»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 05 svi, 2026 12:33.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nezgoda Motovun
PostPostano: čet 06 lip, 2013 15:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
sale666 je napisao/la:
...prema tome odustajem uopće išta djeliti sa ovim ljudima na forumu jer takve kritike nikome ne pomažu.

Nekonstruktivne kritike treba jednostavno odignorirati - nije lako, znam, ali odustajanje nije rješenje.

Ovo vrijedi generalno za sve članove foruma: nemojte zamijeniti jednog ili par članova foruma za cijeli forum. Mišljenje najglasnijih nije mišljenje većine. Tim više što se zaista rijetko događa da bude zaista zlobnih primjedbi - lako je isčitati previše iz par rečenica. Ako ne poznajete ljude ne poznajete ni njihov način izražavanja, njihov humor itd. Napisano i izrečeno ne zvuče isto, neki ljudi su toga svjesni pa više paze što i kako pišu, neki ne mare - možda iz lijenosti i nemara, možda računajući da oni koji se prelako uvrijede ni ne zaslužuju bolje...

Skretanje teme s incidenta na problem opterećenosti krila/pojedinih krila možda se nekome čini kao proseravanje (valjda: izbjegavanje biti problema (vidiš: proseravanje ispada kraće za napisati, a Romanovom oku/uhu/izričaju vjerojatno i preciznije)), ali je generalno korisna tema - tema kakvih baš i nemamo puno u zadnje vrijeme. Možda je baš to potaklo i drugu korisnu temu ovog tjedna: slijetanje s ušima.

Na kraju, i nek se slobodno uvrijede svi koji se u tome pronađu - odustajanje od pisanja na forumu (ono globalno, ne odustajanje od diskusije koja je otišla k vragu i koje je ne samo dobrodošlo nego i nužno) zbog kritike/opaske par članova - najobičniji je kukavičluk!

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 15:52 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 16 lip, 2012 1:20
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Ili jednostavno su neki ljudi previše arogantni i nema smisla uopće se natezati po forumu?
Ili jednostavno neko voli biti seronja jer je takav?
Vidio sam više primjera ponašanja na ovom forumu gdje se doslovno napada pilote cim nesto pitaju pa nije ni cudo da ih nema.

A dali je to neki kukavicluk jer mi se neda raspravljat sa budalama ti reci meni jer ako mene pitas ja nisam kukavica i ako mislim da si seronja reci cu ti to bez pardona.

Kako god bilo vidiš kako se skrenulo sa teme.. Bitno je da ako se neko nadje u ovoj prici sa krilom i osjecajem da moze nesto izvuci iz tog.

Lp

Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 16:26 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Ako ti se neki ljudi čine previše arogantni, a ti se nemoj natezati s njima!
U temi je sudjelovalo 10-ak ljudi, jedan te povrijedio i sad se nećeš više natezati s forumom?! Pa što ti je forum kriv?

Istina je što veliš, dosta članova je u svojim prvim postovima bila donekle 'sasječena' od strane iskusnjara/veterana pg-a kod nas i znam da to djeluje jako demotivirajuće na njihovo dalje javljanje. S jedne strane, ako čovjek ima jasan i čvrst stav onda ga ništa ne bi smjelo pokolebati, a s druge strane, ako čovjek jednostavno ne voli ni naznaku javne konfrontacije, ne znači odmah da nema stav i da nema možda puno toga korisnog pridonijeti.
Ali što se tu može? Ne mogu nikoga ban-ati niti čak ukoriti za 'arogantnost' budući da je svatko percipira na svoj način. Često je ona samo u oku pojedinog čitaoca. Jedini način da se boriš protiv arogantnosti je da je ignoriraš - univerzalno rješenje koje vrijedi i za slučaj da ona postoji i da ne postoji.

Ono što svakog mogu uvjeriti je da napisana riječ gotovo uvijek zvuči ozbiljnije/kritičnije/grublje nego što je mišljena u glavi pisca. Meni se isto puno puta desilo da bezazlenu rečenicu potpuno krivo protumačim na svoju štetu. Par puta sam to shvatio, a sigurno dosta puta i nisam ostajući još dugo iznenađen i uvređen iako za to vjerojatno nije bilo pravog razloga...

Man up! rekli bi amerikanci... :) Ignoriraj ili otrpi, samo nemoj odma' bježat...
Ili još bolje: Stay cool... 8)

3 Palac gore: : gburazer, Ratko, sale666    
Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 16:32 
Offline     DHV 1-2

Sve 5 a sad mi prodaj neko krilo nemam na cemu letiti :D :beer:

Vrh

PostPostano: čet 06 lip, 2013 23:29 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Bokic!
Ne zamo se al nema veze ,a sta ti je sa ovim krilom sto si okitio drvo s njim mislim neda se popravit,
il se tebi nece jer ti se nesvida?
Sledece mi nije jasno da ako si letio ravno u polovici tezinskog raspona ,zasto si uvjerenja da je to lose,
ako je tetirano 12g ispod i iznad toga i dobilo ocjenu 1/2dhv znaci nist (bolje neg previse) nediraj kad se nest sjebe!
Da netko previse odreagira se desava i meni nakon jednog postenog frotaca i nesimetricnog otvaranja i onad sam ja pretero s kontrom no bilo je visine i smirio to iz spirale,al sam odma skuzio da sam Ja zezno.
Ili ti to tvoje krilo nije valjalo, ko neki sjebani mercedes al nisu svi mecedesi zato sjebani.
Ja sam letio na svemu i to najcesce preko gornje granice i to puuno preko i meni je tak bolje sve je zivahnije
i brze al curim ko kanta i na to malo vjetra sto velis ti treba jos veca poletna brzina.
A letio sam i Tandem na doljnjoj granici i nije mi se svidilo, ko na praznim gumama,il slabo napuhanom balonu!
Tako da kad ga pocnete raspravu koliko je par dve tri kile utjece na ponasanje krila bilo bi smijesno da nje za plakat,
Nista na malom Dhv-u! Bitno da si cijeli ,i jos kad bi otkrili sta te sjebalo,svi bi sigurnije i dalje letili!

lp

Zadnja izmjena: Rodrigez; sub 08 lip, 2013 9:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

2 Palac gore: : kmikac, sale666    
Vrh

PostPostano: pet 07 lip, 2013 0:03 
Offline     DHV 1-2

Ma ne znam krilo je nekako šlampavo kad je na sredini vjeruj mi.. kad sam si stavio balast (jednom isprobo sa 5 boca od 1,5l XD home made balast haha) totalno drugaciji osjecaj krila je bio u zraku puno je brže i lakše se kontrolira a to je ništa 7kg kad pogledaš.. a da sam ja zajebo i jesam jer sam starto po laganom vjetru al vjeruj mi komande nisam niti takno pošto je samo od sebe stalo iznad mene nisam ga kočio nije bilo potrebe!
Pokrpat ću ja njega pa neka stoji ako se ugojim XD haha do onda tražim ili novo 1-2 do 95kg ili neko polovno... gledam šta se nudi!

LP

Vrh

PostPostano: sub 08 lip, 2013 8:24 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Dragi sale666, dobro nam došao na naš zajednički forum. Prvo sam napisao jednu analizu što mislim da ti se dogodilo iz mojeg znanja i iskustva nastavnika parajedrenja. Pročitao sam tvoj accident report 3 puta, proanalizirao Sašin track i pogledao meteo uvjete tog dana. Onda sam obrisao, jer nisam htio popovati. Tema se zahuktala, ali se otišlo u krivom smjeru. Nagledao sam se nadobudnih početnika i u vlastitom iskustvu, a i ovdje na forumu. Nisam htio ubacivati dodatno ulje na vatru, jer ja ne znam drugačije. Ipak, nakon Željkovih napisa shvatio sam da bih trebao nešto reći kao odgovorna osoba i jer je to moja obaveza kao učitelja. Nisam bio tamo, ali i nisam morao. Kao što niti Saša nije morao bit na startu da vidi tvoju pogrešku. Vjeruj mi ili nemoj, ali nakon 300 učenika prevaljnih preko ruku, nogu, grla i drugih organa mogu sa 500 m vidjeti kako netko griješi, a da mu ruke ili položaj tijela ne vidim. Vidim krilo i to je dovoljno. Nemam nadnaravnih moći, već iskustvo. To je ono što znam. Šah igram slabo i može me pobijediti iole ambiciozniji 12-ogodišnjak. Zato ne dijelim savjete i ne analiziram šahovske partije. Ako kreneš u nadlajavanje sa iskusnijima od sebe, onda ih prvo saslušaj, jer češ siguno nešto naučiti.

Pretpostavljam da si novi ovdje jer te do sad nisam čitao. Pretpostavljam da si početnik, jer te nema u registru za pilotske dozvole. Pretpostavljam da nemaš niti instruktora, barem ne ovlaštenog, kroz neki obučni centar, već hvataš iskustva u druženju s iskusnijim pilotima, Elvisom, Sašom itd. Odlučio si sakupiti još znanja kroz ovaj forum i to pozdravljam. Ali nećeš daleko dogurati ovakvim pristupom, jogunastog početnika koji vrijeđa i blati stare iskusnjare poput Romana. Ne kažem da Roman nije bio grub sa svojim riječima, ali je izrekao istinu. Naravno da si sam kriv i da si zabrljao te završio na drvetu, srećom bez veće štete i ozljeda, vlastiom krivnjom i neiskustvom. Nezgode se ne događaju izdvojeno iz konteksta, već su one plod cijelog niza neophodnih i neplaniranih pogrešaka. Evo tvojih. Nedovoljno iskustvo na tom letjelištu i uopće, loša procjena uvjeta na startu (i malo vjetra iz pravog smjera je bolje od ništa vjetra ili više vjetra iz krivog smjera), loša kotrola krila, ne snalaženje u izvarednim situacijama te trema na startu uslijed nedovoljno iskustva. Pokušaj pobiti ove navode. Ne moraš ovdje, već sam sa sobom. Nađi protuargumente i reci da sam u krivu i da sam pogriješio makar i u jednom navodu.

U konačnici ljudski um ima samoregulirajuće mehanizme koji ga održavaju stabilnim, poput adrenalina koji navali u trenutku opasnosti i blokira bol, strah, te nam ubrzava puls i pojačava čula. Zato možemo brzo reagirati. Jedan od samoregulirajućih sistema je i kad okrivimo nešto drugo i uvjerimo sami sebe da je to nešto drugo krivo i time čuvamo samopouzdanje da vladamo situacijom. Nekad smo vjerovali da je munja znak bogova i bojali smo je se. Danas znamo kako ona nastaje (ostavljam za neke druge rasprave da li neko vrhovno biće upravlja munjama i koječim drugim) i dalje je se bojimo, jer se od toga gine. najviše se stradava od neznanja. Tako ti je bilo najlakše okriviti krilo, pa slab vjetar, kratak start...

Nije sramota neznati, ali je loše kad netko nešto zna i voljan je to podijeliti s tobom. Treba samo znati pitati. Konfrontiranjem i izbjegavanjem kritike na vlastiti račun nije dobar put, pogotovo što, očito je, sam sebe vodiš u svijetu slobodnog letenja. Paragliding izgleda jednostavan i lak, ali krije brojne opasnosti. Ljudi bi masovno letitili i avione da su jefniti kao paraglideri. Nije dovoljno kupiti opremu i popeti se na brdo.

Ajde nakon ove propovjedi da budem i malo konstruktivan, ako me do sad već nisi pospremio u onu ladicu za najgore smradove u svojoj glavi. Izbor krila ti uopće nije loš. To je dobro, pače odlično krilo i puno bolje za početnike nego Rush 3 za koji si me jučer pitao koliko košta. Ako želiš savjet, ostani na tom Edenu. Sam si primjetio da je bolje upravljivo s balastom. Pa zašto pobogu ne letiš s balastom?! Znam i odgovor. Lijenost od nošenja težine na start (mada je Motovun idealan da ne nosiš balast, dovoljno je otići u WC bilo kojeg kafića na terasi zidina). Slobodno možeš letiti to krilo na sredini težinskog raspona, jer je konstruirano i certificirano za to. Samo nauči bolje kontrolirati krilo.

Slobodno pitaj što god želiš znati. Voljan sam dati besplatan savjet (inače to naplaćujem za velike pare). I naj kaj zameriti.

4 Palac gore: : bmutak, isantek, Tomica Solina, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sub 08 lip, 2013 10:13 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Mozda ce meni biti lakse odgovoriti na jedno par stvari u vezi sa Saletom, da ne izgleda da se brani ili nesto.

Prvo, kao svakog pravog pilota u svojim pocetcima i Saleta ne moze se drzat na tlu ni lancem, kad se moze letit. :) Takvi pocetnici kasnije obicno postanu prilicno dobri piloti, ako jih ne zaustavi nesto (kao nesreca), al oni instruktorima u isto vrijeme stvore najvise sivih lasi jer nemaju kocnice. Kako se vec kaze... ima hrabrih i starih pilota, a nema starih hrabrih pilota (ima naravno iznimke).

Saletovo prvo iskustvo u paraglajderu je bilo u tandemu samnom. Onda je nasao Biondica, upisao se kod njega kao ucenik i odradili su nesto skupa. Koliko, ne znam. Zasto nisu skupa odradili sve do kraja, ne znam. Znam to, da je Sale dosta vrijemena proveo na livadama ispod Motovuna i trenirao ground hendlat. I dosta dobro mu je islo, koliko sam ja uspeo vidjet. Nesto malo je hendlao i samnom. U dogovoru s Biondicem Sale je kasnije dobio dozvolu da leti i bez njegovog prisustva dok je neki iskusniji pilot na startu.

Sve u svemu, Sale leti odlicno za jednog pocetnika (iako sa 60 ili tu negdje sati letenja nije bas ni vise neki cisti pocetnik) al kako sam prije spomenuo, malo mu fali kocnica. Ovaj incident je super lekcija i prosao je uistino jeftino. Nema boljeg nego da gluposcu probusis krilo i onda imas malo vrijemena za retrospektivu. :scratch:

Slazem se u potpunosti s Tonijem, kad kaze da samo treba pitati. Ne znam puno pilota koji nisu spremni raspricat se o nekoj paraglajderskoj temi ako samo osjete naznaku neznanja ili pitanja negdje (al znam jih jedno par).

Sale je po meni s time da je stavio svoj incident na forum u stvari pitao. Iako mozda na prvi pogled to nije tako izgledalo po njegovom samouvjerenom tonu.

Nije jednostavno pricati o gluposti koju si napravio, jer kako god bilo, prije ili kasnije netko ce na nacin koji nasoj "presvijetloj" osobnosti ne odgovara nesto komentirati i onda koliko god ta osoba bila u pravu stvari jako jednostavno krenu pogresnim pravcem jer se ukljuci povrijedjeni ego. Al vec sama cinjenica da je Sale spreman pricati o tome sta se dogodilo kaze mi i to da je spreman uhvatiti se u kostac i svojim egom i iz svega nesto nauciti.

Koliko ga znam, Sale treme na startu bas i nema. Al uz manjak treme kod pocetnika obicno ide i manjak iskustva. Ja isto nikad nisam imao neke treme i sjecam se par puta u mojih pocetnih par godina kad sam bez incidenta prosao pukom srecom.

U vezi s krilom, koje je Sale letio... Eden je super krilo i nis mu ne fali, Sale je u sredini po tezini i sve za 5. Ali... rekao mi je nakon par letova s njime da nema bas neki dobar osjecaj ispod njega i po mome to je najbitnije kod krila. Ja sigurno necu letit neko krilo ako se ne osjecam dobro ispod njega, koliko god drugi pricali o tome kako je super i bili zadovoljni s njim. Isto kao ljudi, krila su razlicita i ne moze svako krilo biti pisano na kozu svakome. Sigurno krilo nije bilo krivo za to, sta se dogodilo ali isto tako sigurno Sale nije bezveze imao los osjecaj ispod njega... Negdje je falio spoj i to je prispjevalo u nizu pogreski koje su vodile njegovom usumljavanju.

A sad direkt tebi, Sale. Najveca pogreska koju si napravio i ovdje si je cak spomenuo, bez da znas da si pricao o pogreski, je to, da si "startao kao uvijek". Nema toga u paraglajdingu. Svako startanje je neponovljivo i to je ono sto izdvaja dobre pilote od prosjecnih ili iskusne od neiskusnih. Dobri i iskusni u tren oka prilagodjavaju svoje akcije tome sta se desava u njima i oko njih. Neiskusni i prosjecni slijede neku svoju rutinu i obicno kasne svojim reakcijama jer su ufurani u to sta svojim limitiranim iskustvom ocekuju da ce se desiti.

Toliko od mene po toj temi.

Pozz

4 Palac gore: : bmutak, jrabic, Vulkanizer, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sub 08 lip, 2013 12:58 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Jedno je sigurno , još nije izrasla generacija koja je dorasla izazovimam internet komunikacije.
A i ovaj topik ko da sam već čitao a i slike vidio , i jedino što mi je jasno je da se nikad nezna ko je sljedeći.
Po meni krivi Mlečani , kad su već sjeki što nisu sajeki do kraja, a u drugu ruku i stabla su više puta ljudima spasila glavu , kako poletarcima tako i profesorima .Ovo je takav sport.
Ovakve slučajeve najbolje je analizirat sa svojim instruktorom ako si poletarac ,a sam sa sobom ako si iskusnjara,može i forum ako imaš dobre živce ili ti je dosadno.

viewtopic.php?f=16&t=3706

viewtopic.php?f=16&t=3685
8)

2 Palac gore: : kmikac, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sub 08 lip, 2013 23:43 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Vulkanizer je napisao/la:
Jedno je sigurno , još nije izrasla generacija koja je dorasla izazovimam internet komunikacije.
A i ovaj topik ko da sam već čitao a i slike vidio , i jedino što mi je jasno je da se nikad nezna ko je sljedeći.
Po meni krivi Mlečani , kad su već sjeki što nisu sajeki do kraja, a u drugu ruku i stabla su više puta ljudima spasila glavu , kako poletarcima tako i profesorima .Ovo je takav sport.
Ovakve slučajeve najbolje je analizirat sa svojim instruktorom ako si poletarac ,a sam sa sobom ako si iskusnjara,može i forum ako imaš dobre živce ili ti je dosadno.

viewtopic.php?f=16&t=3706

viewtopic.php?f=16&t=3685
8)

Jos jedan cinik, ha? :-D

Vrh

PostPostano: ned 09 lip, 2013 0:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ajd, da ne ispadne kako sam se povukao. Saletov prvi post doista sam shvatio dvoslojno. Kao prvo, "iskreno ću vam pokazati svoj accident, a onda, još iskrenije, što ga je uzrokovalo". Tipično, za poletarce. I onda krene priča, i svi , onako pristojni, krenu analizirat težinu. Super, makar ja i dalje mislim da je najlošiji dio parajedrilice obješen jedno 8-9m ispod. Ajd, nije najlošiji, al nabijen je strahovima, kompleksima, egom, ma svim i svačim što škodi letenju. Pusti klatnu da se stabilizira. Sale, u mojim (letačkim, pa i inim) godinama stvari su nešto očitije nego u tvojim. Star fucker se ne postaje hrabrošću, već mudrošću. Ne kažem to da bih ti se proseravao mudrošću, već hebiga stari moj, nasaugala se moja guzica i drveća, i noge iščašenja, i ponos je trpio mnogo puta ... Evo , iskreno, letim već punih 16 godina. Prije nekih desetak, kad sam dopizdio i Bogu i ljudima da me čupaju iz šume, jedan Tonijev post (onda nije bilo foruma, već news grupa) me je natjerao da si odem par sati na Kupljenovo i malo rastežem krilo. I bio je brutalno iskren, uostalom kako on sam zna biti, i trgnuo sam se na prvu loptu, i svašta mislio o njemu ... al sam otišao na to hebeno Kupljenovo. Tvoja želja da prikažeš accident je , naravno, za svaku pohvalu. I vjeruj, da si na tome ostao, svi bi dali poneki savjet, neki dobar , neki loš, al razvila bi se neka priča iz koje bismo, svakako svi, nešto naučili. Ono što je ubolo oko je to što si ti odmah , iz svega toga, izostavio sebe, a problem prebacio na krilo i svoj težinski raspon. Da, da ne zaboravim - kad sam spomenuo proseravanje, nisam ni mislio na tebe, već na sve one odgovore koji su tvoju tezu, iz pristojnosti, prihvatili. A kajbuš (citat Z.B.), trebalo se to presjeći. Naj kaj zamerit, i uživaj u letenju ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Airie    
Vrh

PostPostano: ned 09 lip, 2013 9:00 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Roman Lavriv je napisao/la:
Da, da ne zaboravim - kad sam spomenuo proseravanje, nisam ni mislio na tebe, već na sve one odgovore koji su tvoju tezu, iz pristojnosti, prihvatili. A kajbuš (citat Z.B.), trebalo se to presjeći. Naj kaj zamerit, i uživaj u letenju ...

A možda ne iz pristojnosti, već iz mudrosti kojom se ti tako razmećeš. Jer mudar je čovjek svjestan da Sale u ovoj fazi nije spreman prihvatit kritiku na svoj račun, i možda je bolje probat doprijet do njega "okolnim putem". ;)

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: ned 09 lip, 2013 10:17 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:

Jos jedan cinik, ha? :-D

Volim ja rasprave i žešču zajebanciju (takav mi zanat)
Al odma se vidilo da je ovo jedan od topika koji završe izradom psihološkog profila pojedinog člana , a svi su osjetljivi na te stvri i to nikad ne završi na dobro.

Vrh

PostPostano: ned 09 lip, 2013 15:35 
Offline     DHV 2-3

Josip K-T je napisao/la:
Da, da ne zaboravim - kad sam spomenuo proseravanje, nisam ni mislio na tebe, već na sve one odgovore koji su tvoju tezu, iz pristojnosti, prihvatili. A kajbuš (citat Z.B.), trebalo se to presjeći. Naj kaj zamerit, i uživaj u letenju ...

A možda ne iz pristojnosti, već iz mudrosti kojom se ti tako razmećeš. Jer mudar je čovjek svjestan da Sale u ovoj fazi nije spreman prihvatit kritiku na svoj račun, i možda je bolje probat doprijet do njega "okolnim putem". ;)

a sad bih se trebao uhvatiti u koštac s tobom ... ??? Ma daj Joža, o kom razmetanju pričaš. Neke stvari su same od sebe, jebiga. Tek mi je 60 ... uživaj

Vrh

PostPostano: ned 09 lip, 2013 22:25 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Tek mi je 60 ... uživaj

Znači kriza srednjih godina te je već trebala proć?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pon 10 lip, 2013 12:25 
Offline     DHV 2

Ajd, da ne ispadne kako sam se povukao. nasaugala se moja guzica i drveća, i noge iščašenja, i ponos je trpio mnogo puta
svi bi dali poneki savjet, neki dobar , neki loš, al razvila bi se neka priča iz koje bismo, svakako svi, nešto naučili.

Aj ako nije problem objasni mi ovo .
I da se odma razumimo , ne zahebavam i ne provociram već me ko ''mladog letača'' zanima ........a i ove kiše .......
Kažeš da si letio 6 godina ko mufljuz ,a onda te jedan post i Kupljenovo prosvijetlilo i posta si najbolji na svitu.
:scratch:
PS:Stari faker se postaje starenjem, blaženo doba kad sam bi mlad i neiskusan .
Kad sve zbrojim , bi sam puno bolji nego sad kad sve znam :evil:

Vrh

PostPostano: pon 10 lip, 2013 14:05 
Offline     DHV 2-3

Vulkanizer je napisao/la:
Ajd, da ne ispadne kako sam se povukao. nasaugala se moja guzica i drveća, i noge iščašenja, i ponos je trpio mnogo puta
svi bi dali poneki savjet, neki dobar , neki loš, al razvila bi se neka priča iz koje bismo, svakako svi, nešto naučili.

Aj ako nije problem objasni mi ovo .
I da se odma razumimo , ne zahebavam i ne provociram već me ko ''mladog letača'' zanima ........a i ove kiše .......
Kažeš da si letio 6 godina ko mufljuz ,a onda te jedan post i Kupljenovo prosvijetlilo i posta si najbolji na svitu.
:scratch:
PS:Stari faker se postaje starenjem, blaženo doba kad sam bi mlad i neiskusan .
Kad sve zbrojim , bi sam puno bolji nego sad kad sve znam :evil:

Nisam letio ko "mufljuz", već startao ko papak. I nisam slušao nikoga, već samo po svome. I radio gluposti. Eto ... i nisam najbolji na svitu.

Vrh

PostPostano: pon 10 lip, 2013 14:17 
Offline     DHV 2-3

Slučaj 1, Semič 15.02.2003.

Oni koji poznaju start na Semiču znaju da je blago položen i pomalo nagnut na desnu stranu,te da strmiji dio,tik pred šumom,nije uređen,ali ni predviđen za startanje,pa je samim tim obično zarastao u travu,koja skriva štošta.I sad,ide lagani zalet,krilo uredno formirano,pa opet lagana šetnjica do gore spomenutog strmijeg dijela,pa genijalna odluka da se isti iskoristi za energičniji start,i tako to ide...spustivši se na taj strmiji dio uputih pogled prema urednom krilu iznad glave ne primjećujući kamen u travi,na koji stajem i paf...gležanj desne noge. Dva tjedna mirovanja uz ledene obloge bila je najmanja cijena plaćena za ovu priliku.

Slučaj 2,Šušnjevica 26.12.2003.

Tumarajući riječkim primorjem i Istrom,u paničnoj potrazi za startom na koji se nekako može prići bez problema sa snijegom,nađosmo se na Šušnjevici,pa kad smo već tamo,ajde jedna spuštačina u polje... vjetar lagana leđa 1-2 m/s,ma nije to problem za iskusne letače.Starta prvi,grebe kamenje nad cestom,ali prolazi...pa drugi,ista priča i tako,dolazim ja na red,pa kako
već pogađate,laganom šetnjicom niz vjetar,pa prerano sjedanje (tko će tako dugo i daleko trčati!) u stolac,pa po finesi,kao kakav preopterećeni Antonov,stalno rulajući stolcem,sve do ceste,a onda paf...pad na cestu,krilo na drveću ispod. Posljedica srećom nije bilo,osim poderanog stolca i pocrnjelog krila (znate da je Šušnjevica gorjela prošle godine,tako da su ostali samo crni ostaci nekadašnjeg zelenila). Tek u ponovljenom startu vidim koliko je napora trebalo uložiti da cesta ostane samo metar podamnom.

Slučaj 3,Grobnik 1.mj. 2004.

Ekipa koja do tada nije letjela na Grobniku,kojoj na neki način služim kao vodič i čovjek koji Grobnik poznaje i koji je tu letio,nađe se na startu,te nakon kratkog dogovora krećemo. I opet pogađate,vjetra nema, a start,relativno blag i ne predugačak,pokriven je kamenjem koje samo čeka ... Ljudi se razmještaju i svi startaju bez problema,birajući najduži dio za zalet. Naravno,svi izuzev mene,koji staje na najvišu točku starta,ali bira najkraći put,lagani zalet i hop...u zraku smo,ali samo do prvog drveta...nema problema,probit ću to nogama i idemo dalje...ops,drvo je mlado i čvrsto,te me uredno zaustavlja u plemenitoj zamisli,krilo prelijeće na drvo iza,a moje drvo me spušta,s nekih 3m visine na najljepši kamen u okolici (gledam ga nedavno,izgleda kao nadgrobni spomenik)...paf,ledja,ne mogu se pomaknuti i mislim se kako je ova sezona za mene gotova.Ležeći tako oko 1,5 sat nepokretan,s crnim mislima o mogućim posljedicama,počinjem raspletati trakavicu o svojoj bahatosti u situacijama kad to najmanje treba biti. No što je,tu je,ekipa dolazi po mene,pa bolnica na Sušaku,pa tri sata neizvjesnosti, pa radosna vijest da je sve u komadu,ali dobro raštimano.Usput,stradala mi je i noga,ali tko mari za nogu,nek su leđa čitava.I tako,opet mjesec dana pauze,ali ne pada teško,jer kako reče Renči: "neka boli,kako slatko boli,a zamisli da ne boli".
Guzica crna kao one stare gramofonske ploče,ali sve se da otrpjeti kad znaš da ćeš opet moći u zrak.

I tako,evo mene letim i dalje nakon svega,a oni koji me znaju kažu da primjećuju izvjesne promjene u mom ponašanju na startu i pri slijetanju.Naravno,budale uče na svojoj koži,pa zato ovo i pišem,u nadi da svi oni koji ovom sportu pristupaju s "lako ćemo" shvate da tako neće ići dugo.

Zimske radosti 2, Sljeme, veljača 2009.

Paramajmunovo 7, tradicionalno letačko okupljanje u Bistri. Krasan dan, puše neki SZ, ima nešto sunca, ma prava
idila. Može se i letjeti. Nakon okupljanja i okrijepe (bilo je svega kao i svake godine), ekipa se dijeli - dio
kreće ka Glistinom startu, dio na vrh, na crveni. Na vrh se ide lako, od bazena, skijaškom dvosedežnicom, i onda
kratka šetnjica niz brijeg do samog starta. Vjetra gore nema, ali ekipa ekspresno polijeće. Staza je malo zaleđena,
ali kako nagib na vrhu nije veliki, nema problema s ravnotežom. Ja ne uspijevam startati otprve, tako da sam , nakon
zaleta, nekih 15-tak metara ispod. Ne da mi se vraćati, popravim krilo, potegnem i poskliznem se ... Nema više ustajanja,
sve do one male zaravni pred završnim šusom. Pored mene tutnje skijaši, gledaju me u čudu, čak im i mahnem u prolazu,
ono, sve ok, nije mi ništa. Tutnje oni, tutnjim ja. Nekako se na tom ravnom dijelu zaustavim, nakon klizanja od cca 600m,
složim krilo (ne bih ni za živu glavu otklizao do kraja staze, tu je najstrmija), pa polako, kroz šumu, s ruksakom na
leđima krenem dolje. I isti tren zažalim što nisam otklizao još to malo. Prilikom uređenja staze pojas oko nje je poprilično
neuredan, srušeno drveće, granje, led, snijeg, ma čisti užas. Uglavnom, tih 100-tinjak metara visinske razlike prešao sam
za oko 2 sata. Izmučen, srećem doklje ekipu koja se sprema na žicu - pitaju gdje sam ja to do sada. Vjerovali ili ne,
nitko nije vidio što mi se dogodilo, nitko nije vidio polijetanje, nitko ni slijetanje. I nitko se nije zapitao gdje sam.
Ali dobro, kod tih masovnih okupljanja teško da primijetimo da nam netko fali, barem dok ne prođe duže vremena.

12 Palac gore: : Airie, isantek, janjecic, k.p., ksmokvina, The Ozone Scraper, Tomica Solina, toni, Vulkanizer, wild, zlatko2508, Šokre    
Vrh

PostPostano: uto 11 lip, 2013 23:26 
Offline     DHV 2

Koja lipa ispovid ,vidi se da si prvi katolik.
Inaće se da primjetit da dobri letači bez problema govore o svojim zahebima , strahovima itd.
Ipak čini mi se da ti spadaš u onu striju generaciju ,''samoniklih'' letača .
Možda griješim ,al danas uz doborg instruktora i kvalitetno odrađen tečaj do početničkih grešaka na iole ozbinjrm ternu ne bi smijeo opetovano ni dolaziti.A da se tu itamo dogodi zaheb , a bogu hvala ,ja sam se danas poslije tijes godina staža uspio lupti po prstu dok sam stavljao olovo za balans.
Što bi reka CW ''zao zrak''.
Vjerovali ili ne,
nitko nije vidio što mi se dogodilo, nitko nije vidio polijetanje, nitko ni slijetanje. I nitko se nije zapitao gdje sam.
Ali dobro, kod tih masovnih okupljanja teško da primijetimo da nam netko fali, barem dok ne prođe duže vremena.

A moždas u i vidli al su te pustili da meditiraš :evil:

3 Palac dolje: : miha, zlatko2508, Šokre
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.