Board Index » Letenje » Općenito
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Ja sam bio pičkica pa sam pobiga na zemlju :-D

Zadnjih miseci vrime u Dalmaciji je dosta nestabilno pa me često muči isti problem, poletit ili ne, sletit ili ne... Kad se stvara baš neki veliki CB nema dileme, ali šta kad razvoj nije toliko velik, a opet nije ni mali, di je granica??
Pošto rijetko idem po drugim letilištima i najčešće sam u istom letačkom društvu htio bi čut i druga mišljenja. Pa evo recimo da je jedan ovakav isprid vas (iznad Hrvaca) i još par njih iznad Peruče, šta bi učinili?

slika

slika

slika

Jure je napisao/la:

Zadnjih miseci vrime u Dalmaciji je dosta nestabilno pa me često muči isti problem, poletit ili ne, sletit ili ne... Kad se stvara baš neki veliki CB nema dileme, ali šta kad razvoj nije toliko velik, a opet nije ni mali, di je granica??
Pošto rijetko idem po drugim letilištima i najčešće sam u istom letačkom društvu htio bi čut i druga mišljenja. Pa evo recimo da je jedan ovakav isprid vas (iznad Hrvaca) i još par njih iznad Peruče, šta bi učinili?

Ja bih osobno isto bio "pičkica", čak i za manje od toga. Bolje taj scenarij nego da me kao hladnog "junačinu" spremaju pod zemlju. :amen:

Jure je napisao/la:

Bok Jure,
dobro pitanje. I ja se isto cesto pitam; i smatram da je najbolje konzultirati se sa odredjenim suletacima (za koje smatras da su normalne i odgovorne osobe - u letenju, kao i na cesti, ima svakakvih ljudi) o tome kako oni vide oblake i razvoj. Ja tokom leta pratim razvoj: ako mi se i cini da se oblak ili opcenito, jaca nestabilnost, priblizava meni ili zatvara, picim dolje. Ovaj, npr. https://picasaweb.google.com/103715303631536890306/111101_Figueroles#5670471470129268322 mi se cinio daleko; i citav dan se "hranio" iz istog "izvora", pa sam ga samo nadgledala u letu.

Iz iskustva: ako imalo sumnjas; bolje bit pickica i na zemlji neg u dizanju od 11m/s, u oblaku i imat srece izvadit se iz toga full stallom. Priroda je uvijek jaca od tebe. Ove godine, barem u Spanjolskoj, se malo i lose leti(lo) i naravno da smo svi ludi. Al trebamo imati na umu da zelimo letiti sutra i narednih godina...
U letenju treba uzivati :) Sretno i pozdrav!
Jasna

Po mom iskustvu, koje nije preveliko, ovakvi visoki uski nisu toliko loši, letio sam par puta po takvima i bilo je ok. No, to sve ovisi o puno faktora. Uz same meteo preduvjete bitan je i teren. Ako si u zadnjih mjesec dana pratio onda znaš koliko puta se ovakav pretvorio u nešto neletivo i opasno, a koliko puta nije.

Generalno, CB će prije nastati kad postoji neka inverzija na visini koja nije prevelika, a koju će nagomilavanje toplog zraka na kraju probiti i sa sobom povući lavinu. Dobar preduvjet za CB je da zapravo nema puno oblaka (suši zrak), ali ih ipak ima. To je znak da samo najjače termike probijaju, da vlažnosti ima ipak dovoljno za oblake, da većina termike zapravo udara u plafon inverzije i da je potrebna samo jača termika i mala promjena vlažnosti ili slabljenje inverzije (dolazak hladnijeg zraka po visini) da bi oblaci ipak nastali. Nestanak inverzije nakon dugog gomilanja topline ispod nje idealan je preduvjet za CB.

Dakle, u svjetlu gore rečenog, ako tih visokih oblaka kao na slici ima više uokolo znači da:
- nema značajne inverzije (svaka malo jača termika je probija) pa ni njezin eventualni potpun nestanak neće imati tako dramatičan efekt
- topli zrak ima dovoljno oduška bježanjem u visine kroz te visoke termike pa nema nagomilavanja toplog zraka
Ako takvih oblaka ima tek par onda se da zaključiti da:
- trenutno ne postoji dovoljno nagomilanog toplog zraka da bi probijanje jedne jače termike uzrokovalo lavinu
- inače postoje uvjeti za cb (oblak raste visoko nakon inverzije)
- sve ovisi o tome kako će se mijenjati uvjeti na visini inverzije

Također, ako je oblak ovako visok i uzak i nije jako nagnut to znači da nema jakog vjetra po visini - on također pogoduje nastanku CB-a jer dodatno vuče zrak koji je probio termiku i olakšava onom ispod da se penje, jačajući termiku i njen lavinski efekt...

To je ipak sve relativno. Nestanak inverzije može biti zaista nagao (jači vjetar po visini) i onda su efekti veći i uz malu inverziju.

Ovo gore naravno vrijedi za uvjete bez neke dolazeće hladne fronte koja će 'nasilu' stvorit CB-ove po čitavom svom rubu.

S tim je kao i sa svim ostalim u PG-u i drugdje. 90% puta ćeš proći lišo, a onda će se poklopiti par stvari i.... Risk management i te spike. Ako želiš biti siguran onda je najbolje po nestabilnom ne letjeti uopće. S druge strane, i CB se može preživjeti, može se često i pobjeći, često bude samo kongestus, itd...
Na nekim terenima nemaš ni puno smjerova za bježanje - to isto treba uzeti u obzir (govorim više o bježanju s gubljenjem visine da bi se sletilo, nego o bježanju izvan puta CB-a za nastavak letenja)

Iskreno, ovaj tvoj oblak na slici mi ne ulijeva preveliki strah, no morao bi vidjeti cijelu scenu...

Jure je napisao/la:

Ja ne bih bio pičkica i ne bih pobiga, već bih ostao tamo gdje jesam, tj. na hladnoj pivi i pod nekim hrastom/orahom/smokvom ...

Mislim da je to bilo ljeta gospodnjeg 2000 ili 2001 godine, isti ovakav šta ga je Jure slika je bio negdi poviš Peruće,nas tri na startu i dolazi Tone Svoljšak i mi ga pitamo za taj oblak on kaže to je vredu i on odleti ova dvojica odlete za njim, e onda sam gleda rodeo i kako ljudi u 2 minute nauče spiralu i B stal i sve ostale pizdarije da spase glavu...ja pičkica osta na startu :respekt:

Jure je napisao/la:
, šta bi učinili?

Pljunuo u sake, zalizo intimnu frizuru, pa dole. Prije 2 dana bio u slicnoj situaciji. Vranic dobro kaze, samo je pitanje imas li kud pobjec. Mene na slikama zapravo "brine" kako izgleda nebo iza desnog ruba fotki...

p,
D.

Dok sam još bio na startu situacija je bila ovakva, dvojici poljaka koji su bili u zraku, iznad sletišta, se nije sviđa razvoj iznad Peruče pa su povlačenjem ušiju pokušavali sletit.
Na nekih 500m livo od njih jedan slovenac je vrtio stup, e sad moje je razmišljanje bilo; poljaci su pičkice, slovenac zna šta radi, ovi kumulusi livo izgledaju ok, ić ću prema Kamešnici i negine mi bar 20km :crazy:
Nakon šta sam poletija odma me počelo dizat, i to lipa ugodna dizanja, a ne drmavo ka šta je bilo zadnjih par miseci. Nakon par minuta i slovenac je povuka uši i da mi mislit, jer mi se još uvik činilo sve ok. Ja uopće nisam vrtio nego samo jedrio u smjeru SE i lagano penja, za probu sam povuka uši i vidija da i s njima lagano penjem.
Stvar koja me je najviše zbunjivala je to šta mi se činilo da sve diže, a ne samo ispod ovih kumulusa. Znači nije bilo definiranih stupova nego je sve išlo manje-više gore.
Logika mi je govorila da su ta dizanja povezana s kumulusima iznad mene, a ne s tim koji se razvija u polju, ali pošto uglavnom kad ima razvoja iznad polja onda ga ima i prema Kamešnici nisam htio riskirat da i ovo proradi pa sam iša na sljetanje.

livo
slika

desno (uživo je bilo zatvorenije nego šta se vidi na slici)
slika

mrcina u počinje rast
slika

Da, ovo desno ne miriše na dobro no, iako nisi rekao, pretpostavljam da na kraju nije bilo ništa posebno?

CB-ovi obično nastaju na istim mjestima i putuju po istim rutama (koje ne ovise puno o vjetru toga dana). Jednom mi je neki meteorolog objašnjavao da CB-ovi u Istri imaju 2-3 mjesta nastanka i dobro poznate putanje. Isto se zna i za okolicu Zagreba. Na žalost, potpuno sam zaboravio detalje... Ti bi Jure to mogao znati (ili saznati) za tvoje područje. Gdje kod vas u okolici najčešće nastaju CB-i i kojim putem obično idu? To je jako korisna informacija, zlu ne trebalo. Nekad se stvari brzo slože nakon polijetanja i ako si na 3 soma odluka kamo ćeš bježat skidat visinu može biti krucijalna...

Ja ću pokušati naći podatke o poznatim putanjama CB-ova...

bio je u nekom letećem cirkusu članak o istarskim kumulonimbusima...

CloudWalker je napisao/la:
Da, ovo desno ne miriše na dobro no, iako nisi rekao, pretpostavljam da na kraju nije bilo ništa posebno?

baš niša posebno, samo sam uši drža do tri metra iznad zemlje inače bi me dizalo kad bi ih pustija.
Najviše me zanimalo di drugi povlače granicu, i jesam li najveća pičkica :-D
btw. tvoj prvi post mi je pojasnija neke stvari bolje od svega šta sam dosad pročita :good:

U Makedoniji smo normalno letili, a sve oko nas puno CB-ova i povremeno je grmilo... evo kako je to izgledalo...

slika

Slika Sjevernog neba, prema Peruči, od starta na Gredi i južnog, prema Kamešnici su potpuno drugačije situacije, ali dio istog meteo sklopa. Nestabilnosti je očito bilo, bilo je i vlage, a neki lagani NE vjetar po visini (vidi se zakošenost oblaka) je pomagao vertikalnom razvoju. Uz to, ako je sve dizalo, ne treba puno svojiti da bi moglo biti belaja. Inače, na tom terenu je potez nastajanja CB-a na ruti Dinara - Svilaja, uz NE vjetar, koji je i najčešći. Prije Dinare, s bosanske strane je sjeverni dio Livanjskog polja i dolina Bosanskog Grahova, i te kotline omeđene visokim brdima su izvrstan akumulator energije. A onda pogodni meteo uvjeti i lepet leptirovih krila učine okidač.

Ja bih u ovoj situaciji, ovisno o jačini i području dizanja, nastavio letiti prema jugu. Nebo se čini vedro i posuto kumulusima, a ako je tako dobro dizalo, onda speed i juriš. Dobra je situacija da je sjeverni dio neba pregledan i da se ti kongestusi mogu lijepo pratiti. Sredina polja uz Cetinu je najsigurnije mjesto za bijeg. Nikako ne bih volio biti na visokom terenu, jer je, osim što će najprije generirati jače dizanje, nepreglednije i nezgodnije za prinudno slijetanje , a na brdu uglavnom pojačava (kanalizira neki vjetar zbog kompresije). Opet, odluka je na pilotu. Letenje na rubu fronte jakog vertikalnog dizanja može biti produktivno, ali i pogubno. Nikako Jure da napišeš, da li su se na kraju ti oblaci pretvorili u belaj kumuluse ili ne. Pretpostavljam, zato što se propitkuješ i što si pokrenuo temu na forumu, da situacija nije eskalirala. Volim jači vertialni razvoj istočno do Ivančice prema Kalniku, Međimurju i Podravini. Situacija se lako prati. Istarski su mi više-manje poznati: Ćičarijski, Pazinski i onaj na Učki koji uglavnom prijeđe na kvarnersku stranu. Pazinski završi preko Ćepić Polja. Ćićski mazne po Buzetu i ide najdalje do Motovuna. Ne bih volio naći se u belaj situaciji nad Likom, Žumberkom i Dinarom/Svilajom.

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap