toni je napisao/la:
Ako visiš nad zemljom 10-ak metara i nemaš ispod grane, uz to ako ti je u dosegu grana na koju ćeš se osigurati. Moguće poteškoće mogu nastupiti ako se nemaš gdje osigurati. Ako visiš na sjedalu treba se rasteretiti inače nema spuštanja u sjedalu.
Pa ako nista drugo mozes za osiguranje iskoristiti i to nesretno krilo. Tak i tak znas da moze drzat tvoju tezinu - inace bi vec bio na zemlji, kaj ne? A u tom slucaju opet ne mozes ic u sicu dole... Makar uvijek cu radje iskoristit dobru cvrstu granu fi 50cm
Citat:
Da skratim, sjedalo je korisno (bila kukuljica ili ne) samo onda kad se pilot može na drvetu slobodno kretati i osigurati.
Kvaka 22: da bi se pilot mogao slobodno kretati treba izaci iz sjedala
Citat:
Sjedalo je bolje od nestručno izrađene omče (oko prsa i ispod pazuha ili struka). Krilo je tu manje bitno. Ionako ga sam pilot ne bi mogao skinuti.
Ma ako nisi ozlijedjen najbolje je (i uglavnom moguce) uopce ne silazit s drveta dok ne skines krilo. A ako ti pobjegnu gurtne negdje dalje mozes si produzit posao za sat-dva.
Citat:
Po atestima šestica bi trebala izdržati, a pada ne bi trebalo biti (znam da je moguć) ako se pravilno kreneš abseilati. Slažem se da sa užetom osmicom povećavaš ugodnost absajlanja i sigurnost, ali onda treba i veće klupko špage. Jože je ispravno istaknuo da je 10 m premalo. Ne samo zbog visine, već ti barem 2 metra otpada na postavljanje štanda, odnosno osiguranja. A gdje je još omča za oko stuka.
Ma to je 10 m bez tih dodatnih stvari (pojas je od gurtne, stand ne postavljam nego absajlam oko neke deblje grane tak da tu ne gubim). Mozda je malo kratko ali ako mi treba vise od 10 m do sljedece grane ima i drugih nacina osiguravanja (koji su medjutim dosta sporiji ali u nuzdi vrag i muhe zdere).
Citat:
Jer ne završavaš baš nekoliko puta godišnje na drvetu
Ja ne, al svako malo nekog drugog treba skidat, naradi se ta moja oprema
Citat:
Eto zgodne teme za jedan seminar. Oćemo?
Ocemo! Vec vidim: Jarun, par gajbi pive, Badel okrece neku mesinu a mi masnim prstima oprobavamo razne debljine spaga...
p,
D.