Što se tiče toga da instrumenti ne podržavaju konusne (podrazumijevam invertirani konus - da ne pišem svaki put invertirani) okretne točke (ili ES) - pa što?
To će se brzo dodati - nisam u toku i nemam comp instrument, ali u današnje vrijeme svi instrumenti podržavaju software/firmware update.
Jedini problem je ako prije velike tekme ne budu svi u mogućnosti nabaviti uređaj koji zna računati s konusnim ES-om. Ovi koji ga ne bi imali morali bi pogađati. Zato se jednostavno to pravilo neće primjenjivati dok instrumenti već ne budu na tržištu.
Konusne točke nisu loša ideja iako pomalo problematična. Ideja za konusni ES je da optimalna brzina za dostizanje ES bude manja od full-speed. S konusnim točkama ispada da s većom visinom prije okineš točku: ako je to prolazna točka (sljedeća je u manje više istom smjeru) onda ti samo daje veću širinu za odabir prolaza, no ako je okretna (vraćaš se natrag) onda ti je efektivno preletena daljina manja - to implicira da je efektivna dužina taska varijabilna! Ne velim da je nemoguće, ali to u najmanju ruku jako komplicira računanje ostalih parametara tekme.
Što se tiče brzine vjetra, nagib konusa se može definirati za taj dan u smislu očekivane brzine i smjera vjetra pri ulasku u cilj. Nekad će pogodit pa će konus ispunit svrhu, nekad neće. Opet bolje nego prije.
Osobno ne mislim da treba ograničavati brzinu glidera - bar ne mislim da je to jasno i očigledno rješenje - ima puno pro i kontra argumenata. Slušao sam neki dan
podcast: razgovor s nekoliko comp pilota oko toga što je donijelo uvođenje EN D glidera na komp scenu. Meni je posebno zanimljiva posljedica činjenice da je full-speed brzina sada svima ista i da su svi spremni bez straha držati taj full-speed (to nije bio slučaj s open-comp krilima). Zaključak je kako je time ubijena individualnost i 'riskiranje' (u smislu traženja vlastitih puteva i odvajanja od grupe) jer je grešku skoro nemoguće nadoknaditi.
Zadnju primjedbu ne razumijem. Kako točno misliš forsirati stabilnost? Čim više reinforcmenta stavljaš (plastike i karbona) to je vjerojatnije da se glider neće oporaviti nakon kolapsa - vraćaš se na zadnju generaciju open-comp glidera. Takvi glideri jednostavno neće proći certifikaciju jer se na testovima ne mjeri stabilnost nego ponašanje kad te stabilnosti (forsirano) nestane.