»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 18:00.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: online XC liga 2010
PostPostano: pon 07 pro, 2009 17:57 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Zdravo drugari!

Ako se sjecate nedavno je ovdje igrala ideja o nekakvoj XC ligi s kanticama. E sad, ne bud' lijeni, vasi admini su se prihvatili posla. 81 mail kasnije (sto podijeljeno na pet ljudi i nije tako lose) imamo okvire onog sto se nadamo da ce postati nacionalni standard u online XC-u.
Prije nego sto prijedjemo s rijeci na djela htjeli bismo ponuditi pravilnik na javnu raspravu ne bismo li ga ucinili savrsenim.
Stoga vas molim sljedece:
1. Preuzmite pravilnik u att. ovog posta (nemojte zaboravit virus-scan, ja sam ga procero ali dvaput je dvaput...)
2. Skuhajte kavu ili (oni sretniji medju nama) "naredite" zeni/muzu da skuha kavu
3. Proucite, promislite, promislite jos jednom i dajte svoje prijedloge ovdje

Prijedlozi koji pristignu do 13.12.2009. uci ce u razmatranje te se nadamo da cemo s 1.1.2010. moci "sluzbeno" poceti s borbom za kantice.
Molio bih vas da se ogranicite na one prijedloge koji ne mijenjaju u bitnom format natjecanja (dakle osnovne stvari poput definicije kategorija, trajanja natjecanja i sl. u pravilu se nece mijenjati). Isto tako, zbog preglednosti bih vas molio da za rasprave o mozebitnim problemima nevezanim strogo za pravilnik otvorite poseban topic odnosno da se ne ljutite ako ja to ucinim umjesto vas.

U ime tima unaprijed zahvaljujem na ulozenom trudu,
Damjancic

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

Naslov: Re: online XC liga 2010
PostPostano: pon 07 pro, 2009 20:39 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Slažem se u potpunosti i nemam primjedbi :good:
:respekt:

Vrh

PostPostano: pon 07 pro, 2009 20:48 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 22:42
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 211 / Palac dolje: : 0
Prihvaćam pravilnik.

Vrh

PostPostano: pon 07 pro, 2009 20:57 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Citat:
Kako biti siguran da gps track nije krpan ili sl.Znamo skoro svi kako su se krpali letovi prošle godine ..

Ja sam sretnik koji ne zna ništa o tome i ne želim sudjelovati u takvim akcijama.
Pravilnik prihvačam, malo me muči točka 15, zapravo ne znam je protumačiti na pravi način pa molim pojašnjenje.

Vrh

PostPostano: pon 07 pro, 2009 22:04 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Slažem se. Ukoliko zatreba neka informatička podrška, temeljena na prijavljenim letovima na CroXC, tu sam.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 07 pro, 2009 22:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Ako netko ima problema s MS Word dokumentima može pročitati i online verziju:
http://docs.google.com/View?id=df6985nj_15gc66jqnx

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 8:20 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Nemam ozbiljnijih zamjerki.

Imam pitanja:
1. Ne spominjete klubsko bodovanje, pa podrazumjevam da ga niste niti predvidjeli.
2. Poletište mora biti u RH, a sletište ne mora?
3. Poletište ne mora biti evidentirano kao službeno/registrirano?

Citat:
kategorija 3: sudjeluju krila sigurnosnog razreda DHV 2-3 i 3/EN D

Pretpostavljam da ste pod DHV 3 mislili na stara krila, jer te kategorije nema već cijelo desetljeće, a kad je i postojala bila je u kategoriji comp/open krila. Smatram da ne bismo trebali poticati letenje te kategorije i takvih krila.

Citat:
12. Letovi u više kategorija
Ako tokom godine natjecatelj izvede letove u različitim kategorijama, svi letovi bodovat ce se kao da su izvedeni u najvisoj kategoriji u kojoj je natjecatelj sudjelovao.

Jeste ljukave ljisice ;)

Pohvala za nacrt pravilnika. Dobar posao. :respekt:

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 9:04 
Offline     DHV 2

marko je napisao/la:
malo me muči točka 15, zapravo ne znam je protumačiti na pravi način pa molim pojašnjenje.

Pa recimo ovako, imat cemo politiku americke vojske (don't ask, don't tell). Dakle, mi necemo posebno provjeravati krsenje visina, CTR i slicno, i sigurno necemo s tim trackovima trcat svakodnevno na murju, ali ako nam pokucaju na vrata necemo se puno opirat da im predamo ono sto ih zanima. Ergo, svatko ce odlucivat kako i sta radi, a ako je netko toliko glup da vrti u prilazu Plesa neka ne ocekuje da cu ja osobno, a vjerujem i ostatak tima, prikrivati dokaze.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 9:14 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Nemam ozbiljnijih zamjerki.

Imam pitanja:
1. Ne spominjete klubsko bodovanje, pa podrazumjevam da ga niste niti predvidjeli.
2. Poletište mora biti u RH, a sletište ne mora?
3. Poletište ne mora biti evidentirano kao službeno/registrirano?

Ad 1: za sad nismo, ali to smatram omaskom (hvala na primjedbi) te cu se borit rukama i nogama da to udje u konacnu varijantu (vjerujem da necu naic na jak otpor) ;)
Ad 2: Tocno
Ad 3: Ne. Osobno smatram da se "registracija" poletista, iako potrebna za klasicna XC natjecanja, kosi sa samim duhom slobodnog XC-a. Zasto ne bismo mogli odletjet 70-ak km s nekog Velebitskog pasnjaka sad i nikad vise a da nam se to racuna za XC?

Citat:
Citat:
kategorija 3: sudjeluju krila sigurnosnog razreda DHV 2-3 i 3/EN D

Pretpostavljam da ste pod DHV 3 mislili na stara krila, jer te kategorije nema već cijelo desetljeće, a kad je i postojala bila je u kategoriji comp/open krila. Smatram da ne bismo trebali poticati letenje te kategorije i takvih krila.

Ma to je tu iz administrativnih razloga ako mozda neko ima takav, makar mislim da su same performanse takvih krila dovoljan detriment njihovom letenju.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 9:45 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Dali se za žalbu daje polog?
Kako na npr. državnom?
Ili se može zezati komisiju do mile volje?

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 10:39 
Offline     DHV 2-3

kameni je napisao/la:
Dali se za žalbu daje polog?
Kako na npr. državnom?
Ili se može zezati komisiju do mile volje?

Pozdrav
Petar

Nije nam to uopće palo na pamet.
Osobno mislim da nikakvog pologa ne bi trebalo biti.
Na što bi se uostalom žalio? Bodove će ti izračunavati OLC softver kao i do sada. Možeš se žaliti na klasifikaciju svog krila no to ćeš napravit jednom.

U jednom trenu je kao naziv natjecanja igrao termin: 'Liga džentlmena'. Mi naime nemamo pravog načina niti želimo kotrolirati je li netko tko se deklarirao da se natječe u DHV2-3 kategoriji neki let zapravo odletio s compom. Kako nema novčanih nagrada nego samo pehari, bilo bi samo na ogromnu sramotu dotičnog da to napravi - jer bi se to ionako saznalo na kraju. Osobno ne vjerujem da ima takvih među nama.
U tom smislu niti ne očekujemo da će netko 'zezati komisuju do mile volje' - pogotovo jer time ništa ne postiže, ništa ne stoji zbog te žalbe (kao na državnom gdje nema službenih rezultata dok se žalbe ne riješe) i žalba se ne mora riješiti isti dan pa možda ni isti tjedan (makar bi možda morali u pravilnik staviti rok u kojem se žalba mora riješiti).

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 13:10 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Damjancic je napisao/la:
marko je napisao/la:
malo me muči točka 15, zapravo ne znam je protumačiti na pravi način pa molim pojašnjenje.

Pa recimo ovako, imat cemo politiku americke vojske (don't ask, don't tell). Dakle, mi necemo posebno provjeravati krsenje visina, CTR i slicno, i sigurno necemo s tim trackovima trcat svakodnevno na murju, ali ako nam pokucaju na vrata necemo se puno opirat da im predamo ono sto ih zanima. Ergo, svatko ce odlucivat kako i sta radi, a ako je netko toliko glup da vrti u prilazu Plesa neka ne ocekuje da cu ja osobno, a vjerujem i ostatak tima, prikrivati dokaze.

p,
D.

Hvala.
Jasno ko pekmez. I hvala za trud oko organizacije.
I sad jos jedno pitanje; koliku naknadu za upad u natjecanje planirate odrediti?
Nadam se da nece biti sto eura :)

Citat:
U jednom trenu je kao naziv natjecanja igrao termin: 'Liga džentlmena'. Mi naime nemamo pravog načina niti želimo kotrolirati je li netko tko se deklarirao da se natječe u DHV2-3 kategoriji neki let zapravo odletio s compom. Kako nema novčanih nagrada nego samo pehari, bilo bi samo na ogromnu sramotu dotičnog da to napravi - jer bi se to ionako saznalo na kraju. Osobno ne vjerujem da ima takvih među nama.

:ave: dobar stav

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 13:47 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 01 ruj, 2009 14:50
Dao Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
Pod br. 9 Valjanost leta - mora imati valjan GPS zapis sa G-recordom u kojem pojedine točke nisu vremenski razmaknute više od 30 sekundi.
Znači li to da ukoliko u toku leta izgubimo GPS prijem na nekoliko minuta takav let nam se neće priznavat ?
Svi znamo da je to - ne česta ali itekako moguća situacija. Pogotovo je mogućnost povećana ako let traje više sati a također postoje i mjesta gdje se to redovito dešava (npr. Učka,...).

Također vidim da se pod točkom 14. spominje prijelazni pehar za postignuti rekord. Tu ste etalon postavili dosta visoko - na 150 km :) a vjerujem da vam je na pameti bio trenutno najduži prelet odleten sa starta u RH od 144 km koji je postavio Damir Habek 2008.
Da ne bi postojao vakum odnosno ispalo da se do 2009-10 uopće nisu letjeli preleti prijedlog je da se na taj pehar upiše taj rezultat te da ukoliko se slijedeće sezone ne bude postigao rezultat duži od trenutnog rekorda prijelazni pehar dodjeli trenutnom rekorderu.
Ostatak pravilnika mi se svidio i sve pohvale organizatoru na trudu i organizaciji XC prvenstva.

info@paragliding-kvarner.com
dbiondi2@gmail.com

tel. 095-854 9995

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 13:56 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Biondic je napisao/la:
Da ne bi postojao vakum odnosno ispalo da se do 2009-10 uopće nisu letjeli preleti prijedlog je da se na taj pehar upiše taj rezultat te da ukoliko se slijedeće sezone ne bude postigao rezultat duži od trenutnog rekorda prijelazni pehar dodjeli trenutnom rekorderu.

Imaš pravo. Čak mislim da bi mu pehar trebalo odmah (kad se napravi) dat "na čuvanje" do nečijeg novog rekorda, on tak i tak drži zadnja dva. :)

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 14:08 
Offline     DHV 2-3

Biondic je napisao/la:
Pod br. 9 Valjanost leta - mora imati valjan GPS zapis sa G-recordom u kojem pojedine točke nisu vremenski razmaknute više od 30 sekundi.
Znači li to da ukoliko u toku leta izgubimo GPS prijem na nekoliko minuta takav let nam se neće priznavat ?
Svi znamo da je to - ne česta ali itekako moguća situacija. Pogotovo je mogućnost povećana ako let traje više sati a također postoje i mjesta gdje se to redovito dešava (npr. Učka,...).

Validan point.
Kako ćemo se u biti najvjerojatnije u validaciji i bodovanju leta oslanjati na postojeći OLC (BOGVETRA) moramo provjeriti koje su njegove mogućnosti u takvim slučajevima i to staviti u pravilnik - nadam se da nije ograničavajuće glede problema koje si opisao da se dešavaju na određenim mjestima. Ako bude ograničavajuće (softver ne prihvaća let u cijelosti) možda stavimo da takve letove komisija može direktno odobriti.

Citat:
Također vidim da se pod točkom 14. spominje prijelazni pehar za postignuti rekord. Tu ste etalon postavili dosta visoko - na 150 km :) a vjerujem da vam je na pameti bio trenutno najduži prelet odleten sa starta u RH od 144 km koji je postavio Damir Habek 2008.
Ostatak pravilnika mi se svidio i sve pohvale organizatoru na trudu i organizaciji XC prvenstva.

Isto ima smisla.
Ipak moram ukazati na jednu pogrešku u razumijevanju. U pravilniku stoji da se za rekordni prelet uzimaju kilometri preko 3 točke (5 točaka skupa sa startom i sletištem) tj. po OLC sustavu - ne po FAI-ju (dvije točke ukupno). Razlog za to je baš ono što si primijetio - visoko postavljena granica koju je u našim uvjetima teško postići, a bilo bi je još teže postići ako se gleda samo pravocrtna udaljenost. Time smo si dali nešto više terena i ruta za šansu da se taj rekord obori - u tom smislu rekord stoji na 149km a ne na 144 pa je i crta na 150.
Slobodno recite ako smatrate da to nije u redu.

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 14:58 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Po meni G-record obavezno a razmak medju točkama i nije toliko bitan.
Moj bi prijedlog bio da se to izbaci. Kako idemo sa pretpostavkom poštenja pilota ova stavka može nekog oštetiti a on ni kriv ni dužan.
A što i može napraviti? Sletjeti i ponovo poljeteti? Ako se smatra da je let neregularan tu je komisija.
Ionako mi ne ograničavamo visinu i CTR jer je to odgovornost pilota.

Pozdrav

Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 15:04 
Offline     DHV 2-3

kameni je napisao/la:
Po meni G-record obavezno a razmak medju točkama i nije toliko bitan.
Moj bi prijedlog bio da se to izbaci. Kako idemo sa pretpostavkom poštenja pilota ova stavka može nekog oštetiti a on ni kriv ni dužan.
A što i može napraviti? Sletjeti i ponovo poljeteti? Ako se smatra da je let neregularan tu je komisija.
Ionako mi ne ograničavamo visinu i CTR jer je to odgovornost pilota.

Pozdrav

Petar

Evo dobio sam odgovor - softver će odrezati let ako fali 20min. Tek toliko da znate što vas očekuje - vjerujem da ćemo stavit u pravilnik da komisija rješava problematične trackove.

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 15:32 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Super, :Bravo: :good:

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 23:20 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:

Imam pitanja:

Ad 1: za sad nismo, ali to smatram omaskom (hvala na primjedbi) te cu se borit rukama i nogama da to udje u konacnu varijantu (vjerujem da necu naic na jak otpor) ;)

Onda je član 6 u pravilniku podložan manipulacijama.
Citat:
6. Pravo sudjelovanja
Pravo sudjelovanja u natjecanju imaju svi državljani Republike Hrvatske. Sudjelovati mogu i strani državljani pod uvjetom da su u godini u kojoj se natječu članovi nekog parajedriličarskog kluba s područja RH.

Dakle, neki klub upiše nekoliko dobrih Slovenaca ili Madžara i eto ti belaja, dapače, može ih stimulirati da "igraju" za njihov klub. U pojedinačnoj konkurenciji sudjelovanje stranih državljana mi je ok, ali u klupskom je to druga stvar. Bilo je toga, a bit će i u buduće. Nemam neki konkretan prijedlog, osim da se moraju tekmati više sezona u Cro XC ili za isti klub. Nisam za diskriminaciju, ali valja razmisliti.

Vrh

PostPostano: uto 08 pro, 2009 23:42 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Onda je član 6 u pravilniku podložan manipulacijama.

Dakle, neki klub upiše nekoliko dobrih Slovenaca ili Madžara i eto ti belaja, dapače, može ih stimulirati da "igraju" za njihov klub. U pojedinačnoj konkurenciji sudjelovanje stranih državljana mi je ok, ali u klupskom je to druga stvar. Bilo je toga, a bit će i u buduće. Nemam neki konkretan prijedlog, osim da se moraju tekmati više sezona u Cro XC ili za isti klub. Nisam za diskriminaciju, ali valja razmisliti.

Meni to opet potpada pod 'ligu džentlmena' i sramotu za dotični klub koji bi si tako nešto 'organizirao'. Čak i da ima takvih klubova, sramota im se jednostavno ne isplati radi jednog pehara kojeg će primiti uz zviždanje pogrde (s lovom je drugačije - pojedinci za lovu svašta otrpe).

Ajmo bar prvu godinu biti optimisti i pretpostaviti da smo svi džentlmeni. Ak' se dokaže suprotno, sljedeće godine ćemo rigoroznije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: