Box je napisao/la:
Imam pitanje!
Da li se visinske pripreme rade kad boravak na velikoj visini treba biti duži i kad je predviđena fizička aktivnost bez dodatnog kisika?
Negdje ko da sam cito da covjek moze prezivjeti kratkotrajno podizanje do otprilike 7200m bez posebnih priprema i pomoci. Dalje od toga nesto se moze postici povecanjem parc. tlaka O2 u smjesi plinova ali dalje od neke visine jednostavno je atm. tlak premali da bi osigurao adekvatnu oksigenaciju cak i pri udisanju 100% kisika. Iz tog razloga su maske za kisik u Concordeu bile zapravo marketinski trik, naime na visini krstarenja su potpuno beskorisne a smrt je prakticki trenutna.
Za sve drugo potrebna je aklimatizacija, i to prije svega da bi se izbjegao nastup HAPE i HACE (high altitude pulmonary odn. cerebral edema, tj. voda u plucima odn. oteklina mozga) a tek zatim poradi optimalnog funkcioniranja misicno-kostanog sustava. I ne, HAPE ne izgleda kao sto ste to mogli vidjeti u "Vertical Limit".
Naravno, populacije koje zive na vecim visinama vec su konstitucijski pripremljene na takove napore, kako gradjom prsista tako i biokemijski (spoj se zove 2,3-DPG a bilo bi preopsezno sad ulazit u njegovu funkciju).
Tako je recimo trebalo oko 100 godina da se rodi prva doseljenicka spanjolska beba na visoravnima Cilea a tamosnji starosjedioci imali su dvije vojske, jednu koja se borila u nizini a drugu na visoravni (ovi su naravno dobivali sav najbolji kokuruz).
Isto tako, kod procesa aklimatizacije bitno je provesti noc sto vislje, odn. prespavana noc na nekoj visini "vrijedi" vise od provedenog dana na istoj toj visini. Fiziolosko objasnjenje sam zaboravio, sorry.
p,
D.