dasso je napisao/la:
@toni
ja imam isto tu negdje izmedju 10 i 15 polijetanja motorom, zato sam i odlucio napisati svoju problematiku, jos uvijek ne vidm napredak tj. da sam nesto naucio, svaki put (kao sto sam napisao) lutrija.
NE preferiram PPG, ali letim 1-2 godišnje motorm. Ipak, u slobodnom letenju ima brdo sati u brdo godina i smatram da mi je GH jako dobar te da nemam problema s dizanjem krila bilo koje vrste (letio sam isto tako brdo krila, raznih kategorija). Ne znam koliko ti imaš iskustva, ali smatram da je dobra tehnika GH VRLO bitna u PPG-u.
dasso je napisao/la:
@janjecic
dobrodosao savjet! citam napisano i kao da je opisano moje polijetanje! ok, vidim dvije greske koje radim: prva je ta da odmah polijecem sa gasom (3/4 gasa) sto mi vjerojatno izbaci krilo iz centra pa je onda krivudanje lijevo-desno (u 70% slucajeva ako ne uspijem stabilizirati zavrsavam prekidom jer se osjecam nesigurno), a druga je ta sto znam malo popustit gas da bi osjetio krilo da provjerim dal se ispravno formiralo i dignulo sto opet zavrsava neuspjehom.
Gas ide do jaja kad je krilo iznad (dobro možda ne kod najjačih motora, ali to je stvar filinga) i nema PUŠTANJA do polijetanja. Na cca. 10 m kad si zbilja siguran da si u zraku možeš popustiti i penjati po želji. Okretni moment je bitno naučiti kompenzirati komandom, ali se može polijetati u blagom zakretu, ako ima dovoljno prostora, mada ne preporučam. Početnici uvjek griješe kod jedne stvari pri polijetanju PPG-om, a to je prejako naginjanje u struku glavom i prsima prema tlu kad motor radi jalov potisak, odnosno ne gura pilota prema naprijed već ga pritišće nadolje. Najbolje se snimiti video kamerom, pa pogledati start, a još je bolje uzeti nekog iskusnog PPG pilota za asistenciju prvih par puta. Odnosno, preporučam zajedničko letenje. Imam dojam da su PPG novopečeni piloti uglavnom sami svoji učitelji i zato sporije ide.
dasso je napisao/la:
kakav sistem kopcanja je bolji? ja imam na vagice, a vidio sam da je vecina motora sa sicem (tj. nisam vidio niti jedan motor na vagice osim fresh breeza po kojem sam i sam napravio kopiju konstrukcije).
Nema boljeg. Ima onaj koji TEBI više odgovara. Moram priznati da mi te vagice nikad nisu bile nešto, što ne znači da je to loš sistem. Frehs breez kao jedan od jačih PPG proizvođača preferira taj način, gdje su motor i pilot nezavisno odvojeni vagama kao i kod tandema. Ja biše volim kad me motor direktno gura u kičmu preko čvrstih šipki na kojima visi sjedalo i ja u njemu. Sa sistemom vaga upravljanje prebacivanjem težein trebalo bi biti uspješnije.