Malo je nezgodno kad postaviš pitanje za 'XC profesore'...
Ne bih se baš nazvao 'profesorom', ali ne smeta (a znam par njih kojima sigurno isto neće smetati...

) no možda ima netko s korisnim informacijama koji se neće usuditi...
Enivej, ja isto volim letit ravno i nadati se da će bunar brzo prestati no pročitao sam (i posvjedočio par puta uživo na tekmama) kako postoje linije dizanja i linije spuštanja, i one jesu orijentirane niz vjetar paralelno s kumulostradama (iako kumulusa i ne mora biti da bi linije postojale). Ne govorim o konvergencijama nego baš o uzorku u kojem se termike slažu. Kada su uvjeti optimalni i ima puno kumulusa onda nam kumulostrade vizualno pokazuju taj uzorak.
Dakle, trebalo bi (obzirom da se vjerojatno radi o danu kad nema kumulostrada da ti pokažu) skrenuti pod kutom od 90. Malo izgubljenog vremena je nebitno za dugi XC let.
Ono što zbunjuje u ovom slučaju, a generalno u našem sportu je da za ništa nema strogih pravila. Sve što vrijedi, vrijedi za nekakvu glavninu slučajeva koja ide od 90% pa do 60%. Da, termike se uglavnom nalaze u linijama niz vjetar no to ne znači da na toj liniji nećete naići ponekad i na veliko propadanje. Te linije isto nisu ravne, jer vjetar mijenja smjer, a lokalna geografija muti stvari - kako bi inače čovjek koji izađe iz termike i nastavi niz vjetar završio na liniji propadanja kako Ratko opisuje?
U svakom slučaju, linije postoje, i u većini slučajeva treba ih koristiti/izbjegavati. Naravno, linije se pojavljuju ako ima dovoljno vjetra, što je vjetar jači i one su izraženije i pravilnije.
Evo jedan citat koji objašnjava da bi linije trebale biti izraženije kada ima oblaka zbog sjena koje potenciraju razliku temperatura:
Citat:
As the line of thermals and clouds forms the convection along the line is enhanced by lines of sink along each side. The line of shadows the clouds cast on the ground increases the temperature differential on the surface along corresponding lines. This leads to large areas of parallel cloud streets, especially where the surface disruptions are minor; the streets usually have some curvature which illustrates the large scale flow of the airmass. The areas between cloud streets are areas of strong sink, and often only gliders with exceptional performance can fly from one street to another. "Streets" can be present where thermals are produced but that are too dry for clouds to form - "blue thermals" - but without the visual cues such streets are extrememly difficult to detect and exploit.
Nakon ovoga mi se još više ne uklapa savjet koji sam često znao pročitati: ako je sljedeći oblak na tvojoj liniji puno dalje od onog na liniji sa strane onda se isplati promijeniti liniju. Vjerojatno je to rezultat prepisivanja iz jedriličarskih priručnika - dosta stvari koje vrijede za jedrilice (i možda za zmajeve) uopće ne vrijede za paraglidere.