Malo me je prala temperatura preko vikenda pa sam u dokonosti i bunilu se smislio mali trik sa kompasom i GPS-om.
Dosta nas ima kompas i GPS pa evo zgodnog trika da prekratimo vrijeme u duuugim glajdovima određujući brzinu vjetra.
Na GPS-u se postavi da pokazuje pravac kretanja (heading, track..... pravac stvarnog kretanja u odnosu na tlo) i brzinu (SOG).
Kompas , kojeg smo predhodno kalibrilali na kokpitu, pokazuje naše usmjerenje.
Iz razlike kuta usmjerenja i brzine u odnosu na tlo uz poznatu brzinu u odnosu na zrak, najjednostavnije je da je to trim brzina cca 39km/h,uz malo triginometrije možemo odrediti brzinu vjetra.
Ovaj izračun Digifly Cartesio automatski radi ako ima priključenu speed sondu.
Ja sam napravio malu tablicu za tu brzinu i čeoni vjetar a ako nekoga zanima šaljem na e-mail i excel file pa si može sam napraviti tablice za još koju njemu zanimljivu brzinu, npr pola speed-a, koju je uspio izmjeriti.

Za točnost je bitna kalibracija kompasa i poznata točna brzina kroz zrak.
Kompas se kalibrira tako da u punoj opremi i kokpitu sa svim što nosimo u njemu (pila, foto .....) stolicu usmjerimo u prema poznatim orjentirima i očitamo stvarno pokazivanje. Grešku si zapišemo i to bi trebala biti dodatna tablica kojom kompeziramo grešku očitavanja.
Za trim brzinu posudite speed sondu, ali i nju morate kalibrirati na instrument, pa najbolje posudite cijeli instrument ili vjetromjer.
Pitanja pitajte.
Pozdrav
Petar