Sve to ovisi o mnogo aspekta, od slučaja do slučaja ?!
Recimo iz mojeg iskustva, imao sam Hirth-a F33 koji daje oko 90 kg potiska, ali ja sam imao sa opremom preko 150 kg, čak 160 kg a krilo je atestirano (DULV) do 150 kg i najveće penanje nisam nikad zabilježio preko 1.5 m/s, u prosjeku sam penjao oko 1 m/s zbog štednje motora i u svojih 30-tak sati nisam imao niti naznake deep stola ili slično.
Zbog velike težine i opterečenja ne može niti doći do prevelikog napadnog kuta, osim toga, imao sam novo krilo koje je "grabilo" kako treba .
Kod lakih pilota, lošeg krila misleći na na rastrimanost i poroznost, i (pre)jak motor, plus pokoji stupić vrlo lako je ovo doživjeti.
Imao sam ovo nedavno na vitlu...
Pilot na (jedva) donjoj letnoj granici krila, vjetar 2 m/s, polijetanje klasika ali puštanje A linija zeru ranije, potom nesvjesno kočenje krila i krilo pada u deep stol, sile na vitlu nema ali krilo nikako da zagrize i tada počinje,i da, spuštam ga sa jakim impulsima na zemlju sa 5 m visine ne dajući krilu kompletni kolaps i sve prolazi OK.
Letio sam paramotorno i staru kantu (FAP) Lovera koji se ubi Bože diže, ali ako pravilno se odradi start sve ide !!!
Nego, dva puta sam imao sa paramotorom drame u zraku, prvi put kad sam nabrao na nekih 250 m i kad sam zašao u smicanje vjetra, krilo odjednom sukne lijevo, pa krene dolje a ti tiskaš po gasu... Čim sam spustio visinu na 200m vozi se brate .
Drugi put kada sam poletio prema fronti koja je okom vidljiva bila u Mađarskoj ( nekih 35- km) i na pola puta krilo počinje propadati, propinjati se, živi rodeo, ja sam to prikočivao, kompenzirao i okrenuo se nazad prema aerodromu kad se smiri turbulencija. Ali, od tamo pa do aerodroma, sa ugašenim motorom ja na liniji od 5 km imam dizanja od 1,5 m/s konstantno ????
Nad aerodrom dolazim sa viškom od 350 m i ne ide dolje ?! Na jednom djelu aerodroma jedan smjer vjetra na drugom drugi.
Povućem male uši, a dizanje smanjim sa 1.5 na možda 1 m/s, potom povućem velike uši i dobijem nulu, možda mali minus i pipam gdje je najviše propadam. Ostaje mi još spirala ali nekako idem dolje i na kraju sletim .
ETO, pilot,pilot i samo pilot, ponekad i malo priroda...
Dobro nebo i dobru mješavinu želim !!!
Morelli