Board Index » Letenje » Općenito
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Ovih dana imao sam sreću letjeti četiri puta (pet, sub, nedj, pa utorak). Ok, dočekalo se i to nakon dugačke neletice. Na terenima na kojim sam letio sakupilo se mnoštvo pilota, pa tako i tečajaca. Ono što pada u oči, pogotovu kad je velik broj pilota u zraku, je apsolutno nepoznavanje pravila kretanja od strane nekih pojedinaca. U prvom redu tu mislim na mlađe pilote, nabrijane prvim visinskim iskustvima.
E sad, ili ih netko nije naučio, ili neće da nauče. Kretanje zrakom ima svoja pravila! Samo zato što sam dovoljno star i pametan mičem se s puta takvim junošama. Ovim putem apeliram na sve instruktore, a pogotovu one čiji tečajci sami odlaze na letenje (ima ih, ima...), odvojite sat vremena za pravila kretanja (koja čak graniče i s pravilima lijepog ponašanja) u zraku.

Kao podsjetnik, evo nekih najvažnijih. Nije ih puno, pa si jednom za svagda zapamtite:

Ovjesna jedrilica i/ili para jedrilica, koju pretječe druga ovjesna jedrilica i/ili para jedrilica, ima prednost puta.

Letjelica koja leti većom brzinom pretječe sporiju desnom stranom.

U susretu letjelica na istoj visini na padini, prednost ima ona kojoj je padina s desne strane.

Letjelica kojoj je padina slijeva mora izmaknuti udesno.

Zabranjeno je pretjecanje ako je padina za obje letjelice s desna.
Brža letjelica mora se tada okrenuti i let nastaviti u suprotnom smjeru.

Prednost u istom termičkom stupu ima letjelica koja je prva započela i odredila smjer kruženja.

Prednost pri slijetanju imaju letjelice koje se nalaze na manjoj visini, osim ako se druga letjelica već nalazi u fazi
završnog slijetanja ili u opasnosti.

a ja misla' da ne trebamo nikakva pravila ;)

Laminar je napisao/la:

Zašto?

Josip K-T je napisao/la:
Laminar je napisao/la:

Zašto?

Pa zato jer postoji ono dobro staro pravilo.. Tko dođe prvi na greben - njegov je :-P

Pa zato jer postoji ono dobro staro pravilo.. Tko dođe prvi na greben - njegov je :-P[/quote]

Znaš.. pitanje je postavljeno Dariju i zanima me zašto je misla' da nam ne trebaju pravila. ;)

ma to je bilo ironično, i ne romanu, nego svim tim pilotima koji definiciju slobodnog letenja bukvalno shvaćaju i onda od jednog lijepog letačkog dana naprave frustirajuću situaciju za svakog pilota koji poznaje i poštuje letački bonton (eh, da, a pritom su uvjereni da "totalno kontroliraju situaciju")

Ja bukvalno shvačam definiciju slobodnog letenja i pravila ponašanja u zraku, jer sam radi takvih koji ne poštuju pravila već nekoliko puta izbjegao sudar u zraku i riskirao svoju guzicu, brzim manevrima izmicanja u padinu i stružeći naprijed navedenom guzicom po vrhovima stabala....prema tome stari mačak Roman ne izmišlja toplu vodu i ne želi nikome nikakvo zlo, već se brine za svoju guzičetinu, a na što ima pravo i ja mu dajem podršku....a pošto je ovo demokratska država svatko ima pravo na svoje mišljenje, dok mu se ne desi sranje, e onda svi počnu malo razmišljati....zato preventiva nije loša da se malo obnovi znanje kako to profesor Roman u opisnom dijelu navodi....Živio rođo 8)

Laminar je napisao/la:
ma to je bilo ironično,

Izgleda da sam krivo shvatio "ironiju". :oops:

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap