Board Index » Letenje » Općenito
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Prije par godina bila je neka diskusija na pgforumu oko toga da je najefikasnije vrtiti stup uz prebacivanje težine na vanjsku stranu.
Naravno, ima neki postupak za ući u taj 'manevar', ali ljudi kojima to navodno uspijeva tvrde da vrte vrlo usko i vrlo 'flat' (s jako malim nagibom krila).

Da li ste kad čuli za to i možda probali napraviti?

Ja sam probao par puta i zaključio da ili ja to ne znam ili ne prepoznajem da sam unutra ili moje krilo to ne može.

Bilo je riječi da bi to comp piloti sigurno radili ako je tako efikasno no možda zaista to samo neka krila mogu dobro napraviti? :scratch:

moguće da misle na ovaj način - nagni se na vanjsku stranu i dodaj jače unutarnju komandu - na niskom peglanju Kupljenovog sam vidio par ljudi kako to rade i sam probao - propadanje u zavoju je slabije, zavoj napraviš skoro na mjestu ako imaš pomoć vjetra, pa bi vjerujem i penjanje bilo jače i zavoj uži da se na taj način vrti puni krug.

minus toga je što dva suprotna podražaja vjerojatno nisu nešto što pridonosi stabilnosti krila
očito je puno veća šansa za negativu nego kod normalnog skretanja.
nije mi se nekako dalo ispitivati gdje je granica stabilnosti :-D

to sam radio s 1-2 krilom, ne bih znao kako je na compu, ali mi se čini da je ovo puno lakše raditi pri manjoj brzini.

goran je napisao/la:
moguće da misle na ovaj način - nagni se na vanjsku stranu i dodaj jače unutarnju komandu - na niskom peglanju Kupljenovog sam vidio par ljudi kako to rade i sam probao - propadanje u zavoju je slabije, zavoj napraviš skoro na mjestu ako imaš pomoć vjetra, pa bi vjerujem i penjanje bilo jače i zavoj uži da se na taj način vrti puni krug.

minus toga je što dva suprotna podražaja vjerojatno nisu nešto što pridonosi stabilnosti krila
očito je puno veća šansa za negativu nego kod normalnog skretanja.
nije mi se nekako dalo ispitivati gdje je granica stabilnosti :-D

to sam radio s 1-2 krilom, ne bih znao kako je na compu, ali mi se čini da je ovo puno lakše raditi pri manjoj brzini.

Moj BoomSport (2/3) se odlicno ponasa u tom manervu. Bolje penje, osobito u slabijim uvjetima. Stabilan i mnogo je polozeniji u odnosu na tlo. U biti to je i "prirodniji" nacin vrtnje. Spoljnu stranu ubzavaš opterecenjem a unutarnju usporavas kocenjem.
Opasnost od negative je veca kod "normalnog" jer opterecenu stranu kocis, a iz osnova mehanike leta znamo da se minimalna brzina povecava pri vecem opterecenju krila.
Tu tehniku Patrick Berod uci svoje ucenike nakon osnovnog tecaja.

Pozdrav
Petar

kameni je napisao/la:
U biti to je i "prirodniji" nacin vrtnje. Spoljnu stranu ubzavaš opterecenjem a unutarnju usporavas kocenjem.
Opasnost od negative je veca kod "normalnog" jer opterecenu stranu kocis, a iz osnova mehanike leta znamo da se minimalna brzina povecava pri vecem opterecenju krila.
Pozdrav
Petar

OK, ali po toj teoriji bi u slučaju naginjanja bez povlačenja komandi krilo trebalo skretati na suprotnu stranu odone na koju si nagnut - dakle na sporiju stranu, a mislim da svi znamo da nije tako. Prema tome, ako krilo bez povlačenja komandi ipak skreće na onu stranu na koju si nagnut u sicu, ona je pod opterećenjem/nagibom sporija. Osim toga, smatram da se naginjanjem u sicu ne mijenja toliko opterećenje strana krila koliko nagib kupole u odnosu na horizont. To što visiš na jednoj gurtni ne znači da je ona opterećenija od druge, već samo niža. Možda se varam.

Kolko sam ja skužio, na pilama vitkosti preko 6 i hajarkom taj manevar funkcionira tak da skrečeš samo sa komandom, a tijelo ti ostane ravno. Ako se nagnes na krivu stranu, večina compova će te pljunit iz stupa..)

Jedino je zajebano kaj u par krugova zaboraviš kaj izvodiš, jer snimaš ljude oko sebe i sljedeći kumulus pa, iznerviran tvrdočom komande i sporim centriranjem, se po navici full nagneš i.. iznenadiš se kak brzo skreće !! Jer si u stvari .. u negativi !!? A stvaarno je glup osjecaj kad nestane tlak na nutarnoj komandi i unutarnje uho ti vrišti da vrtiš savršeni helihopter..provjereno ;))

"Steadily: use weightshift to establish a right-banked turn. While in the turn hold on left brake. On my paragliders this sets up a noticeable sideslip, and an increase in sink rate. Not a huge amount - not the sort of thing you'd use to lose height - but noticeable."
...tvrdi A. Thomas. Sad, jel to ista stvar kao i ono o cem pricamo? Ako je, i ako je istina, teorija ne drzi vodu. Druga stvar, postoji li kod PG-a ono sto anglofoni zovu "adverse yaw" i ako da, koja je uloga opterecenja vanjske strane krila u pocetku zavoja kod nadvladavanja tog ucinka?
Meni se osobno cini da dosta ljudi pri razmatranju navedene teme zapravo ocjenjuje vlastite perceptivne iluzije : unknown:
Jedina korist od suprotnog opterecenja u mom letu je kad hocu prosirit krug u stupu na suprotnu stranu na par sekundi pa to napravim tijelom a nisam morao radikalno mijenjati dotad pazljivo postignut polozaj komandi.

p,
D.

kameni je napisao/la:

ali nemoj zanemariti da kočiš dosta više nego kod "normalnog". sigurno naginanje tu pomaže, ali mi se čini da je šansa da ti suprotna strana krila jurne naprijed veća zbog razmjerno jačeg povlačenja jedne komande nego kod "normalnog" skretanja.

Krilo ide u zaokret kad se nagnes jer se izvitoperi, tako da vanjsko opterecenje mi nikad nije veliko. Mozda jedna cetvrtina od onog kad koje dam na unutarnju stranu kad hocu jako usko okrenuti. Povlačenje unutarnje komande nije vece od "normalnog" za date uvjete.
Meni ovo lijepo radi u sirokim i srednjim dizanjima, pogotovo ako su slabija a i krilo mi je stabilnije.
U uskim mi je preblesav i neugodan osjecaj na koji se nisam mogao naviknuti a i iz razloga koje smo naveli ne cini mi se previse efikasan tako da nisam mnogo probavao da bi bio siguran.

Pozdrav
Petar

Moje skromno iskustvo kaže slijedeće:
U širokim i mirnim stupovima (do 3-3,5 m/s) ovo omogućuje flat okretanje, ali ne usko nego vrlo široko. To koristim relativno rijetko, ali zato najmanje 5 godina. Mnogi su me čuli kako o tome pričam, ali do sada nije bilo reakcije.
Gotovo je nemoguće okrenuti usko bez posljedica, a u jačim dizanjima to nema nikakvog smisla jer je nestabilno (ne mislim na sigurnost nego na održavanje pozicije). Ta su dizanja u pravilu uža, a da ne govorim da te peče piša koliko ti je nagnuto krilo ako te vuče petica.
Korisno je za održavanje neke nule u čekanju da stup proradi pod uvjetom da imaš dovoljno mjesta za to (što obično nemaš). Osim za nulu dobro izgledaš i u zraku kad lijepo okrećeš bez naginjanja, no to ionako nitko ne kuži.
Do sada najčešći slučaj ovakvog upravljanja krilom imao sam na tekmama kad se dobro nasviram, pa na vrhu nekakvog širokog dizanja u nuli vrtkamo vamo-tamo čekajući da se otvori marker (što je isto rijetko ko poslje toplih čvaraka bez kruha).

kameni je napisao/la:
U biti to je i "prirodniji" nacin vrtnje. Spoljnu stranu ubzavaš opterecenjem a unutarnju usporavas kocenjem.

Prvo kažeš da spoljnu stranu ubrzavaš opterećenjem, a onda veliš da opterećenu stranu kočiš ?! Nešto mi tu promiče...

Danči je napisao/la:
OK, ali po toj teoriji bi u slučaju naginjanja bez povlačenja komandi krilo trebalo skretati na suprotnu stranu odone na koju si nagnut - dakle na sporiju stranu, a mislim da svi znamo da nije tako.

To jest tako u samom početku naginjanja, kod nekih krila je čak i primjetno, kod drugih nije. Krilo na kraju skreće zbog drugih razloga koji nadvladaju privremeni opterećenje=brzina efekt.

Danči je napisao/la:
Osim toga, smatram da se naginjanjem u sicu ne mijenja toliko opterećenje strana krila koliko nagib kupole u odnosu na horizont. To što visiš na jednoj gurtni ne znači da je ona opterećenija od druge, već samo niža. Možda se varam.

Damjancic je napisao/la:
Druga stvar, postoji li kod PG-a ono sto anglofoni zovu "adverse yaw" i ako da, koja je uloga opterecenja vanjske strane krila u pocetku zavoja kod nadvladavanja tog ucinka?

Naglim naginjanjem, recimo lijevo, tek privremeno dobivaš brzinu lijeve strane i nesimetrično opterećenje što se izmjenom položaja krila uravnoteži - desna strana time postaje zapravo više opterećena (lijevi vrh gleda više bočno i manje sudjeluje u suprotstavljanju sili teže pilota), ona proizvodi više lifta, a pošto su silnice uzgona uvijek okomite na površinu krila i gledaju malo naprijed - znači da one ukupno skreću krilo ulijevo.

Damjancic je napisao/la:
A. Thomas je napisao/la:
On my paragliders this sets up a noticeable sideslip, and an increase in sink rate.

Mislim da je tu ključno "On my paragliders" čime zapravo implicitno potvrđuje da to ne mora biti tako na drugim krilima.

Damjancic je napisao/la:
Jedina korist od suprotnog opterecenja u mom letu je kad hocu prosirit krug u stupu na suprotnu stranu na par sekundi pa to napravim tijelom a nisam morao radikalno mijenjati dotad pazljivo postignut polozaj komandi.

To i ja radim.

Box je napisao/la:
Gotovo je nemoguće okrenuti usko bez posljedica, a u jačim dizanjima to nema nikakvog smisla jer je nestabilno (ne mislim na sigurnost nego na održavanje pozicije).

Jako dobar point zbog kojeg bi tehnika i da jest moguća bila neefikasna. Nenagnuto krilo jaka termika lakše gura van iz centra i teško je ostati 'zarezan' u nju.

Generalno, mislim da manevar ide ovako: uđe se u zavoj samo naginjanjem i čim se uspostavi nagib i brzina težina se prebacuje natrag i poteže se komanda točno onoliko koliko treba da se zadrži ista brzina unutarnje strane krila. Prebacivanje težine nije totalno na suprotnu stranu - možda samo na sredinu ili tek malo na suprotnu stranu. Time bi se krilo trebalo izravnati, a da krug ostane isti.
Što se točno dešava sa silama na pojedinim krajevima krila morat ću još malo progruntat...

A ha! Prije tri dana sam na Papuku isprobavao flat vrtnju sa prebacivanjem težine na vanjsku stranu. Nisam došao do velikih zakljucaka ali sam lijepo ostao jedan sat u zraku u uvjetim koji su bili vrlo "nježni".
Naime prvih desetak minuta sam peglao padinu i pokusavao zavrtjeti kakav baloncic ali me dizalo samo kratko(pola zavoja) i onda u spuštanje, kad je to sve propalo i već sam bio stotinjak metara iznad sletišta ušao sam u lagano dizanje i nesvjesno počeo kružiti sa težinom prebačenom na vanjsku stranu ;) . Išlo je poprilično sporo i krilo se nije naginjalo u stup. Nakon par minuta sam se sjetio ove teme na forumu i shvatio da zapravo provodim u praksi teoriju o kojoj se pisalo i o kojoj sam nedavno razmišljao...
Uspio sam se nabrati iznad starta i nakon toga sam mogao i malo jače zagristi u termiku jer je gore malo jače dizalo.

Zaključak: Nisam došao do velikih zakljucaka ali sam lijepo ostao jedan sat u zraku u uvjetim koji su bili vrlo "nježni", samo sam nekoliko puta pomislio što bi se moglo dogoditi da me sad oplete kakav jači balon, a ja pigam krilo na sve strane i letim sporo kao puž. No pogled na papuk je bio prekrasan pa sam ostao u optimističnim tonovima

A kao što su napisali box i klaudvoker;"
Gotovo je nemoguće okrenuti usko bez posljedica, a u jačim dizanjima to nema nikakvog smisla jer je nestabilno (ne mislim na sigurnost nego na održavanje pozicije).

Jako dobar point zbog kojeg bi tehnika i da jest moguća bila neefikasna. Nenagnuto krilo jaka termika lakše gura van iz centra i teško je ostati 'zarezan' u nju.
"

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap