Board Index » Letenje » Općenito
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Dragi Airie,

Imam jednu zamolbu za tebe i ne libim je se iznijeti javno iako to stavlja određeni teret na tvoja leđa... ali mislim da ti neće biti teško.

Da ne bude skroz sve "crno", Državno prvenstvo Hrvatske i Slovenije 2012 pamtiti ću ipak po nečemu što spada u highlight-e samog prvenstva i što me me fasciniralo iz prve ruke. To je svakako način na koji ti Airie vladaš sa krilom. Znam da su na tvojim ramenima godine iskustva iz Australije, a sa druge strane neke se stvari postižu samo vježbom i praktičnom primjenom.
Ja sam takozvani vikend-letač i iz tog razloga nikad neću doseći neke vještine do kojih aktivniji letači dolaze kroz samu satnicu koju provedu na letjelištima.
No dva su bitna eleneta letenja: poljetanje i slijetanje. Ono čime sam ostao fasciniran je način na koji ti, kirurškom preciznošću, poljećeš na jakom vjetru. Ako se ne varam bilo ga je i preko 11m/s, što tebi nije ama baš nimalo smetalo. Za mene limiti koje toleriraam na startu su do 5 m/s, eventualno do 7 m/s ali tada se više ne osjećam opušteno. Gledao sam te kako polijećeš na vjetru na kojem nitko nije ni pomišljao da vadi opremu iz ruksaka. Poslije si meni i Grishi pokazao princip kao se to radi i ja sam se totalno zarekao da prvom prilikom odem to vježbati. Prvo na zemlji, a onda ne nekom velikom i prostranom stratu.
Nebrojeno puta sam potrošio vikend da odem na neko letjelište i onda se vraćao kući k'o pokisla kokoš jer me je potjerao malo jači vjetar u koji se nisam usudio startati.
Iz tog razloga te molim da malo detaljnije opišeš tehniku (ili tehnike) koje koristiš u takvim uvjetima. Naravno da teorija nema vrijednost, ako je ne primjenimo u parksi.
Naravno, jedno od podpitanja je i utjecaj klase krila na mogućnost poljetanja po određenoj jačini vjetra. Ti si na EN-D, a ja letim na EN-C. Koliko i taj element ima utjecaja na ispravnu procjenu poletjeti ili ne poletjeti.

Unaprijed ti zahvaljujem i plaćam :beer:
Zoran Štetić-Šteta
aka Red Baron

Ekola, dao sam prijedlog da napravimo kao neke vrste radionicu, pa da se iz prve ruke dobije znanje kako se može sigurno poletit u jakom vijetru.
Dobro si rekao da treba prakse. Al na žalost puno pilota u vezi sa startanjem ostane kod toga šta su naučili od svog instruktora. Ja nikad nisam prestao usavršavat svoje letenje i skoro svejedno mi je s kojom rukom držim A gurtne (za razliku od većine pilota koja uvijek starta sa istom rukom gore i okreće se uvijek u istu stranu), šta je ponekad jako važno - npr ako ima malo mijesta za poletanje i vijetar je sa lijeve strane, onda je bolje da A linije držimo u lijevoj ruci... ako je vijetar sa desne, bolje je da su A gurtne u desnoj. Zašto? Jer nas vijetar gura u jednom smijeru i brže se okrenemo sa vijetrom nego u vijetar. To je samo jedna od stvari... a ima ih puno. I poradit ćemo na njima na radionici.

Pozz,
Airie

Soory!
Malo cu se uplest u raspravu ako smijem!
Najveci problem je sto vecina pilota NE-vjezba start u razlicitim uvjetima i na razlicitim mjestima,
jer to su kao naucili i sto bi sad trckaro po nasipu kad "znam letjeti" !
I nije neophodno nauciti Sve tehnike poletanja nego samo neke al ih usavrsiti sto je vise moguce!
Npr.koliko vas je probalo dic krilo na ravnom kad puse 2m leđa ili na jaaakii vjetar kad te razvlaci 10-20 m po livadi,
e pa onda nebi dosli na start s upitnikom u glavi dal mogu tu i sad odstartat i idejom "idem probat"!
I velike probleme sam vidio kad Brdski piloti dodu na Ravnu povrsinu i na Slep i obratno nesto manje!
To je samo moje misljene iz skromnog iskustva i promatranja drugih kako polecu sa Srecom najcesce uspjesno!
lp Kristijan

Neki dan, kad sam dostopirao natrag iz slovenije nakon letenja, Branko iz Buzeta me vozi do starta kadi mi je auto i pričamo baš o tome, kako je on naučio startat na određeni način i ostalo je na tome. Kaže da je probao par puta nešto eksperimentirat na startu al da nije išlo... onda mu spomenem mogućnost da dođe na tečaj i kaže mi u smijehu da se gubim... da je vidio kako sam u snažnom vijetru startao i da će opet malo probat sam... al ne na nekoj livadi, jer svejedno želi letit a ne groundhendlat! :dash: Ja to ne kapim!!!

Startanje se uči na livadi a ne na startu. Na startu se starta. I ako želite sebi dobro, učite od nekog ko zna šta radi. Nemojte eksperimentirat u snažnom vijetru ni na livadi. Puno ljudi se povrijedilo, neki čak poginuli na taj način.

Ako me neko pita da mu pokažem tehnike, napravit ču to rado i sa jednim samcatim pilotom, ali nemam vrijemena da jedan po jedan to radim. Radije bih da se dogovori 5 do 10 ljudi i da se nađemo neki dan pa onda to prenesite dalje ostalima.

Pozz,
Airie

Sasha,Samo ti najavi kada misliš održati taj tečaj ili kako se to još bolje izražavaš radionicu.
Možda bi admin mogao staviti malu anketu sa dva odgovora "da" i "ne". Ma čak je i samo jedan dovoljan tipa "zainteresiran sam za radionicu vježbanja naprednih tehnika poletanja" staviš kvačicu i dec it.
Admine? Može?
Ja sam definitivno "za"

Red Baron je napisao/la:
Sasha,Samo ti najavi kada misliš održati taj tečaj ili kako se to još bolje izražavaš radionicu.
Možda bi admin mogao staviti malu anketu sa dva odgovora "da" i "ne". Ma čak je i samo jedan dovoljan tipa "zainteresiran sam za radionicu vježbanja naprednih tehnika poletanja" staviš kvačicu i dec it.
Admine? Može?
Ja sam definitivno "za"

Sorry, ali ne znam ima li to smisla. Čovjeku je vjerojatno malo bitno koliko je ljudi okvirno zainteresirano za takvu stvar napraviti u nekom trenutku koji će njima pasati. Bitnije je da mu se ljudi direktno jave i da se dogovori konkretni termin u kojem svi mogu doći.

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap