Nikola Kuzmić me na FB pitao šta su to zone kompresije kad je gledao fotku specifike letenja na Motovunu pa sam mislio da ak on ne zna možda bi odgovor bio koristan još kome... Pa eto:
"Zone kompresije ti se pojavljivaju na vrhovima brda, sedla, uvala i grebena. Imas masu zraka koja dolazi prema brdu i pocne se dizati uz brdo. Na samom vrhu sva ta masa dižućeg zraka susreće se sa zrakom koji slobodno struji horizontalno sa zemljom u slojevima iznad brda. Dižući zrak se tako u toj zoni kompresije komprimirai istovremeno ubrzava. Ako su brzine vjetra na granici letivog, u zoni kompresije bit će preko te granice. Uz to u zoni kompresije dizanja su minimalna u odnosu na brzinu strujanja zraka i to je taj trenutak kad te zrak jednostavno gurne iza brda. Dovoljno razumljivo? "
Nik01
Pitao sam zato jer nikad nisam čuo za taj naziv, pa sam mislio da nešto propuštam. Ja oduvjek te zone kompresije nazivam Venturijem, odnosno Venturijevim efektom.
Uglavnom, tko pita ne skita, pa bolje da se takve stvari razjasne.
Airie
A ja mislio da se terminus venturi koristi samo na engleskom jeziku... Hehehe. I meni je drago sto smo to rascistili.
Box
Airie je napisao/la:
A ja mislio da se terminus venturi koristi samo na engleskom jeziku... Hehehe. I meni je drago sto smo to rascistili.
A NE, NISTE!
Ovdje je već bila ta rasprava i za to je zaslužan velikim (ako ne i potpunim) dijelom Bernoulli. Da bi pomirili duhove efekt se u HR od tada zove Vernulijev ili Venturilijev efekt!
Copyright 2008 - Powered By phpbb Broadcasting World Wap