»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 05 svi, 2026 23:40.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Mokri dvolajneri
PostPostano: čet 17 sij, 2013 11:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Zgodan pasus s bloga: http://andre-comps.blogspot.com/ :
Citat:
For those of you who didn't get it or failed to pay close attention to the memo: when they said don't fly these gliders in the rain, they meant to include light drizzle and fat yet sparse rain drops in the definition of rain. The result is instant parachutal stall. Luckily no-one got hurt and be warned not to turn or release the speedbar if you stumble into even the lightest precipitation. To quote a well known designer who speaks with a terrific french accent Laminar airflow is quite fragile.

'nemojte skretati ni popuštati speed ako naiđete i na najlaganiju kišicu'

Pretpostavljam da je i više od par minuta u oblaku isto out of the question...

Vrh

Naslov: Re: Mokri dvolajneri
PostPostano: sub 19 sij, 2013 20:41 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
zanimljivo!
Slijedi osobno iskustvo od prosle godine: tako letim ja po Istri, sretan i zadovoljan jer mi je za prvih 50km planiranog FAI trokuta trebalo daleko manje od planirana dva i po sata. Cak sam i par kongestusa uspio zaobici ali sta ces, ruta me vodi na Ucku, u dupe oblaka na potezu Roc-Lupoglav (svi znamo kak se tamo zna lijepo slozit)...malo se zajebem u proracunu i odjednom, iako sam daleko od ruba oblaka, po meni pocne padat kisa nosena vjetrom. I to onak prave velike kapi, toliko da ne mozes gledat pred sebe. Za minutu sic je potpuno mokar, softshell isto, mislim si, ni krilo ne moze bit bolje. Odmah se sjetim ovog gore spomenutog, provjerim rezervu i krenem oprezno prema Boljunu kako bih odmah sletio. Putem malo gledam po instrumentu, TAS se ne mijenja, nakon par minuta i izadjem iz kise, na putu do sletista poberem stupic i pocnem vrtit, prvo oprezno, onda skuzim da mogu vrtit kao i obicno. Ubrzo me stize kisa pa sam pola kruga u vodi, pola suh. Tako nekako napravim jos desetak km i sletim bez ikakvih neobicnih pojava sa strane krila, sve mjerene brzine po instrumentu sasvim uobicajene. Kad sam sletio odem probat krilo i na moje veliko iznenadjenje utvrdim kako je potpuno suho?!
Zasto se nije dogodilo nista osobito?
Letio sam (kao i uvijek) s malo otpustenim trimovima - to bi trebalo pomoci, kaj ne?
Bio sam malo pretezak - time bi stallspeed trebao biti veci, dakle trebao bih se prije naci u sranju, ili?
Bio sam uvjeren kako normalan TAS znaci da mogu i dalje letjeti normalno. Je li to stvarno tako? Mislim, ako je slijed mokro krilo - manji TAS - dodavanje kocnica - TAS ispod stallspeeda - prevuceni let; onda ima smisla pratiti brojeve. Ali ako je slijed mokro krilo - podizanje stallspeeda iznad normalnog TAS - prevuceni let; onda mi izmjerena vrijednost zapravo nista ne znaci, kaj ne?
Da pojednostavim, moje je pitanje zapravo da li mokrom krilu pada TAS ili se podize stallspeed (ili ne daj Boze oboje)?
Moze li utjecaja imati starost materijala, tj. hoce li staro krilo bolje "piti vodu" - sjecam se slicne situacije sa izraubanom O4 koja je nakon slijetanja kroz kisu bila potpuno mokra, za razliku od ovog slucaja...?
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 19 sij, 2013 21:40 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Damjancic je napisao/la:
Moze li utjecaja imati starost materijala, tj. hoce li staro krilo bolje "piti vodu" - sjecam se slicne situacije sa izraubanom O4 koja je nakon slijetanja kroz kisu bila potpuno mokra, za razliku od ovog slucaja...?
p,
D.

Naravno da staro krilo puno prije i puno brže upija vodu.a i vlagu
Isprobano :) :)

Vrh

PostPostano: sub 19 sij, 2013 22:39 
Offline     DHV 2-3

Damjancic je napisao/la:
Bio sam uvjeren kako normalan TAS znaci da mogu i dalje letjeti normalno. Je li to stvarno tako? Mislim, ako je slijed mokro krilo - manji TAS - dodavanje kocnica - TAS ispod stallspeeda - prevuceni let; onda ima smisla pratiti brojeve. Ali ako je slijed mokro krilo - podizanje stallspeeda iznad normalnog TAS - prevuceni let; onda mi izmjerena vrijednost zapravo nista ne znaci, kaj ne?
Da pojednostavim, moje je pitanje zapravo da li mokrom krilu pada TAS ili se podize stallspeed (ili ne daj Boze oboje)?

Mislim da smo već pričali o tome zadni puta: starije krilo ima puno pukotina u water-repellent premazu pa pije vodu. Voda se nakuplja u stražnjem dijelu krila i savija zadnji rub, koči krilo i približava ga stallu. Ako je to tako trebalo bi se vidjeti kako je pozicija neopterećenih komandi niža. Uz to, mislim kako uobičajeno bježanje zraka kroz krilo mrvicu pomaže glatkoći opstrujavanja - očekujem da bi krilo natopljeno vodom imalo manje tog bježanja i turbulentnije opstrujavanje/lošiji lift/približen stall speed.
Kod novijih krila s funkcionalnim water-repellent premazom glavni su problem sitnije kapljice koje se zadržavaju na krilu (površinska napetost vode ih drži prilijepljene) i vrlo ozbiljno remete opstrujavanje, a time i približavaju stall speed.
U oba slučaja trebao bi biti primjetan bar mali gubitak finese no brzina tj. TAS se nema razloga mijenjati. Brzinu ti daje tvoja težina, a ona se čak i povećava obzirom na akumulaciju vode na tebi i krilu.
Što se sušenja tiče, čak i krilo koje jako upija vodu će se osušiti nakon 5 minuta leta u suhom zraku.

Uglavnom, ja vjerujem kako se ne bi trebao oslanjati na promjenu TAS kao nekakvu indikaciju opasnosti. Promjenu u finesi je pak teško procijeniti. Zato mislim najbolje poslušati čovjeka i dok si mokar ne puštati speed i ne dirati komande. Ako već letiš nekoliko minuta u suhom, onda možeš i nastaviti let.

Ne znam da li je to uvijek bilo tako s comp krilima ili je puno izraženije s ovim najnovijima, ali dizajneri sami tvrde kako su njihova svojstva i superiornost iznimno osjetljive na najmanju promjenu u trimu: produženje i skraćenje linija. Nemam podataka ni pravi osjećaj koliko se mijenja dužina špagica kad se smoče, ali su i dalje pod opterećenjem. Sigurno je da letenje na gornjoj granici pomaže.

Vrh

PostPostano: ned 20 sij, 2013 0:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
bullshits ... pa nije to zaleđivanje krila ... po istraživanju Daniela W. Brawssona, s MCT-a, dokazano je da se finesa krila s povećanjem vlage (unutar 60 sec) s 30% na 100% neće niti malo promijeniti, pod uvjetom da je poroznost zraka manja od 134 msW/Ah ... daklem, zanemarivo . Istraživanje je trajalo tri godine (od 2009-2012.) i pokazalo se , u uvjetima Arizone, da nikakvih promjena nema ... e sad, istraživači nisu uzeli u obzir Moebiusova constantu (što i sami priznaju), ali kažu da u uvjetima suhog arizonskog zraka to i nema prevelikog utjecaja. Neki od većih svjetskih proizvođača glidera ipak su ovo istraživanje uzeli u obzir, tako da carbonski materijali, ugrađeni uz zadnju ivicu krila, automatski mijenjaju istezljivost sa 19% na 34%, u uvjetima opisanog povećanja vlažnosti (izvor : Wikipedia, str. 325, pogl. 7). Problemi nastaju kad se granica od 60 sec pređe, ali i to se da izbjeći stiskanjem speeda do 100% ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

3 Palac gore: : Jure, Zoki, Zvoc    
Vrh

PostPostano: ned 20 sij, 2013 11:58 
Offline     DHV 2-3

:-D
Na trenutak si me skoro uvjerio...

Inače, proizvođači glidera se ograđuju govoreći kako deklarirani L/D vrijedi za nova polirana krila.

Vrh

PostPostano: ned 20 sij, 2013 21:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Ono kaj ču vam reč je NE MOJ TE letit po kiši.. niš više.
Mokra negativa je odvratan osječaj ! Ko da nije dosta što si usred vukojebine jer izbjegavaš pljusak, nego ti se još mokro i teško krilo znegativira i stolira.. Ko nije probal race pilu vadit suhu iz dinamičkog stalla, nek moli boga da to ne mora probavat sa mokrim krilom.
Speed 50% do bar 3-5min na suncu, uz trzanje komandi da otreseš vodu za zadnjeg ruba rješava stvar.. ako imaš visine i plavu rupu u koju možeš pobječ..

I namjerno neču stavit video takve negative, jer se kladim da bi moglo bit ekipe kome bi to moglo izgledat zabavno za probat.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sri 23 sij, 2013 11:42 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
CW je napisao/la:
Ne znam da li je to uvijek bilo tako s comp krilima ili je puno izraženije s ovim najnovijima, ali dizajneri sami tvrde kako su njihova svojstva i superiornost iznimno osjetljive na najmanju promjenu u trimu: produženje i skraćenje linija. Nemam podataka ni pravi osjećaj koliko se mijenja dužina špagica kad se smoče, ali su i dalje pod opterećenjem. Sigurno je da letenje na gornjoj granici pomaže.

Promjena trima na comp krilima je vrlo bitna. Preporuka ovog ili onog proizvođača uz razna govorkanja kućnih pilota da se skrati/promjeni stabilo linija ili B2 ili A1 itd. čim se pređe 60-70 h naleta, mada se čini da je krilo potpuno OK. Problem, je što se pilot navikne na postupnu promjenu performansi i ne kuži kad se krilo rastrima. A kako su ta krila vrlo osjetljiva i na promjenu težišta i na preupravljanje s komandama u nekoj turbulenciji može se dogoditi svašta i uglavnom neželjeno. O takvim mokrim krilima ne želim niti razmišljati. Međutim, mokro znači mokro, ne vlažno. Krilo se ovlaži svako malo uz bazu oblaka, a može biti i nešto kiše/snijega. Međutim nakon nekoliko minuta leta u suhom ili promjenom visine na niže raste temperatura i vlaga jednostavno ispari, jer topliji zrak apsorbira vlagu.

I ovo vrijedi za 10 ljudi na ovom forumu koji letimo ovakva krila. Svi ostali samo ganjajte baze i ništa vam se neće strašno dogoditi.

Vrh

PostPostano: ned 27 sij, 2013 23:00 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Ajooooj!!! Pa nemojte mi sad o tome!!! Kad sam kupio IP6 nitko mi nije rekao da ne smijem više u baze. :fool: Puno bolje bih se osjećao da ostanem sretno ignorantan. :crazy: Al tko me je pitao da idem čitat forum. ;)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: