Vlado, hvala na komentarima. Evo odgovora. Idemo redom:
Citat:
Letimice bacivši pogled na nacrt pravilnika moram pohvaliti ogroman trud uložen u donošenje pravilnika, koji je svakako za pohvaliti ,
Volio bih da nađete vremena te da ovaj nacrt Pravilnika DETALJNO pogledate. Isto tako, volio bih da ga čitate bez negativnog prednaboja. Nikome, a posebno ne ljudima koji su radili na pisanju ovog pravilnika nije bila želja niti namjera propisati sve što se da propisati i pri tome Agenciju postaviti iznad svega. Ni malo se ne zanosim mišlju da smo pišući ovaj Pravilnik riješili sve probleme ovjesno jedriličarstva, parajedriličarstva, birokracije, korupcije u državi itd. Ono što sigurno mogu obećati je da ću sve primjedbe i komentare ozbiljno razmotriti. Sada je vrijeme za to.
Citat:
ali nemogu se oteti dojmu da se u pravilniku na više načina nepotrebno komplicira život ionako malom broju aktivnih pilota u RH.
Pripremajući ovaj Pravilnik trudili smo se da bude jasan i maksimalno koncizan. Nadam se da pri tome nismo pretjerali.
Što se tiče broja aktivnih pilota u RH, nemam informaciju, ali pouzdano znam broj važećih dozvola. Vjerujte mi.
227 dozvola pilota parajedrilice
61 dozvola pilota ovjesne jedrilice
Citat:
U zaista sveobuhvatnom i detaljnom propisivanju svih aspekata vezanih uz SLOBODNO letenje, za oko mi je posebno zapeo način na koji se pokušava propisati kvaliteta letjelica u uporabi
Željeli mi to ili ne, obzirom da zračni prostor dijelimo sa svima onima koji ga koriste, do istinske slobode dolazi se poštivanjem PRAVILA.
Citat:
Znači li to da če kao neko u agenciji prisiliti npr zastupnika Ozona (ukoliko želi prodavai krila u RH) za Hrvatsku tobožnje extra stručan postupak utvrđivanja sukladnosti (i sa kojim propisima i tehničkim normama RH).
NE. Agencija nadzire samo proizvođače u RH. Ako to nije sasvim jasno iz Pravilnika, pojasniti ćemo.
Citat:
Hoče li to onemogučiti korištenje recimo NIVIUK krila ako njegov zastupnik u RH ili sama matična kuča ne izvrši postupak usklađivanja sa fantomskim normama.
NE. Ne postoje fantomske norme nego samo standardi i norme koje su jasno nabrojane u točki 1.7 Dodatka 1
Citat:
Koliko če postupak koštati i u kojoj mjeri če to poskupiti krila u RH
Ne razumijem na koji postupak se misli? Ako se misli na inicijalni tehnički pregled, onda je on u prvom redu radi evidencije. Čak smo se bavili mišlju da propišemo da je on bez dodatnog troška za vlasnika krila, ali smo odustali.
Citat:
Hoče li nakon stupanja na snagu pravilnika biti dozvoljeno letenje na ranije nabavljenim letjelicama proizvođača koji nisu uskladili proizvođačke norme sa visokim normama u RH
Koliko mi je poznato norme RH za to područje ne postoje. Zbog toga ne mogu procijeniti da li su visoke ili niske. U svakom slučaju ne vidim razlog da se onemogući korištenje ranije nabavljenih letjelica.
Citat:
Nije li pametnije kao uvjet za korištenje u RH priznavati atest neke od renomiranih specijaliziranih agencija ( DHV ) te eventualno donjeti spisak modela letjelica koje Agencija priznaje.
Taj uvjet je definiran u već citiranoj točki 1.7 Dodatka 1. Agencija nema namjeru arbitrirati koja letjelica se priznaje, a koja ne. Za to služi tehnički pregled. Sve je prihvatljivo što prođe tehnički pregled, bez obzira radi li se o serijski proizvedenoj letjelici, prototipu ili samogradnji.
Citat:
Tko če s obzirom na broj letjelica u hrvata odlučiti organizirati financijski održiv postupak ispitivanja ispravnosti s obzirom na zahtjeve koji se pred njega postavljaju u Dodatku 1 pravilnika te u kojoj mjeri če to poslupiti slobodno letenje u RH te neče li zbog činjenice da je takovih malo koristiti svoj položaj monopolistički položaj prikladno iskoristi za uvođenje nerazumnih cjena provjere ispravnosti, ili če Agencija propisati jedinstvene cijene za sva ispitna mjesta.
Već ima kandidata. Ne jedan. Agencija neće propisivati jedinstvene cijene, ali Pravilnikom želi omogućiti da bude više organizacija za tehnički pregled. To mogu piti firme, klubovi ili obrtnici. Uvjeti su, prema našem mišljenju, minimalni. Prostor, neophodni uređaji, alat i osposobljena osoba. Prihvaća se certifikat o osposobljenosti jednog od proizvođača.
Citat:
Hoče li Agencija pritom osigurati pravedna dostupnost ispitnih mjesta u RH ili će se ispitivanje jako prikladno za dalmatince morati obavljati u (zamisli sad ovo) Zagrebu
Agencija se neće baviti pitanjima "pravedne dostupnosti". Ako bilo koji klub, firma ili pojedinac iz Dalmacije bude pokazao interes za obavljanjem tehničkih pregleda, podržati ćemo ga, kao i sve druge.
Citat:
Hoče li operateri letjelišta morati osigurati stalnu prisutnost na letjelištima s ciljem provjere dokumentacije vezane uz ispravnost krila i kvalifikacije pilota,o čijem trošku i ne vodi li to neizbježno komercijalizaciji letjelišta
NE. Takve provjere može raditi Rukovoditelj letenja (članak 23.), a povremeno će raditi inspektori Agencije (uz najavu ili bez nje).
Citat:
Kakve če biti kaznene odredbe za nepoštovanje pravilnika?
Zavisno od vrste prekršaja. Vidjeti Zakon o zračnom prometu NN69/09 članci od 150. do 164.
Citat:
Jeli usklađenost tipa i ispravnost letjelice prva briga pilota ili Agencije te hoče li to doprinjeti smanjenju broja nesreča uzrokovanih neusklađenošču letjelice ili neispravnošču iste, što bi trebao biti cilj uvođenja bilo kojeg pravila u pravilniku?
Uvijek je to, između ostalog, prva briga pilota.
Točno, prvi i osnovni cilj svakog pravilnika, pa i ovog, je SIGURNOST letenja.
Citat:
Dali je uvođenje ovih članaka u pravilnik napravljeno u sklopu Hitroreza kao smanjene broja nebitnih normi i zaista doprinosi pravoj definiciji SLOBODNOG letenja.
To bih volio da vi procijenite.
Citat:
Ne otvara li donošenje dodatnih propisa u Hrvatskom duhu, kapitaliziranju položaja pojedinaca, otvaranju mjesta korupciji, uvođenju dodatnog (mislim da oko 1297 (tisućudvijestodevedesetsedmog) nameta u hrvata.
DA. U potpunosti se slažem s ovom tvrdnjom. Nacrt Pravilnika koji smo vam dali na komentar ne smatram dodatnim propisom. On bi trebao zamijeniti postojeći Pravilnik (članak 42.) koji je na snazi od 2001. godine. Vjerujem da ste ga imali prilike do sada upoznati.
Citat:
P.S. Opaska je iznesena dobronamjerno i vjerujem da prezentira razmišljanja djela slobodno letačke populacije jer se na tu temu več na ovom forumu raspravljalo, te se na odnosi na uporabu složenijih letjelica tipa jedrilica ili motornih zmajeva za koje svakako takove norme moraju poštovati.
Opet bih volio da svatko komentira nacrt Pravilnika prema svojim saznanjima i iskustvu. Ostavimo "slobodno letačku populaciju" da sama komentira Pravilnik u svoje ime. Između ostaloga, zbog toga sam i na ovom forumu.
Za uporabu složenih letjelica tipa jedrilica ili motornih zmajeva postoje posebni pravilnici.
Citat:
Obrazac za prijavu komentara namjerno nisam koristio jer mislim da svačije mišljene vezano uz našu letačku aktivnost mora biti javno , kako bi se svačije mišljenje moglo pročitati pravilno vrednovati te biti podložno pohvalama ili kritikama.
Koliko se vidi iz prethodnog, najavio sam da nije obaveza korištenje obrasca za prijedbe, iako je poželjna. Na sva javno postavljena pitanja i odgovaram javno. Još jednom, zbog toga sam na forumu.
Nadam se dan nisam propustio niti jedno pitanje i da sam na sva odgovorio. Inače, svako pitanje unosim u poseban dokument i još, ne jednom, ćemo ih razmotriti.
Ako i dalje nešto nije jasno, tu sam.