Damjancic je napisao/la:
Ovako na brzinu, nije ni lose. Samo, majke ti, tko vam je prevodio zdravstvene zahtjeve za kat. 2 - nacionalnu?! To nije normalno, to nema veze s hrvatskim standardnim jezikom, a medicinska terminologija ubij Bože!
primjer:
(16) Kandidati sa posljedicama bolesti ili operativnog tretmana na bilo kojem dijelu želučano crijevnog trakta i njihovih adneksa, koji mogu biti uzrok nesposobnost tijekom leta, bila koja opstrukcija ili kompresija, moraju biti ocijenjeni nesposobnima. Kandidat podvrgnut operativnim zahvatom na žučovodu ili crijevnom traktu ili adneksima sa totalnim ili djelomičnim isijecanjem ili odvajanjem bilo kojeg od organa mora biti ocijenjen nesposobnim dok AME ne dobije kompletnu medicinsku dokumentaciju i procjenu da učinci operacije ne mogu izazvati znakove nesposobnosti tijekom leta.
Jesam ja jedini kojem se cini da to nije hrvatski (da ne govorim da kao lijecnik nikad nisam u strucnoj upotrebi sreo pojam "zelucano crijevni trakt")? "Bila koja opstrukcija ili kompresija" WTF?! Koga? Cega? Gdje? Ako se misli na opstrukciju crijeva, majke ti pa to je hitno stanje, niko s tim nece ic letit vjeruj mi.
zatim, vrlo je lako moguce da kandidat prolazi zahtjev za razumijevanje govora, ali pada na tonalnoj audiometriji po:
(36) Zahtjevi sluha. Kandidati koji nisu u mogućnosti ispravno razumjeti konverzacijski govor u tihoj sobi, na svako uho na udaljenosti od 2 metra, leđima okrenutim od ispitivača, moraju biti ocijenjena nesposobnima. Kad se sluh testira čistom tonalnom audiometrijom, kandidat sa gubitkom sluha, na svako uho odvojeno, većim od 35 dB na bilo kojoj od frekvencije 500, 1 000 ili 2 000 Hz, ili više od 50 dB na 3 000 Hz, mora biti ocijenjen nesposobnim.
Da li se njega ocjenjuje sposobnim ili ne? Ako je dovoljan zahtjev razlucivosti govora (sto po meni jest, OK nisam ja specijalist al ipak nesto znam o tome) cemu uopce traziti tonalnu audiometriju?
onda:
(25) Kandidat ne smije imati nikakvu abnormalnost kostiju, zglobova, mišića, tetiva ili građe, koja bi mogla utjecati na sigurno korištenje povlastica dozvole i ovlaštenja. Svaka posljedica nastala ozljedom kostiju, zglobova, mišića ili tetiva i anatomska oštećenja zahtjeva funkcionalnu procjenu za ocjenu sposobnosti.
Tko provodi tu procjenu? Recimo konkretno, na tecaju imamo covjeka s podlakticnom amputacijom koji uz adekvatna pomagala sasvim normalno upravlja PJ-com. Kome se on treba javiti kako bi obavio funkcionalnu procjenu i u cemu se ona sastoji? Da, vec sam pitao jednog AME i nije mi znao reci.
dalje:
d) za pilote parajedrilica i ovjesnih jedrilica nakon inicijalnog pregleda do 50. godine starosti imatelja, i dalje je važenje 48 mjeseci. Iznimno za imatelje dozvola pilota parajedrilica ili ovjesnih jedrilica sa ovlaštenjem učitelja, pilota tandema, pokusnog pilota ili posebnog ovlaštenja rok važenja svjedodžbe je 48 mjeseci.
da li to znaci onako kako me moja profesorica hrvatskog ucila razumijevati pisanu rijec: do 50. godine zivota vazenje je kao i do sad 48 mjeseci. U tom slucaju, sto je "iznimno" kod ovlastenja?
ILI se mislilo reci: vazenje je od inicijalnog pregleda do navrsenih 50 godina zivota a nakon 50. godine zivota rok vazenja je 48 mjeseci.
za pocetak toliko.
O cijenama ne bih jer to je stvar trzista pa mislim da tu bas nema puno smisla od nase rasprave.
p,
D.
Da ovo nije mozda test za one astronaute iz NASA-e?