Interesira me kakva je praksa obuke početnika u drugim klubovima. Konkretno dinamika obuke.
U mojem slučaju početni tečaj sam započeo lani 23.08. praktičnim učenjem prednjeg starta na Grobničkom polju te nastavka polijetanja prednjim startom na Liču, na malim visinama. Nakon prednjeg starta krenuli na leđni start i polijetanje leđnim startom. Nakon toga uslijedilo je letenje na malo veći visinama 15-20 m, također na Liču da bi se završilo letenjem sa srednjeg brda na Liču (150 m). Sa toga brda odletio sam dva puta. Jučer smo nastavili sa naprednim tečajem, pokušali smo prvi tandem let za obuku upravljanja krilom u zraku, osjećaja termike i ostaloga. No, nisam izdržao ni 15-tak min. već mi se pojavila mučnina i sigurno bih i povraćao da smo nastavili. Instruktor je odlučio da se spustimo - na čemu sam mu bio zahvalan.
Napomenuo bih inače da sam imao jaku želju i uzbuđenje za to konačno prvo visinsko letenje u tendemu.
Kasnije, kako sam i sam bio pozvan na proslavu godišnjice PJK Zagreb razgovarao sam sa više početnika o dinamici obuke i mojem dosadašnjem iskustvu. No, kako ga imam koliko ga imam pitali su me - zašto sam tako malo letio, zašto već nismo letjeli na većim visinama?
Da li je, dakle, i u drugim klubovima takva dinamika obuke ili je normalno da gotovo izgorim od želje a ni ne vinem se pravo u nebo? Moje je mišljenje da takva praksa nije dobra jer ne ostavlja dobar osjećaj polazniku. Tj. proizvodi osjećaj zbunjenosti, pitanja, čežnje, stagniranja..., čak i kada ne razgovaraš sa kolegama iz drugih klubova/sredina.
Unaprijed hvala na odgovorima!