»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 01 svi, 2026 18:36.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: PMA i karbon
PostPostano: uto 19 sij, 2010 8:37 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Odgovor OZONE tima na pisanja i govorkanja o bbHPP

Samo da spomenemo: Na nekoliko foruma je bilo mnogo rasprava o bbHPP, R10, elastičnim karbonskim umetcima (šipkama) i budućnosti. O jednoj takvoj temi raspravljalo se mnogo na PGforumu koji se zove "Killing Carbon" i za vašu informaciju u članku smo pisali o navodima vezanim uz pokušaje razjašnjenja ove situacije za sve. Nadamo se da će i Vama koristiti ove informacije i da ćete posjetiti našu web stranicu (Novosti - News section) kako biste dobili više odgovora i pogledajte video bbHPP.

Izjava:

Pročitali smo forum sa zanimanjem i voljeli bismo da smo imali više vremena kako biste bili izravno uključeni u mnoge zanimljive teme, poput Killing Carbon.

Čitajući thread-ove (op. prev. na www.paraglidingforum.com) vjerujemo da je cjelokupna suština onoga što pilot misli ista kao i naše mišljenje. Zasigurno, ima dvojnih glasova i oni su sasvim u pravu. Uobičajeno je kad se događaju značajne promjene normi tad je tu ograničena dostupnost informacija. Ipak, bili smo ožalošćeni konačnom pozicijom najvećih proizvođača koji su članovi PMA (Paragliding Manufacturer Assosiation), posebno onima koje smo s obzirom na njihovu reputaciju smatrali obaveznima/dužnima da pomognu voditi i oblikovati budućnost našeg sporta u performansama, tehnologiji i izvrsnosti. Odluka PMA odnosi se na preporuku da CIVL postavi ograničenje koje je osmišljeno kako bi se zabranilo korištenje naprednijeg tehnološkog i fleksibilnog materijala, u našim očima, to je značajan pokušaj da se krene unatrag!

Nama ne smeta da smo u manjini proizvođača koji nisu glasali za ovo ograničenje, osobito kada ta manjina uključuje dugogodišnje proizvođače koji su se uvijek trudili ustrajati u očuvanju esencije našeg jednostavnog sporta. Ali s obzirom da smo bili dugogodišnji zagovornici serijskih klasa smatramo da je ironično da smo usamljeni kako bismo branili inovativno krilo otvorene klase.
Ali braniti ga moramo, kao pravo na razvoj našeg sporta korištenjem inovacija koje su temelj napada PMA preporuke koju bismo mogli nazvati kratkovidnom i brzopletom.

Ne možemo shvatiti zašto su tvrtke, koje bi trebale vjerovati u razvoj našeg sporta na dobrobit svim pilotima, tako oštre da ograničavaju materijale koji su pomogli razvoj mnogo više od našeg skromnog sporta. Zašto tako brzo ograničenje, kada su se pokazale samo pozitivne značajke (performanse i stabilnost) i čemu rastuće sumnje te koja je korist od taktike zastrašivanja u kojima nema negativnosti, ostavlja nas bez daha u svojoj brzopletoj reakciji.

Kao i većina inovacija nadamo se prihvatljivom vremenskom periodu kako bismo dokazali ili opovrgnuli pravu vrijednost inovacije. S obzirom da je cijela situacija još svježa i nova dopuštamo da većina članova PMA, možda, nije znala cijeniti ono za što su glasovali za ili protiv. A zasigurno nećemo pomoći odavanjem previše tajni, međutim, nismo željeli ograničiti priliku da se sazna više o mogućnostima patenata, valjanog ili ne. Ipak, izgleda da smo napravili preveliki korak za neke proizvođače i postali veliki zalogaj koji teško mogu progutati. Na kraju smo se našli u obrani inovacija u otvorenoj klasi.

Mi ne branimo karbon kao takav, s obzirom da to možda nije put napretka, ali mi se borimo za prava za dizajnere kako bi razvili krila u razumnom kontekstu te kako bi im bilo dozvoljeno ići u korak s vremenom i istražiti nova dostignuća bez razmišljanja o tome da će uloženo vrijeme i energija biti sabotirani po pravilu promjena.

Međutim, kao prijedlog iz PMA se pojavljuje posebna zabrana za korištenjem fleksibilnog karbona koji se koriste u strukturi bbHPP, složili bismo se da je korištenje fleksibilnih karbonskih šipki koje su djelomično ugrađene u strukturu krila više u kontekstu sa paragliding krilom kakvo znamo, nego možda druga proto krila na Superfinalu kad su bili viđeni piloti koji su nosil krilo preko ramena, pazeći kod pakiranja i uz strah od oštećenja cijele strukture. Ipak, oni zapravo nikad nisu bili dio PMA rasprave. Srećom, za nas i zainteresirane pilote, imamo pametniji način da napravimo da kod dvolinijskog proto R10 letenje bude kao i kod bbHPP bez karbona te male težine i jednostavne konstrukcije, ali još uvijek mislimo da je upotreba karbona vrlo zanimljiva kod uštede na težini i pojednostavljenju structure krila.

PMA je velika organizacija, izvorno formirana kako bi pomogla primicanje kroz implementaciju EN normi, i to uistinu čini razliku. Ali sada smo zabrinuti da nedostatak usmjerenja i nedostatak otvorenog i fer glasovanja ugrožava njegov integritet te doveden u pitanje kod svojih krajnjih korisnika koji bi ih trebali podržavati u njihovom cilju. Nadamo se da oni (ili bih trebao reći da mi, jer smo mi član) mogu popraviti taj nesretan položaj.

Samo tražimo za pilote (i PMA članovi i konačno CIVL) da mogu vidjeti više od paraglidera, da vide bbHPP, a zatim bismo mogli imati pravilnu prosudbu. Zaboravite materijale - oni su nematerijalni do neke mjere! Samo pogledajte da li je to paraglider kakvog ste podrazumijevali. U redu, to je različito od većine krila koje smo mogli letjeti i izgleda prilično zastrašujuće s takvim rasponom krila, ali to nije neuobičajeno u natjecateljskom svijetu. Nadamo se da će gledanje videa uvjeriti čak i neke od članova PMA da promijene svoje glasovanje jer mi shvaćamo da oni nisu shvatili što smo učinili i koju je konfuziju prouzročila PMA preporuka, što nije dobro u našem malom sportu.

Na našim stranicama postoji novi prostor na kojem možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja i prikazan je bbHPP video, nadamo se da i vi, kao i mi, vidite paraglider!
Molimo Vas da posjetite web stranicu/više informacija na... http://www.flyozone.com/paragliders/en/news/headlines/13904

2 Palac gore: : gburazer, Knez    
Vrh

Naslov: Re: Novosti iz OZONE-a
PostPostano: uto 19 sij, 2010 9:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
toni je napisao/la:
Nama ne smeta da smo u manjini proizvođača koji nisu glasali za ovo ograničenje, osobito kada ta manjina uključuje dugogodišnje proizvođače koji su se uvijek trudili ustrajati u očuvanju esencije našeg jednostavnog sporta.......
Ne možemo shvatiti zašto su tvrtke, koje bi trebale vjerovati u razvoj našeg sporta na dobrobit svim pilotima, tako oštre da ograničavaju materijale koji su pomogli razvoj mnogo više od našeg skromnog sporta.

OK, tko je na kraju glasao za ograničenje, a tko protiv? Jel se zna?

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 9:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
Nama ne smeta da smo u manjini proizvođača koji nisu glasali za ovo ograničenje, osobito kada ta manjina uključuje dugogodišnje proizvođače koji su se uvijek trudili ustrajati u očuvanju esencije našeg jednostavnog sporta.......
Ne možemo shvatiti zašto su tvrtke, koje bi trebale vjerovati u razvoj našeg sporta na dobrobit svim pilotima, tako oštre da ograničavaju materijale koji su pomogli razvoj mnogo više od našeg skromnog sporta.

OK, tko je na kraju glasao za ograničenje, a tko protiv? Jel se zna?

Koliko sam ja uspio razumjeti, to PMA glasanje je po prvi puta bilo anonimno iako se iz duge mail prepiske koju su imali prije te sjednice možda može zaključiti tko je za što glasao. U svakom slučaju, a u zadnje vrijeme nisam pratio i vidim sad da imam 110 nepročitanih postova o BBHPP, mislim da još nije definitivno otkriveno tko je osim Ozona glasao protiv 1cm tj. za 10cm.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 9:43 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Ovaj tekst je do jaja, jako elokventno i jezgrovito. Sve sam osim stručnjak za design paraglidera pa nisam svjestan svih razloga "za" ograničenje, ali po ovome što znam definitivno sam protiv. Čini mi se kao ograničavanje napretka jer je opasan i previše progresivan. Ako je Ozone nabasao na vrhunsku inovaciju, zaslužili su svaki atom koristi od toga. Ulažu u razvoj, žive za letenje i dobri su. A rezultati bbHPP-a govore za sebe. Ograničiti razvoj u ovoj fazi izgleda sasvim skurčeno, izgubljeno i besmisleno.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 9:51 
Offline     DHV 2

Nije mi jasno i dalje. Ako imaš letjelicu (paraglider) i napraviš novu i bolju u performansama i sigurnosti, u svemu. I ta nova izgleda kao paraglider i ponaša se kao paraglider (u većini stvari, osim što je sigurnija i nevjerojatno bolje ide, jel), pa zar je onda bitno kako će se zvati i da li je to i dalje paraglider. Jedino moguće je da to sada postane preferirana letjelica. Što se mene tiče izbrišite paraglider iz povijesti, ja ću letit ovo (ako je tako). Naravno, nije to samo tako jer treba još istraživat. Al ne možeš se sad usrat i spriječit da se uopće istražuje (isključujući iz natjecanja, npr.) Tj. možeš ako si se usro jer misliš da ti uzima kruh ili nešto slično.

Ozone neće puno moći ako ovi to sad zaustave. Oni će naravno upotrijebiti vrijeme i razviti svoje prototipove i onda će doć natjecanje takvih krila a natjecanja "običnih" paraglidera će stati. Čini mi se da se samo o tome radi. Npr. ako je bbHPP tolko superioran onda ili će ga svi letit (bye bye raznovrsnost) ili će natjecanje izgledat "prvih 20 mjesta bbHPP, ostala mjesta ostali", a tu se ostali neće dobro osjećat. Znači u duhu natjecanja, dok se ostali piloti ne priključe, treba nešto napravit. Al ne čini mi se da ovi to otvoreno tako kažu?!

Ah, jebeš nepošteni svijet. U kurcu je čut tako nešto, stvarno :( Možda sam si malo izromanticiro cijelu priču za potrebe mog estrogena, al nekako suosjećam s ljudima koji su to napravili u oduševljenju, ali i nepravdi i potlačenosti.

Možda brijem jer sam od cijele priče pročito samo ono što je na ovom forumu (i pogledo sve filmove i znam rezultate PWC superfinala). Nisam ni taknuo mamutski thread na paraglidingforum.com .. ima tamo nešto bitno što sam propustio?

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 10:37 
Offline     DHV 2-3

gburazer je napisao/la:
Možda brijem jer sam od cijele priče pročito samo ono što je na ovom forumu (i pogledo sve filmove i znam rezultate PWC superfinala). Nisam ni taknuo mamutski thread na paraglidingforum.com .. ima tamo nešto bitno što sam propustio?

Nisam ni ja više u toku i teško mi je uopće dobro zamisliti, a kamoli braniti stavove ove druge strane, no mislim da je u ovom postu Goldsmith relativno dobro objasnio neka razmišljanja suprotne strane.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 10:43 
Offline     DHV 2

Da, Bruce je tu dosta stvari dobro objasnio i čini mi se pozitivan, a i cijeli thread je cool (tnx za link). Opet, ispada da je problem što se comp krila ne testiraju pa možeš uvest opasan dizajn a neki imaju muda za to neki ne (možda je glupo reć "imat muda" za potencijalno kockanje ljudskim životima). Rješenje nije zabranit dizajn već uvest testove (to i Bruce kaže). Ako je (FAI) definicija paraglidera nastala zbog sigurnosti mutna, onda je treba zanemarit i propisat sigurnost i bok. To treba napravit, a ne zabranit krutost u krilima. Ljudi su prepametni da bi dozvolili nekoj organizaciji da se samo tako izvuče, ili bar bez da se shvati da se radi o bahatosti i zakonu jačeg. A to možeš poslije objašnjavat kako hoćeš.

Uglavnom jasno je da nitko ne želi da piloti ginu i da se lete opasna krila zbog performansi (ono, uvijek možeš dobit performanse nauštrb sigurnosti, nije u tome stvar). Već je do sada situacija bila relativno loša jer su natjecatelji pokazali da jako puno (previše? tko to može reći za njih ..) riskiraju gladni sportskih uspjeha. Tako je u svakom sportu .. bilderi se razvaljuju steroidima, skijaši trgaju koljena, košarkaši koljena i kičme, a letači ginu na novim proto krilima koja obećavaju fenomenalne performanse (općenito ginu jer riskiraju previše al su oni taj rizik znali i preuzeli - fine with me). Ok federacija tome može i treba pokušati stati na kraj i to je cool (kao što postoje doping testovi, npr.). Al koristit to kao izgovor da se napredak privremeno uspori da se ostali priključe, to mislim da neće proć :)

Jbt umjesto da ljudi pozitivno reagiraju na revoluciju (ako je stvarno tako) i kažu "ok, jebenu stvar ste napravili", pokušavaju ih izgurat. Ako nema smisla da se bbHPP i ostala krila natječu zajedno jer su prvi superiorniji, priznajte to i napravite novu klasu i dobro. Al nemojte se izvlačit na "premalu sigurnost" ili "nepridržavanje definicije paraglidera" ili sl. jer to je ono baš jadno :)

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:06 
Offline     DHV 2

Super je ovaj cijeli thread na paragliding forumu. Ovaj post mi je najbolje sjeo:

http://www.paraglidingforum.com/viewtop ... 980#184980

Čovjek dobro objašnjava zablude u igri i na kraju postavlja prava pitanja.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:34 
Offline     DHV 2-3

gburazer je napisao/la:
Tako je u svakom sportu .. bilderi se razvaljuju steroidima, skijaši trgaju koljena, košarkaši koljena i kičme, a letači ginu na novim proto krilima koja obećavaju fenomenalne performanse (općenito ginu jer riskiraju previše al su oni taj rizik znali i preuzeli - fine with me).

Malo OT:

To je stvar ravnoteže. U samoj srži tekmanja, bilo kakvog, je da se ispituju (i prelaze, namjerno ili nenamjerno) granice - granice ljudskih mogućnosti, mogućnosti tehnike, pa i sigurnosne granice.

Nadležni, tj. tijela koja propisuju pravila apsolutno moraju postaviti neke granice i okvire.
Te granice moraju 'dovoljno' smanjiti sigurnosne rizike, ali i dalje omogućiti fer natjecanje gdje će vještiji pobijediti, a sport kao takav ići naprijed (i usavršavanjem opreme).
Te dvije stvari su u konfliktu. Da se zadovolji sigurnosni aspekt moraju se ograničiti mogućnosti opreme i/ili uvjeta pod kojima se odvija natjecanje (npr. formula 1 - ograničenja na konstrukciji bolida + sigurnost staze).

Kod PG je stvar kompliciranija jer jako veliki dio sigurnosti pilota leži na njegovim odlukama. Pasivna sigurnost može pomoći malo ublažiti posljedice.

I tekme se pokušavaju složiti na taj način, da pomire ta dva aspekta: ruta mora biti dovoljno zahtjevna da razluči bolje od lošijih, ali i dovoljno sigurna da ne dovodi pilote pred odluku: riskirati sigurnost ili se pomiriti sa slabijim mjestom. Time se ide na štetu racionalnih pilota i šalje se poruka: pobjeđuju luđi. Naravno da bez određene doze rizika nema ni pobjede, ali preuzimanje rizika ne smije postati glavni činilac u njoj.

Sigurnosna komisija koja prekida tekmu također postoji zbog toga.

U tom smislu i dizajn krila će se sigurno morati ograničiti na svojevrstan način (da se poveća pasivna sigurnost) no slažem se da je ovo s 1cm prilično glup način te da je preuranjeno i bez osnova što se tiče sigurnosti.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:41 
Offline     DHV 2-3

gburazer je napisao/la:
Super je ovaj cijeli thread na paragliding forumu. Ovaj post mi je najbolje sjeo:

Ne slažem se. Od svih argumenata koje je spomenuo i pobio, nije pobio npr. onaj koji ne naveo Goldsmith. Znači, pitanje je kako se krilo ponaša kada uđe u frontalac, i može li uopće u njega. Frontalac, koliko god bio naporan pri normalnom letu kada je kupola tu negdje iznad glave, je obavezno svojstvo letjelice koja leti tako da se pilot klati 2.5 m ispod krila. Ne frontalac koji se inducira, već onaj koji se mora dogoditi sam, u divljem zraku, kad kupola jurne ispred i ispod pilota.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:47 
Offline     DHV 2

Razumijem te frende, ali to onda treba testirati i razvijati, a ne zabraniti cijeli koncept jer se čini preopasan na prvu loptu.

Mislim da mi je jasno što se zapravo događa i samo mi nije jasno zašto si to ne priznaju. Na kraju je PMA tijelo koje će odlučivati o propozicijama natjecanja i sve ok.

A događa se to da je ovaj prototip preobećavajući i predobar i ako se pusti u utrku sa svima ostalima, ostali će biti prisiljeni raditi isto to (već su u zaostatku ali nema veze) i 2010. će sva comp krila imati te inovacije. Međutim tu su dva problema: prvo, kompromitirana je sigurnost previše, čini im se - comp krila imaju samo load test! Drugo, napuštaju se dosadašnji putevi dizajna (svi ih moraju napustiti) da bi se krenulo ovim putem koji doduše izgleda obećavajući (pa i treba), ali njima se to iz nekog razloga ne sviđa. Možda samo zato što zaostaju, ali možda i zato što ne žele biti tako drastični i ekskluzivni.

Pa je ideja odvojiti tu priču u posebnu klasu i nek se tamo razvija (ili umre, svejedno im), a ostalo nastaviti kako je i bilo.

Nisam ni sam pametan što napraviti i zapravo mi samo "smeta" (kurac smeta, svejedno mi, sjedim doma pa nemam pametnijeg posla, jel) što mi se ne čini da su dovoljno otvoreni u vezi toga. A ionako će autonomno odlučit. Ako sam klinac od 13 god i tata mi kaže da ne smijem van jer nisam napiso zadaću, a ustvari se boji da ću ne znam popit 3 pive popušit 2 jointa i napumpat lokalnu kurvicu onda se osjećam lošije nego da mi je reko šta ga muči. Nije da ću imat izbora, ne da mi van i to je to. Al budi iskren brate, u čemu je problem.

Bolje se osjećam kad me jebu i priznaju šta rade nego kad me jebu i kažu mi "ma to te ja samo dragam, to je za tvoje dobro". Tako nešto.

Vidim sad da sam se malo raspsovo :) nadam se da forum ima neke cenzurne feature :)

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:49 
Offline     DHV 2

Evo gdje nas sve to vodi :)

http://www.harrymartincartoons.com/hgpg.htm

Ok neću više zaspamavat temu cool je.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:54 
Offline     DHV 2-3

Danči je napisao/la:
gburazer je napisao/la:

Ne slažem se. Od svih argumenata koje je spomenuo i pobio, nije pobio npr. onaj koji ne naveo Goldsmith. Znači, pitanje je kako se krilo ponaša kada uđe u frontalac, i može li uopće u njega. Frontalac, koliko god bio naporan pri normalnom letu kada je kupola tu negdje iznad glave, je obavezno svojstvo letjelice koja leti tako da se pilot klati 2.5 m ispod krila. Ne frontalac koji se inducira, već onaj koji se mora dogoditi sam, u divljem zraku, kad kupola jurne ispred i ispod pilota.
Ne slažem se.
Glavno pitanje nije kako se krilo ponaša kod velikog frontalca nego da li na njemu uopće ima frontalca ili je jedini način da se kupola slomi taj da se padne u nju... :crazy:

A sad bez zezanja - mislim da opasnost od padanja u krilo kod novih kompova uopće nije tako velika. Ako uzmemo da se takva ektremna ljuljanja događaju kod zaklapanja, a današnja comp krila se dosta sporo otvaraju baš zbog plastike i inog u krajevima krila (i zbog malih otvora) mislim da je ekplozivno poniranje krila prilično rijetko.

gburazer je napisao/la:
Na kraju je PMA tijelo koje će odlučivati o propozicijama natjecanja i sve ok.
PMA ništa ne odlučuje, oni su samo 'udruga' proizvođaća - njihov zaključak iznesen je kao prijedlog CIVL-u pri FAI-u koji će o tome odlučivati na sjednici sljedeći mjesec.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 11:58 
Offline     DHV 2

CloudWalker je napisao/la:
PMA ništa ne odlučuje, oni su samo 'udruga' proizvođaća - njihov zaključak iznesen je kao prijedlog CIVL-u pri FAI-u koji će o tome odlučivati na sjednici sljedeći mjesec.

Da, mislio sam na onda CIVL zapravo - na te koji će odlučiti (ne znam sve te relacije kako idu). Tnx za pojašnjenje.

A ovo za frontalac se ja slažem sa Dančijem (i Goldsmithom :-D ) - ako krilo mora u frontalac, onda treba ić u frontalac, a ne ostat kruto zbog krute konstrukcije. Jer je to onda opasno zbog pada pilota u krilo. Zaklapanje paraglidera mi se čini ko neophodan safety feature s obzirom na vrlo sniženo težište i oscilacije koje to donosi.

EDIT: Sad sam tek skužio da i CW govori istu stvar. Znači slažemo se - krilo mora moć u frontalac kad je to potrebno. To što "ne ide u frontalac" nije prednost već mana. To treba ispitati za ova karbonska krila, naravno, i unaprijediti ako sada nije kako treba. Al ak su oni pobijedili u PWC superfinalu i napravili ogromne jebačke termičke letove u alpama, reko bi ovako od oka da je sve u redu.

Zadnja izmjena: gburazer; uto 19 sij, 2010 12:45; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 12:01 
Offline     DHV 2-3

Inače, smatram da je najveća mana ovog novog dizajna ta što ga ja neću imat ove godine....

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 13:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Danči je napisao/la:
Inače, smatram da je najveća mana ovog novog dizajna ta što ga ja neću imat ove godine....

Upravo tako i u toj se izjavi krije i sva frustriranost jedne strane.
Frustriranost druge strane može biti zbog nemogućnosti da se prati takav iskorak u razvoju, ali iskreno sumnjam u to jer se i do sada događalo da netko nešto novo ubaci pa da se zbog toga ne diže tolika prašina.
Naime, gburazer zagovara stav koji maksimalno liberalizira svako nastojanje da se ova naša letjelica učini sposobnijom. Da li i sigurnijom drugo je pitanje. Moj stav je otprije poznat: dakle, ako će se To na čemu letim sastojati kompletno od metala i keramike, a stane u ruksak, nije teže od 20 kg i priprema se za polijetanje za max 10 min., onda odmah zaboravljam kako se to prije zvalo i koristilo. Međutim, to ne možemo staviti kao okvir ili jedini zahtjev za produkciju naših letjelica. Ako upletemo sigurnosni aspekt onda mora postojati i netko koji će to kontrolirati i odobravati. Tu dolazimo do mjesta gdje treba priznati da nije sve crno-bijelo (kao što gburazer misli). Taj koji kontrolira i odobrava mora imati jedinstvene kriterije. Osobno mislim da je to sa promjerom savijanja u centimetrima bio nespretan pokušaj da se zadrže trenutni standardi provjere LTF-a, tj. ako se ugradi nešto kruto što se da saviti na 1 cm promjera onda to nebi trebalo utjecati na reakcije koje se zahtijevaju od krila. Ne možeš li povući frontalac onda to ne zahtijevaš od drugih serijskih krila i onda neznaš kako se krilo ponaša prilikom izlaska. To što se iza te činjenice uspjela sakriti većina PMA grupacije (dok ne smisle i sami nešto novo) druga je stvar.

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

Naslov: Re: PMA i karbon
PostPostano: uto 19 sij, 2010 13:38 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Eo da se i ja priključim..Burazeru imaš dobre argumente..sve to štima i šta se mene tiče nije problem da krila imaju bolje performanse, nego je "problem" 297 koraka iza pitanja o tome jel treba ili ne treba imat bolja krila..ovime ću si vjerojatno i ja prišit nadimak fra al kaj ja mogu..takav sam..
gburazer je napisao/la:
Uglavnom jasno je da nitko ne želi da piloti ginu i da se lete opasna krila zbog performansi (ono, uvijek možeš dobit performanse nauštrb sigurnosti, nije u tome stvar). Već je do sada situacija bila relativno loša jer su natjecatelji pokazali da jako puno (previše? tko to može reći za njih ..) riskiraju gladni sportskih uspjeha. Tako je u svakom sportu .. bilderi se razvaljuju steroidima, skijaši trgaju koljena, košarkaši koljena i kičme, a letači ginu na novim proto krilima koja obećavaju fenomenalne performanse (općenito ginu jer riskiraju previše al su oni taj rizik znali i preuzeli - fine with me).

slažem se, al jebote to je tak u kurcu..pa do kada će ljudi upotrebljavat "pravilo" starih grka Brže, Više,Jače...eo već vas čujem kak se smijete..ali..u tome je stvar..sve će grunut ak će svi htjet stat na tron pod svaku cijenu...ovaj svijet je i ovak prelud i prekaotičan da će nam ta pravila donijet još istoga.

Ma neka prođe i to krilo, neka ide dalje i vidjeti ćeš za par godina će doći novi "napredak"..mi jednostavno nemrem bit zadovoljni sa ovim kaj imamo..zato i živimo u demokraciji, koja je postala kurvetina i sad svako ima pravo da radi šta oće..ja nisam ni za to ni za talibane..

Citat:
Nisam ni sam pametan što napraviti i zapravo mi samo "smeta" (kurac smeta, svejedno mi, sjedim doma pa nemam pametnijeg posla, jel) što mi se ne čini da su dovoljno otvoreni u vezi toga. A ionako će autonomno odlučit. Ako sam klinac od 13 god i tata mi kaže da ne smijem van jer nisam napiso zadaću, a ustvari se boji da ću ne znam popit 3 pive popušit 2 jointa i napumpat lokalnu kurvicu onda se osjećam lošije nego da mi je reko šta ga muči. Nije da ću imat izbora, ne da mi van i to je to. Al budi iskren brate, 1.u čemu je problem.

1. Ne znam eo spljujte me javno što sam takav gej i zastupam tu neku umjerenost(nisam krščanin, mada tako zvučim)...pa kaj vam nije dosta stresa na poslu, cesti, sa ljudima, sad ga oćete i u zraku jer vas pere da budete bolji od svih 200 na natjecanju ali ak ste drugi onda jao jao..
pa ajmo mijenjat sva pravila da bi bili zadovoljni (ne govorim direktno vama u temi),
.. šta se nije izgubilo davno iza, ono zašto smo uopće počeli letjeti..kolko vam primjera treba da takve stvari na kraju vode u kaos..
samo zato jer oni mogu to napraviti onda i budu..i neka nije stvar u tome da im se to zabrani..nego će onda htjeti svi nove slobode da rade šta oće, pa ću ja doć na Jadran i reć ovo je sad moje(otok) jer si to mogu kupit..
pa ćemo izlovit sve ribe i reć -a jebiga kaj da se radi nemreš ljudima branit(to je demokracija)..pa ćemo se čipirat jer je to neko rekao pa će i svi morat..eo jebite me svi i prčite al ak ne vidite bar dio istine u tome onda sam ja u kurcu i idem u samostan.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 13:56 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Pare dječaci, samo pare su u igri. Sve ovo sa zaklapanjima i ostalim glupostima se da riješiti nekim sitnim dizajnerskim zahvatom i krilo radi kako treba i ne sumnjam da će to i napraviti. Ali ući u novu sezonu natjecanja i biti zadnji, a desetljećima si bio prvi......(pad prodaje, zatvaranje pogona, stečaj, neotplaćeni krediti, ljubavnice koje više ne možeš "održavati"..........) To je pizdarija zbog koje svi plaču. A kad još uzmete u obzir da su ozonovci sigurno patentirali proizvod, a nešto slično se ne može izvesti iz drugih materijala(još) onda ovim drugima još više suze frcaju na oči pa grebu na sve moguće načine da odj... ozoneovce i da sve ostane kako je i prije bilo. Dakle da ozone bude negdje iza, a ovi ostali negdje naprijed.

Formula 1, team "X" izmisli spojlerčić koji omogućuje brži prolazak kroz zavoj za desetinku sekunde, ništa radikalno samo što se dizajneri ostatka "abecede" nisu sjetili ugraditi takav spojlerčić na svoje trkalice. I onda ostatak "abecede" udari u plač kako je ovo radikalno, nesigurno i opasno za sve(od vozača bolida do okoliša, kitova, vjeverica itd), fia odmah odj... team "X" jer to što su učinili nema veze sa razumom, pameću, mozgom, inteligencijom, a i opasno je za okoliš.......

Uzmite šampon, pastu za zube, dvd pržilicu, bicikl i sve ono što pogledate i sigurno postoji slična priča.
Sjetite se Tesle
i da ne ulazim dublje, mislim da sam uspio izraziti svoje mišljenje

Inače sam veliki fan saveza, udruženja, asocijacija i ostalih izd.......tina kojima je sigurnost primarni cilj okupljanja, a na čelu kojih sjede ljudi iz firmi koje su slučajno u samom vrhu tog posla i čiji design je baš slučajno osnova tog sporta, posla itd.

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 14:01 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Citat:
The Gin glider which was being carried by 2 people, mugh like a fixed frame hang glider, is NOT a "hybrid" glider?

The Ozone glider which packs entirely into a backpack and can be carried by a sigle idividual is a "hybrid" glider?

A glider that has to be carried over your shoulder is called a "Flexible" glider?

Evo na šta je to spalo, već ima toliko ne paragliding krila u natjecanjima, a ti isti sad dižu veliku frku zbog ovog koji je najmanje ne paragliding.

Vrh

PostPostano: uto 19 sij, 2010 14:30 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
marko je napisao/la:
Pare dječaci, samo pare su u igri. Sve ovo sa zaklapanjima i ostalim glupostima se da riješiti nekim sitnim dizajnerskim zahvatom i krilo radi kako treba i ne sumnjam da će to i napraviti. Ali ući u novu sezonu natjecanja i biti zadnji, a desetljećima si bio prvi......(pad prodaje, zatvaranje pogona, stečaj, neotplaćeni krediti, ljubavnice koje više ne možeš "održavati"..........) To je pizdarija zbog koje svi plaču. A kad još uzmete u obzir da su ozonovci sigurno patentirali proizvod, a nešto slično se ne može izvesti iz drugih materijala(još) onda ovim drugima još više suze frcaju na oči pa grebu na sve moguće načine da odj... ozoneovce i da sve ostane kako je i prije bilo. Dakle da ozone bude negdje iza, a ovi ostali negdje naprijed.

Formula 1, team "X" izmisli spojlerčić koji omogućuje brži prolazak kroz zavoj za desetinku sekunde, ništa radikalno samo što se dizajneri ostatka "abecede" nisu sjetili ugraditi takav spojlerčić na svoje trkalice. I onda ostatak "abecede" udari u plač kako je ovo radikalno, nesigurno i opasno za sve(od vozača bolida do okoliša, kitova, vjeverica itd), fia odmah odj... team "X" jer to što su učinili nema veze sa razumom, pameću, mozgom, inteligencijom, a i opasno je za okoliš.......

Uzmite šampon, pastu za zube, dvd pržilicu, bicikl i sve ono što pogledate i sigurno postoji slična priča.
Sjetite se Tesle
i da ne ulazim dublje, mislim da sam uspio izraziti svoje mišljenje

Inače sam veliki fan saveza, udruženja, asocijacija i ostalih izd.......tina kojima je sigurnost primarni cilj okupljanja, a na čelu kojih sjede ljudi iz firmi koje su slučajno u samom vrhu tog posla i čiji design je baš slučajno osnova tog sporta, posla itd.

To si sve sam skužio?
Pa naravno da se o tome radi, ali isto tako i o drugim stvarima koje ne poznajemo s obzirom da baratamo ograničenom količinom informacija. Pa onda, kad ne poznamo baš sve, teško je i vrlo nezahvalno biti ovako određen. Zamisli da su prilikom ulaska u asocijaciju ozonovci potpisal neki tajni sporazum kojim će jebat sve ostale firme koje nisu ušle u asocijaciju i kojim se obavezuju da će štiti ostale članove te da će njihovi razvojni timovi donositi tek ograničene iskorake u razvoju dizajna kako se asocijacija nebi raspala. Primjerice, 5% godišnje u finesi i 3% u brzini. Lupam, ali takav sporazum je moguć. Naravno da s njim niti jedna od potpisnica ne može u javnost, a onda ostaje da se prebijaju preko poznatih nam stvari.
Bog te pita šta je u pozadini, a ovako možemo raspravljati i jel Kosorica znala ili nije. Ona kaže da nije, pa ja isto tako tvrdim da nije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: