»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 18 lip, 2026 18:31.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: specifika letenja u Motovunu
PostPostano: uto 10 srp, 2012 9:18 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Motovunski start:
Orientacija: ZSZ
Visina 270m ASL
Širina: 20m
Dužina: 20m ljepog terena za startanje i nakon toga nizko žbunje u dužini 200m.
Naklon: strmo

Na start je stavljena mreža. To pomogne tome da se krila ne kače za trave al u isto vrijeme krila zbog toga klize pa je ponekad potrebna pomoć nekog, da krilo pridržava. Krilo je najbolje staviti na sam vrh starta, gdje je u dubini 2m po cjeloj širini starta napravljena ravnina.

Sa svih strana starta (osim iza, gdje su Motovunske zidine) raste drveće. To znači da u JZ i u SZ vjetru na startu imamo rotore. Također imamo rotore od drveća na samom dnu starta.
Brdo ima blago izražen greben koji se spušta od vrha brda na S strani desno od starta pa sve do doline. Uz taj greben dižu se termalni stubovi ali treba biti oprezan pošto greben isto tako stvara zonu kompresije.
Kad puše JZ treba startat više na S strani starta, znači na desnoj strani starta. Nakon starta, vjetar će nas gurati dalje u desno i prema zoni kompresije. Zonu kompresije treba izbjegnuti letenjem prema napred i u lijevo. Dobra strana Motovunskog brda je u tome, da ulaz u zonu kompresije sa desne strane brda (S strana) nije jako opasno jer možemo jednostavno okrenuti prema dolini Mirne gdje nas čeka ogromno sletište.

Kad puše SZ krilo treba stavit na lijevu stranu starta. Vjetar će nas gurati u lijevo (prema J). Jednostavno nastavimo letit ravno.

Start nije na samom vrhu brda i pošto je sa svih strana drveće na samom startu vjetar puše manje nego šta puše u zraku. Obično pilota dobiva snažno dizanje nakon 10 - 20 metri letenja nakon samog startanja.

Kad jednom u zraku, Motovunsko brdo proizvodi inenađujuće puno dizanja. Livade ispod stvaraju puno termike, isto tako parking na JZ strani.

Iznad trga Josipa Rässela obično ima dobrog dizanja pošto se kamenje ugrijava što stvara dodatno dizanje. Molim oprez kod letenja iznad samog Motovuna. Bolje ostati ispred samog grada i ne izazivati sreće vrtenjem stubova nizko iznad grada. Pošto livade ispred brda proizvode dobru termiku puno je bolje tražiti dizanja ispred brda nego iznad njega.

Oprez kod letenja iznad J strane brda. To je također zona kompresije osim da sa J strane nema jednostavnog izlaza iz zone kompresije. Ako se tu zaglavi, nema dobrih i bezopasnih mogućnosti za sletanje. Znači... ostanite ispred brda i ne zalazite duboko sa J strane brda.

Sletanje:
Dolina Mirne, pokraj Motovunskog mosta.
Možete sletiti bilo gdje. Mjesta ima za sletanje Boeinga, tako da nemojte previše pikirati na Motovunski most. Prije par dana imali smo jednog pilota koji je sletio baš na most. :spank: Ne trebam puno objašnjavati koliko je to opasno i koliko se to ne smije više dogoditi... Ima dovoljno mijesta, da se to ne treba desiti.
A desilo se zbog jednostavnog razloga... kod Motovunskog mosta također je zona kompresije. Tu se spajaju greben Motovunskog brda i Motovunska šuma, pa je vjetar ubrzan. Nemojte da vas to iznenadi i planirajte to kod sletanja. Nemojte raditi poslednjih zavoja na pristupu baš iznad mosta i iznad raskršća nego planirajte sletanje malo dalje prema Z. Malo hodanja (100m) još nikome nije štetilo.

Također treba uzeti u obzir cestu po kojoj auti voze dosta brzo. Cesta je par metara uzdignuta iznad livade za sletanje. Ima i par stubova i tabela uz cestu. Možete mirno sletiti na S strani ceste, gdje vas čeka ogromna livada.

Toliko za sada. Ako ima pitanja samo napred...

Za kraj (i za početak letenja) još samo to:
Prije poletanja molim da se letenje najavi na broj 0989228081 (Airie Sasha). Startnina je 20kn po osobi.

Dobrodošli. :friends:

Pozz,
Airie Sasha

12 Palac gore: : CW, Flying_man, Flyingbear, Franco, gburazer, Ivana, Jasna, Radovan, rudar, vedran_zgela, Zvoc, čule    
Vrh

Naslov: Re: specifika letenja u Motovunu
PostPostano: sri 11 srp, 2012 8:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Daj par fotki s opisanim detaljima za nas koji (još) nismo bili tamo. Slika govori više od 1000 riječi.
Inače :good:

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 11:16 
Offline     DHV 2

Član od: sub 10 lis, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 3406 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 105 / Palac dolje: : 1
:crazy: Airie sory zbog mosta, jednostavno mi se pruzila prilika za precizno slijetanje!!! :hi: ,

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 16:29 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 18:06
Dao Palac gore: : 126 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 442 / Palac dolje: : 0
Airie je napisao/la:
Motovunski start:
Startnina je 20kn po osobi.

Bok! Puno fala na detaljnom opisu, samo me zanima sta zapravo znaci startnina te kome i tokom kojeg vremenskog razdoblja (mjeseci, godine) se placa?
Unaprijed se ispricavam ako je vec o tome i bilo nesto na forumu: promaklo mi je. Anyway, nisam bas u toku jer ne zivim u HR. Nego, ja sam dijete utopije gdje ljudi urede start i(li) sletiste radi opceg dobra. Kao npr. u slucaju Gliste i Glistinog starta. Ako vec i nije tako, bilo bi posteno postavit tablu na startu; sa karakteristikama i racunom za ulozeni trud i novac i event. odrazavanja. Dakle, slikovito: racun koji sadrzi popis: bager - platio Airie, sjeca drveca - platio Airie, itd. Cudilo bi me da opcina ili zajednica grada Motovuna nije nista sufinancirala; letaci znacajno povecavaju promet restorana u smislu klope i piva. :)
U slucaju starta Berga u Spanjolskoj, samo iskljucivo lokalni piloti placaju godisnje 15 Eura za slijetanje. Naime, sva zemlja uokolo je u posjedu seljaka i jedan nam je odobrio (uz danu naknadu) koristenje dijela svog zemljista za slijetanje (dok je sve ostalo psenica). Piloti koji nisu regularni korisnici tog starta ne moraju nista platit.
Sasa, nemoj se uvrijedit, moj upit je dosta logican i zbilja nemam nikakve lose namjere: za sve sto placam, uvijek dobijem racun. Pozdrav!
Jasna

2 Palac gore: : Franco, Močić    
Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 17:06 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
Jasna je napisao/la:
Airie je napisao/la:
Motovunski start:
Startnina je 20kn po osobi.

Bok! Puno fala na detaljnom opisu, samo me zanima sta zapravo znaci startnina te kome i tokom kojeg vremenskog razdoblja (mjeseci, godine) se placa?
Unaprijed se ispricavam ako je vec o tome i bilo nesto na forumu: promaklo mi je. Anyway, nisam bas u toku jer ne zivim u HR. Nego, ja sam dijete utopije gdje ljudi urede start i(li) sletiste radi opceg dobra. Kao npr. u slucaju Gliste i Glistinog starta. Ako vec i nije tako, bilo bi posteno postavit tablu na startu; sa karakteristikama i racunom za ulozeni trud i novac i event. odrazavanja. Dakle, slikovito: racun koji sadrzi popis: bager - platio Airie, sjeca drveca - platio Airie, itd. Cudilo bi me da opcina ili zajednica grada Motovuna nije nista sufinancirala; letaci znacajno povecavaju promet restorana u smislu klope i piva. :)
U slucaju starta Berga u Spanjolskoj, samo iskljucivo lokalni piloti placaju godisnje 15 Eura za slijetanje. Naime, sva zemlja uokolo je u posjedu seljaka i jedan nam je odobrio (uz danu naknadu) koristenje dijela svog zemljista za slijetanje (dok je sve ostalo psenica). Piloti koji nisu regularni korisnici tog starta ne moraju nista platit.
Sasa, nemoj se uvrijedit, moj upit je dosta logican i zbilja nemam nikakve lose namjere: za sve sto placam, uvijek dobijem racun. Pozdrav!
Jasna

Bravo Jasna, da nisi ti to napisala ja bih, jer i meni se ne sviđa ponovo uvođenje nekakvih startnina.
Osobno sam prvi pokrenuo incijativu da se startnine ukinu i "Let" je bio prvi klub koji je objavio da su svi njegovi startevi od sada "tax free" (sigurno se sjećate da sam vas pozvao da dolazite u ćim većem broju ,da nam pogazite travu kako je ne bi trebali kositi) :)
Više je nego jasno da održavanje starteva košta, ali startnine su uvijek bile nešto što je ubijalo onaj duh slobodnog letenja, jer se netko uvijek morao igrati policajca i juriti i provjeravati tko je ,a tko nije platio startninu.
To je ubijalo ono pozitivno ozračje i to me jako smetalo i zato sam pokrenuo akciju da se to dokine, u toliko više što sam letio na puno stateva širom svijeta i nitko mi nikad i nigdje nije pristupio i zatražio da platim startninu.
Nije da je nekome stalo do tih 20 kn, ali to jako komplicira stvar, kome platiti, gdje, kada?
Ja sam prošli puta letio na Motovunu i zvao sam te , pa se nisi javio, šta sada?
Ne smijem letiti? Da ti startninu pošaljem poštom ili ostavim u lokalnom baru?
Mi smo jučer platili liku koji nam je, pardon, VAM JE pokosio start na Ivanščici 1.500, kn, a do sada smo dva puta platili "Kolibrijima" koji su pokosili start na R.G. ukupno 500kn.
To nisu mali novci, a još će se morati kositi.
Ubijeđen sam da tvoji troškovi oko Motovunskog starta nisu ni približno toliki.
Da li sad mi trebamo tebi naplatiti startninu kad dođeš na Ivanščicu ili R.G.????
Vidiš, to ponovo otvara Pandorinu kutiju i zato vam opet velim dajte da zaboravimo te gluposti sa startninama i neka slobodno letenje bude onakvo kakvo i mora biti SLOBODNO!!!!

2 Palac gore: : hrga, Močić    
Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 19:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Franco je napisao/la:
Bravo Jasna, da nisi ti to napisala ja bih, jer i meni se ne sviđa ponovo uvođenje nekakvih startnina.
Osobno sam prvi pokrenuo incijativu da se startnine ukinu i "Let" je bio prvi klub koji je objavio da su svi njegovi startevi od sada "tax free" (sigurno se sjećate da sam vas pozvao da dolazite u ćim većem broju ,da nam pogazite travu kako je ne bi trebali kositi) :)
Više je nego jasno da održavanje starteva košta, ali startnine su uvijek bile nešto što je ubijalo onaj duh slobodnog letenja, jer se netko uvijek morao igrati policajca i juriti i provjeravati tko je ,a tko nije platio startninu.
To je ubijalo ono pozitivno ozračje i to me jako smetalo i zato sam pokrenuo akciju da se to dokine, u toliko više što sam letio na puno stateva širom svijeta i nitko mi nikad i nigdje nije pristupio i zatražio da platim startninu.
Nije da je nekome stalo do tih 20 kn, ali to jako komplicira stvar, kome platiti, gdje, kada?
Ja sam prošli puta letio na Motovunu i zvao sam te , pa se nisi javio, šta sada?
Ne smijem letiti? Da ti startninu pošaljem poštom ili ostavim u lokalnom baru?
Mi smo jučer platili liku koji nam je, pardon, VAM JE pokosio start na Ivanščici 1.500, kn, a do sada smo dva puta platili "Kolibrijima" koji su pokosili start na R.G. ukupno 500kn.
To nisu mali novci, a još će se morati kositi.
Ubijeđen sam da tvoji troškovi oko Motovunskog starta nisu ni približno toliki.
Da li sad mi trebamo tebi naplatiti startninu kad dođeš na Ivanščicu ili R.G.????
Vidiš, to ponovo otvara Pandorinu kutiju i zato vam opet velim dajte da zaboravimo te gluposti sa startninama i neka slobodno letenje bude onakvo kakvo i mora biti SLOBODNO!!!!

E sad...da se razumijemo, ja ću biti najsretniji ako se neće morati plaćati startnina nigdje, pa ni u Motovunu..ali...

Franco vama svaka čast što ne naplaćujete startninu, ali naplaćivali ste je prilično dugo (ne samo vi), imali sustav pretplata i kajtijaznam, a ja sam jednom imao prilično neugodnu situaciju kada sam odletio a ne platio (čovjek na šanku u Ivancu nije htio preuzet novce, makar je rečeno da se tamo ostave). I opet da se razumijemo, mislim da ste imali potpuno pravo. Tko rmba, kosi i štema ima pravo tražiti da korisnici preuzmu dio troškova.

Smatram da je start na Motovunu 99,9% Sašina zasluga, makar je i sam grad sigurno tu nešto sufinancirao i sigurno će od toga imati koristi. Ja bih pustio čovjeka da si naplati ideju i trud, a ako s vremenom startninu ukine - mašala ;-).

Btw, u Istri je i na Raspadalici i na Zavoju određena neka startnina - mislim, bar tako piše na pločama i na webu.

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 21:32 
Offline     DHV 2-3

Danči je napisao/la:
Franco vama svaka čast što ne naplaćujete startninu, ali naplaćivali ste je prilično dugo (ne samo vi), imali sustav pretplata i kajtijaznam, a ja sam jednom imao prilično neugodnu situaciju kada sam odletio a ne platio (čovjek na šanku u Ivancu nije htio preuzet novce, makar je rečeno da se tamo ostave). I opet da se razumijemo, mislim da ste imali potpuno pravo. Tko rmba, kosi i štema ima pravo tražiti da korisnici preuzmu dio troškova.

Upravo zato da piloti ne bi više dolazili u neugodne situacije pokrenuo sam akciju da se startnina ukine.

Danči je napisao/la:
Smatram da je start na Motovunu 99,9% Sašina zasluga, makar je i sam grad sigurno tu nešto sufinancirao i sigurno će od toga imati koristi. Ja bih pustio čovjeka da si naplati ideju i trud, a ako s vremenom startninu ukine - mašala ;-).

Btw, u Istri je i na Raspadalici i na Zavoju određena neka startnina - mislim, bar tako piše na pločama i na webu.

Da je meni startnina od svih starteva koje sam u 12 godina letenja pomagao napraviti, uloživši sate i sate rada, razderao ruke i lance i motorne pile , a da ne spominjem flakserice, potrošio brdo svoje love, ........
Svi koji me poznaju , znaju dobro da nije bilo radne akcije na kojoj ja nisam bio, pa su me čak svojevremeno i prozivali zbog "ilegalnih" radnih akcija, pa ipak nikad taj svoj trud, sredstva, pa ako baš hoćete i konkretna novčana ulaganja nisam pokušao naplatiti ili nekome reči: "Ti nisi sudjelovao, pa ne možeš letjeti.."
Obišao sam velik broj starteva u Europi, Južnoj i Srednjoj Americi, Africi i Aziji i kao što sam već rekao nikad nitko i nigdje nije mi pokušao naplatiti startninu.
Izuzetak su privatni startevi poput Raspadalice,gdje su ljudi poput Nevia svojim novcima na svojem zemljištu napravili start, a u Sashinom slućaju vjerujem, radi se samo o privatnoj incijativi, dok je većina ostaloga ipak od grada.

Možda bi se ovdje moglo primjeniti kompromisno rješenje da se startnina naplaćuje samo stranim pilotima, budući da hrvatski klubovi imaju dogovor o međusobnom ne plaćanju startnine.

1 Palac gore: : Damjancic    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 9:20 
Offline     DHV 2

Evo linka na fotografiju sa opisom specifike letenja. Ako mi neko objsni kako stavit fotku direkt na forum stavit ću jednu .

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=181928485271870&set=a.172936932837692.37816.100003641592195&type=1&theater

Oko startnine...

Situacija je slijedeća...
Start je pod ingerencijom Udruge Drvo i Sova, koju smo nedavno registrirali u Motovunu. Zemljište starta preko Udruge se uzelo u zakup (znači plačamo općini godišnji najam starta). To je bio uslov općine, da nam dozvoli letenje. Pošto nema drugih letača u Motovunu troškovi su više manje na meni. Za neke bi to bio razlog da uopće ne idu u projekt izgradnje starta. Puno ljudi je pomoglo. Većinu sam napravio sam. Općina je dala na raspolaganje mašineriju, s kojom se finiširao i izgladio sam start i načelnik je osobno išao u Pazin po mrežu koju smo stavili na start.

Mrežu ću sad neki dan skinuti, da mogu pokositi start.

Za razliku od ostalih startova u Hrvatskoj u Motovunu smo baš na očima javnosti. To je super promocija za sport ali u slučaju incidenta i super anti promocija. Više puta sam čuo od pronačelnice, da je sasvim moguće, da nam zatvore štart, bude li se desila neka nesreća. Zbog toga želim, da stvari teku po pravilima i da mi letači sami uložimo energiju da se ta pravila znaju i poštuju.

Ja dolazim iz Australije gdje nema besplatnog letenja pošto je većina štartova po situaciji slična Motovunskom. Ili su u privatnom vlasništvu, ili je jedan od uslova da su svi koji lete članovi kluba, koji administrira štart.

Slobodno letenje ne znači besplatno letenje. Krilo isto tako košta i sic, i benzin i dozvola. A novac nije ništa drugo nego oblike energije. A energija mora biti u protoku inače nema ničeg. Samo uzimanje ne vodi nikuda.
Za 20 kn dobivate potvrdu uplate od Udruge. I ako mi neko iskreno želi reć da nema 20 kn da jih plati Udrugi da bi letio na Motovunu, neka to napravi i sigurno neće bit neugodne situacije (pretpostavljam da je do Motovuna došao stopiranjem ;) ). Dobrodošli. :)

Pozz,
Airie Sasha

Zadnja izmjena: Airie; čet 12 srp, 2012 9:46; ukupno mijenjano 2 put/a.

3 Palac gore: : Draženko, Jasna, Red Baron    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 9:28 
Offline     DHV 2

Član od: sri 24 vel, 2010 17:27
Dao Palac gore: : 144 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Franco je napisao/la:
Danči je napisao/la:

Možda bi se ovdje moglo primjeniti kompromisno rješenje da se startnina naplaćuje samo stranim pilotima, budući da hrvatski klubovi imaju dogovor o međusobnom ne plaćanju startnine.

Franco, sam si napisao da si obisao pola svijeta i nikad ti nitko nije niti pokusao naplatiti startninu. :) Sad navodis kao varijantu da na Motovunu samo stranci placaju startninu. (Dakle oni isti koji nama ne naplacuju startninu) Bojim se da bi to lako moglo biti protumaceno kao diskriminacija. :(

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 10:26 
Offline     DHV 2-3

Airie je napisao/la:

Situacija je slijedeća...
Start je pod ingerencijom Udruge Drvo i Sova, koju smo nedavno registrirali u Motovunu. Zemljište starta preko Udruge se uzelo u zakup (znači plačamo općini godišnji najam starta). To je bio uslov općine, da nam dozvoli letenje. Pošto nema drugih letača u Motovunu troškovi su više manje na meni. Za neke bi to bio razlog da uopće ne idu u projekt izgradnje starta. Puno ljudi je pomoglo. Većinu sam napravio sam. Općina je dala na raspolaganje mašineriju, s kojom se finiširao i izgladio sam start i načelnik je osobno išao u Pazin po mrežu koju smo stavili na start.
Pozz,
Airie Sasha

Dobro, ako moraš plaćati zakupninu onda se i Motovunski start na neki način može svrstati u rubriku privatnih starteva.
Tih 20 Kn stvarno nikome ne bi trebalo biti puno, samo nađi modus da se to može u svakom trenutku uplatiti, npr. u birtiji ili tako nešto.
Što se letenja tiče na Motovunskom startu, meni je bilo neobično što su se tende na terasi htjele podrapati od vjetra, a ja istovremeno nisam imao na šta dići krilo samo par metara niže. Odmah sam predpostavio da se ispred starta mora nalaziti neka zona rotora koja ne dopušta vjetru prilaz startu.
To se pokazalo potpuno točnim kad je malo potom upravo na tom mjestu "samljelo" Marina.
Nažalost bojim se da ovu nisu ni prve ni zadnje žrtve Motovuna jer tamo očito postoji par klopki u koje lakomisleni letač koji misli da je došao na rekreativni teren, može lako upasti.
:hi:

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 10:46 
Offline     DHV 2

Citat:
Što se letenja tiče na Motovunskom startu, meni je bilo neobično što su se tende na terasi htjele podrapati od vjetra, a ja istovremeno nisam imao na šta dići krilo samo par metara niže. Odmah sam predpostavio da se ispred starta mora nalaziti neka zona rotora koja ne dopušta vjetru prilaz startu.
To se pokazalo potpuno točnim kad je malo potom upravo na tom mjestu "samljelo" Marina.
Nažalost bojim se da ovu nisu ni prve ni zadnje žrtve Motovuna jer tamo očito postoji par klopki u koje lakomisleni letač koji misli da je došao na rekreativni teren, može lako upasti.

Pa pošto si već spomenuo Marina... Možda je sad vrijeme da se nešto napiše o njegovom incidentu. Njega nije ništa "samljelo".
Letio je on već nekih 15 minuta, doletio preko starta, napravio oštar zavoj u desno i prije nego je krilo dobilo potrebnu brzinu letenja još jedan oštar zavoj u lijevo. Rezultat... Desna strana krila, koja nakon desnog zavoja još nije imala dovoljno pritiska je kolapsirala i krilo je išlo u negativu pošto je Marin kočio i njegovu lijevu stranu. Znači pričamo o staliranju krila. Krilo jednostavno nije imalo dovoljnog oblijevanja zraka (brzine letenja) da bi još moglo letit.
Tipična greška jednog početnika, al za iskusnog letača kao Marin (Orbanić) ja ne mogu nać drugog razloga nego da se htio malo pokazat ispred žene i ljudi i Ego mu je kratkovrijemeno pomutio rasudnost. Nešto tako mentalno priseban iskusan letač neće napravit a pogotovo ne nizko iznad tla.
Krilo je počelu kaskadu događaja i šta god on napravio u tom slučaju, samo bi prouzrokovalo novu seriju kaskada pošto jedina stvar koja je moguća u sličnoj situaciji je da se krilu dopusti da opet poleti. Znači ruke gore, možda povući A gurtne ili speed... Al da je to napravio tako nizko, situacija bi bila puno gora za njega pošto bi udario u tlo sa puno više brzine. Znači na kraju Marin je instinktivno ili podsvjesno reagirao ispravno i ostao u stallu. Tako je pao puno sporije i ostao bez ozljeda i čak ni krilo nije bilo oštjećeno. a i žbunje ispod starta je napravilo svoje.

Sretan ti rođendan Marine. :-D

Pozz,
Airie Sasha

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 11:12 
Offline     DHV 2

slika

9 Palac gore: : CW, Damjancic, Flying_man, Jasna, marin, Radovan, Ratko, toni, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 11:41 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Saša, nije mi jasno kako ti to sve znaš što se Marinu dogodilo, kad, kako i sam kažeš, nisi bio prisutan. Pričao sam sa Marinom i ni njemu samom nije jasno što se desilo, pa odkud tebi tako detaljni razvoj događaja. Nastojiš na svu silu stvoriti sliku kako je Motovun najsigurniji start. Za mene je Motovun banana. Jednom sam poletio i več mi ga je dosta. Uvjeren sam da u zraku ima nekih loših zona koje vrebaju na pilotovu opuštenost. A najviše mi smeta dolazak do starta. Moraš molit na prvoj rampi da te puste, ako ne plačaš parking, pa na drugoj rampi ista priča, i na kraju me ti dočekaš sa uplatnicom od 20 kn. Poletiš i sletanje je kod Mirne pa opet ista priča kroz rampe za povratak po auto.

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 11:58 
Offline     DHV 2

Robert, istina, nisam bio na startu kad se desio incident. Al bio sam odmah nakon toga što se Marin vratio gore do žene. Zamolio sm ga da mi ispriča detaljno šta se desilo i iz njegove priče i slijeda događaja jasno je bilo šta i kako se desilo. Ako on sam ne želi razmišljat o tome žao mi je. To je česta pojava kod pilota... što brže žele zaboravit da se išta desilo.

Na koji način ti se čini, da na silu stvaram sliku kako je Motovun siguran start? Može se sigurno poletiti u povoljnim uslovima kao svugdje drugdje. Mali je start, što znači da nema zezanja. Drveće sa strane opet znači da nema zezanja. Ali napomena. Svi incidenti do sada bili su u letenju, ne u startanju. Za letit Motovun je jedno najsigurnijih mjesta za koje znam. Sigurno puno sigurnije nego Raspadalica. Ako te na raspadalici uhvati jak vijetar nemaš izlaza ako si previše iza grebena. U Motovunu taj izlaz postoji. Zona dizanja je široka i ne treba cijelo vrijeme grliti greben brda. Da ne pričamo o ogromnom sletištu.

Zone rotora i kompresije postoje svugdje. U Motovunu su minimalne.

Ako ti se Motovun ne sviđa, Zeko, nemoj dolazit. A oko parkinga već se nešto dogovaramo, da se preko udruge dobije neka propusnica za paraglidere.

Pozz,
Airie

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 12:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Danči je napisao/la:

Registrirani start na raspadalici nalazi se na privatnom posjedu... startnina se placa direkno lasniku.... kod koga se i letenje najavljuje...
start na zavoju je registrirano na KSL Tici Buzet... letenje je potrebno najaviti Jozefu... koji potem aktivira zonu letenja te max dovoljenu visinu 6000 ft... ako doje do krsitve odgovoran je pilot... za one koji neznaju nad dovoljenih 6000 ft nema zone razdvajanja tako da se lako srecate sa vecim pticima... a vjerujte njihovi piloti nece biti bas sretni ako vas moraju izbjegavati.... drugac na startu postoji kutija za dobrovoljne priloge... u vecini slucaja tog pusti samo pauk sa svojom mrezom i ostatkima zrtve....

Sasa zanima me kako je sa registracijom starta...te koliko je dovoljena visina leta... i dali clanovi KSL Tici podljezu placanju startnine...
LP Sinisa

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 14:21 
Offline     DHV 2

Svi, koji su pomogli u izgradnji starta ne trebaju ikada platit startninu. Tići ili ne Tići. Svi koji če u buduće kako god stavit energiju u uređivanje starta isto tako neće trebat platit startnine. Važno je da se energija također ulaže. Od svih koji koriste start. Nema veze kojeg ste kluba član. Ako ste sudjelovali, dobivate.
Članovi Tića koji nisu sudjelovali u sređivanju starta isto tako će platit startninu.
Ako smatrate da ne trebate plaćat startnine, molim da to objasnite i utemeljite prije startanja (to je isto ulaganje energije :) ).
Nema toga naši i stranci. Ko god je nešto dao, dobiva. I na davanju je sve zasnivano. Ako ste jedni od onih, koji samo žele nešto dobit badava, ostanite tamo, od kuda ste došli. Svi ostali, dobrodošli.

Pozz,
Airie

1 Palac gore: : čule    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 17:04 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Ne brini ne budem.
Ali da ti zamjeram to što glumiš šerifa, e to da. Ta energija se nekako preliva samo kad ide tebi u korist. Prozivaš javno pilote po forumu kao da su tebi sletili u vrt i prekršili neznam ni ja koja pravila. Čak moraju izvještaj dati di su pogriješili. :shock: Na Državnom si bio predpilot i iako je data visina od 1800 m. za tebe to ne važi. Ti voziš po 2700 i još podjebavaš ostale. Da citiram što si napisao na OLC "Gustiranje u bazama iznad takmicara. Nema tog novca da mi netko plati izac iz termalnog stuba na 1800m, a kamoli da jos sam platim za to. :) Ali svakome svoje. Danas se bas moglo uzivat u zraku." E pa ako si bio predpilot, onda i za tebe vrijedi ono što je vrijedilo i za mene.
A sad da se vratimo na tih 20 kn. Smeta mi što stranac, gost, turista, neznam što si, jer HR državljanin nisi, dolazi u moje dvorište nešto naplačivat.
Na kraju več kad si tako dobar za analizirat tuđe greške, onda kreni od sebe. Slike su kao podsjetnik

slika

slika

5 Palac gore: : barbi, hrga, Sinisa T., zlatko2508, Šokre    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 18:19 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Zanimljivo :-D
Ideja :-D Tečaj naprednog poletanja ..proširi ... napredno skidanje krila sa drveta :ROFL: :ROFL:
ps: Cjenu tečaja povisit na 150 kuna :Yahoo!:

1 Palac gore: : Grgo    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 21:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Robert je napisao/la:
Ne brini ne budem.
Ali da ti zamjeram to što glumiš šerifa, e to da. Ta energija se nekako preliva samo kad ide tebi u korist. Prozivaš javno pilote po forumu kao da su tebi sletili u vrt i prekršili neznam ni ja koja pravila. Čak moraju izvještaj dati di su pogriješili. :shock: Na Državnom si bio predpilot i iako je data visina od 1800 m. za tebe to ne važi. Ti voziš po 2700 i još podjebavaš ostale. Da citiram što si napisao na OLC "Gustiranje u bazama iznad takmicara. Nema tog novca da mi netko plati izac iz termalnog stuba na 1800m, a kamoli da jos sam platim za to. :) Ali svakome svoje. Danas se bas moglo uzivat u zraku." E pa ako si bio predpilot, onda i za tebe vrijedi ono što je vrijedilo i za mene.
A sad da se vratimo na tih 20 kn. Smeta mi što stranac, gost, turista, neznam što si, jer HR državljanin nisi, dolazi u moje dvorište nešto naplačivat.

istina ...ja sam ga po prvom tasku upozorio da to ne radi...jer svojim neodgovornim letenjem lako ugrozi potek drzavnog prvenstva...dovoljna bi bila samo necija prijava kontroli leta i stop sa letenjem... pratim njegove lete neko vrijeme...tudi zadnji prelet u slo u kojem uljece u vojnu trenaznu zonu nije najpametniji...a to je vec par puta uradio...zato bi Sasa bilo dobro da proucis kartu a pogotovo zone zabrane leta te postujes dovoljene visine leta na pojedinim terenima... jer ocito grijesis i to puno... pa brez zamere.... dobar pilot mora pratiti sve parametre leta i postivati propise ne dovoditi sebe ali druge u opasnost.
LP Sinisa

Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 21:39 
Offline     DHV 2

Sinisa T. je napisao/la:
Robert je napisao/la:
Ne brini ne budem.

istina ...ja sam ga po prvom tasku upzorio da to ne radi...jer svojim neodgovornim letenjem lako ugrozi potek drzavnog prvenstva...dovoljna bi bila samo necija prijava kontroli leta i stop sa letenjem... pratim njegove lete neko vrijeme...tudi zadnji prelet u slo u kojem uljece u vojnu trenaznu zonu nije najpametniji...a to je vec par puta uradio...zato bi Sasa bilo dobro da proucis kartu a pogotovo zone zabrane leta te postujes dovoljene visine leta na pojedinim terenima... jer ocito grijesis i to puno... pa brez zamere.... dobar pilot mora pratiti sve parametre leta i postivati propise ne dovoditi sebe ali druge u opasnost.
LP Sinisa

Ma dajte, molim vas... kad prstom pokazujem na nekog, tri prsta uvijek gledaju mene.

Naravno da griješim. I to puno. :) Ako ti, Siniša nikad nisi letio iznad 1800ft, kad je to bilo po notamu onda svaka čast i treba te proglasit za para-svetca. :-D

Da, bio sam wind dummy, jer ste me zamolili. To je bilo 3 puta... prvi, zadnji i nikad više. BTW, čestitam na organizaciji. Siguran sam da smo svi puno sretniji nakon tog 7 dnevnog doživljaja. Ja sam imao nekoliko predivnih iskustva u zraku.

Zeko, ne znam šta ti je u zadnje vrijeme al nešto si mi nabrijan. :) Daj molim te prodaj već tog Venusa 3 i kupi nešto šta ti se sviđa pa da opet odletiš nešto konkretno i da te opet vidim s osmijehom na licu.

Ali tu pričamo o Motovunskom startu. I to je to. Nije važno dal sam marsovac ili hrvat ili slovenac, australijanac ili dupin koji je zalutao na kopno. Bitno je, da postoji novi start, s kojeg je moguće letit i jako je lijepo letit iznad Motovuna.

Jasno mi je bilo od početka, da će se dignut uzbuna, čim spomenem neka pravila. Pravila nisu zbog toga, jer jih ja želim. Ali želim, da se s Motovuna može letit još dugo. I ta pravila su postavljena zbog sistema koji nam unutar Hrvatske kaže šta sve trebamo, da bismo mogli letit. Osnivanje nove udruge bio je jedan od uslova postavljenih sa strane Motovunske općine.
Ako neko želi sudjelovat na bilo koji drugi naćin, dobrodošao. Nije uopće bitno dal je neko platio tih 20 kn, al je bitno da sudjelujete svi, koji ste i još ćete letit na Motovunu.

Pozz,
Airie

Zadnja izmjena: Airie; čet 12 srp, 2012 21:51; ukupno mijenjano 1 put/a.

1 Palac dolje: : barbi
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: