1, 1-2, 2 i 2-3. Tako da ćete najčešće naći za krilo LTF 1-2 EN B odnosno jedno te isto, ali da malo zbuni. Korisnici krila, piloti sad bi trebali saznati npr. kako se krilo ponaša pri ulasku, a kako pri izlasku iz strme spirale, dok je na starom DHV testu bila samo brojčana oznaka.

Siurnosne kategorije nisu isto istoznačne performansama krila. Ali krila višh kategorija (2 i 2-3) po pravilu imaju bolje performanse od krila nižih kategorija (1 i 1-2). Samo ako su iste generacije, jer već 3 (ciklus izlaska novih modela kod većine proizvođača) ili više godina razlike ovo pravilo poništavaju. Modeli vremenom napreduju pa tako DHV 2 krilo od prije 5-6 godina ima iste ili slavije performanse od današnjeg LTF 1-2 krila. Međutim, ono što razlikuje krila u različitim kategorijama je njihova dinamičnost i posljedice različitih kolapsa. Stoga je nekako uvriježeno pravilo da piloti početnici započinju letiti na DHV/LTF 1 (kod nas nije slučaj ali i to se mijenja, jer su "jedinice" vrlo sposobne uz maximalnu sigurnost), pa prelaze na low end LTF 1-2, a kasnije i na high end LTF 1-2 (većina proizvođača ima 2 vrste krila u kategoriji LTF 1-2, a neki čak i u kategorije LTF 1). Onda, pilotu koji ima manje od 50h godišnje ne preporučuje se letiti krilo iznad LTF 2 kategorije. Zbog samopromocije naši piloti vole letiti višu kategoriju nego što zaista znaju iskoristiti njene karakteristike, a ponekad se nađu u nezgodnim situacijama (potencijalno opasnim) jer nisu dorasli svojim reakcijama na ponašanje krila. Da o kursu ekstremin situacija ne govorim (koliko je kod nas prošlo ovaj vid edukacije, zapitajte se?).

Kad mene osobno pitate, ja ću uvijek izabrati competition krilo od krila nižih kategorija i to samo zato što su ta krila brža, imaju bolju finesu, bolju kontrolu i okretnost, ali treba brzo mahati rukama te znati kako se maše rukama. Inače imaš kravatu ili si u prevučenom, pa u negativi i gurtne ti se umotaju, pa potežeš rezervu. O psihološkom aspektu manje iskusnog pilota na jačoj "pili" da i ne govorim. Tko kaže da je viša kategorija sigurnija za pilota sa manje iskustva: a) ili nema pojma o čemu govori, b) ili je zlurad.

Vrh

PostPostano: sri 09 ruj, 2009 9:02 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Mislim da mnogi brkaju pojmove SIGURNOST i STABILNOST.
Comp krila jesu STABILNA ali nisu SIGURNA! Tu mislim na novije modele.
Sigurna krila su ona koja pilotu omogucavaju da ako i kad dodje do problema te iste lako rijesi.
Marko je opisao kako izgleda kad se comp zatvori pa ako to nekome uljeva sigurnost neka mu je sa srecom.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pet 08 sij, 2010 17:16 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Eo da i ja kažem svoje mišljenje o DHV-eu...Ne bih kritizirao postove prije mene ali mislim da si Aliene htio dobiti odgovor koji će te ohrabriti da vjeruješ da je letenje u tvojim rukama i ako ideš polako, ništa ti se neće desiti. Naravno za to ti trebaju DHV1, 1/2, jer si valjda na početku svojeg, nadam se dugog letenja.

Padobrani manje kategorije DHV-a su tromiji na potezanje komande i sporije skreću u zavoj. Ali to je dobro, jer na početku letenja, ljudi još nemaju razvijen osjećaj za krilo i zrak. Ali to je sve u svrhu sigurnosti pilota koji uči. U postovima prije mene dečki su rekli sve točno. Ali mislim da je vama koji tek počinjete letiti, najbitnije da znate da vam se ništa neće dogoditi sve dok letite u mirnom zraku. Prvi letovi u termici mogu biti stresni i to nije najbolji način da se uči. Trebate imati bar 50 ak curenja i onda krenuti u zrak koji se diže, spušta...

Jer dok još nisi naučio držati onaj optimalni tlak u krilu, tromije krilo kompenzira tvoje neiskustvo i pomaže ti svojim zdepastijim oblikom da se ne zaklopi.

Ja sam letio Jazz DHV1/2 i bio sam iznimno zadovoljan njime. Imao sam 2 kolko se sjećam zaklapanja od 30% koja traju 1.5-2-sekunde (naravno u termici). To znači da je zrak na tome mjestu bio zmučkan ( tako je i inače blizu termike), a on je samo odgovorio na promjenu brzine i smjera zraka na malom području.

Da bi uspješno učio letjeti, leti u mirnijem zraku, prije i poslije najjačih termika u danu, kada je vjetar slab i laminaran, i kada napuniš 50 ak ( možda ih već imaš) letova, tada će ti biti jasnije samo ponašanje krila bez termike. Nauči stjecati osjećaj za planiranje slijetanja-propadanje krila u mirnom zraku+povećano propadanje krila u zaokretu da bi konzistentno pogađao željeno mjesto.

Onda kreni lagano u termiku, popodne, pa će ti tvoj 1/2 padobran biti prijatelj na kojem letiš.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: