Radovan je napisao/la:
O, baš si brz.
Pozdrav prije svega.
Dobro, zašto se tako ne centrira, možeš li mi to malo objasniti?
Dok Hrga ne stavi grafiku, da se malo ubacim
Pa ako pogledas komentare i sam autor kaze da to nije pravi nacin, ali da opet zavrsis u centru jer slijedis osnovno pravilo da u jacem dizanju "otvaras" zavoj. Ne centriras tako jer:
a) glider ti govori s koje je strane termika tako da fakat moras bit blesav da cetiri puta okrenes u krivu stranu kao na videu
b) postoji suptilna graficka greska. Naime, kad prvi put prodje kroz dizanje pa ga izgubi, instrukcija je "napravi zavoj 270deg (dakle 3/4 kruga) kako bi ponovno nasao dizanje". Takav zavoj odveo bi ga fakat u centar dizanja, ali on na tracku ima skoro 360deg zavoj pa nije cudo da mu treba 4 puta da dodje u centar.
c) nakon sto prodje kroz 0.5m i skuzi da ima i 1m dizanja nema potrebe da se vozi toliko daleko ravno. Na taj nacin, teoretski je moguce da napravis cetiri kruga u 1m dizanja i nemas pojma da je u rupi koju si ostavio u sredini 2,5m dizanje. I u stupu ti krilo govori, i rijetko ces se naci u situaciji da napravis krug u jednakomjernom dizanju, uvijek je s jedne strane jace, izgurava te, turbulentnije je, imas hintova gdje je gad. Osim toga, s tim ravnanjem previse mijenja polozaj glidera, puno je teze odrzat ga stabilnim, razlikovati sto je od svih kretnji djelovanje zraka a sto rezultat promjene nagiba.
d) u stvarnom svijetu nikad nije tako jednostavno kao na ovoj shemi. Stupovi su zakoseni s vjetrom, imaju vise jezgri (koje nisu u sredini stupa), jos je netko s tobom tamo, tristo problema
Kako se meni pokazalo najbolje:
Ulazak moze kao na videu. Ako sam pametan/imao srece (ili oboje), okrenuo sam u pravu stranu i dizanje se samo pojacava. Ako nisam, 270 zavoj i opet sam tamo, samo sta nisam toliko efikasan. Nakon toga, necu cekati da prodjem max. dizanje nego cim dize 1-2m jace okrecem. Sljedeci krug produzim u tom smjeru i opet isto. Za dva kruga stigao sam relativno sigurno u jezgru od 4-5m (sto je kod nas prosjecan dobar stup). Cini mi se puno efikasnije nego proci kroz najjace, pa onda opet okreni, pa unutra, pa se glider razljulja, pa moras ponovo u zavoj... OK, trebao ti je krug manje, ali imao si i propadanja, kontrolni imput je zahtjevniji kod ponovnog ulaska...I tako nastavim dok ne postignem konstantno penjanje kroz cijeli krug. Ako nisam zadovoljan brzinom (po prethodnim stupovima, meteo-parametrima, drugim krilima, osjecaju i iskustvu, itd. mislim da bi trebao penjati bolje) pocnem sirit ravnomjerno krug. Sad, ili cu negdje ispast pa se pomaknut suprotno, ili cu nabost jace dizanje pa super. Ako sam na 4 strane nasao samo slabije, to je to, ili se pomirim s tim pa ponovno stegnem krug ili idem trazit dalje...
Video zapravo i nije tako los, samo mi se cini lose rasclanjen.
p,
D.