Ne, neću se uplest opet u mrežu citata, pa citata na citat itd. Napisat ću svoje viđenje tandemiranja. Inače, odlična tema, jer je tandemiranje nazaobilazan dio paraglidinga, a u njega se upuštaju mahom laici koji pojma nemaju što je to, osim da izgleda cool. Doktor je otvorio neke zanimljive elemente tandemiranja, na Hrginu incijativu otvaranja iberlauf klapne putnikova želuca. Bitno da se rezerve ne otvaraju.
Zovem se Antoni B. i imam 35 godina. Tandem letim od svoje 20. godine. Ne znam koliko sam do sad odletio tandema. Znam jedino (ono što se pamti) da sam 1998. na Lijaku odletio 5 tandema u istom danu, i to u danu u kojem smo se dovezli iz Zagreba (nije bilo autoputova) i nastavili dalje prema Bovcu (ma nekad me niti leđa nisu štrecala, rame je bilo na mjestu, a niti 10 kg manje nije za zanemariti.). Jednom, negdje u istočnoj Istri, odletio sam sa kolegom 36 tandema na vitlu. Netko od nas je odletio jedan više, ali omjer je bio 19-17 komada. Kolega je bio Damjan. Još jednom mi je Dok bio supatnik u tandemiranju po lošim vremenskim uvjetima. Bio je Poreč, šlep staza jedva 800m. To polje je bilo omeđeno sa svih strana visokom šumom. Vjetar je bio potpuni bok, termika je otkidala, tako da je turbulenca bila suluda. Doktor se žurio iz Petrinje sa noćne smjene. Putnici su bili britanski tinejdžeri, mamurni od sinoć i polupijani od jutros. Ipak, odletili smo tih 20-ak tandema nekako. Dobrim dijelom zahvaljujući staroj operaterskoj kvrgi Edi. Bilo je još takvih čudnih dana kad smo tandeme letili lakoćom ispijanja gemišta (20 gemišta = 4l = 4h), npr. 6 tandema s Liča (mada je neprejebiviji Edin rekord sa 6 tandema na Kalniku), pa tandemi sa vrha Plešivice (da, da i to sam radio kad sam bio mlad i lud), pa tandemsko slijetanje u more (neplanirano) i tandemsko iskakanje u more (planirano). Nadalje tu su letovi s Velebita, Biokova i drugih čudnih mjesta (čudnih po tome što nije bilo uređenih poletišta) itd. Nisam nikad bacio rezervu, a zatvaranja su mi se dogodila samo na jednom tandemu i to 2 puta u jednom letu (dan nije bio ništa posebno), ali to je bio tandem DHV 2. Radio sam spirale, B-stallove, prevučene letove, frontalce, ali nikad SAT, helikopter, negativu, full stall. Na tandemu sam uvjek letio laike, rijetko pilote. Nikad nisam išao u prelet sa tandemom, ako ne računamo tribaljsko grebenarenje i odpuhivanje niz vjetar jer nisam mogao probiti vjetar

Malo sam odužio uvod, ali želja mi je bila da objasnim koje iskustvo stoji iza mene.
Uvjek radim pripremu putnika, možda ne baš najdetaljnije svaki put kako to Dok navodi, ali čemu pokazivati svakom putniku špage i konopce kad je putnik već bio na terenu i to vidio (zadnjih godina ne sjećam se kad sam letio nekog dibidusa koji nema pojma kaj je paragliding). Međutim psihološku pripremu redovito i savjesno obavljam. Procjenu čovjeka napravim (ne, nisam psiholog, ali radim puno s ljudima i vidim kad je netko nestabilan) na prvom upoznavanju, nekad i preko telefona. Nisam zbog toga nikoga odbio. Samo jednom sam imao slučaj da mi je zakopčana putnica odustala. Onaj tko je doša na brdo, taj je već odlučio odletiti. Druge štete čovjek ne može napraviti. Imao sam jedan napad panike (tome sam i ja malo doprinjeo, jer nisam napravio pravilnu pripremu). Međutim radilo se o mom frendu, kojeg godinama poznajem. Šlepali smo se uz Savu na Jankomiru, sve idealno. On je inače Rabmo i Robocop u jednoj osobi. Sve je već popijo i pojebo, svugdje bio, pa nisam ga baš puno pripremao. Zakačio sam ga na tandem i mada je već vidio paragliding, nije mogao pretpostaviti kako će to izgledati na vitlu. Usro se već na 50 m i htio se otkopčati, ali sam ga smirio i mirno sam sletio tumačeći mu što se događa. Vidno je bio pod adrenalinom nakon slijatanja.
Ako čovjek nije fizički podoban za neki zahtjevniji start (pretilog čovjeka ne tjeram pješice na vrh Plešivice) ili ako ima problema sa nogama/zglobovima biram pogodno poletište (nabolja je vuča) i slijećemo na dupe (putnik). Na jednom od zadnjih tandema, jedna putnica (inače friška učenica) mi je rekla da govorim kratko i razumljivo te da joj je jasno što tumačim. To mi je bila velika pohvala iz učiteljskog rakursa. A u stvari nisam rekao ništa revolucionarno, osim što sam godinama naučio biti jezgrovit. Drugim riječima, ne tumačim adijabatske procese i ne objašnjvam turbulenciju dok pripremam putnika za polijetanje. Osobno sam mišljenja da putnika ne treba zamarati suvišnim informacijama, već se koncentrirati na osnovnu zadaću - polijetanje i slijetanje. U zraku onda ostaje vremena za objašnjenja kako krilo leti, kako se upravlja, što je dizanje na padini, a što termika, ali u osnovnim crtama. Onda šutnja i priprema za slijetanje. Samo kratke komande: "Ustani iz sjedala!"; "Prebacujem se na tvoj lijevi bok radi slijetanja!"; "Digni noge, sletiti ćemo na dupe!"; "Sad trči!" itd.
Bitno je izgraditi povjerenje putnika u vas kao pilota. Kako? Prvo ne zamuckujte dok pričate i ne koristite termine "ovaj", "kako se kaže", "što sam ono htio reći"... Koncentrirajte se na ono što govorite i uvježbajte osnovnih nekoliko rečenica za uvod u let. Nemojte odavati dojam da ste nesigurni, mada ste iskusan pilot. Nemojte biti namršteni. Nemojte odavati dojam da vam nije stalo, previše zafrkancije može nekoga zasmetati, jer to radi jednom u životu i jako mu je to bitno. I sam sam znao nasjesti koji put na onu Vojinu: "Care, ovaj mjesec nisi još izgubio ni jednog putnika nad šumom.". To nije primjereno, osim ako čovjeka ne poznajete dobro ili vam je prijatelj. Slažem se s Doktorom da je potrebno putnika pripremiti na način da mu ulijemo osjećaj povjerenja u opremu (karabiner može izdržati auto i sl.), napomenuti da je oprema atestirana (vas ništa ne košta, a čovjeku daje osjećaj sigurnosti). I nemojte svoju ljubav i zanos prema letenju prenositi na putnika. Dopustite mu da on sam otkrije to iskustvo, pa ako ga opiči taj letački virus, mašala, a ako ne otiće će mirno živjeti dalje s ovim novim iskustvom.
Nikad nisam putnike letio u sred dana i jake termike (dobro možda 2-3 puta

). To treba izbjegavati, bar za prvi put.
To be continued...