Roman Lavriv je napisao/la:
Znam da ću sad povući bika za rep, al nek bude. Ovih dana počela je prava letačka sezona, s hrpom lijepog vremena i izuzetnom termikom. Ali, odmah ide i ružniji dio priče - ajmo redom : dva kalnička zakucavanja u brijeg, zmajarsko ušumljavanje na Ivančici, negativa isto na Ivančici, pa dva incidenta na DP u Višnjici, pa hrpa kolapsa i tako to ... Ok, to ide s letenjem, pa nekako to i tumačim vlastitim izborom onoga koji leti. Ali ima jedna stvar koja mi bode oči i zdrav razum, a to su incidenti na DP u preciznom. I sami znamo da tamo nisu dozvoljeni nikakvi manevri, već golo prilaženje točki. Svatko tko je letio u žešćoj termici zna da je krilo najstabilnije u vrtnji stupa, obzirom ima najveću obodnu brzinu, a najnestabilnije prilikom ulaska i izlaska. E sad, pikaši rade upravo to, zato što tako moraju. Ako se tome nadodaju : rupa u koju se slijeće, selo, žice, promjenjljiv smjer vjetra - eto ti problema. Nadodajte tome još jedan paradoks - izuzev pravih ("profi") pikaša, naši klubovi tamo šalju početnike, ne bi li tako stjecali prva natjecateljska iskustva.
Da dalje ne *erem, a poštujući činjenicu da organizatori prognozu nisu mogli znati nekoliko mjeseci ranije - zašto se takva natjecanja ne organiziraju početkom listopada ili studenog? Ovo je super završilo, hvala Bogu bez mrtvih ili teško ozlijeđenih.
Ja ću sada tom biku još i nabiti feferon u guzicu:
Svako natjecanje, pa i ono u preciznom slijetanju zahtjeva iskustvo i trening te adekvatnu opremu. Odgovorno tvrdim da sva tri uvjeta ne zadovoljava 90% domaćih natjecatelja.
Iskustva u letenju i savladavanju rizičnih situacija jednostavno nedostaje (blago rečeno). Nikada nisam čuo da je netko postavio palačinku, pa išao tri-četiri puta skočiti na piku u jednom danu radi treninga. Isto tako, 90% pikaša nema adekvatno krilo. Osim toga masa njih je i prestara (mislim na krilo). Dolazim do zaključka kako određeni broj pikaša nezna dobro letjeti i kako imaju krila koja nisu sigurna za XC, pa misle kako će "dati ruke" za piku.
Čuo sam da piloti za prelete kupuju nova krila kako bi popravili perfomanse i svoje šanse za bolji plasman. No, još nisam nikada čuo da je netko kupio novo DHV 1 krilo kako bi mogao bolje i sigurnije sletjeti na piku.
Da se razumijemo, ne govorim da su krila koja su sudjelovala u nezgodama na ovom DP-u bila loša (teški vremenski uvjeti i loša procjena pilota jači su razlozi), no stanje svijesti se mora promijeniti jer nisam jednom čuo: super povoljno krilo, nije za nešto posebno, ali za piku će biti OK.