Board Index » Letenje » Općenito
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Evo mene nešto zanima. Postoji li službeni državni rekord u preletu? Svi znamo za Jožinih 300+ u Brazilu i Damirovih 150- s Ivančice, ali je li išta od toga igdje navedeno kao službeni državni rekord? Ako nije, postoji li uopće negdje naveden najdulji regularni (legalni) prelet pa makar 60-70 km -pretpostavljam da se to u Istri moglo odletit bez kršenja bilo čega. Pitanje se odnosi na prelet od točke A do točke B, a ostaju i druge discipline npr. prelet s povratkom, najavljeni prelet, FAI trokut, tandem i još kajtijaznam.

Pretpostavljam da mi još nemamo službeno priznat najbolji rezultat u PG preletu, prvenstveno zbog toga što legalno zapravo nigdje osim u Istri i ne možeš krenuti u jači prelet -možda u Slavoniji, ne znam...Postoje li težnje ili bar interes da se to promijeni -tu bi Ratko nešto mogao znati?

Još nešto. Znamo koji je uvjet za sudjelovanje na HR OLCu, tj. poletište mora biti u Hrvatskoj. Kakva je situacija kod priznavanja državnog rekorda, tj. što vi mislite kako bi trebalo biti (recimo da se u međuvremenu G sloj digne 2000 metara :wink: )?

a) Poletište mora biti u RH
b) Poletište i sletište moraju biti u RH ali ne i cijeli let
c) Cijeli let mora biti izveden unutar granica RH
d) Let može biti izveden bilo gdje na kugli zemaljskoj, bitno je da je pilot državljanin RH (što se podrazumijeva i pod a,b,c)
e) Nešto četvrto...

Pri nedavnoj raspravi nakon par pifi ja sam jako zastupao tezu da uvjet mora biti pod c. To naravno ne znači da smatram da je let od 60km s Ivke do Samobora vrijedniji ili bolji od 61km s RGJ u Mađarsku. Nakon rasprave skloniji sam tome da su potrebne dvije kategorije, jedna koja bi odgovarala uvjetima pod d i jedna uvjetima pod c.

Što vi mislite?

Moje je mišljenje da državni rekord u preletu mora istovremeno reflektirati i sposobnost pilota i mogućnosti koje pruža sam teritorij države. Zato bi to bila opcija C.
Ako se pak govori o državnom rekorderu u preletu onda bi bila prirodnija opcija D.

A na gore opisani način imamo i dva rekordera... :smile:

Da li netko zna kako je to riješeno vani( Njemačka, Austrija, Francuska itd), odnosno u zemljama u kojima je pg od samih početaka?
Moj odgovor za nacionalni rekord bi bio let unutar granica države; C, a osobni rekord može biti bilo što od navedenog, naravno da bi i drugi odgovori bili skroz u redu.

Unutar granica države je pomalo ograničavajuće, onda ne možeš uspoređivat države jer će veće države imat u principu veće rekorde. Slovenski rekord će npr. bit beznačajan :) Mislim kao kategorija je ok, al slovenskim rekordom bi prije smatro najdulji prelet nekog Slovenca nego prelet bilo koga u granicama Slovenije.

U svakom slučaju ok su 2 kategorije i 2 rekord(er)a.

Meni se cini da zapravo to i nije toliko bitno, za koju se opciju odlucimo, koliko je bitno da se za neku odlucimo. Tako da svi znaju koliko je igraliste i gdje je aut-linija. Tako i tako ce s vremenom odredjena kategorija zasluzit neki "ugled" pa biti cjenjenija, time atraktivnija i sve sto to dalje nosi - kao svojevremeno neke kategorije FAI rekorda koje danas ne postoje jer ih javnost nije prihvatila a evo u drugima ljudi zrtvuju ustedjevine da bi isli u Afriku. Evo posla za Komisiju (jebote zvuci ko da pricam o mafiji...)

p,
D.

Moje misljenje je otprilike kao i Zacovo.
Podjelio bih u dvije grupe...

Rekord Drazavnog pilota, sto se odnosi na D.
Drzavni rekord, koji se odnosi na C.

Svakako bi zadrzao pravilo da i start i sletiste moraju biti u Hrvatskoj. Ne omalovazavam letove van domovine, ali moramo nekako zakomplicirati.

Isto je pitanje bodovanja... Dali koristiti OLC ili, kao Vedran (sto stvar cini vrlo interesantnom, ali nekako eliminira trokute sto nije u redu), uzeti sestar od A do B i to ti je distanca. Ili pak nesto trece...

Jos kad bi se neke prelazne zastavice izmislile ;) Ono ko u osnovnoj skoli...

LP!

zboskovi je napisao/la:
Svakako bi zadrzao pravilo da i start i sletiste moraju biti u Hrvatskoj. Ne omalovazavam letove van domovine, ali moramo nekako zakomplicirati.

Cijeli let isto (ne smiješ izlazit van iz .hr)?

Ono, kad već kompliciramo da dodam i ja malo :)

Pa bar je to jednostavno..!?

Isto ko što se ima više vrsta preleta, tj. rekorda (PP, povratak, trokut), tak treba bit i više vrsta rvackih rekorda. Pravi originalni= start i slet. u HR, 'open_hr' = start u HR, 'world_hr'= start po svuda. Pa onda sve permutacije toga i ravne linije, olc (noge po min 10km), s povratkom, obicni trokut, FAI trokut, pa brzinski, pa prosjecan visina.. pa blabla..bla.. Uglavnom ima se još dosta toga tu za odletit, a i zapit ;))

LP

Zanimljiva i nezgodna tema. Kolega Biondic je osoba koja ce mozda reci nesto vise na ovu temu, jer je Damir u Komisiji za parajedrenje zaduzen za podrucje natjecanja u preletima u koje spada i ova tema. Dok se Damir ne javi, kratki info s moje strane. Svaki ozbiljniji prelet u HR sa sobom nosi krsenje nekog zakona, pravilnika ili ne znam cega. Preleti unutar HR koji su pravno gledano cisti, su u smislu rekorda zanemarivi. Svaki prelet preko drzavne granice je prekrsaj. Zbog toga je tesko/nemoguce/nema smisla pratiti sluzbene HR rekorde, jer rijec sluzbeno podrazumijeva da je prelet u potpunosti legalan i u skladu sa zakonom. Zbog navedenog problema prije nekoliko godina je i ugaseno sluzbeno natjecanje u preletima - XC prvenstvo.

XC prvenstvo se ugasilo, ali zato se pojavio (popularan) CroXC, pa se stvari u principu bas i nisu previse promjenile, jer duh toga natjecanja i dalje zivi. Iako CroXC nije sluzbeno natjecanje, vecina pilota ga je prihvatila i prijavljuje letove na vlastitu odgovornost. Slicno, cudi me da netko vec ne pratiti CroXC rekorde koji nikad nece moci biti sluzbeni zbog gore navedenog problema.

U ovoj izjavi duzan sam ograditi se na nacin da netko ne shvati da direktno ili indirektno pozivam ili sugeriram letenje pri kojem se krse zakoni. To ostavljam svakom pilotu na vlastitu savjest. Netko bi rekao: Tko je bez grijeha, nek baci kamen prvi. Svi smo mi od krvi i mesa.

Pozdrav,
R.

Znam da je druga tema ali je slična...
Mislim da niti jedno naše državno i održana FAI natjecanja u preletima nisu po slovu zakona, zbog registracije krila, zbog prijave popisa natjecatelja itd .. ili se varam.
Ako se ne varam onda nikada nismo imali niti sada nemamo niti repku, niti državnog prvaka.

Upravo tako!

Mislim da je Ratko naveo riječ "službeno" u drugom kontekstu. Naravno da neće jedan HZS nagraditi pilota za prelet u kojem je prešao ilegalno dvije granice.
Ipak, mnogi "službeno" doživljavaju na način da je dovoljno da je negdje objavljeno. Meni osobno nebi trebala potvrda toga u vidu neke medalje (iako bi mi, kao i svakome, bilo drago). Dovoljno mi je da to znaju kolege piloti, a kad me ne bude onda me fakat boli ona ucrvana stvar tko će pamtiti neki moj rekord.
Ozbiljnije:
Žao mi je što nema nekog u Državi kome je to bitno, pa da se makar i oni potpuno zakoniti mali preleti negdje ne objavljuju Službeno. Kad već mogu dijeliti nagrade za nezakonita natjecanja na nezakonitoj opremi na nezakonitoj visini i kao službeno glasilo korisiti news grupu, a ne službene dopise ili svoje stranice onda mogu nagraditi i najdulji let u državi. Zaista ne vidim zašto bi se mislilo da time potiču kršenje zakona. Mislim da si nevin dok se ne dokaže suprotno, dakle, nije te ufatilo na djelu - prošla baka s kolačima. Tom analogijom potreban je predstavnik HZS-a, PG komisije ili netko od strane države tko će čekirati CROXC listu i prijavljivati pilote koji su prekršili zakon. Ako se nevaram cijela PG komisija čita gnjuze i naš portal, a neki i objavljuju svoje letove. Svačija je volja i želja upisati svoje pravo ime i prezime. No, ako su ovdje prisutni članovi izabrani od strane državnog tijela onda su valjda i dužni prijaviti nepoštivanje zakona. Ako me nitko ne prijavljuje onda znači da me i takav potiče na daljnje kršenje zakona. Svašta!!! Tako se možemo vrtjeti u krug zauvijek. Neću te nagraditi za najdulji let, ali zato neću ni reagirati ako stalno kršiš zakon. Pa koji ćeš mi qrac onda na prirezu?!?!
Digni brate mili na 9000 stopala svuda gdje ne gonjaju avioni i gotova stvar - jednostavno i efikasno. Bit će i preleta i zakona i reda. (jako je bitno da G sloj bude na 300 mAGL kod Donjeg Miholjca - pčkmtrn) Samo je za tako nešto potrebna dobra volja i netko treba raditi za plaću. No, možda se ubrzo i vlast promjeni, pa će nam biti do jaja.

Za početak je možda dobro da uz CRO XC poredak stoji i tabela sa rekordima (sa svim mogućim vrstama i permutacijama). Nema veze da li prekršen neki zakon ili je visinu dobio sa usisavanjem CB-a. Je_i ga, tamo je bio i preživio i neka mu ime stoji kraj toga (uz valjani track, naravno)
Dakle, naslov: DRŽAVNI REKORDER
- najdulji let: Marko Marković - 300 km (link na taj let)
- najdulji sa povratom: Nikola Nikolić - 250 km
- trokut, vaki naki ...
- najveća postignuta visina
- najdulji unutar granica
- najdulji u inozemsvu
- najveća brzina
- i štatijaznamkojisvejošne

A?

Box je napisao/la:
Za početak je možda dobro da uz CRO XC poredak stoji i tabela sa rekordima (sa svim mogućim vrstama i permutacijama). Nema veze da li prekršen neki zakon ili je visinu dobio sa usisavanjem CB-a. Je_i ga, tamo je bio i preživio i neka mu ime stoji kraj toga (uz valjani track, naravno)
Dakle, naslov: DRŽAVNI REKORDER
- najdulji let: Marko Marković - 300 km (link na taj let)
- najdulji sa povratom: Nikola Nikolić - 250 km
- trokut, vaki naki ...
- najveća postignuta visina
- najdulji unutar granica
- najdulji u inozemsvu
- najveća brzina
- i štatijaznamkojisvejošne

A?

Neloša ideja, tehnički izvediva ...

Box je napisao/la:
Digni brate mili na 9000 stopala svuda gdje ne gonjaju avioni i gotova stvar - jednostavno i efikasno. Bit će i preleta i zakona i reda. (jako je bitno da G sloj bude na 300 mAGL kod Donjeg Miholjca - pčkmtrn) Samo je za tako nešto potrebna dobra volja i netko treba raditi za plaću.

Živio govornik! :Bravo:

Box je napisao/la:
Ipak, mnogi "službeno" doživljavaju na način da je dovoljno da je negdje objavljeno. Meni osobno nebi trebala potvrda toga u vidu neke medalje (iako bi mi, kao i svakome, bilo drago). Dovoljno mi je da to znaju kolege piloti,

Slažem se i podržavam ideju objave liste rekorda. Pretpostavljam da je paragliding portal pravo mjesto za to ako Siniša zna kako će to tehnički izvesti.

Jedino je mali problem kako ćemo računati - OLC ili free distance budući da OLC uopće ne bilježi (bar ne prikazuje) tu brojku. Ja preferiram free distance, ali može i oboje.

Kako letenje po svim učenjima počinje od ujutro ja bih dodao sljedeče...

Ako nisi platio sve račune kojima je prošao dan dospiječa poništava ti se let...
Ako nisi pustio pješaka žureči na start, ne priznaje ti se let...
Normalno da to prati i sve ostala prometna i ina pravila koja podlježu prekršajima i kaznama...

Apropo poštivanja pravila, Lučkog i ostalog.
Ja sam se i potpisao ispod tracka za razliku od manjine, tako da svi mogu vidjet gdje i kad sam bio, kad ono iznad mene bar još jedno 1000m tri jedrilice i dva sportska avioncica nad samim Zagrebom i da bi stvar bila bolja probijaju oblake...

Zašto svevišnji HZS ne uglazbi nas u tu letačku zonu i elitu. Šta smo mi niža vrsta...

Huh opet ja... :dash:

Nego ja sam da se ovaj tip natjecanja organizira bas za inat... :evil:
Imacemo svi konspirativna imena kao nekada kada smo "rusili nevjernike"...

Sori na losoj vibri... :crazy: Ionako neznam sta pricam...

LP!

zboskovi je napisao/la:
Nego ja sam da se ovaj tip natjecanja organizira bas za inat... :evil:
Imacemo svi konspirativna imena kao nekada kada smo "rusili nevjernike"...

Toliko sam konspirativan da me ni murija ne prepoznaje. Svaki puta me traže i prometnu i dozvolu, pa tek kad pogledaju sliku onda me prepoznaju i kažu: "Gospodine Borovac..."
Najčešće ni neznaju šta sam napravio, pa me još i to pitaju: "... znate li što ste napravili?"
Kad im kažem da znam onda to znaju i oni, pa mi stisnu nekakvu kaznu.
Tom analogijom ako te pitaju da li si ti bio dana tog i tog na visini toj i toj, trebaš im reći da nisi jer da znaju da si bio to te nebi ni pitali.

BTW, ako se već nesmijem zvati Box neka moje konspirativno ime bude Šuker. (ne nogometaš).
iliti Šuker n.n.

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap