Ovak, teško mi je svakog pojedinačno citirati pa ću probati na čim više tog odgovoriti.
Najprije: na whatsapp grupi se pokrenulo pitanje tko je letio plavo-žutog Kinga pokraj jedrilice pa sam vam htjela prenjeti: 1. situaciju, 2. moje vidjenje stvari i 3. percepciju pilota jedrilice.
1. Mogla sam se napravit grbava i ništa ne komentirati a pro po jedriličara. Ali smatram da smo si mi, zmajari i jedriličari najbliži i red je da se međusobno dogovaramo i poštujemo.
2. Dražen i ja smo se prejučer sasvim korektno i konkretno pilotski razgovarali o našem susretu u zraku i rekla sam mu da ću vam prenjeti njegovo/jedriličarsko gledište. Da ne izvlačim dijelove iz konteksta, tj da bude fer s obje strane, copy-paste-ala sam vam najveći dio njegovog teksta. Tako su iznjete perspektive s obje strane: moje - u prvom, malom, pasusu i Draženove - u drugom pasusu, u kurzivu. Da, Damjan - uz Draženovu dozvolu - ipak nisam toliko nekulturna, hvala!
3. Poanta posta je napisana u četvrtoj rečenici odozgo; autocitat: "želim da svi znamo kako oni doživljavaju zračni prostor i nas" tj da, Siniša, "Dražen mi je samo dobronamjerno napisao pismo i pokušao objasniti da nije sve tako kako misle neki piloti paraglajdera". ZATO vam to i prenosim (Damjane - to je motivacija ovog posta). Razgovor je bio vrlo ugodan i dobronamjeran (ne kužim iz čega si ti Siniša zaključio da nije bilo tako?!).
4. Napisah "kao da ne postojimo" jer me iznenadila Draženova izjava da u Sloveniji očekuje paraglidera a kod nas ne. Začudila me zapravo njegova reakcija jer sam dosta često vrtila s jedrilicama u Sloveniji, Austriji i Španjolskoj i sve OK. Mi često letimo rutu Ifka -> Samobor pa me iznenađuje da nismo primijećeni. Ali očigledno nismo. Ali ljudi smo i zato smo razgovarali.
Citiram Dražena:
Ali mi je u interesu da mi zrakoplovci više komuniciramo jedni s drugima kako bi letenje bilo svima ugodnije i sigurnije. I zato trebamo raditi zajedno da ne pravimo sranja koja će dovesti do novih ograničenja čime će nas biti još i manje.
5. Dražen mi je poslao svoj tracklog ali mislim da je bezpredmetno i to čerečit. On mi je napisao da smo oboje bili na rubu zone za koju su oni dobili odobrenje. Meni to nije važno. A evo i zašto - citiram Dražena:
generalni problem naše jedriličarske zone taj kaj se prelet obično počinje u vjetar, a na Lučkom je to u pravili jug ili jugozapad, a u tom smjeru ne smijemo ići nego možemo na sjever, što znači da se vraćaš u vjetar, što je sranje. Tako da je Lučko jako jako ograničeno što se preleta tiče.Čak i da je bio malo izvan svoje zone, meni svejedno: drago mi je da je lijepo letio!

Oni imaju svoje probleme isto kao i mi. Meni je gušt sresti kolegu u zraku; bio to paraglider, zmajar ili jedrilica.
@Siniša: Ajošin server ima "svoje" airspace-ove koji se djelomično preklapaju sa zakonskim airspace-om. Serveri: xc contest i Leonardo npr. uopce nemaju hrvatske airspace-ove.
Ajmo opet po miljonti put: tko god leti više od 300m nad terenom u Hrvatskoj, zakonski je u prekšaju. Dakle, kamenje nije u prekršaju.

Ostalo ti je uglavnom Badel odgovorio.
Sreća s time nema veze. Ima znanje i iskustvo. Prilazni koridor Plesu ide sa istočne strane vrha Japetića, preko Jastrebarskog i tamo poštujemo limit od 1200m ASL.
@Damjan:
a) Usporedba slobodnih letjelica i međusobnih omjera njihovih brzina sa grubim prekršajem tj ulaskom nemotoriziranog na autoput je skroz neadekvatna. Ja i ne smatram da sad mi, kao traktori, imamo ne-znam-kakvu prednost spram Formule 1 odn. jedrilice. Nemamo! Smatram da je nebo dovoljno veliko za sve i da se trebamo vidjeti i paziti.
Inače, doživljavam jedrilice kao lijepe, brze i elegantne kolege. Mi njih, izgleda, iznenadimo, ali mi se ne možemo maknuti (jer nemamo dovoljnu brzinu, očigledno) a oni su dovoljno brzi i imaju odličnu finesu da si mogu brzo naći jedanko dobar dio kolača tj stupa.
Mene zapravo jedino strah "loših" pilota tj onih koji ne paze: često za primijer navodimo početnike koji raširenih nožica gledaju krilo. Isto vrijedi i za loše vozače na cesti.
b) Odvezla sam taj dio od Samobora do Zaprešića i nazad visoko i pod bazama. Tek oko Zaprešića, relat. nisko sam primijetila jedrilicu. Od onda sam ju pratila di je i di ide. I Dražen je mene gledao i glavinjao okolo - uglavnom se držao istočnije, te me napustio oko Samobora. Ako te jako zanima, pogledat cu usporedno doma njegov i moj track pa detaljnije opisat situaciju.

c) Zadnja 2 citata koje si naveo kao moja, nisu moja: to je Dražen napisao.