»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 05 svi, 2026 14:04.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Drugi incident Paraglidera u Motovunu danas
PostPostano: ned 08 srp, 2012 0:48 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Bruno Pavic danas se usumio na Motovunu nakon par minuta letenja. Incident prosao bez ozlijeda za Bruna a kako je proslo krilo ne znam.

Kako je doslo do incidenta zna se, al molim Bruna da sam nesto napise o tome.

A uz to imali smo jedno sletanje na motovunskom mostu. :dash: Skoro pa da izgleda da (iako bi i Boing mogao sletit u dolini Mirne) za nas paraglidere svejedno fali mjesta za sletanje, pa onda i most dobro dodje. :roll:

Jako mi je zanimljivo da su u oba dva slucaja incidenta piloti u pitanju bili iskusni letaci. Malo vise o tome uskoro...

Uvijek sigurna sletanja svima. :amen:
Airie Sasha

Vrh

Naslov: Re: Drugi incident Paraglidera u Motovunu danas
PostPostano: ned 08 srp, 2012 12:13 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Napravio sam glupost. Usao sam nisko u rotor po jugozapadu i dobio frontalac na visini od 10 m. Usumio se. Ja sam ok al krilo mora na popravak. Zao mi je sto sam ekipi koja me skidala pokvario letacki dan :-). Isto tako ispricavam se voditelju letjelista ako ce zbog mog usumljavanja imati neugodnosti. Lp. Bruno

Vrh

PostPostano: ned 08 srp, 2012 16:41 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Ma ebeš krilo i sve. Glavno da si ti nama čitav. Spizdit ko ti se mogao bilo ko. Živio :beer:

6 Palac gore: : dr zdravko, Forca, Franco, marin, zlatko2508, čule    
Vrh

PostPostano: ned 08 srp, 2012 21:22 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
slika

Vrh

PostPostano: ned 08 srp, 2012 21:28 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 30 svi, 2011 15:25
Dao Palac gore: : 295 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 41 / Palac dolje: : 0
Ma ne brini posudim ti ja moga Mentora ;)

Vrh

PostPostano: pon 09 srp, 2012 12:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Airie je napisao/la:
Jako mi je zanimljivo da su u oba dva slucaja incidenta piloti u pitanju bili iskusni letaci. Malo vise o tome uskoro...

Airie Sasha

Ok, znam da bi svaki samostalni pilot trebao sam znati zaključiti kako vjetar puše i što je u rotoru, a što nije na pojedinom startu, no ne bi škodilo napisati malo više o tome gdje su otprilike granice za svaki start, pa tako i Motovun. Start ne gleda ni direktno na zapad (mrvicu prema sjeveru) pa mi na prvu izgleda upitno da li je JZ uopće pogodan za polijetanje? Je li bar Z-JZ ok? Koliko jak? Dokle se smije ić desno od starta.. itd...
Na Kašteliru npr. se isto može letjeti po JZ iako je okrenut u Z no ne smije se ići previše lijevo (to sam na vlastitoj koži naučio) iako se ne sjećam gdje je otprilike crta (valjda je najbolje uopće ne ići lijevo od starta).

Eto, samo sugeriram da u ".. o tome uskoro..." bude i par riječi o gornjem...

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 8:25 
Offline     DHV 2

Prije nego što kažem više o letenju u Motovunu želim spomenuti par drugih stvari.

Prva stvar... svako može napravit grešku, al samo če je veliki čovjek dragovoljno priznati. Svaka čast, Bruno. :respekt:

Dalje... rijetko se desi da jedna greška rezultira u incidentu, pa tako i u ovom slučaju gledamo razvoj događaja, koji iz Brunovog posta nisu jasni, pa bi ljudi mogli zaključiti da u Motovunu treba više pazit na te rotore nego na drugim startovima.

Ajde da pogledamo šta se desilo...

1. Bruno je na startu. Procenjuje uslove i zaključuje da su povoljni za letenje. Vidi da je dosta po JZ, al zaključuje da ne previše da se ne bi moglo letit.

2. Bruno starta. Odmah nakon starta jasno mu je, da je njegova procjena bile previše optimistična te da ima više juga nego što je zaključio dok je stajao na startu... Desi se svima... dok nisi u zraku nikad tačno ne znaš kakvi su uslovi... al recimo: prva greška: kriva procjena uslova na startu.

2. Kad Bruno vidi da je više po Jugu nego što je planirao, šta učini? Drugu grešku... Zavoj prema desno, u zonu kompresije, gdje nema puno dizanja a vijetar se pojačava. Umjesto da skrene lijevo, u vijetar i u zonu dizanja.

3. Kad se nađe u zoni kompresije Bruno napravi treću grešku... napravi dva blaga wingovera, šta ga spusti još niže i dublje u zonu kompresije.

4. Onda konačno shvati da je u zoni kompresije i da nema puno penetracije (na Mantri 4) i napravi četvrtu i petu grešku... noge nagaze puni speed (4 greška) , nebi li uspio opet ući u zonu dizanja, i nizko iznad drveća leti u smijeru jug (5. greška). A trebao je odletit van, ispred brda, i u normalnom odstojanju od mogućih rotora ili a. pokušat doć u zonu dizanja ili b. skrenut prema sletištu.

5. Kad se našao sa lijeve strane starta na njegovoj donjoj strani, poklopio ga je rotor od drveća i pošto je bio na speedu i nizko, nije imao visine i vrijemena da bilo šta učini i našao se u akaciji.

U prijašnom postu sam rekao da mi je zanimljivo da se incident desio Brunu i Marinu, koji su oba dvoje iskusni letači. Motovun je specifičan po tome, da smo na očima puno ljudi i po tome da ga se uzima slično kao Kaštelir, znači start za jedrenje na dinamici.

Prvi faktor pomogne tomu, da se muški ego želi malo pokazat ispred ljudi, a drugi tome, da se start potcijeni. I jedno i drugo može (očigledno) kontribuirati tome, da pilotu pomuti sposobnost instinktivnog osjećanja situacije i onda se desi da pilot radi stvari za koje mu nije jasno zašto ih je napravio... I nitko nije imun na te dvije stvari... možemo ih samo biti svijesni pa da nas ne preklope.

:beer:

Pozz,
Airie

P.S.
Još uvijek čekam, da Marin da svoju procjenu događaja koji su vodili ka njegovom padu. Al neću više dugo... ;)

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 9:52 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
Airie je napisao/la:
P.S.
Još uvijek čekam, da Marin da svoju procjenu događaja koji su vodili ka njegovom padu. Al neću više dugo... ;)
da ne bude zabune (jer su me neki već pitali), nisam ja taj koji se ušumio ;)

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 11:39 
Offline     DHV 2

Član od: pon 21 ruj, 2009 21:33
Dao Palac gore: : 308 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 337 / Palac dolje: : 1
Sjećam se onog tvojeg divnog filmića iz Istre Sasha. :good:
Daj, molim te, snimi nastavak.

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 11:26 
Offline     DHV 2

Član od: sub 10 lis, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 3406 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 105 / Palac dolje: : 1
Sto se tice mosta, pardon svima kojima sam podigao adrealin, ustvari kod mene su takva slijetanja skoro normalna, oni koji me znaju, puno puta sam znao sletiti na zajb. mijesta, ok za sad sve je proslo uspijesno !!! :) ;) bez panike!!

2 Palac gore: : Martina, Šokre    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 10:48 
Offline     DHV 2

Citat:
Što se letenja tiče na Motovunskom startu, meni je bilo neobično što su se tende na terasi htjele podrapati od vjetra, a ja istovremeno nisam imao na šta dići krilo samo par metara niže. Odmah sam predpostavio da se ispred starta mora nalaziti neka zona rotora koja ne dopušta vjetru prilaz startu.
To se pokazalo potpuno točnim kad je malo potom upravo na tom mjestu "samljelo" Marina.
Nažalost bojim se da ovu nisu ni prve ni zadnje žrtve Motovuna jer tamo očito postoji par klopki u koje lakomisleni letač koji misli da je došao na rekreativni teren, može lako upasti.

Pa pošto si već spomenuo Marina... Možda je sad vrijeme da se nešto napiše o njegovom incidentu. Njega nije ništa "samljelo".
Letio je on već nekih 15 minuta, doletio preko starta, napravio oštar zavoj u desno i prije nego je krilo dobilo potrebnu brzinu letenja još jedan oštar zavoj u lijevo. Rezultat... Desna strana krila, koja nakon desnog zavoja još nije imala dovoljno pritiska je kolapsirala i krilo je išlo u negativu pošto je Marin kočio i njegovu lijevu stranu. Znači pričamo o staliranju krila. Krilo jednostavno nije imalo dovoljnog oblijevanja zraka (brzine letenja) da bi još moglo letit.
Tipična greška jednog početnika, al za iskusnog letača kao Marin (Orbanić) ja ne mogu nać drugog razloga nego da se htio malo pokazat ispred žene i ljudi i Ego mu je kratkovrijemeno pomutio rasudnost. Nešto tako mentalno priseban iskusan letač neće napravit a pogotovo ne nizko iznad tla.
Krilo je počelu kaskadu događaja i šta god on napravio u tom slučaju, samo bi prouzrokovalo novu serija kaskada pošto jedina stvar koja je moguća u sličnoj situaciji je da se krilu dopusti da opet poleti. Znači ruke gore, možda povući A gurtne ili speed... Al da je to napravio tako nizko, situacija bi bila puno gora za njega pošto bi udario u tlo sa puno više brzine. Znači na kraju Marin je instinktivno ili podsvjesno reagirao ispravno i ostao u stallu. Tako je pao puno sporije i ostao bez ozljeda i čak ni krilo nije bilo oštjećeno. a i žbunje ispod starta je napravilo svoje.

Sretan ti rođendan Marine. :-D

Pozz,
Airie Sasha

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.