Bok, pa neki momci mi pišu,da imaju probleme sa "štelanjem" fergazera pogotovo Walbro i da nikako ne mogu da podese motor na besprijekoran rad...pa to je i normalno...
Razlika izmedju fergazera tipa Walbro (membranski ) I tipa Bing je u tome, da Bing radi vrlo precizno u svim uvijetima i režimima rada, dok Walbro radi vrlo dobro pod visokim obrtajima dok u srednjim "pokašljiva" i proizvodi neke čudne zvukove trzaje motora itd.(svi znate o čemu pričam) To je zapravo poledica toga jer Walbro ne proizvodi fergazere za veče kubature motora mislim da od 120 ccm (ili 150ccm-nisam siguran)dalje do 250 nemaju fergazera, zato proizvodjači paramotora stavljaju te fergazere ali jim zamijene dizne(veče) sa odobrenjem Walbro naravno i zamijene onaj feder za Pop up presure (koji reguliše dotok benzina u fergazeru obično 10 - 12 Psi original 22 - 25 psi možete otiču u servis motornih žaga-oni imaju taj mjerač za tlak i vakum) Dakle nepravilan rad/trzajuči u srednjem režimu rada (recimo od 2500 - 5000 rpm) normalno je za Walbro tipa fergazer dok Bing tipa radi vrlo gladko u svima režimima rada.Zašto onda ne stavljaju Bing na paramotore? Jer Bing fergazer puno je skuplji od Walbra, treba vakumsku pumpu(kao Rotax motori) opet košta,puno je veči i teži od Walbra i na kraju ne radi u svima pozicijama - Walbro radi i na glavi dok Bing ne....nijedan avion sa Bingom ne može raditi akrobacije jer mu se gorivo izlije iz fergazera......pa znate dalje....
Sad ono najvažnije..podešavanje Walbra i Binga......pa nema tu neke znanosti: Bing nema šta , da se podešava osim prosti rad sa jednim vijakom ili na zajli, (dobro možeš staviti druge dizne i tako dalje ali u osnovi se to ne radi jer je tvornički optimalno)
Walbro....hmmmmm imate H i L vijak(neki imaju samo jedan) koje obično vlasnici "drkaju" (izvinete ali je tako) BEZ POTREBE !!! Walbro karburator je u biti avtomatski karburatore..membrana u njemu "prati" atmosferski pritisak i prema tome dodaje ili oduzima benzin za miješavinu benzina i zraka. VIjak H je za podešavanje VISOKIH obrtaja dok vijak L je za podešavanje NIZKIH obrtaja motora. Ako več podešavate upotrebite RPM mijerač -obrtaja(uši nisu baš najbolje rešenje jer motor proizvodi drukčiji "saund" kod visoke zračne vlažnosti i pritiska nego kod nizke zračne vlage...) i kad jednom naštelujete NEMOJTE više dirati bar 10 meseci(preporuka firme je JEDNOM GODIŠNJE!!!). Nikako nečete moči podesiti Walbro,da radi gladko bez smetnje na svim obrtajima jer je to "genetska greška" pa se i ne trudite. Jedino što čete postignuti je, da uništite "ležište" (ne zanam riječ ali mislim da je prava) vijaka-igle H i L - pošto postupak ide prilično jednako kod svih-zavrneš do kraja-obično prejako i malo po malo "sjebe" se taj dio i motor ne može više dobiti potrebnu(više/manje) količinu goriva pa opet kašlje...a da..još onaj glupi feder u pop up presure.....taj je feder OPTIMALNO nastavljen...nikakva teorija produžavanja ili kračenja(čuo sam,da jedan rink federa znači oko 0,5 Psi

) nije tačna.... prejak feder traba više pritiska pumpe(koja se normalno prebrzo kvari) da pušta benzin dalje i motor ne malim RPM radi još lošije dok kod preniskog tlaka (taj se koristi na utrkama) motor dobije PREVIŠE benzina prebrzo i crkne-zaljeva ga na niskim RPM(ali radi blesavo dobro i jako pod full gasom ali se motor pregrije-opet rešenje za kratko vreme-utrku).....tako,da momci nabavite originalne federe i membrane(ako nemate javite mi pa sredimo i to) i ne dirajte Walbro....
Tako

to sam napisao na želju nikih momaka iz svojih izkustva-jer sam isto sjebao jedan fergazer i trebalo mi je neko vreme(emajli do Walbra,JPX a..) da skužim,da NE DIRAM VIŠE jer radi sve OK kako je. A da.....kod Walbra treba neko vreme , da se svi mehuriči i zrak izvade iz samog fergazera (zavisi od same pozicije fergazera)zato ga morate neko vreme 3-4 minuta(više manje) ostaviti na prostom teku,da se odzrači inače pomislite nešto nije u redu pa ajmo bračo,da razturimo

!
Volio bih znati i vaša izkustva pa napišite nešto...više nas,više izkustva= više znanja.....

!
Pozdrav Igor
http://www.lijak-slovenija.com