»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 15:53.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Oprez kod letenja po buri na Velom Mlunu
PostPostano: sri 07 lis, 2015 20:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Zelim samo skrenut paznju svima na oprez kod letenja po vec dobro poznatoj buri i refulima vjetra koji je prate. Pogotovo jer opet dolazi doba godine kad bura postaje dnevna pojava.

Dodjem danas u 1:30 popodne na Veli Mlun i na startu 5-7 m/s NNE. Meteo stanica na Raspadalici pokazuje 8 m/s NNE. Obicno je kod slicne jacine vjetra na Raspadalici jedva moguce jedrenje na Mlunu zbog toga jer vjetar ostaje po vizini i ne mijesa dole. Nebo je oblacno ali pojavljuje se plava rupa iznad Mluna i pojavi se sunce na jedno 10 min.

Spremim krilo, ukopcan sam i spreman na poljetanje kad primetim dosta kretanja u liscu u ono dvoje velikih drveta pokraj ceste. Cekam da vidim sta ce se desiti jer mi se na Mlunu vec jedno 4 puta dogodilo da kao od nikuda doleti snazno pojacanje vjetra (od toga jedanput u zraku). 30s kasnije po startu zbilja zabrije reful od 15-20 m/s i ne prestaje. Mamicu mu!!! Odmah se otkopcavam i zahvaljujem svim bogovima da nisam bio u zraku kad se desilo. Provjeravam meteo stanicu na Raspadalici i gore pokazuje samo 5 m/s NE dok na Mlunu dere ko ludo. Zaista mi nije vise nista jasno!??? Mozda je sve skupa samo monstrum od termalnog stuba...? Ali od kuda mu toliko snage? Zar onih 5 min sunca moze akumulirati toliko energije?... Pojacanje preko cijele sirine doline? ...OK ajde, nije bas neka sirina doline na Mlunu ali svejedno...

Posto na Raspadalici puse toliko manje odlucim pricekati jedno 10-15 min. Zaista ciklus prestaje nakon 10 min i smanjuje na lagani povjetarac. WTF???

Slijedi jedno 20m predivnog (i malo nervoznog) letenja ispod oblacnog neba u uvjetima koji se krecu od laganog povjetarca, tu i tamo nekog laganog termalnog stuba do dolazka novog dosta jakog ciklusa kod kojeg odletim ravno van iznad doline (dok sve ide gore da bi i cigle letjele). Opet je taj jaki ciklus najavilo ono dvoje drveta dole pa sam imao taman dovoljno vremena da se maknem napred od brda i van zone kompresije. Odlucujem za sljetanje po principu "bolje drzi ga nego lovi ga" i idem na kafe u Buzet.

2 Palac gore: : gburazer, Nubian    
Vrh

Naslov: Re: Oprez kod letenja po buri na Velom Mlunu
PostPostano: sri 07 lis, 2015 20:38 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Bura je najbolja za sušit pršute...

5 Palac gore: : jsimic, k.p., SZ, toni, zlatko2508    
Vrh

Naslov: Re: Oprez kod letenja po buri na Velom Mlunu
PostPostano: čet 08 lis, 2015 9:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Mislim da sam sad skužio što je zona kompresije!

1 Palac gore: : Nik01    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: