hrga je napisao/la:
kameni, mislio sam sa svim popratnim pizzz.
cca 4000 eur
tandem 2000-2500 eur
tandemsko sjedalo 500 eur
tandemska rezerva 500-600 eur
stolac za putnika 300 eur
dvije kacige 200 eur
dva kombinezona 200 eur
Da bi se isplatilo, otplatilo, amortiziralo potrebno je odletjeti 80 tandemskih letova po 50 eura ili još više ako tendem pilot naplaćuje manje.
Tih 80-100 letova košta narednih cca 1500 eura ili 10000 kn stoji gorivo bez održavanja automobila). Pa treba napraviti još 30 letova da se i to pokrije.
A vozač, pa neće vas netko badava voziti 150 puta. U međuvremenu je otišao homokinetički zglob od drndanja vozila na Japetić (najtandemskiji teren u okolici Zagreba), a čuju se i ležajevi. Udri još 6-7 letova da popraviš to i pokriješ trošak.
Godišnje osiguranje putnika od nezgode je cca. 1000 kn. Da, da i to postoji. Onaj prema trećoj strani zbog nastale štete je znatno manji iznos.
A IMT, odnosno Ima Mene Tude? Trebalo bi biti i neke zarade da se to uopće isplati raditi.
Kad se sve podvuče tandem je neisplativ i za 50 eura, a neka me netko pokuša uvjeriti u suprotno. Naravno, postoji opcija nabave opreme za upola manji iznos 2000 eura, pa se priča prepolovi, ali opet se radi o brojnim uspješnim tandem letovima da bi se povratilo uloženo.