»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 6:53.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Prodavanje paragliding opreme ljudima bez licencije
PostPostano: sri 17 ruj, 2014 10:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Airie je napisao/la:
zlatko2508 je napisao/la:
Airie evo vidim red ispred Boksova urede svi drže u ruci preko dvije tisuće eura i neznaju što kupuju :no:

"Iz tvojih ustiju u bozije usi", reci ce Box. :-D

Neće to reći, a bogme si i fulao misao te poantu. Ne radi se o nikakvom profitu niti o kapitalizmu.
Nažalost, moram pojašnjavati. Radi se o slobodi da svatko donosi odluke za sebe. Kupci su mi bili i likovi od preko 50 god za koje sigurno moram reći kako su pokupili više životnog iskustva od mene. Nemam namjeru njima tupiti što da rade u životu. Jednako tako ne želim diskriminirati ni mlade pilote koji su došli po točno određenu stvar. Problem je u tome da li je dobio adekvatnu obuku i dozvolu, a to nije moj problem. Slažem se s time da možeš prići čovjeku na startu kad vidiš da radi nešto krivo i savjetovati ga (što ponekad činim i sam), no nemaš apsolutno nikakva prava propitkivati ima li adekvatno iskustvo, opremu ili dozvolu ako nisi ovlašten za to (unatoč tvojoj besprijekornoj vještini).
Nadalje, očigledno me ne poznaješ inače bi znao da me savršeno boli ona stvar za 10, 100 ili 500 €. To je hobi, mislim da znam nešto o tome i imam relativno dobru i dugogodišnju komunikaciju sa principalom za kojeg držim da je među 2 vodeća u svijetu po kvaliteti. Misli li netko da može bolje - samo naprijed uz moju dobru preporuku.
Problem je sljedeći; apelirati na nečiju savjest kako bi pothranio vlastitu viziju (ma kako ona ispravna bila) nije uvijek zahvalno. Mogao bih i ja uspoređivati pozitivne i negativne pojave u HR paraglidingu za koje mislim da su puno bitnije od propitkivanja nepoznatog kupca da li dorastao određenom krilu.
Primjerice:
- obuka u HR vs obuka u inozemstvu
- dobivanje dozvole u inozemstvu za male pare i pokušaj nostrifikacije vs redovna procedura u HR
- komercijalno bavljenje obukom na crno vs legalna djelatnost i plaćen porez
- komercijalno tandemiranje vs legalna djelatnost i plaćen porez
- plaćanje osiguranja za putnika vs neodgovorno ponašanje
- kupovina oprema na crno u inozemstvu i izbjegavanje plaćanja poreza vs legalna kupovina u HR
- kupovina u inozemstvu bez jamstva, podrške i servisa vs podrška dilera i servisa u HR
- komercijalno šlepanje vs legalna djelatnost i plaćen porez
- itd...itd

Imao sam ja slučajeva i da sam nosio krilo kupcu na probu, pa nakon što se složio da je to ono što želi, krilo je kupio u inozemstvu, ali je bez grižnje savjesti pitao mene par mjeseci kasnije da mu promjenim puknutu špagicu.
U drugom slučaju, kupac je predamnom raspakirao putpuno novo krilo, napravio probni let, rekao da je super i zatim tražio popust na to krilo jer je sada polovno :shock:
itd...itd...

Toliko o savjesti!

Mislim da je moja savjest čista; živim i radim u HR, trudim se da sve bude legalno i pošteno (stoga mi često i nedostaju neke osnovne stvari), plaćam sve poreze i namete u HR te pokušavam i taj posao sa zastupstvom PG opreme raditi legalno. Koliko god on bio isplativ ili na razini hobija, na kraju je to posao. Ako radiš neki posao pošteno i ispravno onda on ima i svoje troškove. Tako da, kad apeliraš na diskriminaciju kupaca onda apeliraj i na sudjelovanje u tim troškovima (zar je to tako teško za shvatiti?).

Uz svu nevolju lošeg stanja u državi zamisli da se sve radi legalno. Složit ćeš se da je to utopija, ali i svačija želja ukoliko ti nije ugrožen osnovni životni standard.
A sad zamisli benefite svega toga:
- realna cijena krila = mogućnost isprobavanja demo modela
- realna cijena šlepe = mogućnost letenja svaki dan na lako dostupnom mjestu
- realna cijena startnine = mogućnost korištenja startova o kojima se vodi svakodnevna briga i koji prižaju pilotu sve što mu treba
- realna cijena obuke = mogućnost rada 1na1 i proizvodnja odgovornog i savjesnog pilota
- realna cijena opreme = veća briga o opremi i redoviti pregledi te mogućnost najma
itd...itd

Toliko o standardu!

Dakle, dok god nemamo para za golu egzistenciju, kupovina opreme za hobi je daleko ispod na listi prioriteta. Time se traži jeftina oprema (obuka, izleti, tekme i sl.) koja sama po sebi nije dovoljno kvalitetna, a time ni sigurna (izleta nema, pa je iskustvo malo, nema ni tekmi jer ih je neisplativo organizirati, pa ni natjecatelji nemaju potrebno natjecateljsko iskustvo).

Konačno i posljedično - javi se neki zaljubljenik u prirodu, ljude, slobodu misli i pokreta te apelira na njihovu očuvanost i sveobuhvatnost resursima koje nema ili koji nisu u njegovu dosegu.
Zaključak je da si proizvod okoline, ma koliko mislio da si slobodan jednako kao i onaj iznad kojega se postavljaš - da li pameću, vještinom ili savješću.

12 Palac gore: : Damjancic, dr zdravko, hrga, hrvoje.vt, marko_m, Morelli, njak, Red Baron, vedran_zgela, Vulkanizer, zlatko2508, zupanich    
Vrh

PostPostano: čet 18 ruj, 2014 22:37 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
E svaka čast na postu ,tako piše čovik i profesionalac.Baš me povuklo razvit temu na onaj VS pasus ,ali me strah da umisto kiše ne poćmu padat g .. pa neću ,nešto sam dobre volje danas. :good:

a za sljeeći pasus imaš turu , lipo je vidit da ima omladine što još poštuju starije. :beer:
Box je napisao/la:
Kupci su mi bili i likovi od preko 50 god za koje sigurno moram reći kako su pokupili više životnog iskustva od mene. Nemam namjeru njima tupiti što da rade u životu.

Hebiga , meni zabranili letit 20 dana , zove ćer i kaže ''nemoj molim te , ne bi bilo lipo da me do oltara vodiš s nogom u gipsu , a posli svadbe leti ako hoćeš i enza''
Pitam ja ,a je li vam fali štogo , da ponesem , pića naprimer.
Donesi kaže ona .
Dobro dušo ''kupit će tata Tekilu'' :hi: .

9 Palac gore: : bmutak, Box, Michi, Roman Lavriv, Sinisa, SZ, toni, vedran_zgela, VedranMRi    
Vrh

PostPostano: čet 25 ruj, 2014 14:08 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vulkanizer je napisao/la:
Hebiga , meni zabranili letit 20 dana , zove ćer i kaže ''nemoj molim te , ne bi bilo lipo da me do oltara vodiš s nogom u gipsu , a posli svadbe leti ako hoćeš i enza''
Pitam ja ,a je li vam fali štogo , da ponesem , pića naprimer.
Donesi kaže ona .
Dobro dušo ''kupit će tata Tekilu'' :hi: .

A ti si za ovaj pasus zaslužio barem jedan let s Grede na EnZu! Sponzoriram svog.

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: čet 25 ruj, 2014 18:35 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Nisam citao citavu temu jer mi se jednostavno ne da.

Naziv teme je po meni promasen. Trebao bi da glasi ,,Nemojte uvaljivati opremu pocetnicima,,.

Cuj nemojte prodavati opremu ljudima bez dozvole, uff pardon licencije. Ahahahaha

Naredne dve godine necu moci letiti zato sto sam se polomio sa motora.

Naravno ako ikad opet budem mogao da letim a nemam licenciju i bole me ona stvar za nju ko to meni nece prodati krilo?

Ma dajte ljudi nije jos snjeg pao pa da nemamo sta radit nego pisat gluposti....

Aj pozz od Mad Maxa-a

PS
Petu sedmicu zbog svoje krivice lezim u krevetu i nemojte mi zamjeriti molim vas :dash:
Arie pogotovo ti nemoj nista da mi zamjeris jer te veoma postujem kao letaca iako te ne znam licno ali sam gledao dosta tvojih klipova, ali moras da prihvatis, priglis ili sta vec cinjenicu da je ovo Balkan a ne Australija. Ovde je vazda bilo belaja. uff Bal - Kan.. Ahmmm sad sam se sjetio Dzingis Kan je prvi dao ime ovom podrucju, ak se ne varam Bal - med, Kan - krv, i rece on da zbog geografskog podrucija ili ce da bude puno dobro ovde ili ce sranja da se desavaju.. Hmm hebeni mongol nas ukleo :D

Vrh

PostPostano: uto 07 srp, 2015 15:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Sinisa T. je napisao/la:
Airie je napisao/la:
A mozes i nekog pitati kako to izgleda kad vozim tandeme i nek ti oni kazu dali to radim sigurno za putnike ili ne.

ako im po tvojem kaciga daje 100% zastitu po tem je to to... zato mi drugi navlacimo kombinezon i visoke cipele samo radi sminke...

Airie je napisao/la:
Izigravanje serifa? Tako ti to zoves ako covjeku nije svejedno ako na start dodje covjek bez licencije i s opremom da leti?

a ti si sam sebe ovlastio da to provjeris... na startevima u Istri....

Airie je napisao/la:
Na drugo necu ni komentirati. Svejedno je muppet show jedno a zivot nesto drugo.

naravno da nemas sta komentirat..ti koji znas javno ocrniti drzavu u kojoj zivis a u kojoj na crno zaradujes...

tema nije zgresena ti si sam zapoceo sa tekstom :
Airie je napisao/la:
Dok sam ja na startu negdje u Istri u buduce nema vise letenja bez da se ima konkretna licencija ili je covjek pod okriljem nekog instruktora. To je moj dio odgovornosti.

lp

Nema dalje Siniša uvijek popu treba reći da je pop a šupku da je šupak! Meni je taj Saša solio pamet da letim na prastarom krilu koje je imalo ček jer nije puno letilo! I ja čujem da tip glumi lokalnog šerifa i da voli biti svakom loncu poklopac a nezna koliki je lonac i da može upasti u njega! Siniša jedan si od rijetkih koji ima muda reći debilima, budalama, bezobraznicima i đerifima da ne seru! Care svaka čast!

Vrh

PostPostano: uto 07 srp, 2015 17:15 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
b) tu je svojevremeno bila objavljena fotka Sase (tj. njegovog krila) okacenog na nekako stablo na Cicariji.
U danasnje doba, iluzija je da netko "stvarno nije znao" da za letit PG treba tecaj, a svi smo dovoljno odrasli da mislim da ne moram posebno napominjat da nitko ne bi prodao krilo maloumnoj osobi.
Zapravo, jedina situacija koja mi pada na pamet u kojoj bih ispitivao nekoga o letackom iskustvu (i vjerojatno odbio prodati opremu) bi bila da me netko nazove i kaze "uzeo/la bi glider curi/decku kao poklon za rodjendan, on/ona se time bavi pa ovaj vas mi se cini povoljne cijene a i boja mi se svidja".
Eh, soda voda, najbolji izum na svijetu poslije viskija…
p,
D.[/quote]

Dok hebalo majku da te nem fakat bi svijet bio zakinut za tvoje postove koji ponekada jesu dugački ali im nema mane! Barem ne one koje ja čitam! Eto zašto tebe čovjek hoće neće mora voljeti!!!

Vrh

PostPostano: uto 07 srp, 2015 23:45 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Vojo je napisao/la:
b) tu je svojevremeno bila objavljena fotka Sase (tj. njegovog krila) okacenog na nekako stablo na Cicariji.

Fotka je bila napravljena nakon mog prisilnog slijetanja sa strane Zavoja - Buzet. Kod poljetanja u jakom vjetru uho sa lijeve strane krila mi se diglo uhvaceno u spage, znaci u kravati i taman dovoljno je usporilo krilo da nisam imao probijanja u vjetar pa sam mora prisilno slijetiti sa strane poletista. Slijetanje je bilo bez drame osim da je krilo zvrsilo u zbunju (a ne u drvu).

Iako ne znam sta to sad ovdje ima veze sa bilo cime. Zajeb je definitivno bio potpuno moj. U tim jakim uvjetima definitivno sam trebao bas dobro provjeriti dali su spagice sve slobodne, a nisam. I opet... moze se napravit jedna pogreska ali ako se nakon toga ispravno reagira obicno nema neke vece stete. ;)

LP,
Airie

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.