gprelac je napisao/la:
:morning:
Franco dragi prijatelju glavno da si ti ok i da ti jajca nisu morali amputirati ki si tak dugo visil na njima (čelična muda

) Sad bi moj prijatelj Branko reko: "A u pm a boli to letenje -svako malo pa boli", al Toni voli reć da hebeš sex ako ne boli pa sad ... A kaj znači par modrica nama mazohistima
Nego sad kad imaš vremena za analizu daj napisi koju o uzročno-posljedičnom tijeku stvari nemilog događaja
lp
Cccc... nema tu puno priče, barem ne pametne.
Start na Ambrožu, drugi let toga dana(prije pola sata pakirao pažljivo krilo),vjetar bočni i na samom startu slab.
Prekontroliram špagice kao i svaki puta i sve mi se čini u redu, zbog slabog vjetra ne mogu dići krilo da ga prekontroliram u zraku.
Gužva je na startu, a stalno pristižu novi piloti, žurim se maknuti, dižem krilo leđno, ali mi se zbog bočnog vjetra krilo zanosi u lijevo, pa stoga više pažnje posvećujem kontriranju nego stanju špagica.
Uglavnom, previđam jedno solidno zavezanu mašnu na lijevoj strani. U trenutku polijetanja čujem dreku iza sebe:" Čvor, čvor!!!", ali već je kasno, guzica je u zraku.
Vuče me jako lijevo, što nagibom tijela, što desnom komandom, a najviše srećom izbjegavam jednu jelu na startu i nad šumom sam. Vuče me jako ulijevo i ne uspijevam dovoljno kontrati s desnom, jer se bojim da ne stoliram krilo, odmah mi je jasno da je čvor nerazriješiv i odustajem od daljnjeg otpetljavanja.
Ipak uspijevam koliko toliko slijediti padinu, ali onda termika počinje svoj ples. Dizanja su bila na sve strane, a prvi let smo svi kompletno iscurili.
Jedno dizanje me malo okrenulo od padine, pa se odlućujem za uši, jer tako anuliram i čvor i dizanje.
Potpuno mi je jasno da će krilo skrenuti lijevo kada pustim desnu komandu, ali mislim treba mi sekunda da dohvatim špagice na A liniji. Sekunda je očito bila previše jer krilo iste sekunde skreče u strmu spiralu i ja s potegnutim ušima, niz vjetar u spirali ulijećem u naručje bukve.
Da je to film pa da možeš malo premotavati, možda sam i mogao nešto pametnije smisliti, ako ništa drugo kontrolirano se spustiti na drvo, ali sve skupa, cijeli let je trajao možda kakvih 20-30 sekundi i tu jednostavno nemaš vremena za neke dublje analize.
Činjenica je da svaki pilot s vremenom uđe u jednu rutinu i postane presiguran, pa tako i ja, zato se nemojte čuditi ako me ubuduće vidite na startu kako protresam i provjeravam svaku špagicu 8 puta.