Vulkanizer je u pravu. Sve su to normalna pitanja i odgovori ne služe samo zadovoljavanju ptičičine znatiželje nego svakom početniku koji će na to naletjeti.
I generalno, moram priznati da ne znam kako smo skoro svi sad došli u stanje svijesti gdje smatramo da neke osnovne informacije i znanje nisu besplatni nego se za sve mora platiti i ići u školu. Kužim da je to potencirano prvim pitanjima ptičice, ali opet... Noob pitanja u svakom području su normalna stvar, a odgovori su onda tome prilagođeni: jasno ti je da rijetko možeš dati kompletan odgovor, ali skoro uvijek možeš dati bar nekakav odgovor (različit od "odi u školu" ili RTFM ili LMGTFY - iako se uvijek nađe pitanje koje vabi baš jedan od tih odgovora).
Zamislite si da se želite baviti nečim novim i nađete dedicirani forum, a onda vas na svako pitanje koje postavite šalju na tečaj. Da li bi vi onda unaprijed vjerovali da će vam biti super druženje s tim ljudima samo kad jednom upišete taj tečaj. Ja ne bih.
Uglavnom, mislim da je poruka o tečaju već odavno jasna i ne treba je više ponavljati.
Glede otvaranja rezerve još par riječi. PG rezerva nije namijenjena da se otvara u slobodnom padu - otvorila bi se prebrzo i nešto bi moglo puknuti. Namijenjena je upravo brzinama koje su karakteristične za pg. Te brzine mogu doduše dosta varirati. Ako se rezerva otvara zbog rotacije uzrokovane npr. kravatom i pravilno se baci otvorit će se brzo i efikasno (brzina pilota slična brzini letenja - 30-50km/h). Ako se baca zbog deep stall-a koji je još i dosta stabilan brzina može biti dosta mala (10-15km/h) i rezerva će se zamjetno sporije otvarati (nakon što je bacite može prvo samo pasti ispod). Ako se baca zbog negative ili kombinacije/kaskade (zaklapanje, negativa, stall, zaklapanje itd) koju ne možete prekinuti također se može desiti da rezervu bacite u takvom trenutku i takvom smjeru da će vas nekontrolirano njihanje ispod krila umjesto od rezerve baciti prema njoj - opet će se otvoriti sporije ili još gore - zaplesti u krilo.
Teoretsko znanje o tome koliko se dugo rezerva otvara i koliko visine se izgubi ne znači ama baš ništa u praksi. Sve ovisi o situaciji. O praksi ja osobno ne mogu puno pričati jer nisam nikad otvarao niti sam bio u situaciji da sam je trebao otvoriti, a nisam. Znam jedino da je generalno bolje baciti prije nego kasnije i da su se mnogi dobri piloti skršili pokušavajući zaustaviti kaskadu dok nije i za rezervu bilo prekasno (umjesto da su je bacili dok je još bilo dovoljno visine da se otvori).
Citat:
Inače učiteljima stvaraju probleme oni koji informacije ili poluinformacije skupljau po forumima, You Tube itd. i misle da sve znaju, te ga onda usred predavanja prekidaju sa raznoraznim pitanjima o nečem što su vidjeli na YouTube, ili što su čuli na forumu, pa onda moraju ispravljat krive Drine
Ne vidim da je inherentni problem u samom skupljanju informacija po internetu. Isto tako ne vjerujem da dotični misle da su najpametniji samo zbog tih informacija - najpametniji su obično 'najpametniji' zato što im je to u karakteru. A ovo o 'prekidanju' mi je već pomalo smiješno - kakav je to učitelj kojeg se ne smije prekinuti u priči? Valjda je dio učiteljskog posla balansirati disciplinu i aktivno sudjelovanje učenika.
Same informacije, poluinformacije i dezinformacije nije nikakav problem ispraviti točnim informacijama i logičnim objašnjenjima. Ono što je puno teže odučiti je motorika, a s tim obično nema problema na tečajevima (ili ima?) i sigurno nije uzrokovano gledanjem youtube-a.
Ponekad je dobro kad poluinformacije i dezinformacije izađu na vidjelo - budu brzo demantirane pa još hrpa drugih koji su u njih ništa ne sumnjajući vjerovali (i nije im bilo na pameti išta pitati), budu izvedeni na pravi put.
Čemu inače koji klinac služi ovaj forum ako ne služi tome da se priča o paraglidingu?