»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 6:49.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Prodavanje paragliding opreme ljudima bez licencije
PostPostano: čet 11 ruj, 2014 15:52 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Aaaaah, ima kiša i svojih dobrih strana ... :Yahoo!:

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

5 Palac gore: : Boro, Flyingbear, gburazer, Vulkanizer, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 16:35 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
E sad da nam je Iveša na forumu bilo bi štiva za čitanje ovako baš i nije napeto :crazy: reko bi lagana kamilica.

2 Palac gore: : Airie, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 17:09 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Roman Lavriv je napisao/la:
Aaaaah, ima kiša i svojih dobrih strana ... :Yahoo!:

Ima, ima… evo, ja bas dobicikliro kuci, posuvio glavu (celavost, kao i kisa, ima niz prednosti) pa sta sad ostaje nego viski-soda i opleti po tastaturi :evil:
Zapravo dugo nisam citao thread s toliko podvojenosti. Sa svakim se u po posta slazem, a u po ne. Srecom sazrio sam toliko da ad hominem dijelove samo zanermarim.
Mensecini da je upravo filozofiranje kljuc ovog problema. Naime dva filozofska pitanja se namecu:
1. Tko sam ja i koliko je moje misljenje objektivno?
2. Koliko vjerujem u nepovredivost autonomije?
Slijede moji osobni stavovi, koji nikako ne odrazavaju stav institucije u kojoj cu biti hospitaliziran nastavi li ova kisa jos par dana.
Ad 1: tko jesam, to je tesko reci, ali znam tko nisam - zrakoplovni inspektor. To znaci da nemam ovlastenja provjeravati tudje dozvole. Za mene, pitati nekoga koga prvi put vidim ima li dozvolu jednako je nepristojno kao npr. pitati nepoznatu gospodju na autobusnoj stanici kad joj je bila zadnja menstruacija. Koji sam ja k…da me za to briga?! Ovo naravno znaci da ce svatko tko me pita imam li dozvolu a da se prethodno nije legitimirao kao zrakoplovni inspektor od mene dobiti sazalni osmijeh a potom i par uvredljivih epiteta (jer ne vjerujem u fizicko nasilje kao metodu rjesavanja problema).
O objektivnosti misljenja, samo tri primjera:
a) kad sam kupovao Booma 8 od nekog Amera on se osjecao kao jedan od ovih "dusebriznika" pa me vrlo moralno ispravno detaljno ispitao o mom dosadasnjem letackom iskustvu. Nisam mu nista slagao (a mogao sam, kako bi on znao?) i covjek je bio jako sretan sto ce prodati krilo tako kompetentnom pilotu. Pa, svi znamo kako je to zavrsilo.
b) tu je svojevremeno bila objavljena fotka Sase (tj. njegovog krila) okacenog na nekako stablo na Cicariji. Koji zakljucak o njegovoj sposobnosti bi donio "startovski serif" za kakvog se upravo Sasa zalaze temeljem samo te slike (a slozit cete se da je vidjeti nekoga na startu prvi i jedini put ekvivalent samo jedne slike). Bi li taj zakljucak bio fer, koristan i dobar ili (u nedostatku bolje rijeci) utilitaristicki pravedan?
c) kako je Hrga letio prvu godinu svoje karijere trebalo mu je oduzet opremu i izdat zabranu priblizavanja startovima i djecjim vrticima. A gle ga danas, ziv, zdrav i moze svatko od nas mislit sta oce o njegovom liku i djelu ali napravio je neke stvari u PG koje nijedan drugi Hrvat nije. A ja sam polomljeniji od njega.
Ostavljam da zakljucak izvedete sami, ali mislim da je moj stav prilicno jasan.
2. Autonomija - ja vjerujem da je to jedna od kljucnih odrednica kvalitete i vrijednosti zivota. Primjer iz paralelnog univerzuma: covjek dodje u bolnicu, napravi se obrada, postavi se indikacija za operaciju pa onda ja dodjem razgovarat s njim da bi vidio kako ga uspavat. Kad sam proucio sve nalaze i sve sta treba, trazim ga da potpise tkzv. informirani pristanak. Tu obicno ljudi budu malo uplaseni kad ih se suoci s punom snagom vlastite odgovornosti i cesto cujem pitanje: "Doktore, da ste vi na mom mjestu, bi li se dali operirati?" Na to imam samo jedan odgovor - ja nisam na vasem mjestu, mogu vam reci sto govore svjetske statistike kolika je sansa neke komplikacije, kakav se ishod ocekuje itd, ali konacna odluka je iskljucivo vasa. Neki ljudi odbiju zahvat iz razloga koji meni nisu jasni, cine se glupi i sta ja znam, ali zamislite kakvo bi nasilje to bilo da ga ja otpremim u salu jer "mislim da je njegov razlog za odbijanje glup"? Pa povucimo tu paralelu - covjek dodje kupiti krilo, ja mu mogu samo reci istinite podatke o stanju krila, satima naleta, klasifikaciji itd. i mogu mu dati svoje misljenje o tome je li to krilo za njega AKO JE TO MISLJENJE TRAZENO, ali ako sam se vec odlucio prodati krilo pa tko sam ja da odredjujem tko je "dovoljno dobar" da bi ga kupio i da zadirem u neciju autonomiju donoseci vrijednosni sud o necijoj "podobnosti" i razlozima za kupovinu? Pa zamislite da idete u ducan i tresete se jer ce vas mozda teta na blagajni traziti da dokazete da znate otvoriti tetrapak prije nego sto vam pristane prodati mlijeko?! Mislim, lako za provjeru, nego to je lose-lose situacija: ako vam ne da mlijeko ne mozete zeni na oci a ako ga dobijete - kako cete s otvorenim tetrapakom do kuce…
Naravno, tu ima i drugi dio paralele, ono zbog cega ljudi zastanu kad treba potpisati pristanak - odgovornost za odluku donesenu na temelju potpune informacije. U nasem slucaju to znaci da kad se netko meni nepoznat razbije (ili netko poznat s cijim se nacinom stjecanja znanja i/ili opreme osobno ne slazem), ja cu prvi bez ugruska lijepo nazvat sve sluzbe koje treba pa ce taj snosit posljedice svoje odluke da kupi krilo koje nije za njega - tu mislim na troskove spasavanja, uvidjaja itd. U okviru je njegove autonomije da kupi i leti sto hoce, a u okviru moje da odlucim hocu li trositi svoje vrijeme i penjacku opremu na njegovo "uradi sam" spasavanje ili lijepo nazvati 112 kad se razbije. I svi smo cisti i mirno spavamo.
U danasnje doba, iluzija je da netko "stvarno nije znao" da za letit PG treba tecaj, a svi smo dovoljno odrasli da mislim da ne moram posebno napominjat da nitko ne bi prodao krilo maloumnoj osobi.
Zapravo, jedina situacija koja mi pada na pamet u kojoj bih ispitivao nekoga o letackom iskustvu (i vjerojatno odbio prodati opremu) bi bila da me netko nazove i kaze "uzeo/la bi glider curi/decku kao poklon za rodjendan, on/ona se time bavi pa ovaj vas mi se cini povoljne cijene a i boja mi se svidja".
Eh, soda voda, najbolji izum na svijetu poslije viskija…
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

13 Palac gore: : ALEAHIM, Boro, gburazer, hrvoje.vt, isantek, Maslina, njak, rudar, toni, vedran_zgela, VedranMRi, Vulkanizer, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 17:38 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Damjancic je napisao/la:
Ad 1: tko jesam, to je tesko reci, ali znam tko nisam - zrakoplovni inspektor. To znaci da nemam ovlastenja provjeravati tudje dozvole.

Ako je klub registrirao letilište , neznam kazneno pravo ( nisam još došao do tog poglavja )a po običajnom pravu koje se kod nas dole prijenjuje , ima pravo novopridošlog pitat imali dokumente i propisnu opremu i nedozvolit mu let ako isti ,nema sve porebito .

Od ovog treninga sa graševinom i radenskom što se piše jamnica, malo mi se manta , pa ću probat trenirat malo sa viskisodom , ako doktor nezna onda ko zna :good:

Zadnja izmjena: Vulkanizer; čet 11 ruj, 2014 20:56; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 18:01 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
dr zdravko je napisao/la:
d, Josipu odgovaram po pojmu stari piloti. čovjek u godinama može biti mladi pilot ako je kasno počeo letjeti ali čovjek koji leti recimo trideset ili više godina zasigurno je stari pilot i po godinama i po letačkom stažu , normalno ako je još živ!!!

Ali ako u tih trideset i više godina leti u prosjeku deset sati godišnje, ili manje,i bira uvjete kad "nije baš jako"? Mislim .. imaš ljude koji lete 150-200 sati g o d i š nj e , a lete recimo dvije do tri godine i stari su dvadeset pet. Niti su "stari piloti" po godinama, niti po letačkom stažu, ali bi svakako imali što za reć našem "starom pilotu" s početka priče.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 18:21 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Saša u kom si ti klubu? Tići?

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 18:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
hrga je napisao/la:
Saša u kom si ti klubu? Tići?

U Hr: Tici, Krila Mirne, Paragliding Istra.
I onda jos broj klubova van HR, ali pretpostavljam da nisi pitao za one druge. Zasto?

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 18:52 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
Ja prodajem psa ko da više i zaboli me k. na koga će lajat.
Zna se zakon u HR i nemojmo izmišljat toplu vodu,imamo u parajedrilićarstvu većih problema sa kojima se bi bilo dobro pozabaviti i prodiskutirati?

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 19:17 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Idemo se zabavit i prodiskutirat o ovoj kišurini :mocking:

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 19:24 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
zlatko2508 je napisao/la:

Svega su KRIVI chemtrailsi i HAARP. :twisted:

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 19:53 
Offline     DHV 2

zlatko2508 je napisao/la:

Oli gori u vas pada :shock:
Ode sunce žeže

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pet 12 ruj, 2014 20:53 
Offline     DHV 1

Član od: ned 11 stu, 2012 18:31
Dao Palac gore: : 23 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 47 / Palac dolje: : 0
Airie je napisao/la:
Molim sve pilote koji prodaju svoju letacku opremu da je ne prodaju ljudima (cak i ako su prijatelji) koji nemaju pilotsku licenciju ili nisu upisani u neki tecaj paraglajdinga. A isto tako da ne izigravaju instruktora ako nemaju instruktorske licencije. Vjerujte mi... na taj nacin ne radite usluge ni sebi ni tom svom prijatelju. Nek se nesta desi i svi znamo da ce policija samo traziti krivca. Vec smo ionako svaki put kad se nesto desi odmah u novinama i ne treba jos vise kvariti reputacije naseg predivnog sporta. Mi smo odgovorni da reguliramo nas sport. Ako to necemo sami, netko drugi ce to napraviti umjesto nas i onda svi znamo da situacija nece biti bolja, nego moze biti samo gora. Prica o tome sta se sada desava u Dolomitima je samo jedan primjer toga.

Ja buducnost naseg sporta vidim samo na nacin da buduci piloti svoje znanje dobiju na kvalitetan nacin kod kvalitetnih instruktora a ne da se stvara i podupire ilegalno ucenje. Svi smo mi odgovorni za buducnost sporta i jedan od nacina je taj, da se nove interesente uputi u neku skolu letenja i tako instruktori mogu napraviti to za sto su se usposobljavali, pa da oni mogu za to dobiti neke novce, koji ce jim omoguciti da nastave raditi to sto vole. A svi znamo da je skola u HR toliko jeftina da si instruktori jedva pokrivaju troskove, kamoli da bi mogli od toga zivjeti.

U biti mi je samo pun klinac gledanja nekih gelibtora koji se tek tako pojave na startu s opremom i nitko nista ne kaze jer jim je prijatelj pilot (obicno s njima na startu) ili su padobranci i paragliding je kao ista fora ili koji god razlog imali. To nije kul i treba se prestati desavati.

Sve to pocinje s prodajom opreme i nastavlja s ilegalnim poducavanjem i toleriranjem te istoga sa strane promatraca. Molim sve vas da napravimo stop tome. Ako netko zeli nauciti letjeti, naci ce i novac i vrijeme da to nauci i to napravi sukladno s propisima i na nacin da i on i svi ostali mozemo mirno spavati i ne trebamo u slucaju nekog incidenta lagati. Hvala.

Pozz

Sale svaka čast tebi što se brineš o budučnosti našeg sporta i njegovoj sigurnosti ali mislim da takvo mišljenje ima svako od nas letača.
Znaš kako si ti počeo, kako sam ja počeo sa sa letenjem i puno drugih. Ne govorim da je to ispravno i da to ne treba promjeniti ali mislim da bi mogao malo razmisliti di i kako živimo te da ne zarađujemo svi po par tisuča kuna dnevno tako da dovodimo svoj i drugi život u opasnost za par kuna (ti znaš o čemu govorim), pa ti savjetujem da nastaviš raditi to što radiš sa malo više sigurnosti koju stalno spominješ i pustiš ostale da žive kako mogu.
A moj prijateljski savjet ti je da se odjaviš se iz foruma, mislim da bi bez ovakvih ispada ljepše živio i manje se zamjerao ljudima oko sebe.

Molim te poslušaj moj savjet i nemoj me tjerati da dalje pišem!

Pozz

Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 0:27 
Offline     DHV 2

Član od: uto 29 ruj, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 109 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 1
Vi stari letači nemojte se preseravat, svi znamo kakva nam je bila obuka, i svi znate da Vas je sve više strah jer znate više o letenju!

Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 0:35 
Offline     DHV 2

Član od: uto 29 ruj, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 109 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 1
mislio sam analizirate, respektirate, oduglovačite, čekate da netko drugi i iii

Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 9:34 
Offline     DHV 2

elvis je napisao/la:
A moj prijateljski savjet ti je da se odjaviš se iz foruma,

Pozz

ma di ćeš stirat čovika s foruma ,radi jednog topika na forumu , a taman je malo živnulo.
Baš je lako ispast najivan , taman se poveseliš ,evo malo veselja u zemlji čudesa , bit će dobre zajebancije ,a i ćut će se koja pamenetna od onih koji znjau više.A kad ono opet neka pozadinska prića , ono ne laje pas radi sela ...
Te sitne ćarke riješite prangijom na licu mista , ovde iomamo još puno pametnija posla , treba riješi pitanje sigurnosti (mislim na Palestinu i Ukrajinu ), a treba riješiti i ove kokice i soda vodu
,
PS Daj Romane spašavaj

2 Palac gore: : Damjancic, toni    
Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 9:56 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ma nema se tu ništa za spašavanje. Sad pogotovu neću prodat svoju O7, vidim mijenjaju se pravila, a taman sam pomislio da je mogu utopit na njuškalu nekom početniku. A ne mogu nikog ni impresionirat s njom, kad se već tako teško diže, a lako spušta. A što se tiče zabrana, ili barem propitkivanja na startevima, ja sam samo jednom u svojoj 17-godišnjoj letačkoj karijeri vidio da netko nekog nešto sprječava. Bilo je to na Kalniku, kad je neki nadobudni početnik došao na start u nekim šminka tenisicama, pa ga je Čibuki potjerao doma. E sad, već vidim scenu kad dođem kod Nevia, pa se uz malo zapadnog vjetra i svojim nemarom mučim na startu, i taman da krenem, kad evo ti Saše da me malo savjetuje, il priupita za papire. Mislim, moguće je, nismo se još upoznali, pa čovjek ne zna da sam ja ta stara kuka. A i ispod šljema i s cvikama me neće prepoznati. Pa zamisli moju, il bilo čiju reakciju, kad onako znojan, odjeven za stratosferu, trebaš još slušati savjete, a najtaman je zapuhalo. Ustvari, tu se nema što pametno za reć, mislim, o tom natjeravanju i propitkivanju po startevima. A što se prodavanja krila tiče, uvijek kupac može reć da je to za prijatelja ili prijateljicu (ko kad ideš kupovat u eros shop). I neš ga prodat, ma nemoj ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 10:37 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Vidimo se na startu u 11 h :ROFL: http://www.windfinder.com/weatherforecast/ljubuski
Romane ovde ima neki klinaca što bi letili da prodam tvoju O7 :mocking:
www.youtube.com/watch?v=3W37DPv38fI&lis ... xqzj2X5BWw

3 Palac gore: : hrvoje.vt, Roman Lavriv, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 10:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 08 tra, 2014 17:52
Dao Palac gore: : 181 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 0
U krajnjem slucaju tesko se moze sprijeciti nekog da proda opremu ako mu trebaju novci za hranu, racune i sl (narocito ako je tu cijela obitelj u pitanju). Takav ce ici trbuhom za kruhom i vjerojatno ce prodati opremu prvom koji se javi bez obzira na njegovo iskustvo i bez da ga zatrazi ikakvu preporuku instruktora ili sl.

Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 11:31 
Offline     DHV 2

A moj dobri i pomalo najivni kolega SZ ,koliko si ti zelen .
Pa svi ovi naši pijoniri su ti poćeli tako što su kupili neko go...o (ko da je i bilo dobrih krila tad) i onda metodom promašaja i pokušaja izućili zanat.Srića pa onda nije bilo ovih moba s kamerom i go-pro čuda .ali ipak se nešto materjala saćuvalo samo moram nać.
Trće baja nizbrdo ,NIZ vitar i baci se s litice drito naglavu.Malo ga podigne i otrse o stine , a za bonus ga flajig hornest (daska colovka )pukne po rebrina . Ekipa gleda je li živ , aon se diže i onako krvav ''' U što je ovo bilo dobro''
Lako ti je nama danas , mi znamo kolko nikla ima u stratosveri.

8)

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sub 13 ruj, 2014 12:15 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 08 tra, 2014 17:52
Dao Palac gore: : 181 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 0
Da, istina sto velis, bilo je u svakom sportu takvih slucajeva, ne samo u pg. Znam da ode ima pilota koji su tako usli u sport, medutim nigdje ne pise kako su i sta su radili (a bas bi mogli otvoriti jednu temu za ove koji imaju online lekcije priko youtube-a).

Ali isto sam tako siguran da ima ljudi koji imaju previse samopouzdanja i koji misle da su vjestiji nego sto jesu (ili bar ne prepoznaju onaj nivo vjestine koji drugi imaju) pa misle kako je to lagano. Mozda neko takav upravo trci po nekakvom brdu :crazy:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: