»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 05 svi, 2026 12:32.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nezgoda Motovun
PostPostano: pon 03 lip, 2013 19:47 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 16 lip, 2012 1:20
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Pozdrav, evo prije svega da kažem šta sam letio: Eden 3 Macpara 28 EN-B (85-110kg).
Danas smo se sakupili ja Elvis i Airie da bi odletili malo krug po Motovunu, sve je bilo super spremali se uzletiti prvi je išao Elvis ali je poderao špagicu pa je Airie umjesto njega odletio zatim sam ja postavio krilo spremio se za let podigao i stabilizirao krilo napravio par koraka i odletio 1 - 2m u visinu i dobio kolaps sa desne strane koji me je jako zarotirao i nisam ga uspio dovoljno brzo ispraviti pošto su stabla jako blizu.

Dobio sam veliki zalet u desno (krilo nagnuto u desno), držao sam lijevu komandu koliko sam mogao i prebacio težinu na lijevu stranu da bi izbjegao drvo i vratio se prema čistini međutim vidio sam da neću stići ali sam i dalje pokušavao kako god završilo (ili direkt stablo ili svejedno pokušati).

Došao sam do stabla nagnut na lijevo krilo je već prebacilo težinu međutim udario sam u granu sa protektorom i jedna je špagica uhvatila granu i počinje rodeo!
Odlazim od stabla možda 1m (koliko se špagica mogla nategnuti) zatim dobivam brzinu kao u spirali prema drvima i krilo mjenja smjer naravno prema drvima od napetosti špagice, petljaju se i druge krilo me okreče za 180* udaram sa protektorom u prvo drvo bez ozljede, ponovna rotacija 360* opet ledjima i protektorom u drugo drvo bez ozljede (stolica puna robe mekane i protektor su doslovno odradili posao :good: )
probijam se kroz grane velikom brzinom sve šušti grane pucaju sve leti oko mene, krilo se para i odjednom ostajem visiti na 2m visine bez ogrebotine kao da sam bio u "bubble wrap"!
Najveća ozljeda je ubod komaraca u izvlačenju iz stolice!

Sve u svemu prošao sam bez ogrebotine živ i zdrav, ne mogu isto reči za krilo za koje ću nadovezadi sada priču.

Krilo sam kupio u Sloveniji od čovijeka koji ga uopće nije letio (malo dijete i posao), naravno moja odluka je bila krilo 85-110kg.
Moja težina je 79kg sa opremom 95-97kg max, nije mi prvi puta da sam letio to krilo nego već 6-7 puta sam sa njime i dizao visine.
Iako moram reći nisam se ugodno osjećao zbog nekih situacija kao što su kolapsi za koje sam gotovo siguran da su posljedica težine na krilu, već sam to prijmetio kada sam radio uši da se ne otvaraju same od sebe i niti blizu lako kao što se drugima otvaraju na istom krilu sa punom težinom (imao sam team 5 blue do 95kg uši se instanto otvarale).
Pričao sam sa Airiem o tome i rekao mi je da se krilo ponaša kao da nema pritiska i da misli i on da sam previše lagan pa sam stavio krilo na zamjenu na forum na dan dva i reko sebi ma ajde udebljat čes se i ok je nije to toliko strašno fali ti 10-12kg sredina je ok.

Ispostavilo se da mi je osjećaj bio dobar i da se nije za šaliti sa težinom prema krilu.

VELIKO HVALA Elvisu Terleviću za pomoć spuštanja krila :respekt: i Airie-u također za pribavljanje pile ali uspjeli smo bez :hi:

Nadam se da će ovo nekome pomoći i 3 puta razmisliti ne letiti na krilu ukoliko vidite da ste previše lagani ili jednostavno vam ne paše!

Neka se zna Macpara je fantastično krilo, kriv sam ja u izboru težine!
Sve je hvala Bogu prošlo dobro!

:amen:

Ajmo sad koja su krila na prodaju :D?? :beer:

slika

Uploaded with ImageShack.us

3 Palac gore: : hrvoje.vt, McB, Robi Lepi    
Vrh

Naslov: Re: Nezgoda Motovun
PostPostano: pon 03 lip, 2013 22:03 
Offline     DHV 2

Član od: pon 19 lis, 2009 8:16
Dao Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 66 / Palac dolje: : 1
Steta...swing te ceka!

1 Palac gore: : sale666    
Vrh

PostPostano: pon 03 lip, 2013 22:30 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 10:37
Dao Palac gore: : 318 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 208 / Palac dolje: : 2
Uf,pa sad si me zabrinuo jer ja vozim Summit XC2 (DHV2) isto 85-110 Kg,ali ja
imam samo 75 Kg i iste simptome sa ušima :-o dobro,malo jače ispumpam i otvaraju,ali
gotovo nikad same :ROFL: Krilo leti po meni dobro i za sad nisam imao ozbiljnih
problema,fala bogu :amen: Ima ko pametnije mišljenje, ili da Zeko opet negdje visi? :crazy:

Vrh

PostPostano: pon 03 lip, 2013 23:07 
Offline     DHV 1-2

flyingzeko1 je napisao/la:
imam samo 75 Kg i iste simptome sa ušima :-o dobro,malo jače ispumpam i otvaraju,ali
problema,fala bogu :amen: Ima ko pametnije mišljenje, ili da Zeko opet negdje visi? :crazy:

Ne znam ako imaš osjećaj da krilo tebe leti a ne ti njega ja bi se raspito, zato sam i htio zamjenu za manje krilo... ja sam baš imo osjećaj da sam previše lagan da je krilo bez pritiska al eto velika želja za letom sa forom "krilo je krilo" nije bitno toliko i desi se glupost!

Vrh

PostPostano: uto 04 lip, 2013 10:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16

Nisam bas nesto kompetentan jer sam letio malo krila, ali konstrukcija krila je generalno jos davno krenula u smjeru savitljivih/prilagodljivih krila koja 'rade' u zraku umjesto da su cvrsta ko daske kao nekadasnja - u tom smislu je postalo normalno da ti se usi ne otvaraju same i odmah nego im treba pomoci - cak i kad je krilo dobro optereceno...
To samo po sebi ne znaci da ne bi bilo bolje da ti je krilo normalno optereceno - tek velim da simptom da se usi ne otvaraju ne govori puno.

3 Palac gore: : k.p., Tomica Solina, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: uto 04 lip, 2013 16:44 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 31 kol, 2009 0:10
Dao Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 41 / Palac dolje: : 0

ja letim starog summita 3 i tamo je preporuka biti pri vrhu, ali ako se dobro sjećam, za Summit XC (a možda i XC2) je čak preporuka UP-a da ga se leti oko sredine. Nisam siguran otkud mi točno taj podatak, ali prozuji po internetu... :)

Vrh

PostPostano: uto 04 lip, 2013 17:19 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
goran je napisao/la:
ja letim starog summita 3 i tamo je preporuka biti pri vrhu, ali ako se dobro sjećam, za Summit XC (a možda i XC2) je čak preporuka UP-a da ga se leti oko sredine. Nisam siguran otkud mi točno taj podatak, ali prozuji po internetu... :)

Preporuka za svako krilo svakog proizvođača je da se leti u deklariranom težinskom rasponu. Dali ćeš ga letit prema dolnjoj ili gornjoj granici ovisi o tome što ti treba i što uopće želiš od letemja. Konkretno kod Summita, kao i ostalih UP-a, stariji modeli (uzmimo za primjer M veličinu) imali su raspon 80-105 kg i "preporuka" je bila letiti ga na gornjoj granici da bi mogao iskoristiti puni potencijal krila. Novi xc2 ima težinski raspon 85-110 kg, i preporuka ga je letit na 105 kila, jer tako "najbolje leti". To ne znači da si manje siguran ako si ispod ili iznad toga. Dok si unutar deklariranog težinskog raspona tvoje krilo će se ponašati, sa sigurnosnog aspekta, kako proizvođač deklarira a LTF/EN certifikat potvrđuje.
Naravno da se ponašanje krila mjenja sa opterećenjem, ali to ne znači da ako opteretiš krilo da ćeš bit sigurniji. Moglo bi bit upravo suprotno. Ako su blaga zaklapanja na dolnjoj granici problematična, na gornjoj,zbog veće dinamike krila mogla bi bit jako gadna.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 04 lip, 2013 18:18 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 31 kol, 2009 0:10
Dao Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 41 / Palac dolje: : 0
ne, preporuka postoji.
sad sam pogledao summit xc2 manual
preporuka je za one koji dolaze s en B letiti na sredini, za one iskusnije "somewhat higher wing loading"
naravno, i sve ostalo je sigurno, mada meni taj osjecaj na dnu weigjt rangea nije bas nesto siguran :)

Vrh

PostPostano: uto 04 lip, 2013 21:41 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 06 tra, 2011 18:09
Dao Palac gore: : 168 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 73 / Palac dolje: : 0
Evo proučavam DHV Testreport od krila koje letim i ne vidim baš neku veliku razliku između min i max opterećenja:
http://www.dhv.de/db1/source/technictestreport2.php?item=3616&lang=en

Odnosno razlike su:

Take off
BEHAVIOUR AT MIN WEIGHT IN FLIGHT (85KG) 1-2
BEHAVIOUR AT MAX WEIGHT IN FLIGHT (108KG) 1

Straight flight
BEHAVIOUR AT MIN WEIGHT IN FLIGHT (85KG) 1
BEHAVIOUR AT MAX WEIGHT IN FLIGHT (108KG) 1-2

Countersteering an asymmetric collapse
BEHAVIOUR AT MIN WEIGHT IN FLIGHT (85KG) 1
BEHAVIOUR AT MAX WEIGHT IN FLIGHT (108KG) 1-2

Vrh

PostPostano: sri 05 lip, 2013 8:40 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
letim UP kantegu par kg preko gornje granice tež.opterečenja i u pet godina nisam imao ni jedan exces na krilu, naravno treba napomenuti da je moja težina 110 kg bez opreme i da je krilo L veličine do 125 kg malo mi je otežan start kad je slab vetar ili ga nema i sletanje je sa nešto povečanom brzinom, no kod lakših pilota i manjih veličina tog istog krila situacija je vjerojatno nešto drugačija! toliko pozdrav...

Vrh

PostPostano: sri 05 lip, 2013 13:16 
Offline     DHV 1-2

Nebi se složio sa tvrdnjama da je tako pogledajte video npr. Axis Comet
http://www.axispara.cz/en/products/para ... comet.html
ima minimum i maximum weight i na minimum se otvara puno polakše dok maximum ispucava naglo i puno brže, što bi mene bilo izvuklo sigurno bez problema!

Vrh

PostPostano: sri 05 lip, 2013 16:09 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
sale666 je napisao/la:
Nebi se složio sa tvrdnjama da je tako pogledajte video npr. Axis Comet
http://www.axispara.cz/en/products/para ... comet.html
ima minimum i maximum weight i na minimum se otvara puno polakše dok maximum ispucava naglo i puno brže, što bi mene bilo izvuklo sigurno bez problema!

Ili bi se zbog opterećenijeg krila sve dogodilo brže i dinamičnije, a ti nebi imao vremena odreagirati ni to što si uspio odreagirat?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

1 Palac gore: : Damjancic    
Vrh

PostPostano: sri 05 lip, 2013 23:50 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Sale, napisao si da si dobio veci kolaps na desnoj strani krila, al koliko mi je ispricao Elvis, koji te je gledao, najprije si kasirao kolaps sa lijeve strane, koji si krenuo koregirati i tek onda veci kolaps sa desne. Nisam bio tamo kad se desilo, ali po tome da si tek bio u fazi polijetanja meni to izgleda kao da krilu nisi dao da leti, bio previse na kocnicama i uz to mozda malo na laganoj strani opterecenja krila, sta sve navodi do premalo pritiska u krilu i pocetku kaskade. Kad se leti na granici stalla, svaka mala turbolencija moze ti zaklopit krilo.

Klasicna pocetniska greska kad nema puno vjetra je da pilot upotrebi previse sile na komandama da bi kompenzirao nedostatak pritiska u krilu i olaksao si trcanje. A jos pogotovo kad je start kratak, kao u Motovunu i imas osjecaj da ces zavrsiti u granju ispod njega. A u biti sve sto treba je pustiti krilu da leti. I to ponekad znaci: "Run, Forrest, Run!!!"

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 05 lip, 2013 23:55 
Offline     DHV 2

A da ne pocnem pricat o tome da ako nemas dobar osjecaj s krilom, da je bolje da ili nabavis nesto ispod cega ces se dobro osjecati ili si uzmes vrimena da ti i krilo postanete kompe.

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 9:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Airie je napisao/la:
Klasicna pocetniska greska kad nema puno vjetra je da pilot upotrebi previse sile na komandama da bi kompenzirao nedostatak pritiska u krilu i olaksao si trcanje. A jos pogotovo kad je start kratak, kao u Motovunu i imas osjecaj da ces zavrsiti u granju ispod njega. A u biti sve sto treba je pustiti krilu da leti. I to ponekad znaci: "Run, Forrest, Run!!!"

Fala qrcu da netko kaže o čemu se stvarno radi. Sve ostalo bilo je čisto proseravanje ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

3 Palac gore: : k.p., Tomica Solina, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 11:01 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Ništa novo , najteže napravit i prihvatit realnu analizu svog znanja i trenutni mogućnosti.Pilot ako u tom uspje brzo i sigurno napreduje.Nažalost prečesto ego to nedopuša i dovodi do laganja samog sebe. Jednog od najčešći uzroka slabog napredovanja i nezgoda.Bla bla bla :dash:

1 Palac gore: : Tomica Solina    
Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 13:51 
Offline     DHV 1-2

Roman kako ti znas da je to sto je Airie rekao tocno? Covijek je bio na sletistu nije me ni vidio? Ili ti ko ovca hops da tako je!
Nije tocno da sam krilo prekocio cak bi i reko premalo jer su i komande duge prema tome nemojte pricati gluposti.
Ja sam podjelio svoje iskustvo i nezgodu. Vjerujem da sam pogrijesio jer je vjetar bio lagan i kupio sam preveliko krilo. Odstarto sam normalno kao i uvijek smireno i kontrolirano problem se desio cim sam se odvojio od zemlje.
A da sam ga previse zakocio je cista glupost jer sam komande jedva dotakno!

A kolaps sa lijece strane je bilo 1 komoricu tocnije 20cm krila to nije niti kolaps. Gledo sam u krilo kako sam ga stabiliziro kao sto sam i naucio i uvijek isto letio.

Molim bez tih preseravanja.

Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 14:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Accident reporti mogu i ne moraju biti korisni - uzrok nezgode nekad je očigledan no često to nije slučaj. Ni piloti na zemlji ni subjekt nezgode nemaju potpunu sliku i onda se desi ovo gore....
S jedne strane Sasha radi detaljnu analizu, ali tek iz druge ruke, a s druge strane sale pokušava možda malo previše svaliti na krilo (tj. neadekvatnu veličinu krila).

Moguće je zrak jednostavno bio zao, i nije se dalo ništa napraviti, a možda je kombinacija preveliko krilo + lošija reakcija pilota glavni uzrok. Nećemo nikad znati. No bez obzira na objektivnu istinu o događaju uvijek je u interesu pilota da nezgodu prihvati prvenstveno kao svoju grešku i pokuša se koncentrirati na one aspekte koji su bili u njegovoj kontroli.

2 Palac gore: : MadMax, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 14:43 
Offline     DHV 2

Ajde Sale nemoj sad da ti se ukljuci Ego. Nitko nema nista protiv tebe. Gledaj na pricu kao da se desila netkom drugome. Pricamo o tome zbog da se slicna stvar mozda ne bi desila jos kome.

Vidio sam ja previse pilota koji su bili 100% sigurni da ne vuku komande dok su startali a krilo zakoceno do pola. Dosta vremena i iskustva je potrebno da se prevaziđu i uopšte osvijeste te početniške greške koje se prejednostavno i nevidljivo uvuku u nečiju rutinu. Pogotovo ako pilot nema instruktora uz sebe koji ga koregira.

Istina je da me nije bilo tamo, sto sam i napisao i rekao sam sta je po meni najvjerovatniji scenario događaja iz toga sta ste mi ispricali ti i Elvis odmah nakon incidenta.

A ako si misljenja da je to sto sam napisao preseravanje onda molim te ti objasni kako je u laganim uvjetima moguce kasirati kolaps tek tako "iz plavog neba" kako se kaze a da si ti startao kontrolirano???

Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 15:00 
Offline     DHV 1-2

Airie nisam na tebe mislio već na romana.
Umjesto da bude konstruktivo da se analizira i možda nekom pomogne dolazi se ovdje djeliti riječi hvala kurcu da da je ovo da je ono i to me uzasno zivcira prema tome odustajem uopće išta djeliti sa ovim ljudima na forumu jer takve kritike nikome ne pomažu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: