Board Index » Letenje » Sigurnost, incidenti i nezgode
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Ako imamo vjetar od cca 7m/s ili cca 25 km/h na kojoj udaljenosti od brda u zavjetrini prestaje opasnost od rotora?
Dali je moguće da je polje turbulencije i rotora udaljeno još cca 1 km iza brda?

Thx

U teoriji sigurno ma neka formula koja povezuje te 3 varijable - snaga vjetra, visina brda, kolko je brdo špičasto (mislim da je bitno i naprijed i iza, ali bitnije naprijed), pa onda iz toga izlazi udaljenost do koje ima rotora ili čak koliko je turbulentno na kojoj udaljenosti.

Naravno da je ne znam, a u praksi nisam provjeravao :) Od oka bi rekao da je sigurna udaljenost na takvom vjetru negdje 3x visina al ima još kemije - da li vjetar može ići okolo, ako je brdo jako veliko onda ima zaštićena zona iza, pa neki lokalni tokovi (npr. u Alpama dolinski vjetrovi) tralala.

Dakle da skratim nemam pojma, zanima i mene :)

gprelac je napisao/la:
Ako imamo vjetar od cca 7m/s ili cca 25 km/h na kojoj udaljenosti od brda u zavjetrini prestaje opasnost od rotora?
Dali je moguće da je polje turbulencije i rotora udaljeno još cca 1 km iza brda?

Thx

šta nije dalo do Triblja? :)

Rotori najvise ovise o normalno brzini vjetra koji dolazi ali je gotovo isti faktor jacine rotora i konfiguracija tla! Ako je strmina sa jedne i sa druge strane veca rotori su u zavetrinskoj strani jaci ali ne odlaze daleko iza brda! Ali ako je privretrinska strana strma a zavjetrinska strana dosta blaga u spustanju to ce dubina rotora biti dalja od samoga vrha planine! Ako cak zavjetrinska strana prelazi gotovo u ravnicu koja se lagano spusta rotor moze biti i do nekoliko stotina metara cak i do 1km daleko od starne to jest najvise tocke planine! Obicno nije jaki i sto je najgore dogadja se na manjim visinama od oko 50 do 200m iznad tla sto je puno opasnije nego kada ti je zavjetrinska strana strma i po nekoliko stotina metara od najvise tocke! Tu su rotori jako siloviti i obicno se krecu oko 100 do 150 m dalko od vrha planine ako ste samo dovooljno nisko ili gotovo identicni visini vrha (do maks 150m iznad). Takvi rotori mogu prouzrociti i padanje u vlastito krilo dok rotori sa blagom zavjetrinskom stranom su vise sto bi rekao nas narod podmukli i obicno pocinju "pucati" po vasem krilu na malim visinima kada samo piloti sa munjevitom reakcijom izlaze vise uplaseni nego ozledjeni! U svakom slucaju svaki od rotora u zavjetrinskoj strani je zapeta puska koja vas nisani i gadja a vi ste onda u tom slucaju kao vojnik koji je prosao dobru ili uopce nije prosao nikakvu obuku pa se tretirate kao topovsko meso! CUVAJTE SE ROTORA U SVAKOM OBLIKU I NA SVAKOJ PLANINI!
VOJO!

gprelac je napisao/la:

Koliko se sjećam još s tečaja, turbulencije na slijetanju možeš očekivati na udaljenosti do 10x većoj od visine samog objekta (npr. kuće ili zgrade). Odakle to, ne znam...

Čačkajući po webu našao sam sljedeću formulu:
L= VxH/2,
L - udaljenost do koje postoje turbulencije (m)
V - brzina vjetra (m/s),
H - visina brda (m)

Konkretno za tvoje pitanje i npr. visinu brda 1000m ispadalo bi:
25km/h je približno 7m/s
L=7*1000/2=3500m

To je naravno vrlo okvirna računica, turbulencija ovisi i o obliku terena ispred i iza. Položenije zapreke stvaraju manje turbulencija od strmih.
Formulu sam našao ovdje: http://www.paragliding.gr/OldWebsite/cd ... rology.htm no nemam pojma odakle su je izvukli.

Da je problem puno složeniji pokazuje npr. ovaj znanstveni rad: http://www.cpom.org/people/jcrh/jfm-64.pdf
Link stavljam ne zato jer običan čovjek tu može nešto razumjeti nego tek da se vidi kompliciranost tog problema i u idealnim uvjetima: laminarni tok zraka i pravilna dvodimenzionalna zapreka.

Nema do iskustva i opreza - zavjetrinske rotore najbolje je naširoko izbjegavati no vremenom naučiš da s npr. Ivke možeš krenuti s 1300 i iako si nakon par km već na 1000m, nema neke velike opasnosti od rotora (iako termike znaju biti čudne).

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap