Dragi Airie,
Imam jednu zamolbu za tebe i ne libim je se iznijeti javno iako to stavlja određeni teret na tvoja leđa... ali mislim da ti neće biti teško.
Da ne bude skroz sve "crno", Državno prvenstvo Hrvatske i Slovenije 2012 pamtiti ću ipak po nečemu što spada u highlight-e samog prvenstva i što me me fasciniralo iz prve ruke. To je svakako način na koji ti Airie vladaš sa krilom. Znam da su na tvojim ramenima godine iskustva iz Australije, a sa druge strane neke se stvari postižu samo vježbom i praktičnom primjenom.
Ja sam takozvani vikend-letač i iz tog razloga nikad neću doseći neke vještine do kojih aktivniji letači dolaze kroz samu satnicu koju provedu na letjelištima.
No dva su bitna eleneta letenja: poljetanje i slijetanje. Ono čime sam ostao fasciniran je način na koji ti, kirurškom preciznošću, poljećeš na jakom vjetru. Ako se ne varam bilo ga je i preko 11m/s, što tebi nije ama baš nimalo smetalo. Za mene limiti koje toleriraam na startu su do 5 m/s, eventualno do 7 m/s ali tada se više ne osjećam opušteno. Gledao sam te kako polijećeš na vjetru na kojem nitko nije ni pomišljao da vadi opremu iz ruksaka. Poslije si meni i Grishi pokazao princip kao se to radi i ja sam se totalno zarekao da prvom prilikom odem to vježbati. Prvo na zemlji, a onda ne nekom velikom i prostranom stratu.
Nebrojeno puta sam potrošio vikend da odem na neko letjelište i onda se vraćao kući k'o pokisla kokoš jer me je potjerao malo jači vjetar u koji se nisam usudio startati.
Iz tog razloga te molim da malo detaljnije opišeš tehniku (ili tehnike) koje koristiš u takvim uvjetima. Naravno da teorija nema vrijednost, ako je ne primjenimo u parksi.
Naravno, jedno od podpitanja je i utjecaj klase krila na mogućnost poljetanja po određenoj jačini vjetra. Ti si na EN-D, a ja letim na EN-C. Koliko i taj element ima utjecaja na ispravnu procjenu poletjeti ili ne poletjeti.
Unaprijed ti zahvaljujem i plaćam
Zoran Štetić-Šteta
aka Red Baron