toni je napisao/la:
Ispit na vitlu je tehnički znatno kompliciraniji i financijski skuplji nego ispit na brdu. Na brdu imate dvojicu ispitivača i uz to dva pomoćna uređaja za smijer i jačinu vjerta, poznatije još kao vjetrulje. Da li moram specificirati što bi sve trebalo za organizaciju ispita pomoću vuče? Budimo malo racionalniji. Znam da biste vi u Slavoniji rado imali ispite, kao i Dalmatinci. Za to vam za sad treba jedno jedino registrirano brdo. Međutim kad treba organizirati ispit teško se sakupi 5 Dalmatinaca ili 5 Slavonaca istovremeno, da bi ispit u tim regijama uopće imao smisla. To je najveća zapreka održavanju ispita u tim regijama.
Što to po tebi je kompliciranije organizirati na vitlu nego na brdu ?! Isto imaš dva ispitivaća, jednog na startu i jednog na sletištu, dvije vjetrulje, vitlo i vozilo (aka brdo) , vozać i operater (aka Brumm ili slični transportni auto) i gonjaj. Jedino vidim problem u birokratskim papirima, ako ih ima uopće ( a ima) ?!
Imamo svu logistiku, sobe, ispitnu salu, i to će zasigurno povećati cijenu ispita za nekih 200 kn po čovjeku ali, vjerujem da sve ono što čovjek koji postaje zvanično pilot u tih 2 dana dobija je još uvijek ne komparativno sa novcima ili materijom uopće . No, da se razumijemo, ovo govorim u osobno ime, ne u ime funkcije koju obavljam a to je da mi ne treba u Osijeku nitko da polaže na vitlo, niti da leti, jer, lakše je i meni poslati 5 ljudi u Zagreb nego sve to organizirati da bi se "iskazao" ili što već ( zaradio veliku paru jel) ?!
Ali, ako govorim u ime funkcije predsjednika kluba ETO-a onda moram sve učiniti da omogućim Osijeku, ujedno čineći svim vitlaskim klubovima da u budućnosti imaju opciju da organiziraju ispit u svome dvorištu ali ne zato da bi bilo za nas jeftinije a za Vas skuplje i teže, nego da vitlo postane institucija, ne samo na papiru nego i praktičnom smislu . To je onda verifikacija rada i truda svih nas operatera koji su mnoge lijepe dane presjedili u gepeku auta gutajući prašinu sa ceste da bi svojeg kolegu dignuli u nebo. To je onda potvrda svim strahovima koje si proživljavao kroz svi tih tisuće i tisuće vitlanja tankom niti ali ipak čvrsto povezanom sa pilotom koji se bori zajedno s tobom u najtermičnijem danu da ga što sigurnije dovezeš do najviše točke. To je zbog principa, zbog sporta, zbog svih onih poslije nas i zato želim "legalizirati" vitlo na puni i pravilni način !
Što se tiće organiziranje tekmi i službenih natjecanja isto vrijedi. Radio sam službeno međunarodne FAI tekme u Szegedu (Hun) i Subotici ( Ser) gdje su mi u inspekciju došli njihovi "
man in black" i pogledali kako se to radi ne tražeći ikakav papir (naravno da ga imam) gdje je sve na kraju prošlo u redu. Jedino kod nas neke peripetije oko svega, dajte ljudima da rade svoj posao pod predpostavkom da će ga učiniti na dostojanstven način, kao što je i samo letenje. To je bit svega, a da će biti problema, hoće !!!
I ETO, pozivam po drugi put javno da se Hrvatska reprezentacija u preciznom dođe trenirati u Osijek na vitlo BESPLATNO kad hoće. Platit će smještaj i klopu (ma skuhat ćemo neki čobanac).
I isto tako, tko nije letio na vitlo a ima želju probati nek se javi, napraviti ćemo neki SR-
SS (Slavonija Rope & Sky Safari) za jedan vikend .
Eto toliko !
Morelli
______________________________________________________________________________________
Štrik za vješanje može poslužiti i za nešto drugo !!!