»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 7:42.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Letenje Helikoptera
PostPostano: pon 04 vel, 2013 18:59 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
...

Danas je vrijeme kod mene navecer bilo ok za letenje i da sam imao motor bio bi u zraku.

No vojni veeliki Helikopter je bio u preletu na visini max. 100 metara.
I Todoricev Helikopter cesto zna preltetati na visinama od 200 tinjak metara.
Tesko da bi primijetili nekog PPG-jca koji leti na maloj visini..

Kako reagirati u ovakvim slucajevima??
Dali uopce smiju letiti ovako nisko?

Nije prvi puta da se helikopteri vidjaju ovako nisko na ovom podrucju.

...

Vrh

Naslov: Re: Letenje Helikoptera
PostPostano: pon 04 vel, 2013 22:11 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
e ovo je odličan početak! :yup:

ajmo' sad da čujem trio fantastikus koji se sprema za ispit, da čujemo odgovore!
(po mogućnosti sa referncama)

Vrh

PostPostano: uto 05 vel, 2013 12:24 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
Giga,
super tema za sve nas.

Kao prvo, svo letenje treba biti najavljeno - s time ponajprije mislim na PPG letača koji bi se ako ništa drugo (flight plan) trebao telefonski najaviti na ARO sa namjerama (područje letenja, visina, trajanje leta), kako bi onda kontrola mogla drugim sudionicima zračnog prometa najaviti prisutnost zračnih aktivnosti na određenom području. Isto tako trebao bi imati radio vezu za komunikaciju sa kontrolom i drugim letjelicama u zraku (Airband radio stanica).

Helikopteri (a pogotovo vojni i policijski) često lete nisko ali isto tako često (većinom) po predodređenim rutama - iako naravno zbog "vrste posla" mogu letjeti bilogdje i bilokad-no uvijek su u kontaktu sa kontrolom leta! Zato je iznimno važno "vidjeti i biti viđen" i to mislim u smislu kontrole letenja.

3 Palac gore: : dr zdravko, Tomica Solina, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: uto 05 vel, 2013 15:14 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 13:36
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 475 / Palac dolje: : 0
Giga je napisao/la:
...

Danas je vrijeme kod mene navecer bilo ok za letenje i da sam imao motor bio bi u zraku.

No vojni veeliki Helikopter je bio u preletu na visini max. 100 metara.
I Todoricev Helikopter cesto zna preltetati na visinama od 200 tinjak metara.
Tesko da bi primijetili nekog PPG-jca koji leti na maloj visini..

Kako reagirati u ovakvim slucajevima??
Dali uopce smiju letiti ovako nisko?

Nije prvi puta da se helikopteri vidjaju ovako nisko na ovom podrucju.

...

U idealnom slučaju, to bi trebalo biti ovako:

Giga je pilot parajedrilice sa pomoćnim motorom za koju ima „Dozvolu pilota parajedrilice“ sa ovlaštenjem za polijetanje korištenjem pomoćnog motora.
Dan je predivan, Giga je nabrijan.....idemo u zrak !!!

Provjerio je meteo prognozu, ma sve pet, idemo !!
Ipak kad je vec za kompacem ode na stranicu NOTAM-a i provjeri imali kakvih aktivnosti na njegovom području. Oni šupci od NATO-a lete svuda, i zagađuju naše nebo plavo.

Naravno Giga „uvijek“ leti sa „registriranog poletišta“, odobrenog od strane Agencije. I naravno tamo je propisana visina i područje koje to poletište pokriva. Nazove „operatera“ poletišta i objasni mu tko je šta je i kaj bu delal. Operater mu veli, ma nemaš beda Giga, leti, ali molim te da se pridržavaš ograničenja propisanih za to poletište. Ali vrag neda Gigi mira, njemu se ide u neki preletić, pa za svaki slučaj nazove FIC na 01 625 9503, kako bi sa njima dogovorio svoje namjere, rutu, vrijeme polijetanja, visinu ( ma to on zna, nema ništa van G sloja) i ako se sve dogovore, obeća im da će se obavezno javiti, kad završi sa „radom“ kako oni ne bi morali po službenoj dužnosti poslati nekog u potragu za nestalim zrakoplovom.

I tako, došao je Giga na teren, napravio predpoletni pregled parajedrilice i pomoćnog motora, pripremio se za start. Kad u „U daljini čuju se kao gromovi, auto putem prolaze kao vjetrovi ,odlaze na dalek put ko to moze znati samo neki stoper ljut što ih prstom prati“, ops malo sam se zanio, u daljini čuje brundanje mrcine od helkaća kako mu prilazi.....
Ma daj ga pogle, kak nisko leti, i to tu di sam ja najavio svoje letenje, konta si Giga.

I kaj sad ? Kaj mi je ono nastavnik pričal o zakonima, ma da sve znam, to je ova spika:

PRAVILNIK O LETENJU ZRAKOPLOVA
Dio drugi
ZAJEDNIČKE ODREDBE O LETENJU ZRAKOPLOVA
Glava 1.
OPĆA PRAVILA LETENJA
Odjeljak 1.
OPĆE ODREDBE
Minimalna sigurna visina
Članak 19.
(1) Letenje ispod minimalne sigurne visine (minimum safe height) dozvoljeno je samo prilikom slijetanja ili uzlijetanja.
(2) Minimalna sigurna visina je visina koja osigurava da u slučaju slijetanja u nuždi neće doći do neprimjerenog i nepotrebnog uznemiravanja stanovništva bukom zrakoplova, odnosno nepotrebnog ugrožavanja osoba i stvari na tlu ili vodi.
(3) Iznad gradova, drugih gusto naseljenih područja i skupova ljudi, minimalna sigurna visina ne smije biti manja od 1 000 stopa iznad najviše prepreke u polumjeru od 600 m od pozicije zrakoplova, a u svim drugim slučajevima 500 stopa iznad zemlje ili vode.
(4) Ako je to potrebno zbog vrste letenja koje se obavlja i ako se pritom opravdano pretpostavlja da ne postoji opasnost za osobe i stvari na tlu– slobodni baloni s posadom smiju letjeti ispod visine od 1 000 stopa iz stavka 3. ovoga članka,
– slobodni baloni s posadom, jedrilice, ovjesne jedrilice (hang-glider) i parajedrilice (paraglider) smiju letjeti ispod visine od 500 stopa iz stavka 3. ovoga članka.
(5) Letenje ispod mostova i sličnih objekata te dalekovoda i antena, zabranjeno je osim ako je za to Agencija za civilno zrakoplovstvo (dalje u tekstu: Agencija) izdala odobrenje u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.
(6) Iznimno od odredaba stavka 3. ovoga članka, Agencija može za letove posebne namjene, odobriti letenje i na visinama manjim od propisanih, ako je to potrebno radi obavljanja poslova i zadaća i ako se pritom ne ugrožavaju osobe i stvari na tlu.
(7) Odredbe stavka 3. ovoga članka ne primjenjuju se na letove za posebna djelovanja u skladu s odredbama članka 20. Zakona o zračnom prometu, brišuće letove hrvatskih vojnih zrakoplova, letove u svrhu pružanja hitne medicinske pomoći i letove u svrhu potrage i spašavanja zrakoplova.
(8) Iznimno od odredaba stavka 3. ovoga članka, Agencija u pojedinom slučaju može za letenje iznad gradova, drugih gusto naseljenih područja i skupova ljudi utvrditi veće visine od visina predviđenih odredbama stavka 3. ovoga članka.
(9) Iznimno od odredaba stavka 3. ovoga članka, ministarstvo nadležno za poslove obrane može za letove hrvatskih vojnih zrakoplova koji nisu obuhvaćeni odredbom stavka 7. ovoga članka, odobriti letenje i na visinama manjim od propisanih.

A osim toga.....

Zakon o zračnom prometu
Članak 20.
(1) Letovi hrvatskih vojnih zrakoplova u svrhu zaštite suvereniteta Republike Hrvatske i letovi zrakoplova policijskih postrojbi koji djeluju u redarstveno-sigurnosne svrhe, smatraju se letovima za posebno djelovanje. Vođenje hrvatskih vojnih zrakoplova u svrhu zaštite suvereniteta Republike Hrvatske u nadležnosti je ministra nadležnog za poslove obrane.
(2) Letovi hrvatskih vojnih zrakoplova iz stavka 1. obavljaju se u skladu s posebnim propisom, a imaju prednost pred ostalim letovima, osim ako se radi o letovima kod kojih je pilot zrakoplova objavio stanje nužde, kod kojih je stanje nužde očigledno te kojima prijeti nezakonito ometanje ili su predmet takvog ometanja.

A dobro kad je tak idem ja u zrak, veli Giga.....
Valjda je vojni helkać dobio informaciju od FIC-a, i znaju da bum ja tu zvrndal.
Poleti on, i gušta ko prase, dan je čista nirvana, vidljivost je super, ček, ček, kaj ja to vidim ?!
Opet neka beštija na mom području, i gle frajer ide drito prema meni !? Pa kaj je ovo danas, aeromiting , a da ja ne znam za njega. Valjda bu me frajer videl !
Joj zakaj nisam kupil onu Air-band stanicu, sad bi mu j... sve po spisku i to na pravoj zrakoplovnoj terminologiji: JPM ( ma zam da znate, samo da vas posjetim: Juliett-Papa-Mike). I tak, valjda frajer zna propise ko i Giga, jer:

Odjeljak 2.
IZBJEGAVANJE SUDARA I PRVENSTVO PUTA
Osnove za primjenu pravila prednosti
Članak 32.
(1) Zrakoplovi koji se u letu međusobno približavaju u suprotnim smjerovima moraju se, ako postoji opasnost od sudara, izbjeći skretanjem udesno.
(2) Zrakoplov mora izbjeći drugi zrakoplov s vidljivo umanjenim manevarskim sposobnostima.
(3) Kod primjene pravila prednosti, motorne jedrilice čiji motor nije u uporabi smatraju se jedrilicama, mikrolaki avioni smatraju se motornim jedrilicama, a parajedrilica i ovjesna jedrilica smatraju se jedrilicom.
(4) Pilot zrakoplova koji, u skladu s odredbama o izbjegavanju sudara ili pravilima prednosti, ima prednost u odnosu na druge zrakoplove, zadržava smjer leta, razinu i brzinu sve dok opasnost od sudara ne prođe, a u slučaju potrebe, dužan je poduzeti potrebne mjere da bi se izbjegla opasnost od sudara.
(5) Odredbe o pravilima prednosti ne oslobađaju pilote zrakoplova koji sudjeluju u događaju od njihove dužnosti sprečavanja sudara uključujući manevre u svrhu izbjegavanja sudara na temelju informacija dobivenih pomoću sustava u zrakoplovu za izbjegavanje sudara. Pilot zrakoplova koji u skladu s odredbama o izbjegavanju sudara ili pravilima prednosti izbjegava drugi zrakoplov ili njegovu letnu putanju i mora promijeniti svoj smjer leta, smije preletjeti iznad, ispod ili ispred drugog zrakoplova samo na takvom odstojanju koje isključuje ugrožavanje ili ometanje tog zrakoplova.

Pravila prednosti u letu
Članak 33.
(1) Ako se smjerovi leta dvaju zrakoplova križaju na približno istoj visini, zrakoplov koji dolazi slijeva mora primijeniti postupak izbjegavanja. Pod križanjem smjerova leta zrakoplova, smatra se presijecanje smjera leta od strane drugog zrakoplova pod kutom od 70 do 160 stupnjeva.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, postupak izbjegavanja moraju uvijek primjenjivati:
1. zrakoplovi teži od zraka pokretani motorom prema zračnim brodovima, jedrilicama, ovjesnim jedrilicama, parajedrilicama i balonima,
2. zračni brodovi prema jedrilicama, ovjesnim jedrilicama, parajedrilicama i balonima,
3. jedrilice, ovjesne jedrilice i parajedrilice prema balonima,
4. zrakoplovi pokretani motorom prema zrakoplovima koji vuku druge zrakoplove ili predmete.
(3) Prigodom pretjecanja, zrakoplov koji pretječe mora izbjeći letnu putanju drugog zrakoplova promjenom smjera leta udesno, čak i ako je u penjanju ili snižavanju. Zrakoplov pretječe drugi zrakoplov ako mu se približava odostraga sa smjerom leta koji u odnosu na smjer leta prethodnog zrakoplova čini kut manji od 70°. Noću se taj međusobni odnos smjerova leta smatra određenim kad se propisana crvena i zelena pozicijska svjetla zrakoplova ne mogu vidjeti (Dodatak 1. članak 2. stavak 1. točke 1. i 2. ovoga Pravilnika).

Ma ono JPM, sam se samo šalio. Kaj onda ak nemam Air band stanicu, al kad bum ju nabavil (ziher) onda ću mu lijepo i razgovjetno objaviti:

Odjeljak 3.
IZVJEŠTAJI PILOTA ZRAKOPLOVA
1. IZVJEŠTAJ O POZICIJI

Izvještaj o poziciji kod VFR letova
Članak 77.
(1) Kod obavljanja VFR leta, pilot zrakoplova mora javiti svoju poziciju prosljeđivanjem izvještaja o poziciji, koji sadrži sljedeće podatke i to navedenim redoslijedom:
1. pozivni znak zrakoplova,
2. pozicija,
3. vrijeme preleta,
4. razina,
5. predviđeno vrijeme sljedeće pozicije.
(2) Vrijeme preleta iz stavka 1. točka 3. ovoga članka može se izostaviti, ako se točka javljanja prelijeće u trenutku javljanja.

I tak, Gigu su ipak mimoišle sve nevolje, ljepo se naletil.
Sletio ko beba, složio opremu i odma nazvao FIC, da je završio sa radom, lijepo se pozdravio sa ekipom i zahvalio na suradnji.
Al jebiga neki crv i dalje ga kopka.
Pa kaj nije onaj helkać, ipak letil prenisko, a ziher nije vojak ?
Nazval bum ja Agenciju i sa njima se posavjetovao. Nebi htel da mi se neki frajer kaj se producira iznad punice, zakuca u moje novo krilo.....
Znam mozda ispadnem pizda, ali novo krilo je novo krilo !!
To je ipak propisano:

ZAKON O ZRAČNOM PROMETU
Glava 2.
Izvješćivanje o događajima koji ugrožavaju sigurnost
Obvezno i dobrovoljno izvješćivanje
Članak 108.
(1) O svim događajima koji ugrožavaju sigurnost, a izvješćivanje kojih je propisano kao obvezno, izvijestit će se u propisnoj formi Agencija i Agencija za istraživanje, u skladu s propisima iz stavka 4. ovog članka.
(3) Svaka osoba koja prema propisima iz stavka 4. ovog članka nije obvezna izvješćivati o događajima, trebala bi dobrovoljno izvijestiti Agenciju, i druga nadležna tijela ovisno o prirodi događaja, o svakom događaju koji ugrožava sigurnost, a kojeg prema sustavu obveznog izvješćivanja utvrđenog propisima iz stavka 4. ovog članka nije obvezno prijaviti, za kojeg smatra da predstavlja stvarnu ili potencijalnu opasnost.
(4) Detaljan popis događaja i pravila o izvješćivanju o događajima koji ugrožavaju sigurnost utvrđuju se propisom donesenim na temelju ovog Zakona i u skladu s odgovarajućim EU propisima.

I da zaključimo.
Ovo je u idealinom slučaju tako, ali kao što znamo život piše romane, a Država Zakone, pa dragi moji oprez......

LP Darko

PS Svi likovi i imena su slučajni, i ne odnose se na stvarne osobe iz našeg okruženja
Giga, nemoj kaj zamerit.....

11 Palac gore: : bmutak, Box, dr zdravko, Giga, isantek, Knez, Laminar, matijahadjar, Morelli, toni, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: uto 05 vel, 2013 15:44 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Giga imas srecu kaj si ostal ziv, kaj mislis da si poletil!!
:crazy: :ROFL:

Vrh

PostPostano: uto 05 vel, 2013 18:12 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Darko svaka cast,
fino si se potrdio razjasnjavanju ove teme..

IZBJEGAVANJE SUDARA I PRVENSTVO PUTA
Osnove za primjenu pravila prednosti
Članak 32.
(1) Zrakoplovi koji se u letu međusobno približavaju u suprotnim
smjerovima moraju se, ako postoji opasnost od sudara, izbjeći skretanjem udesno.

Zamisli Helkac ide punom brzinom prema meni i nevidi me... ... ja skrenem udesno takodjer punom brzinom i nikako da se udaljim od moguceg mijesta sudara, sve dijeluje kao da stojom naspram njega... tada nakratko pozalim sto nisam kupio komp krilo pa se ubrzam prilikom bijega... :crazy:

P.s.
Nevezano za temu.
Sada se sjetio jedne scene svojeg letenja prije cca 3mj.
Vruce i sparno predvecerje. Vrijeme totalno bez vjetra ,bas kakvo obozavam. Isto tako , naravno
"po pravilima" :oops: poletim svoje novo DHV 1 krilo i zujim blizu naselja. Tada mi dosadi
nisko letenje i odlucim se popeti na 300-tinjak metara. Gore ugasim motor i lagano klizim,
no u jednom trenutku zagledam se dolje i neprimijecujem svoje kretanje... Sta je sada ,gotovo nediram
komande, mislim si ocu li prevuci krilo?? ... zatim kroz par sekundi proleti kraj mene oni muceki ko od
maslacka i tu mi lakne ..jer vidim da se ipak se krecem... Ljepi moj spori DHV 1 :pardon:

...

1 Palac gore: : Dark-O    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.