»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 27 tra, 2026 11:59.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Radio frekvencija
PostPostano: pon 26 ožu, 2012 8:51 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Pošto nemamo neku službeno glasilo tipa narodne novine probat ću ovdje pokrenuti tu temu.
Naime radi se o korištenju radio stanica.
Kako nerijetko koristim tu spravicu u HGSS-u, a prije i u vatrogastvu itd znam otprilike koje se stvari govore preko stanice.
Ok.
Da se razumijemo na početku i ja imam grijeha ( jer tko je bez grijeha) znao sam na stanicu nekad reći nešto bla bla ….stvarno nisam znao da me ekipa na Semiću čuje, a ja na Kalniku sa Šokretom pričam o finesi dok smo jedini u zraku. Moja greška.
Zato sam krenuo od sebe…..
Di je Ivan ostavio ključe, di je Marko sletio, tku bu me pobral ak tu scurim, dal je Đurđa stavila juhu kuvat, jel tebe Mate to zatvorilo ili radiš uši, Si videl Ivek kak smo jučer dobro peljali auto ne……
Itd. da ne nabrajam.
Kada letim sa upaljeno stanicom očekujem informacije tipa. Ide helikopter, netko je pao u šumu i treba pomoć, ide MIG za 20 min ili tako neke bitne informacije. Eventualno ako se baš mora može se pitati Habeka jel diže na Japu dok smo mi još kod Zaprešića jer su to bitne informacije al bez puno rasprave.
Predlažem da se 147.825 koristi za letenje,a kad se sleti nek se prebaci na drugu frek. pa da se onda dogovaramo oko prijevoza itd i ne smetamo ostale letače u letu.

Tko se ne slaže neka mu……. ali ja mislim da bi korištenje frek. trebalo biti u bitne svrhe,a ne u pizdarije.
Lp. Bruno

12 Palac gore: : dr zdravko, Franco, goran, isantek, kbelcar, Mario RI, matijahadjar, Mirko, Red Baron, uky, Zoki, zupanich    
Vrh

Naslov: Re: Radio frekvencija
PostPostano: pon 26 ožu, 2012 10:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Pošto sam i radio-amater u potpunosti se slaže sa Brunom oko korištenja radiostanice jedino bi još napomenuo da bi bilo potrebno promjeniti frekvenciju pa predlažem 148.000 MHz jer na 147.825 MHz ako ste primjetili da ima dosta šumova to je iz razloga što se na toj frekvenciji tj. od 147.000 do 148.000 ispituju satelitske i radarske veze.
Te bi još predložio frekvenciju za bla bla pričanje bude 148.025 MHz, a da za u zraku bude 148.000 MHz

Makar ni te frekvenicije u biti nisu dozvoljene za korištenje bez dozvole Agencije za telekomunikacije RH, a procedura za dobijanje naše paragliderske frekve je jako jako složena, te bi se tu trebale uključiti i neke institucije poput HZS-a ili možda CCAA onda bi dobijanje frekvencije bilo puno lakše, a i nabava radio stanica bi bila lakša.

BTW bilo bi poželjno kad već imate radiostanice i da završite jedan kratki tečaj u od jednog dana u nekom radio klubu i da steknete dozvolu za nošenje i korištenje te radiostanice za radiofoniju .

1 Palac gore: : uky    
Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 10:50 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 31 kol, 2009 0:10
Dao Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 41 / Palac dolje: : 0
Ne znam kolko puta sam stanicu ili ugasio ili je uopće nisam palio upravo zbog takvih stvari.
Dajte ljudi, gore sam da slušam vjetar, ne pizzdarije :)
I ako se mogu izbjeć ovi šumovi, ajmo ih izbjeć. Ionako smo u ilegali.

Vrh

PostPostano: sri 02 svi, 2012 10:36 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Jučer su se opet neki pojedinci zaigrali sa stanicama i zauzimali frekvenciju, i to upravo u vrijeme kad je Pintar tražio pomoć. Dajte koristite stanice za ono čemu i služe, a ne za dogovore kam se ide piti i jesti poslije letenja.

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 13:53 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 05 lis, 2011 21:18
Dao Palac gore: : 11 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 9 / Palac dolje: : 0
profa je napisao/la:
Pošto sam i radio-amater u potpunosti se slaže sa Brunom oko korištenja radiostanice jedino bi još napomenuo da bi bilo potrebno promjeniti frekvenciju pa predlažem 148.000 MHz jer na 147.825 MHz ako ste primjetili da ima dosta šumova to je iz razloga što se na toj frekvenciji tj. od 147.000 do 148.000 ispituju satelitske i radarske veze.
Te bi još predložio frekvenciju za bla bla pričanje bude 148.025 MHz, a da za u zraku bude 148.000 MHz

Makar ni te frekvenicije u biti nisu dozvoljene za korištenje bez dozvole Agencije za telekomunikacije RH, a procedura za dobijanje naše paragliderske frekve je jako jako složena, te bi se tu trebale uključiti i neke institucije poput HZS-a ili možda CCAA onda bi dobijanje frekvencije bilo puno lakše, a i nabava radio stanica bi bila lakša.

BTW bilo bi poželjno kad već imate radiostanice i da završite jedan kratki tečaj u od jednog dana u nekom radio klubu i da steknete dozvolu za nošenje i korištenje te radiostanice za radiofoniju .

Kad smo već ionako u ilegali, ne vidim zašto bi nekima predstavljalo problem da svoje klupske i ostale lokalne i interne razgovore prebace na nekoliko desetaka kHz gore ili dole od zajedničke. : unknown:

Stvarno šteta šta ta komunikacije nije formalizirana i da nije točno definirano kako teče komunikacija.

Dok ljudi ne dobiju propisnu edukaciju iz komunikacija (npr. prilikom polaganja za pilotsku dozvolu), uvijek će biti kaos. A znam da je teško u našoj zemlji prepunoj "jako bitnih i skupih" papira tako nešto omogućiti ljudima. :(

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 13:57 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
uky je napisao/la:

Stvarno šteta šta ta komunikacije nije formalizirana i da nije točno definirano kako teče komunikacija.

Zapravo je formalizirana i točno definirana, samo većina PG korisnika ili nezna ili to ne poštuje. :(

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 14:13 
Offline     DHV 1-2

Josip K-T je napisao/la:
uky je napisao/la:

Zapravo je formalizirana i točno definirana, samo većina PG korisnika ili nezna ili to ne poštuje. :(

OK, možda sam se malo preopćenito izrazio. Ali dok god negdje sa strane piše i stoji u ladici, a ne uči se i ne pojavljuje na ispitu - ko da ne postoji, jel se slažeš?

A ni sankcije ne postoje. : unknown:

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 14:34 
Offline     DHV 2

uky je napisao/la:

OK, možda sam se malo preopćenito izrazio. Ali dok god negdje sa strane piše i stoji u ladici, a ne uči se i ne pojavljuje na ispitu - ko da ne postoji, jel se slažeš?

A ni sankcije ne postoje. : unknown:

Ne uči se i ne pojavljuje na ispitu,zato jer nije zakomski baš najjasnije definirana upotreba radio stanica u PG-u. Moraš imat radio vezu za vrijeme obuke (učenik-učitelj) i ako ideš na prelet. Ali nigdje ne piše koje frekvencije možeš i trebaš koristit. Sama upotreba radio veze definirana je drugim zakonima i pravilnicima, pa bi se tako mogli "nać" među radio amaterima, ali...
Osobno držim da je Profina ideja da svi prođemo neki tečaj u nekom od radio amaterskih klubova odlična stvar iz više razloga. Ne samo što bi to podiglo kulturu komunikacije preko stanica, već i što se otvara mogućnost za registreciju istih. To u praksi znači da ako te slučajno zaustavi policajac, nemože te jebat zbog ilegalne radio stanice.
E da.. sankcije postoje.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 15:20 
Offline     DHV 1-2

Josip K-T je napisao/la:

Ne uči se i ne pojavljuje na ispitu,zato jer nije zakomski baš najjasnije definirana upotreba radio stanica u PG-u. Moraš imat radio vezu za vrijeme obuke (učenik-učitelj) i ako ideš na prelet. Ali nigdje ne piše koje frekvencije možeš i trebaš koristit. Sama upotreba radio veze definirana je drugim zakonima i pravilnicima, pa bi se tako mogli "nać" među radio amaterima, ali...
Osobno držim da je Profina ideja da svi prođemo neki tečaj u nekom od radio amaterskih klubova odlična stvar iz više razloga. Ne samo što bi to podiglo kulturu komunikacije preko stanica, već i što se otvara mogućnost za registreciju istih. To u praksi znači da ako te slučajno zaustavi policajac, nemože te jebat zbog ilegalne radio stanice.
E da.. sankcije postoje.

Istina, time bismo riješili dio sukoba sa zakonom. Ipak, ne bismo ga riješili potpuno dok god ne bismo i prešli na frekvencijski pojas koji je dodijeljen radioamaterima. Kad smo kad VHF-a, to je 144.000 - 146.000 MHz.

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 15:32 
Offline     DHV 2

uky je napisao/la:
Istina, time bismo riješili dio sukoba sa zakonom. Ipak, ne bismo ga riješili potpuno dok god ne bismo i prešli na frekvencijski pojas koji je dodijeljen radioamaterima. Kad smo kad VHF-a, to je 144.000 - 146.000 MHz.

Ne! Riješili bi ga potpuno ako bi nam bila dodjeljena vlastita frekvencija. A to povlači za sobom izvjesne financijske izdatke.

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 15:38 
Offline     DHV 1-2

Josip K-T je napisao/la:

Ne! Riješili bi ga potpuno ako bi nam bila dodjeljena vlastita frekvencija. A to povlači za sobom izvjesne financijske izdatke.

Hmmm... onda ne pričamo o istoj stvari. : unknown:

Dakle, kad bismo svi imali radioamaterske dozvole, smjeli bismo posjedovat stanice i koristit ih u radioamaterskom dijelu spektra.
To ne znači da dobivamo i svoju frekvenciju. Nju se treba zatražiti neovisno od toga, papiri su komplicirani, a naknade obeshrabrujuće. :O:

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 23:22 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 18 lis, 2011 12:05
Dao Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 8 / Palac dolje: : 0
Malo ću se osvrnuti na ideju radio amaterskih dozvola, sjećam se prije nekoliko godina jednog slučaja, lokalni lovci :beer: su imali problem, kako se čuti za vrijeme lova, uleti im lik sa idejom da postanu rado amateri, svi su naravno položili ispit iz prve, kupili radio stanice preko istog tog „lika“ koji ih je nagovorio na polaganje i svi sretni i zadovoljni a posebno majstor koji je sve organizirao i uvalio im radio stanice po „dobrim“ :ROFL: cijenama.

Sreća nije dugo trajala jer ipak su ono bili samo formalni radio-amateri i nisu se pridržavali propisanih Pravila u radio amaterskim komunikacijama, HRS i nadležni su reagirali i zabranili takvu komunikaciju.

PG svijet mora imati svoju freq. i radio-procedure propisane za komunikaciju u PG-u, ovdje je očito da je zakonodavac izostavio dio u Pravilniku kojim bi regulirao komunikaciju tijekom letenja. Ne ulazeći u razloge izostavljanja dijela o radio komunikaciji u postojećem Pravilniku, potrebno je tražiti da se isti dopuni sa dijelom koji nedostaje, a regulira radio-komunikaciju.
Argumenata je više nego dovoljno, sama nedorečenost Pravilnika u osporavanom dijelu, sigurnost letača, usklađivanje sa regulativom EU, pozitivna iskustva i regulativa „razvijenih“ zemalja, itd… :amen:

I još jedna novost također bitna, uvoz radio-uređaja i ostale opreme je konačno pojednostavljen http://www.hakom.hr/default.aspx?id=995 dakle više nisu potrebne silne suglasnosti za većinu uređaja
http://www.409shop.com/shop.php

Vrh

PostPostano: uto 08 svi, 2012 23:44 
Offline     DHV 1-2

A kad im je komunikacija bila oduzeta, naši dragi lovci :beer: su se nastavili međusobno upucavati. :%)

Slažem se, s radioamaterskim dozvolama samo ne bismo imali problema s nadležnima prilikom posjedovanja uređaja.
Očito je da je legalni registrirani kanal za PG komunikaciju i više nego potreban.
Ovo HAKOM-ovo pojednostavljenje se uglavnom tiče same opreme, što je isto dobro, no to ne znači da možemo lakše dobit kanal. : unknown:

Vrh

PostPostano: sri 09 svi, 2012 7:31 
Offline     DHV 2

Član od: sub 05 ruj, 2009 13:13
Dao Palac gore: : 120 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 238 / Palac dolje: : 2
Neka nam krovna organizacija sa svojim autoritetom (HZS) "sredi" radio frekvenciju i regulira upotrebu stanica za dio o radioamaterstvu proširi ispit za PG dozvole :morning:

:crazy:

3 Palac gore: : bosco, sale, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sri 09 svi, 2012 7:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
gprelac je napisao/la:
Neka nam krovna organizacija sa svojim autoritetom (HZS) "sredi" radio frekvenciju i regulira upotrebu stanica za dio o radioamaterstvu proširi ispit za PG dozvole :morning:

:crazy:

ma dajte ljudi, pa i HRS i HZS sjede u istoj zgradi i na istoj adresi, i do sada nisu uspjeli, a valjda nisu niti pokušali, srediti barem jednu emergency freq za nas, kao što to imaju Slovenci ... kad sam svojedobno , još na news grupi urgirao za to, radioamateri su me dohvatili kukom, motikom, frezom i čekićem , blabla ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: sri 09 svi, 2012 8:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Procedura za dobijanje frekve je jako složena treba izvadit brdo papira platit korištenje itd...
BTW bilo je već razgovora sa HZS-om i HRS-om o tome ali to oni nemogu riješiti već samo Agencija za telekomunikacije ima to preko sebe i dosta su kruti po tom pitanju, a da nam treba frekva to stoji tj bar dvije jedna za hitne slučajeve a druga za bla bla bla dogovore ili neki raspon od do pa si mi sami odredimo koja je hitne stavri a koja za neobavezni razgovor.

Vrh

PostPostano: sri 09 svi, 2012 11:47 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Roman Lavriv je napisao/la:
ma dajte ljudi, pa i HRS i HZS sjede u istoj zgradi i na istoj adresi, i do sada nisu uspjeli, a valjda nisu niti pokušali, srediti barem jednu emergency freq za nas, kao što to imaju Slovenci ... kad sam svojedobno , još na news grupi urgirao za to, radioamateri su me dohvatili kukom, motikom, frezom i čekićem , blabla ...

Sjećam se te diskusije i pokazane netrepeljivosti...dobro da si (smo) živu glavu izvukli... :lol:

Vrh

PostPostano: sri 09 svi, 2012 14:18 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
malo razmišljam nešto o tim frekvencijama, kad letim motorno motorni zmaj-paratrajk je več upitan ali bi se svejedno odlučio da se koristim sa svojim verteksom frek. raspona TX:118.000 - 136.975 , RX:108.000 - 136.975 tj tzv avio stanicom sa kojom mogu komunicirati sa aerodromima ( kont-tornjevi )i sa svim ostalim sudionicima u zraku ali jedino ne mogu sa para letačima što mi baš ne djeluje logično niti pridonosi sigurnosti letača svih vidova letenja koji koliko toliko ipak djele taj naš zračni prostor i moguči su uvije neki susreti koji mogu uzrokovati neželjene situacije a direktnom komunikacijom mogle bi se izbječi, znam da smo kao paraletači nabavili stanice drugačijih frekvencija tzv amaterskih frekvencija, i sve mislim da bi se možda bilo lakše izboriti da se i paraletači koriste avio frekvencijama, nisam dublje u ovom problemu ovo je samo moje razmišljanje imam dve stanice i nosim onu koja mi je potrebna za datu letačku aktivnost ali nekad se stvori situacija kad mi je žao što nemam obe ( neki dan su nam ušle pet komada cesni u G sloj i žao mi je što nisam imao svog vertexa da im j.... ....cu!) pozdrav!

Vrh

PostPostano: sri 09 svi, 2012 15:08 
Offline     DHV 1-2

Istina, sve su to letjelice i ne vidim razlog zašto bi pilot paraglidera bio izostavljen.
Upravo to što kažeš, VHF airband (118.000 - 136.975 MHz AM) bi trebao vrijediti za sve letjelice. Za njega se točno zna čemu služi i kako se koristi.
Naše korištenje VHF FM komunikacije je posljedica krpanja te rupe i na neki način improvizacija. : unknown:
Svakako sam za da pokušamo osigurati jedan kanal za PG, ako već ne na VHF AM Airband, onda barem na VHF FM. :-x

Vrh

PostPostano: čet 10 svi, 2012 14:31 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 18 lis, 2011 12:05
Dao Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 8 / Palac dolje: : 0
Danči je napisao/la:
Roman Lavriv je napisao/la:

Sjećam se te diskusije i pokazane netrepeljivosti...dobro da si (smo) živu glavu izvukli... :lol:

Zato ima ona stara među radio amaterima: :amen: imala majka dva sina, jedan je bio radio amater a drugi je bio normalan :Yahoo!:

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: