Gosn Laminar
pokusat cu biti objektivan,iznecu i primer....
pre tri godine sam bio u selo Donji Srb iznad Knina na samoj Bosansko Hrvatskoj granici....posto mi se svidela kulisa hteo sam je videti i odozgo.otisao u policiju i izneo moju nameru trazeci odobrenje,nije me zacudilo da pripadnici bezbednosti granicni nisu bili upuceni jer nemogu ni oni sve znati.obrazlozio sam im zakon zabranjen bilo koji vid letenja u granicnom pojasu od 8000 m bar u svetu je tako a pogotovo u novo nastalim drzavama ( za ubuduce ) ali meni da odobre...
decki su bili sjajni stim sto sam se morao pridrzavati reda da letim samo do glavnog puta i nikako ka Bosanskoj granici koja je udaljena vazdusno nepunih 500 metara.
tako da sam letio odusevio i sebe i njih !!! predhodno zvao sam kolegu u CRO i bilo mi je receno ma pali ta gov... i leti sta se tu zajebavas sa njima .....Nase Balkansko razmisljanje....
ajmo na zakonodavstvo i svet :
Nimalo Vam nezavidim na poverenom zadatku koji treba da odradite.
imajte na umu da danas kreiran zakon ostaje u nasledstvo generaciji ako ne i generacijama.znaci ako neko kreira zakon misleci samo o licnom interesu onda je LAKO kako god da odradite bice dobro jer je u pitanju licni interes.
-nisam bas uvek omiljen i svuda jer sam korektan i karakteran kriticar,poznajem materiju daleko bolje nego sto mislim da znam.
kao jugozapadno evropski dopisnik Gleitschirma danasnjeg termika uzivao sam mnoge informacije.
ako se pak odlucite na drugo razmisljanje onda do vraga,nece vam biti lako ali razmislite da li zelite biti surovi i strogi kao pojedine Evropske zemlje onda da budemo iskreni nemoguce je doneti neki zakon koji bi zadovoljavao jer cak sta vise bi bio nezakonit vid letenja,tesko je to integrisati 100% ...
ako se odlucite softi kao pojedine zemlje Evrope italija ,francuska ...cak bih predlozio AKO DOZVOLITE UOPSTE jer ko sam ja da predlazem, da se ugledate na francuze.
kod njih je to odobreno sa bilo kojeg terena gde pilot vidi da moze i na vlastitu potpunu odgovornost prema sebi i trecem licu - pod uslovom saglasnosti vlasnika zemljista za poletanje i sletanje bez ikakve najave sem u kontrolnim zonama od ATZ nadalje.....zatim je odobreno i letenje nisko ispod granicne zone tj. do tik iznad povrsine GND pod uslovom da je cist prostor bez prepreka i van naseljenog mesta kao i okupljanja ljudstva i ostalih zivotinja (salim se ovo sa zivotinjama, bese to izjava jednog mog u razredu,ma Ajnstajn je sedeo do mene u klupi i uvek prepisivao eb ga dogura on prepisivanjem daleko )znaci tamo gde ne prelecemo npr pasnjake lovista vasare pijace i slicno.....
sto se tice samog paramotora,dugo je ovde bio regulisan kao pomocno sredstvo i cak je zakonom bilo propisamo poletanje s nogu na brdu i okidanje tek u vazduhu dok nisu popunili tu rupu u zakonu.u medjuvremenu imamo regulisan statut koji je strog pa sad posle 3 godine trazi izmene i dopune....zahvaljujuci jakom lobiju jer u medjuvremenu smo vec postali masa.....
zatim i nemci,odobrise trajk do 120 kg licne mase bez ikakvih dodatnih gluposti iako je prvobitno bio zabranjen pa odobren pa sad friziran i imamo to sto imamo.....kad sam vec kod trajka imajte na umu jednosed i dvosed zatim komercijalu i jednoseda i dvoseda itd....
HRABRO NAPRED I NEOBAZIRITE SE PUNO NA EU ILI SLICNOSTI JER TO JE U NADLEZNOSTI POJEDINKE DRZAVE A NE EU....EU regleman je tek buducnost a dotle kreirajte onako kako mislite da je najbolje ...mozda se na vas ugledaju i ovi moji u srbiji dole
svakako zelim uspeh i pozitivno resavanje problema na opste zadovoljstvo kako zakonodavca tako nas korisnika . stojim na raspolaganju u granicama mojih mogucnosti jer samim tim pomazem i sebi koristeci prelepe terene hrvatske za letenje ponekad....
allways happy landing
Pilotproject ZUX